Last news in Fakti

10 Ноември, 2021 14:33 1 763 4

Съветът на Европа зове затворниците от ЕТА да бъдат преместени

  • испания-
  • ета-
  • затвор

В доклада се препоръчва по-хуманно отношение към затворниците, които независимо от доброто си поведение не получават облекчаване на режима

Съветът на Европа зове затворниците от ЕТА да бъдат преместени  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа поиска от Испания да премести бившите терористи от ЕТА, които излежават присъди, в затвори, които са по-близо до техните семейства. В „Доклад за положението в затворите и центровете за задържане“, от Комитета препоръчват „въз основа на адекватна оценка на риска“ те да бъдат върнати в Страната на баските или в съседните региони.

В доклада се препоръчва по-хуманно отношение към затворниците, които независимо от доброто си поведение не получават облекчаване на режима. Според испанските власти обаче след прекратяването на дейността на ЕТА преди 10 години има индивидуален подход към всеки един от задържаните, който включва и по-лек режим, когато това е възможно.

По данни на Вътрешното министерство към 17 юни тази година 25% от бившите терористи излежават присъдите си в затвори в Страната на баските, 65 % са в затвори на не повече от 200 километра и само 6 затворници или 3,1% са на повече от 400 километра от домовете си. Същият доклад обръща внимание и на малтретирането на арестуваните, включително непълнолетни и малолетни в полицейските участъци и препоръчва незабавното му прекратяване защото е „незаконно, непрофесионално и ще бъде предмет на строги санкции“.

От Вътрешното министерство трябва да гарантират, че ще сложат камери навсякъде в полицейските участъци и ще пазят записите от разпитите поне 30 дни, тъй като в момента често няма доказателства за насилието върху задържаните. Според Националната полиция все още няма техническа възможност за съхранението на записите, но изискването вече е „записано в наредбите“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истинко

    3 2 Отговор
    Ааааааа.... Нали в ЕС и в "демократична" Великобритания нямаше такива неща бе?!

    Коментиран от #3

  • 2 Пророка !

    6 6 Отговор
    ЕТА още съществува ! Каталуния ,така или иначе, въпреки Мадрид ,един ден ще стане независима държава ! Така ще бъде и с Ирландия и Шотландия.ЕС е кочина ! Щатите ги чака разпадане !

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: