Отидете към основна версия

1 688 18

Оставката на Заев е виртуална, опозицията събра 61 подписа за вот на недоверие

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • вмро-дпмне-
  • стево пендаровски

Развитието на политическата ситуация в Скопие идва, след като преди седмица Заев обяви намерение да подаде оставка заради лошите резултати на неговия Социалдемократически съюз на местните избори

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Опозицията в Република Северна Македония внесе в парламента в Скопие искане за вот на недоверие към правителството на Зоран Заев.

61 депутати са се подписали в подкрепа на вота на недоверие. Освен ВМРО-ДПМНЕ инициативата е подкрепена от Коалиция "За възстановяване на Македония", депутати от Алианса за албанците и "Алтернатива" и партиите БЕСА и "Левица".

Заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски обяви, че очаква председателят на парламента Талат Джафери в най-кратки срокове да насрочи възможно най-скоро заседание за дебат и гласуване по искането. По думите му оставатането на Заев на власт би означавало продължаването на политеческата и иконическата криза.

Развитието на политическата ситуация в югозападната ни съседка идва, след като преди седмица Заев обяви намерение да подаде оставка заради лошите резултати на неговия Социалдемократически съюз на местните избори.

Вече седмица обаче официално внесена оставка на Заев няма.

На внесеното искане за вот на недоверие днес премиерът отговори в социалните мрежи, че през последните дни цитирам "сме свидетели на заплаха за Преспанския договор, Договора за добросъседство с България, Охридския рамков договор, равноправното общество, спокойствието на гражданите в страната и добрите отношения със съседите."

Междувременно избраната за кмет на Скопие от ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска днес встъпи в длъжност. По време на кампанията тя беше критикувана от СДСМ, че има българска лична карта, както и че е почетен консул на Унгария, в която избяга експремиера Никола Груевски.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: