Last news in Fakti

1 Ноември, 2021 20:10 1 755 14

Заев: Не трябва да има извънредни избори, предстоят 2,5 години за работа и икономически успехи

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • вмро-дпмне-
  • стево пендаровски

Според конституцията на Северна Македония, парламентът, където управляващата коалиция има крехко мнозинство, трябва да гласува, за да приеме оставката на премиера

Заев: Не трябва да има извънредни избори, предстоят 2,5 години за работа и икономически успехи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев обяви, че подава оставка, след като партията му претърпя поражение на местните избори.

На пресконференция в щаба на партията си СДСМ в Скопие Зоран Заев обяви:

„Аз поемам отговорността върху себе си за лошите резултати от тези избори. Оставката я подавам и като премиер, и като председател на Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ)“.

Социалдемократическия съюз изгуби подкрепата си в редица ключови общини и отстъпи пред дясната националистическа опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ.

Заев загуби и най-важната битка - кметското място в столицата Скопие.

Петре Шилегов изгуби от независимия кандидат Данела Арсовска, подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ. Тя ще е първата жена кмет на Скопие.

Заев поздрави Арсовска и заяви, че ще остане на премиерския пост до съставянето на ново правителство. Той отхвърли възможността за предсрочни парламентарни избори:

„Не трябва да има извънредни парламентарни избори. Предстоят отлични и уникални 2,5 години за работа и икономически успехи, които ще бъдат от полза за целия наш народ и държавата. Ще остана за този период, колкото е необходимо, за да помогна за реорганизирането на новото правителство с прогресивно мнозинство, което има и съществува и може да бъде дори по-голямо. Лично аз като човек съм част от СДСМ и от прогресивните хора. И оставам в предните редици“, заяви Заев.

Кандидати на ВМРО-ДПМНЕ печелят в половината от 80-те общини в Северна Македония, а социалдемократите - в по-малко от 20. Освен в Скопие, те губят и в други големи градове като Битоля, Охрид и Куманово, а коалиционният им партньор Демократичният съюз за интеграция - най-голямата етническа албанска партия в Северна Македония, изгуби Тетово.

Междувременно, поддръжници на ВМРО-ДПМНЕ празнуваха пред щаба на партията под звуците на италианската песен Bella Ciao, а лидерът ѝ Християн Мицкоски призова за провеждането на предсрочни парламентарни избори.

„Доказахме, че е възможен широк опозиционен фронт и положихме основите за взаимно сътрудничество и бъдеща правителствена коалиция, показахме, че въпреки различията все още можем да се обединим около една обща цел - Македония без корупция, която ще се развива и движи напред, Македония, в която ще се борим да бъдем интегрирани в Европейския съюз“.

Според конституцията на Северна Македония, парламентът, където управляващата коалиция има крехко мнозинство, трябва да гласува, за да приеме оставката на Заев.

А в становище на българското Министерство на външните работи по повод предизборните речи в югозападната ни съседка се казва, че насаждането на омраза към България и гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание не е пътят за изграждане на добросъседски отношения.

Събитията от изминалата седмица и агресивната реторика, използвана в предизборната кампания за кмет на град Скопие, са пореден показателен пример за налаганата в страната атмосфера на нетолерантност и недоброжелателност към нейни граждани с българско самосъзнание и към Република България, се казва в позиция на външното ни ведомство, което изтъква, че е забавило реакцията си, за да не бъде въвлечено в предизборната полемика в Република Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    13 0 Отговор
    Зайов да върне Българският паспорт.

    Коментиран от #10

  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    12 0 Отговор
    Нали се оттегли бе хайван?!
    Кво даваш акъл, ако имаше такъв щеше да спечелите изборите!
  • 3 Заю

    11 0 Отговор
    Баю май го опуцаа со чифтето.
  • 4 Биби

    6 1 Отговор
    Брате кво ще правиме. Сантасе май двамата ще цъкаме при Ставри!
  • 5 Рачко Пръдлето

    7 2 Отговор
    Комунисти,социалисти в България и провинция Северна Македония да идат у пичку матерну.
  • 6 Надявам се

    8 0 Отговор
    повече да не виждам физиономията на този селски шмекер и сърбомански измекяр !
  • 7 Перо

    5 0 Отговор
    Работата на неграмотните подчовеци от МВнР е е да изразяват “позиция”,а да връчат протестна нота на техния външен министър и да информират отговорните управници на ЕС за историческите въпроси,омразата и анти-българската пропаганда на правителството на РСМ! Непрекъснато да проумяват историческата истина и сегашното положение! БГ МВнР е основния виновник за неграмотността на ЕС и САЩ по балканските въпроси и формирането на мнение!
  • 8 Мнение

    7 0 Отговор
    Тоя е тъп като борисов
  • 9 така че

    1 1 Отговор
    Македонските граждани страдат от същата мафия и олигархия, която се е размножила и понашите земи. Политическата ѝм класа е от същата реколта подсилена с югославстки шовинизъм.
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана":

    Заев-БУГАРЕТО е родом от най-бугарашкия град в Македония, Струмица.

    Коментиран от #11

  • 11 Bella Ciao

    0 4 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    А дали някой от неговите колежи е роден в най-големия грчки град в Манкейдония, Монастири, дали бугарето има грчки колеги??
  • 12 АлМак от Мелмак

    2 0 Отговор
    Зайо, изчезни!
  • 13 Биг бойс

    2 0 Отговор
    Заев беше последният шанс за договор с Северна Македония,
  • 14 Петко войвода

    0 0 Отговор
    Зайо повече ти с България нямаш работа ти си предател на българската македонска земя
Новини по държави: