Last news in Fakti

8 Ноември, 2021 21:09 4 975 32

Тъмната страна на Америка

  • сащ-
  • икономика-
  • ню йорк-
  • джо байдън

Не е ясно каква ще бъде съдбата на втората част от програмата с реформи на президента Байдън – програмата за социални реформи и мерките в защита на климата

Тъмната страна на Америка - 1
Снимка: shutterstock

Само на половин час път от лъскавия "Таймс скуеър" човек може да види една съвсем различна Америка, за която туристите често и не подозират. Тези места повече приличат на Мумбай или Калкута, пишат немскоезични издания.

Само на половин час път от лъскавия "Таймс скуеър" човек може да види една съвсем различна Америка, за която туристите често и не подозират. Тези места повече приличат на Мумбай или Калкута, пишат немскоезични издания.

Повече от очевидно е, че тази част от Америка се нуждае от помощ. И ето, че Конгресът реши да помогне: в края на миналата седмица и Камарата на представителите най-сетне одобри програмата на президента Байдън за саниране на инфраструктурата за над 850 милиарда евро.

Приемането на инфраструктурния пакет е личен успех за президента Джо Байдън, от който той се нуждае спешно – включително заради стремглаво спадащата си популярност напоследък, отбелязва австрийският "Винер Цайтунг".

За ремонтирането на пътища, улици, мостове и други съоръжения са предвидени 110 милиарда долара, с други 39 милиарда трябва да бъде модернизиран общественият транспорт, а 66 милиарда долара ще отидат за обновяването на железопътната мрежа. Освен това пакетът предвижда средства за електропреносната мрежа, за широколентов интернет, за подмяна на оловните водопроводни тръби, за изграждането на мрежа от зарядни станции за електромобили и т.н.

По изчисления на независимото бюджетно бюро на Американския конгрес, за финансирането на програмата през следващите 10 години ще трябва да бъдат взети нови кредити на стойност от 256 милиарда долара.

За да стане Америка по-конкурентоспособна

Не е ясно каква ще бъде съдбата на втората част от програмата с реформи на президента Байдън – програмата за социални реформи и мерките в защита на климата. Тези разходи, например за премахването на таксите за детска градина на 3- и 4-годишните деца, или пък за дългосрочното изплащане на детски помощи на семействата, могат да бъдат финансирани например чрез повишаване на данъците на фирмите и американците с високи доходи.

Шансовете за приемането на социалния пакет изглеждат нелоши в Камарата на представителите. Ако те бъдат одобрени, следващото изпитание ще бъде в Сената. За президента Джо Байдън двете програми – пакетът със социални мерки и този за модернизацията на инфраструктурата – са централни в неговата програма за реформи, които трябва да направят Америка по-конкурентоспособна в международен план и да намалят социалното неравенство вътре в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 CRSED: F.O.A.D.

    53 9 Отговор
    Единствената стока която произвежда Америка като конкуренция е печатенето на долари като резервна валута, инак отдавна са фалирали и са заприличали на Хонгконг който не произвежда нищо а савмо в сектора на услугите и туризма

    Коментиран от #12

  • 3 един от многото

    69 9 Отговор
    САЩ от край време представлява една каца с екстременти и отгоре , два пръста мед!

    Коментиран от #10

  • 4 Историк

    52 7 Отговор
    Малеее,смятай тръбите във водопроводната мрежа оловни?!?Какво още да добавиш...

    Коментиран от #30

  • 5 нашия

    21 2 Отговор
    половин час ...ок но с какво превозно средство,защото с автомобил на такова разстояние трудно можеш да намериш картина дори близо до описаната....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 честен ционист

    9 8 Отговор
    Навсякъде е еднаква картинката, каквото ви чака и вас.

    Коментиран от #16, #28

  • 8 Ланс Линк

    25 8 Отговор
    Това си е естествената страна на Америка
  • 9 Чичо Том

    50 2 Отговор
    За съжаление част от написаното е вярно.Детройт е умиращ град!

    Коментиран от #11

  • 10 Распутин

    12 43 Отговор

    До коментар #3 от "един от многото":

    А мадар Раша е една каца с катран,отгоре две педи екскременти,предимно на Путин.
  • 11 Историк

    31 5 Отговор

    До коментар #9 от "Чичо Том":

    А САЩ -УМИРАЩА ДЪРЖАВА!
  • 12 бл.134 в Зап. парк

    29 3 Отговор

    До коментар #2 от "CRSED: F.O.A.D.":

    Ами, популизъм и демагогия !Какво стана с данъка за най-богатите.Вместпбтовя глобален данък за всички.Тъмп , беше последния истински американски президент
  • 13 Професора

    29 1 Отговор
    И тези един път да са прави! Американска Северна не е централнта улица на Лас Вегас.В САЩ има 20 000 000 скитници спящи в кашони.
  • 14 Рошко

    14 0 Отговор
    Тези сгради държавни ли са само питам, знсчи бедните в обора ще плащат пак санирането та да могат после да плащат и наем в тези същите сгради, бъркам ли нещо или не мога да разбера що за демокрация е това
  • 15 Кокорчо🙄

    18 2 Отговор
    Обора и тъмна страна ли имал 🤔🤔🤔🤔🤔, важното е че бедните американци ще санират на богагиташитр сградите, да почнат от мазетатта където евреите шлифоват диамантите
  • 16 YUI

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Ти си дим.
  • 17 Стефан Петров

    26 2 Отговор
    Най-накрая нещо обективно за САЩ. Тази страна, която Кнут Хамсун в 55 страничното си изследване "Духовният живот на Америка" от 1889г. направо разби, и което е още по-лошо написаното от него тогава е още валидно с още по-голяма сила. Съветвам всички да прочетат материала на Хамсун. САЩ са дива и варварска държава, която за цялото си съществуване само 14г. не е водила война с никоя държава, като най-дългия период без война е 3г. по времето на великата депресия. В най-важното за една държава- културата / това, което ни различава от животните/ постиженията им са жалки,но с помощта на рекламата ни се представят като велики.

    Коментиран от #19, #21

  • 18 В.В.П.

    9 5 Отговор
    Герб и ДПС,си сложиха в джоба 40 млд евра.за 11 год....Пък Джо,ще ремонтира жп мрежата,за 66 млд долара.. На САЩ!!!! Кой е по крадливия,???.
  • 19 ke da

    7 25 Отговор

    До коментар #17 от "Стефан Петров":

    Полека ... Посочи ми една държава където е имало война и където преди това СССР да не е бил пръв с социалистическа революция реализирана от марионетни комунистически фамилии?! ВинагИ е първа Империята на ЗЛОТО - НА СЕЛЯНИТЕ И РАБОТНИЦИТЕ!

    Коментиран от #22, #31

  • 20 Сатъра на Хана

    12 1 Отговор
    ХЕРО МУСТАКА ЩЕ ПОМНИ ДО КРАЯ НА ЖИВОТА СИ , ХУБАВИЯ ЛАЙФ В БЪЛГАРИЯ
  • 21 ЦЪЦЪЦЪ

    2 6 Отговор

    До коментар #17 от "Стефан Петров":

    Стефчо, от 6-то ли си?! Или от Москва?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Грух

    13 0 Отговор
    ФАЩ се разпадат и разлагат. Факт.
  • 24 Ммм...да

    17 0 Отговор
    САЩ са ла.но обвито с лъскава опаковка.Само като видиш цифрата на скитниците и тези без здравна осигуровка,ти става ясна цялата картинка.
  • 25 стоян георгиев

    6 13 Отговор
    в сащ ежегодно влизат милиони бедни и отчаяни хора откъде ли не.именно затова обаче там е привлекателно за тях щото ако бачкат упорито не след дълго се оправят и просперират.естествено че не с всички там е така.мнозина се пропиват и продрусват ,което създава гета и места с висока бедност и престъпност.

    Коментиран от #27, #32

  • 26 Буратино

    4 0 Отговор
    Защо два пъти в началото на заглавието е повторен един и същи абзац?
  • 27 Братче

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Този виц ми оправи денят. Мерси!
  • 28 Ronald Reagan

    5 12 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    САЩ бяха създадени в тежки времена от свободни и силни мъже...!!!Свободните времена на САЩ създадоха силните мъже...!!!
    Силните и свободни мъже създадоха добрите времена на САЩ..!!!
    Добрите времена в САЩ.. .създадоха лоши и слаби мъже...!!!
    Слабите мъже създават трудни времена...!!!
    След трудните и тежки времена на САЩ , отново идват силните и свободни мъже....
  • 29 kjl

    16 1 Отговор
    За подмяна на оловните тръби!!?? А дървените електрически стълбове кога?? Или беше нещо за НАЙ-развитата нация на земята. Самохвалството вече не е достатъчно, трябва и някакво покритие.
  • 30 антитръб

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Нашите са азбестови...
  • 31 Сандо

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "ke da":

    Умнико,изброй войните,в които е участвал СССР,няма да ти отнеме много време.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.