Отидете към основна версия

6 916 44

Борис Джонсън в паника: Само 127 шофьори са кандидатствали за визи!

  • великобритания-
  • брекзит-
  • борис джонсън-
  • шофьори

Британският премиер подчерта, че бизнесът е залагал на ниски заплати за чуждестранните работници и сега трябва да им плаща повече, както и да инвестира повече

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън съобщи днес, че 127 шофьори са кандидатствали за виза за водачи на камиони с гориво, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случва на фона на острия недостиг на шофьори, който напрегна веригата за доставки до краен предел.

Джонсън заяви пред Би Би Си, че е било поискано от сектора на транспортните фирми да предоставят подробни данни за шофьорите, които са пожелали да дойдат във Великобритания и е било съобщено, че едва 127 души за кандидатствали.

Вестник "Таймс" информира, че само 27 шофьори на камиони за гориво са кандидатствали.

"Британската икономика е в повратна точка от развитието си и правителството приветства повишаването на заплатите, но няма да се върне към стария подход на слаби инвестиции и слаба квалификация", отбеляза Джонсън.

"Това, което си мисля, че не би било добра идея, е да се върнем обратно към ниски заплати, слаби инвестиции и квалификационни умения. Намираме се в повратна точка за Великобритания и е налице реална възможност за нас да поемем в различна посока", коментира той пред Би Би Си.

Борис Джонсън отрече Великобритания да е в криза заради липсата на работници, както и, че страната се сблъсква с подобна на тази от 1970 година инфлационна спирала.

Британският премиер подчерта, че бизнесът е залагал на ниски заплати за чуждестранните работници и сега трябва да им плаща повече, както и да инвестира повече.

Попитан от Би Би Си дали според него Великобритания е в криза, той заяви, че точно обратното - това, което се наблюдава в британската и световната икономика се отнася основно за веригите за доставки и е налице напрежението, което съпътства пробуждането на един гигант.

Джонсън обаче добави, че бизнесът трябва да харчи повече.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: