Отидете към основна версия

5 103 32

Тъмната страна на Америка

  • сащ-
  • икономика-
  • ню йорк-
  • джо байдън

Не е ясно каква ще бъде съдбата на втората част от програмата с реформи на президента Байдън – програмата за социални реформи и мерките в защита на климата

Снимка: shutterstock

Само на половин час път от лъскавия "Таймс скуеър" човек може да види една съвсем различна Америка, за която туристите често и не подозират. Тези места повече приличат на Мумбай или Калкута, пишат немскоезични издания.

Само на половин час път от лъскавия "Таймс скуеър" човек може да види една съвсем различна Америка, за която туристите често и не подозират. Тези места повече приличат на Мумбай или Калкута, пишат немскоезични издания.

Повече от очевидно е, че тази част от Америка се нуждае от помощ. И ето, че Конгресът реши да помогне: в края на миналата седмица и Камарата на представителите най-сетне одобри програмата на президента Байдън за саниране на инфраструктурата за над 850 милиарда евро.

Приемането на инфраструктурния пакет е личен успех за президента Джо Байдън, от който той се нуждае спешно – включително заради стремглаво спадащата си популярност напоследък, отбелязва австрийският "Винер Цайтунг".

За ремонтирането на пътища, улици, мостове и други съоръжения са предвидени 110 милиарда долара, с други 39 милиарда трябва да бъде модернизиран общественият транспорт, а 66 милиарда долара ще отидат за обновяването на железопътната мрежа. Освен това пакетът предвижда средства за електропреносната мрежа, за широколентов интернет, за подмяна на оловните водопроводни тръби, за изграждането на мрежа от зарядни станции за електромобили и т.н.

По изчисления на независимото бюджетно бюро на Американския конгрес, за финансирането на програмата през следващите 10 години ще трябва да бъдат взети нови кредити на стойност от 256 милиарда долара.

За да стане Америка по-конкурентоспособна

Не е ясно каква ще бъде съдбата на втората част от програмата с реформи на президента Байдън – програмата за социални реформи и мерките в защита на климата. Тези разходи, например за премахването на таксите за детска градина на 3- и 4-годишните деца, или пък за дългосрочното изплащане на детски помощи на семействата, могат да бъдат финансирани например чрез повишаване на данъците на фирмите и американците с високи доходи.

Шансовете за приемането на социалния пакет изглеждат нелоши в Камарата на представителите. Ако те бъдат одобрени, следващото изпитание ще бъде в Сената. За президента Джо Байдън двете програми – пакетът със социални мерки и този за модернизацията на инфраструктурата – са централни в неговата програма за реформи, които трябва да направят Америка по-конкурентоспособна в международен план и да намалят социалното неравенство вътре в страната.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.

Свързани новини