Отидете към основна версия

2 083 32

Фон дер Лайен: Страните от ЕС да наложат допълнителни санкции на Беларус

  • полша-
  • беларус-
  • урсула фон дер лaйен-
  • мигранти

Полша отново обвини беларуските служби за сигурност, че помагат на мигрантите и заяви, че има огромна опасност да се стигне до ескалация и дори до инциденти

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова лидерите на страните членки на Евросъюза да наложат допълнителни санкции срещу властите в Беларус, които според нея са отговорни за наплива от мигранти на източната граница на Полша, предаде Франс прес.

"Неприемливо е да се използват мигрантите с политически цели", категорична е Фон дер Лайен. Според нея трябва да се санкционират и авиокомпании от трети страни, които докарват мигранти в Минск.

Междувременно Държавният департамент на Съединените щати настоя беларуският президент Александър Лукашенко да спре незабавно да принуждава уязвими хора да участват в нелегални опити за масово преминаване на границите на Европейския съюз.

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер съобщи, че след спрените няколкостотин мигранти в следващите дни се очаква на границата да се струпат между 3000 и 4000 души.

Мюлер отново обвини беларуските служби за сигурност, че помагат на мигрантите и заяви, че има огромна опасност да се стигне до ескалация, дори до инциденти.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: