Отидете към основна версия

1 465 18

Продължителността на живота спадна с 1,5 години през 2020 г. заради пандемията

  • испания-
  • пандемия-
  • коронавирус

Досега испанците живееха средно по около 82 години и 4 месеца, но сега продължителността на живота им е намаляла на 80 години и 10 месеца

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Продължителността на живота в Испания е спаднала с година и половина през 2020 година заради пандемията от Covid-19. Това става ясно от данните, публикувани в двугодишния доклад за здравето на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Така от трето място в света по продължителност на живота Испания вече е на осма позиция.

До миналата година преди Испания по продължителност на живота бяха само Япония и Швейцария, но след първата най-смъртоносна вълна на пандемията от Covid-19, преди Испания вече са и Норвегия, Исландия, Израел, Швеция и Италия.

Досега испанците живееха средно по около 82 години и 4 месеца, но сега продължителността на живота им е намаляла на 80 години и 10 месеца. Пандемията е причина за увеличаване с 16% на броя на смъртните случаи през 2020 г. в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

В 24 от 30-те държави продължителността на живота е спаднала, като най-засегнати са Съединените щати и Испания, а най-малко Коста Рика, Япония, Норвегия, Дания, Финландия и Латвия.

В доклада се изтъква, че Испания от друга страна е на трето място след Португалия и Исландия с най-висок процент на ваксинирано население - почти 80 при средно 65 на 100 за останалите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. На този етап четири от пет приложени дози ваксини са бустерни.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: