Last news in Fakti

4 Ноември, 2021 19:20 1 643 18

Цените на храните най-високи от 10 години

  • храна-
  • цени-
  • икономика

Световните запаси се очаква да се свият, тъй като потреблението се увеличава с 1,7 % поради ръста на населението и по-голямото използване в селското стопанство и промишлеността

Цените на храните най-високи от 10 години - 1
Снимка: shutterstock

Организацията по прехрана и земеделие съобщи, че нейният индекс на цените на храните, който проследява промените в международните цени на кошница от хранителни стоки, е нараснал с три процента през месеца до 133,2 пункта, съобщи БНТ.

Третото поредно месечно повишение на индекса го доведе до най-високото му ниво от юли 2011 г. насам.

Подиндексът на растителните масла се повиши с 9,6% до исторически максимум.

Подиндексът на зърнените култури се повиши с 3,2 %, което се дължи на петпроцентното увеличение на цените на пшеницата, тъй като наличностите се свиват поради намалената реколта в основните страни износителки.

Междувременно ФАО съобщи, че въпреки очакваното нарастване на общото производство на зърнени култури с 0,8 % през тази година до рекордно ниво, световните запаси се очаква да се свият, тъй като потреблението се увеличава с 1,7 % поради ръста на населението и по-голямото използване в селското стопанство и промишлеността.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Филмара

    4 5 Отговор
    Дреме ми, Вдигнаха ми заплатата със 150лв
  • 2 TURKIYE 🇹🇷

    16 12 Отговор
    Това е заради фатмашко лято 2020,2021 г. Вдигнатия юмрук на територията Фатмак Ррдев 😆😆😆

    Коментиран от #9

  • 3 Европо блуднице вавилонска

    5 5 Отговор
    Запада е виновен.
  • 4 Пич

    8 6 Отговор
    И при нас е така... Но са най високи от 12 години... Военните си мислят , че командват артелна...
  • 5 TURKIYE 🇹🇷

    7 7 Отговор
    Това е заради фатмашко лято 2020,2021г вдигнатия юмрук на територията от Фатмак Радев 😆😆😆 идва фатмашка зима ще му ядете сините уши злобар ганювски чушкопекин 😆😆😆

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Къде е фюрера

    5 4 Отговор
    С любезното съдействие на БКП и техните наследници....
  • 8 Гледай му КЕ'РЕ'СТЕ'ТО

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Помак":

    Бе Харманлийски помако
  • 9 георги

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "TURKIYE 🇹🇷":

    Точно заради това е. А при Бойко всичко беше евтинко и нищо не поскъпваше, само заплатите се вдигаха.
    Ама какви умници има тука.....
  • 10 Гледам

    7 1 Отговор
    коментарите и се обеждавам за пореден път кошко са просто панелистанците! Цените св повишават в цвл свят само в Бойколандия има спекула и се повишават повече!! На всичко отгоре ДДС върху храните е е 20%!!В Испания, Германия, Франция то е 10%!!В Румъния 15%Ако се намали ДДС върху храните цените ще паднат!!
  • 11 Това е

    6 0 Отговор
    подаръкът на българските десни политици, които цяла година си играят на политика.
  • 12 РЕАКТИВЕН ✊ТУРБО

    5 4 Отговор
    КЪДЕ СТЕ ЮМРУЦИ ГОРЕ ДА ВИ ВИЖДАМ ✊✊ ЦЕНИТЕ СЪЩО НАГОРЕ☝☝
  • 13 ХА ХА ХА

    7 2 Отговор
    НЯМА ДА СА ПЛАШИТЕ !!! КИРЧО И АСАН СПЕСТЯВАТ ПО ОСЕМ МИАРДА НА ГОДИНА ОТ ТЕЧОВЕ ПРИЛИВИ И ОТЛИВИ ! КУЛТУРИСТА НА НАП СПЕЦОВ Е ВЪВ ВИХЪРА НА СЪБИРАНЕ НА ДАНЪЦИ И ТАКСИ , САМО ДЕТО ЗАБРАВЯ ДА ВНЕСЕ СВОИТЕ .......ОТ ТАМ ИМА ОЩЕ НЯКОЛКО МИЛИАРДА !!!! КАТО ИМАТЕ НА ПРЕДВИД , ЧЕ НАШАТА ИКОНОМИКА НЕ СЕ ВЛИЯЕ ОТ ВЪНШНИ ФАКТОРИ ИДВАТ ОЩЕ ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ !!!! ТЪЙ КАЗВАТ ФАТМАЦИТЕ , НЕ АЗ .....НОЖЪТ БИЛ ДЪРВЕН !!!! ХА.....ХА.....ХА !!!!
  • 14 ОСТАВКА ПИНГВИН !

    4 3 Отговор
    ОСТАВКА И НА ЦЯЛОТО ТИ НЕЗАКОННО , НЕКАДЪРНО ФАТМАШКО ПРАВИТЕЛСТВО !!!!! ОСТАВКА !
  • 15 ФАТМАК - ФАТМАКОВ

    4 3 Отговор
    Кво ревете бе ??? Къде я виждате тая инфлация ? Аз я търся и не мога да я намеря !! Ходя при хората ...радват ми се като ме видят , дори ме усвиркват от кеф ! Значи са доволни и щастливи .....само виии хаймани драскате тук за да ма излагате и злепоставяте ! Тъй как ще взема втория мандат ....и вие ми се усмихвайте и хвалете !!! А такаааа по хубаво ....по хубаво !!!!!
  • 16 мдаааа

    0 1 Отговор
    Действително Промяната Продължава ...😬
  • 17 Благодарим

    2 0 Отговор
    На Радев и ЕКСПЕРТНОТО му правителство за приятните сюрпризи с с който ни изненадва от ден на ден! Вървим към една стабилна европейска икономика за хората който оцелеят, но няма как и без коствени жертви макар и 80% от населенито да е обречено на мизерия 20% ще разправят пред света колко добре сме в България!
  • 18 трезво мислещ

    1 0 Отговор
    Всичко е спекула,виждал съм цени на абсолютно една и съща стока варираща с разлика около 70% в различни хранителни магазини без да е на промоция ,а на съвсем редовни цени. Разликата идва от заложения рандеман на печалба,когато гониш големите маржове трябва да си с монополно положение което е почти установено вече от чуждите вериги хипермаркети. Местните малки магазинчета поддават под натиска на главоломно растящите разходи,а големи местни български хипермаркети почти не останаха които да дадат отпор. Винаги раята плаща кефа на поробителя си,а между другото примера който го дадох в началото е в полза на български маркет който пак повтарям без да има проблем в артикула го продаваше с 70% по евтино спрямо немската верига. Примери бол но все в полза на местни български маркети които не пригласят на галопиращия ценови бум който вече премина 100% бариера в рамките на половин година което влиза в графа хиперинфлация. Примери безброй OSB /строителен материал / промяна в цената в рамките на година 450%. Кви 2 - 3 % сънува Европа като инфлация не знам след като всичко експлоадира и то съвсем не случайно. Микса от задлъжняване,хиперинфлация, циркови постановки с едни измислени извънредни ситуации и умирачки не вещае нищо добро,защото това което идва няма как да се заемете. Не напразно наблюдаваме и едни фашизоидни напъни. Господ да ни е на помощ.