Отидете към основна версия

3 861 28

Изостря се напрежението между Гърция и Турция

  • френско-гръцка сделка-
  • напрежение-
  • турция-
  • споразумение за отбрана-
  • изследователски кораб

Клаузата на взаимопомощ в споразумението с Париж беше широко отразена в турските медии

Снимка: Shutterstock

Гърция се подготвя за перспективата официална Анкара да „тества“ току-що ратифицираното споразумение за отбрана между Атина и Париж чрез ескалация на напрежението в Егейско море или в Източното Средиземноморие, отбелязват в редакцията на електронното издание на вестник Kathimerini, предаде агенция „Фокус“.

Съобщението за изследователски кораб „Оруч Реис“, който извършва „проучвателна работа“ на север от Кипър, също е показателно за намеренията на Турция.

Турският президент се озова в трудна позиция след последните събития, тъй като Атина се укрепва във военно отношение с придобиването на три френски фрегати, както и на шест допълнителни изтребителите Rafale, с които общият им брой достигна до 24. Страната има опция за доставка на корвети и четвърта фрегата, с което ще бъде променен балансът на силите в региона.

Клаузата на взаимопомощ в споразумението с Париж беше широко отразена в турските медии.

В допълнение към стратегическия характер на пакта с Франция, Гърция укрепва връзките с Вашингтон с предстоящото петгодишно удължаване на Споразумението за взаимна отбрана и сътрудничество (MDCA).

От друга страна, Ердоган все още има проблеми с администрацията на Джо Байдън след добрите отношения с Доналд Тръмп. Ангела Меркел, която знаеше как да комуникира с Ердоган, е на път да излезе от политиката, а какво ще бъде отношението към Анкара на нейния наследик засега остава неясно. Ердоган има влошени отношения и с държавния глава на Франция Еманюел Макрон.

В този смисъл има опасения относно възможността Ердоган да се опита да повиши напрежението, като се върне към позицията си през 2020 г., за да покаже, че френско-гръцката сделка е недействителна.

Най-опасният сценарий е Турция да разположи плаваща сондажна платформа в райони, където „Оруч Реис“ е провеждал изследвания. Второ, тя може да изпраща рибарски лодки в териториалните води на Гърция: наскоро гръцкото посолство в Анкара протестира срещу незаконния риболов с турски риболовни лодки, придружени от кораби на бреговата охрана на Турция.

Нещо повече, Турция избра да възобнови въпроса за „демилитаризацията“ на източните егейски острови на Гърция, стигайки дотам, че в писмо от своя постоянен представител до ООН заяви, че демилитаризацията е условие за гръцкия суверенитет над тях.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: