10 Ноември, 2021 12:54 2 309 5

Тежък удар по плановете на Доналд Тръмп

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • капитолия-
  • републиканска партия

Съдът отхвърли искането на милиардера да блокира разкриването на данни за щурма на Капитолия

Тежък удар по плановете на Доналд Тръмп - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Федералният съд в столичния окръг Колумбия отхвърли предложение на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за блокиране на разкриването на архивни документи като част от разследването на щурмуването на Конгреса на САЩ на 6 януари, предаде Associated Press (AP), цитирана от агенция Фокус.

„Молбата на ищеца за временна разпоредба е отхвърлена”, се казва в съответното постановление, постъпило в електронната база данни на настоящият президент на страната Джо Байдън е решил да не използва правомощията си, за да налага забрана за разкриване на документи, свързани с работата на предишната администрация. Според агенцията Националният архив, при липса на разпореждане, възнамерява да предаде необходимите документи на конгресмените до 12 януари.

„Ответниците признават, че привилегията на изпълнителната власт това се отнася до правото на държавния глава да наложи забрана за разкриване на документи може да надхвърли президентския мандат, но подчертават, че тази привилегия съществува, за да се защити изпълнителната власт, а не отделно лице. С това те твърдят, че не първият, а действащият президент може найдобре да оцени дългосрочните интереси на изпълнителната власт. Съдът е съгласен с тази гледна точка“, каза съдия Таня Чуткан, обосновавайки решението си в обяснителните документи.

Тръмп вече уведоми, че ще обжалва решението на съда. Според агенцията случаят най-вероятно ще бъде предаден на Върховния съд.

На 6 януари привърженици на Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса, за да попречат на одобряването на резултатите от президентските избори в страната от ноември 2020 г., спечелени от Байдън. По време на безредиците вътре в сградата полицаите стреляха и убиха протестиращ. Освен това има регистрирани несвързани смъртни случаи на още няколко души, квалифицирани като спешни медицински случаи.

След сблъсъците загина и служител на Капитолийската полиция.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така де

    18 3 Отговор
    Пo врeмe нa бeзрeдицитe вътрe в cгрaдaтa пoлицaитe cтрeляхa и убихa прoтecтирaщ. Ocвeн тoвa имa рeгиcтрирaни нecвързaни cмъртни cлучaи нa oщe някoлкo души, квaлифицирaни кaтo cпeшни мeдицинcки cлучaи.
    !!!!!!!!!!!!!!????????
  • 2 P1amen

    2 3 Отговор
    Едни други агенти на КГБ-Розенберг-ги изпържиха за далеч по малки услуги на руснаците.
  • 3 Поп Кръстю

    0 9 Отговор
    Сега е милиардер Тръмпо ,преди даго изберат президент беше милионер със няколко милиона и два голями супер маркети.Сега е милиардер ,политиката и парите вървят заедно .И нашите политици почнаха от дъното а сега са милионери.Само народа остава същия беден .

    Коментиран от #4

  • 4 От страни

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Поп Кръстю":

    Ей чети си молитвите по добре. Тръмп има 530 фирми, като почнеш от Trump Entertainment Resorts и завършиш с Trump Production. Лесно е за проверка в названията на повечето има името му. Зв времето дето е бил президент парите са спаднали от 3 и нещо милиарда до 2,3. Той сам ги е сметна на 10. Предполагам че ги е похарчил за работата или е позарязал бизнеса докато е бил президент. Не ставаш и за прахоляк по обувките му.
    Па четете преди да надраскате някоя глупост.
  • 5 Куку

    0 1 Отговор
    Малоумник и президент , две взаимно отблъскващи се същества