11 Октомври, 2021 15:35 3 856 28

Изостря се напрежението между Гърция и Турция

  • френско-гръцка сделка-
  • напрежение-
  • турция-
  • споразумение за отбрана-
  • изследователски кораб

Клаузата на взаимопомощ в споразумението с Париж беше широко отразена в турските медии

Изостря се напрежението между Гърция и Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Гърция се подготвя за перспективата официална Анкара да „тества“ току-що ратифицираното споразумение за отбрана между Атина и Париж чрез ескалация на напрежението в Егейско море или в Източното Средиземноморие, отбелязват в редакцията на електронното издание на вестник Kathimerini, предаде агенция „Фокус“.

Съобщението за изследователски кораб „Оруч Реис“, който извършва „проучвателна работа“ на север от Кипър, също е показателно за намеренията на Турция.

Турският президент се озова в трудна позиция след последните събития, тъй като Атина се укрепва във военно отношение с придобиването на три френски фрегати, както и на шест допълнителни изтребителите Rafale, с които общият им брой достигна до 24. Страната има опция за доставка на корвети и четвърта фрегата, с което ще бъде променен балансът на силите в региона.

Клаузата на взаимопомощ в споразумението с Париж беше широко отразена в турските медии.

В допълнение към стратегическия характер на пакта с Франция, Гърция укрепва връзките с Вашингтон с предстоящото петгодишно удължаване на Споразумението за взаимна отбрана и сътрудничество (MDCA).

От друга страна, Ердоган все още има проблеми с администрацията на Джо Байдън след добрите отношения с Доналд Тръмп. Ангела Меркел, която знаеше как да комуникира с Ердоган, е на път да излезе от политиката, а какво ще бъде отношението към Анкара на нейния наследик засега остава неясно. Ердоган има влошени отношения и с държавния глава на Франция Еманюел Макрон.

В този смисъл има опасения относно възможността Ердоган да се опита да повиши напрежението, като се върне към позицията си през 2020 г., за да покаже, че френско-гръцката сделка е недействителна.

Най-опасният сценарий е Турция да разположи плаваща сондажна платформа в райони, където „Оруч Реис“ е провеждал изследвания. Второ, тя може да изпраща рибарски лодки в териториалните води на Гърция: наскоро гръцкото посолство в Анкара протестира срещу незаконния риболов с турски риболовни лодки, придружени от кораби на бреговата охрана на Турция.

Нещо повече, Турция избра да възобнови въпроса за „демилитаризацията“ на източните егейски острови на Гърция, стигайки дотам, че в писмо от своя постоянен представител до ООН заяви, че демилитаризацията е условие за гръцкия суверенитет над тях.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 23 Отговор
    Ганчоландия ще играе ролята на плацдарм за удар в тила на византийците.

    Коментиран от #15

  • 2 OMEGA

    14 23 Отговор
    В ЕДИН ЕДИНСТВЕН ДЕН РУСИЯ ЩЕ ИЗПЕПЕЛИ С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ ТУРЦИЯ И ГЕРМАНИЯ ! И ТОЯ ДЕН НЕ Е НИКАК ДАЛЕКО !

    Коментиран от #20

  • 3 Шалвари

    18 8 Отговор
    Ердоган е пътник. Колкото по-бързо шалварестата Меркел си отиде толкова по-добре за света.
  • 4 OMEGA

    9 7 Отговор
    И ТОВА ЩЕ СТАНЕ БЕЗ НИКАКВО ПРЕДИЗВЕСТИЕ,БЕЗ ИЗОБЩО ДА ГО ОЧАКВАТ-ЩЕ Е ДЕН КАТО ВСЕКИ ДРУГ,САМО ДЕТО ЗА ГЕРМАНИЯ И ЗА ТУРЦИЯ ЩЕ Е МАЛКО ПО ДЪЛАГ !
  • 5 смерш

    20 6 Отговор
    "Фалиралата"Гърция се въоръжава с инвестиране на огромни суми за ново модерно оръжие,а територията с фискална дисциплина "за пример"според един вече бивш премиер, под неговото "вещо"управление,едва успява да осигури текущата издръжка на нищожните си "въоръжени сили"!

    Коментиран от #13, #19

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гонзо

    2 2 Отговор
    Закривай
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Aйша

    0 0 Отговор
    С коя употреба без въоръжения ,плашат КОЙ ?
  • 10 българин

    13 7 Отговор
    Ние сме с турците, те гърците нали са с македонците

    Коментиран от #11

  • 11 ей хасане

    9 9 Отговор

    До коментар #10 от "българин":

    всъщност никой не е с вас, турците. и който и да ви каже това, например германците, просто ви използва
  • 12 Велика Турция

    5 14 Отговор
    Да живее Ердоган и ДПС, долу Радев !!!
  • 13 Истината

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "смерш":

    Гърция си е фалирала тя изпълнява ролята на маша в ръцете на САЩ и Франция! Използват Гърция и когато се стигне до кючек я изоставят! Използваха я през 1918г и 1974г в Кипър, но всички знаем как свърши това! Макрон и Байдън ще се бият с Турция до последния грък!

    Коментиран от #14

  • 14 Ей барба ердо

    7 11 Отговор

    До коментар #13 от "Истината":

    Разкажете тези глупости на гладните турци, които вярват във вас, а не тук. Тук не става въпрос за Русия и Америка. гърците не искат да чуят за вас турци. те са били добре запознати с вашите искания от десетилетия да завладеете половината Егейско море, западна Тракия и половината острови и няма да ви позволят да го направите.

    Коментиран от #16

  • 15 Татарина

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    На тати умното момче навсякъде компетентен!
  • 16 точно така

    8 8 Отговор

    До коментар #14 от "Ей барба ердо":

    турците не могат да се справят с гърците. ако можеха, щяха да го направят преди много години сега. миналата година те вярваха, че е дошъл моментът, но щом видяха, че всички военновъздушни сили и целият гръцки флот са готови да се справят с тях, те бяха ужасени и се оттеглиха. те мислеха, че кризата ги е поставила на колене и че ще бъдат голи, но това не беше така. отсега нататък турците ще започнат да се поддават на гръцката сила във въздуха и морето.

    Коментиран от #18

  • 17 бай Даньо

    1 0 Отговор
    Ади бе, от кога го чакаме това мурабе!
  • 18 Цццц

    8 5 Отговор

    До коментар #16 от "точно така":

    Турците ако искаха да се справят с гърците, щяха да го направят отдавна, просто не искат война. А гърците се чешат с помоща на франция. Да видим до кога

    Коментиран от #26

  • 19 БРЦК

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "смерш":

    В боя докато не мине пехотата победа няма. Техника глупости .... Решава стратега тактик -човешкия интелект смелост тоест дали войника има сърце и дух. Другото са бля бля за наивници

    Коментиран от #21

  • 20 БРЦК

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "OMEGA":

    А дано но на дали . Това е глупаво решение.
  • 21 бай Даньо

    4 6 Отговор

    До коментар #19 от "БРЦК":

    Нашите български врагове винаги се объркват с това. Па турците били 80 милиона па гърците имали 100 самолета ... някой е на път да ни подцени и да направи голяма грешка. Война се печели с интелект и смелост. На Дойран 3 български дивизии спират 7 на англичани французи и гърци и ги държим 2 години в окопите където те дават 3 пъти повече жертви от нас ... и това само защото германците спират офанзивата на юг с която сме щели да вземем Солун и тогава и десанта на французите и англичаните е нямал да се случи... Май е време да си продадем военните умения на някой друг следващия път не на германците ...
  • 22 Анонимен

    3 2 Отговор
    Бай Даньо, бай Даньо.......
  • 23 русокастро

    6 5 Отговор
    Има предсказания на един гръцки монах Паисий Светогорец за предстоящата война между Гърция и Турция, но са на гръцки, има ги и с руски превод, но на български ги няма точно тези предсказания. Има някакави други общи неща. Жалко!
    Най-общо. В тази война ще се намеси Русия и Истанбул ще смени протиното си име и отново ще стане Константинопол. А Турция ще се разпадне. Кюрдите ще си направят своя държава. Но ще има и климатични промени и т.н.
  • 24 Bauman

    6 7 Отговор
    Турция е в правото си и понеже някои западни ,,велики сили,, са против нейния възход и чрез пионки като гърчолята,се опитват да притискат и изопачат истината ,но рано или късно правдата ще възтержествува в полза на турската страна...
  • 25 ХаХаХа

    5 2 Отговор
    Мицотакис днес: Няма решение в Кипър без пълно изтегляне на окупационните войски.
  • 26 Празни думи

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "Цццц":

    Успех в опита ви да атакувате Гърция, държава от Европейския съюз и НАТО, въоръжена до зъби и с вечна омраза към авторитарни, нецивилизовани и изостанали, азиатци.
  • 27 Жалка работа

    8 3 Отговор
    Гърция не е проблемът на Турция. Всеки, който видя онзи ден, обеднелите турци, изяждащи остатъците от огромния полицейски ескорт на Ердоган, след една от речите му, разбира накъде отива тази страна. Този човек ще откаже да напусне и да предаде властта без никакви проблеми и ще доведе Турция до кървава гражданска война. Съседните държави трябва да затворят вратите си и да изчакат резултата. Следващите много години ще бъдат години на голям упадък и страдание за Турция.
  • 28 Споре мен

    9 2 Отговор
    Най добре е Ес да спре всякъкви търговски сделки с Турция.
Новини по държави: