Last news in Fakti

10 Ноември, 2021 11:00 3 834 41

Колко антитела са нужни, за да сме защитени от COVID-19?

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Според Германското дружество по имунология междувременно е ясно, че антителата спадат 6 до 9 месеца след имунизацията

Колко антитела са нужни, за да сме защитени от COVID-19? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Днес стана ясно, че в България ще се издават зелени сертификати и за антитела. Но колко антитела са нужни за имунна защита срещу Ковид-19? Има ли вече надеждни точни стойности за този вид тестове?

След имунизация или след прекарване на инфекция с коронавируса в тялото се изграждат антитела срещу спайк-протеина. SARS-CoV-2 използва този протеин, за да проникне в клетките. Именно благодарение на спайк-протеина антителата могат да разпознаят вируса и да го направят „видим" за имунните клетки.

По данни на германския институт „Роберт Кох" защитата, която осигуряват mRNA-ваксините като тази на BioNTech/Pfizer, е 90 процента. Но това не важи за мутацията Делта, която е много по-заразна и се разпространява по-интензивно.

Антителата: какво се знае дотук

За Делта мутацията се знае, че "умее" много добре да заразява хората след първата доза от ваксината срещу Ковид-19. Имунологът Карстен Вацл от института „Лайбниц" в Дортмунд смята, че при нея ефективността на препарата на BioNTech/Pfizer спада от 90 на 88 процента, а при векторните ваксини като тази на AstraZeneca спадът е от 66 на 60 процента. Данни от Израел сочат, че при BioNTech/Pfizer ефективността спада дори до 64 процента, но защитата от тежко протичане на заболяването си остава висока - 93 на сто.

Според Германското дружество по имунология междувременно е ясно, че антителата спадат 6 до 9 месеца след имунизацията. След това имунната защита на тялото вече не е оптимална. Освен това при Делта мутацията съществува проблемът, че не всички антитела я разпознават достатъчно надеждно.

Делта мутацията изправя учените пред нови предизвикателства. При повечето хора двойната ваксинация осигурява достатъчна имунна защита срещу досега известните варианти на коронавируса. Но това не се отнася за всички, изтъква имунологът Карстен Вацл. „Решаващо е тялото да успее да изгради достатъчна имунна защита. Но това в момента няма как да се измери."

При имунизацията срещу тетанус например подобни измервания са възможни - чрез лабораторни изследвания на кръвта. Така се установява дали броят на антителата надхвърля определени гранични стойности, от които нататък човекът е имунен срещу вируса. Ако тази граница не е достигната, се налага още една ваксина.

„При коронавируса още не сме стигнали дотам - още не знаем какво трябва да мерим, за да установим дали някой има имунитет или не. Вероятно в това отношение решаваща роля играят неутрализиращите антитела. Благодарение на тях вирусът не може да заразява още клетки. Но засега не е ясно колко висок трябва да е броят на тези антитела", обяснява Вацл. Освен това експерти предупреждават, че тестовете за антитела не дават пълна представа за състоянието към момента - още повече, че броят на антителата е различен при отделните хора, тъй като те нямат еднакви предпоставки.

Значението на Т-клетките

В борбата срещу инфекцията роля играят не само антителата, но и т.нар. Т-клетки. Ако вирусът веднъж попадне в клетката, антителата вече не могат да достигнат до него, тъй като не са в състояние да проникнат в клетката. Така вирусът може да се размножава. „За да се справи с това, нашата имунна система разполага с Т-клетките, които един вид ликвидират заразените с коронавируса клетки. Иначе казано - по-добре да жертваме известно количество заразени клетки, отколкото да дадем възможност на вируса да се размножава", описва процеса имунологът Вацл.

"Преброяването" на Т-клетките не е никак лесно, тъй като самият тест е относително сложен. „Антителата сами по себе си не показват колко добра реална защита е постигната. Възможно е например да нямаш почти никакви антитела, но реакцията на Т-клетките да е толкова силна, че да не се стигне до тежко заболяване", обяснява Вацл.

В това отношение могат да се правят само преценки. А измерваните стойности се движат от под 100 до няколко хиляди антитела. „Ако стойностите ми са в горната една трета или в горната половина, вероятно разполагам с добра имунна защита. Все още обаче не можем да посочим точни гранични стойности", казва Вацл, но уточнява: обратното заключение, че по-малкият брой антитела означава липса на защита, вероятно не отговаря на истината.

За измерването на антителата срещу коронавируса има различни методи. Обичайно лабораториите имат ясни стандарти - от минимум до максимум, благодарение на които лекарят може да изчисли дали показателите са в нормата или не. Но при коронавируса засега такава дефиниция няма. Неясно е също така колко бързо спада нивото на антителата - знае се само, че спада с времето.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Колко

    36 4 Отговор
    Е колко де? Аман от дойче веле.
    Факти, ако продължавате да побликувате от тази медия, спирам да ви чета. Капиш?

    Коментиран от #20, #34

  • 3 БАЙ Х@Й‼

    21 2 Отговор
    "... още не знаем какво трябва да мерим, за да установим дали някой има имунитет или не."
  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    30 5 Отговор
    С две думи - знаем, че нищо не знаем......
    Защо мутира ковид?
    Дали не е заради ваксините?
    Кой го създаде, къде вече знаем!
  • 5 Псевдоним

    14 1 Отговор
    Това като вицовете колко човека са нужни за да завият електрическа крушка.
  • 6 БАЙ Х@Й‼

    15 1 Отговор
    Дубрутру пруфесури‼️‼️‼️
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Раданч Татлъту

    19 0 Отговор
    В Средновековието са спорили,Колко дявола могат да се поберат на върха на една игла!👹👹👹👍
  • 9 Бойко

    8 0 Отговор
    Пари за тестове и никой няма да са му достатъчни....
  • 10 СЗО

    39 2 Отговор
    СЛЕД КАТО ИЗМИСЛИХА НОВА МЕДИЦИНА И НОВА МАТЕМАТИКА, ИЗМИСЛИХА И НОВА ЛАБОРАТОРНА МЕРНА ЕДИНИЦА! ПРЕДЛАГАНАТА МЕРНА ЕДИНИЦА ЗА АНТИТЕЛА БАУ/МЛ Е ИЗМИШЛЬОТИНА!
    След като измислиха нова медицина, въвеждайки термина безсимптомно болни, нова математика, която твърди че в град с 5000 души може да имаме 1000 на 100000 болни!!! Не беше далеч и момента, в който да измислят и нова лабораторна мерна единица за антитела срещу САРС– КОВ 2.

    Антителата са имуноглобулини от вида Г и се мерят в Г/литър или милиграма/милилитър, сегашната предлагана мерна единица БАУ/мл е измишльотина в медицинската наука и метрологията, означава свързани ненаситени антитела /мл и е въведена от гоелмите фарма производители – Рош, Абот, Диасорин и тн.

    Вече имаме и нова метрология! Психопатите са винаги изобретателни при постигането на целите си!

    Лабораторен лекар съм все пак, следва да разбирам от мерни единици поне!

    Евала на МЗ за приноса им в метрологията и имунологията.

    Д-р Георги Тодоров

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бог да прости

    12 5 Отговор
    От вчера се говори навсъде, че Ангел Кунчев е починал във ВМА с 3ри дози пфайзер. Защо всички медии мълчат ???

    Коментиран от #21

  • 13 ТаУмВзе

    16 2 Отговор
    Хора! Прочетете, какво е Графинов оксид в тия уж ваксини, които са направени преди вируса!
  • 14 НЕджендър

    15 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Но колко антитела са нужни за имунна защита срещу Ковид-19?
    Вече и бездомните кучета знаят отговора - 3 "дози"! Засега...
  • 15 др Гей Билтс

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "СЗО":

    Д-ре, аз имам всеки месец по 250 igG антитела, като бройката стои константна с малки отклонения нагоре надолу вече 11 месеца и 11 теста. Имунизиран ли съм до живот, потвърдете впечатлемията ми.

    Коментиран от #19, #28, #35, #40

  • 16 NikNay

    9 0 Отговор
    И накрая някой разбра ли от статията колко анти тела трябва да имаме за фа сме защитени от короната ?
  • 17 Дилдо

    8 0 Отговор
    Стига сте публикували статии от тоя измислен сайт бе
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Раданч Татлъту

    13 2 Отговор

    До коментар #15 от "др Гей Билтс":

    И аз съм така.Всеки лекар който не е купен,за да лъже ,ще ти каже,че си имунизиран доживот!👍

    Коментиран от #24

  • 20 Ти си

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Колко":

    Колега , Факти са клон на DW в България! Справка - погледни края на началната страница там ще откриеш само рубрики и статии от DW.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 mi6osp

    4 2 Отговор
    Нула информация по въпроса.
  • 23 Буха ха

    8 0 Отговор
    Популистко решение което не се базира на сериозен научен анализ. Качеството на антителата е не по малко важно от количеството, а все още не знаем как да оценим качеството им, така че ще броим картофи в чувала
  • 24 mi6osp

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Раданч Татлъту":

    Колкото при грипа си имунизиран до живот...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    8 0 Отговор
    От написаното в статията излиза, че сложените гранични стойности за антитела /10 пъти над нормата, която не е ясно колко е и 3 месеца период/от МЗ за право на зелен сертификат, са измишльотина, не почиват на никаква научна база и са само и единствено предизборен трик! За тези си действия, МЗ и по конкретно здравният министър, би следвало да подлежат на санкция!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ваксиниран1403

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "др Гей Билтс":

    Антителата ти може да стоят и 10 години на високи нива, но не защото имунитета които си придобил е вечен, а защото веднъж след като го имаш всяка последваща среща с вируса е един вид реваксинация с жив вирус. Точно това е пречилата нивата ти на антителата ти да се колебае. След всяка нова среща с вируса антителата се увеличават, а след това плавно започват да спадат. Ако преди да спаднат много отново се срешеш с вируса в количество с което наличните ти антитела могат да се справят не се заразяваш изобщо, но ако вече са спаднали повече се заразяваш отново.

    Коментиран от #39

  • 29 Мими

    2 6 Отговор
    Много хубава статия! То затова бай Ганьо се е доктурясал от всякъде и сме ба този хал. Ако ни спрат нета за месец не ми се мисли колко глупаци ще исплуват иначе сега сме цели доктори
  • 30 kvy

    6 2 Отговор
    Имам познати, които са изкарали вируса, но нямат антитела. И какво прави, ако не са вписани в националният регистър? Прецакани от всякъде!

    Коментиран от #32

  • 31 Бог да прости

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Пипи":

    Изкарах го за 3 дена, а 2 години никакви мерки не спазвах. Смъртта мори слабите и страхливите!
  • 32 2121

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "kvy":

    Ако са го изкарали уведомяване на личен лекар рзи и тест който е положителен би трябвало да няма проблем. Ако са го изкарали като моите приятели бил хремав и тръби че го изкарал без тест без нищо няма от каде доказателство освен тест анти тела доказващ

    Коментиран от #33

  • 33 kvy

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "2121":

    "Втора група:

    Другите хора са тези, които са били в тежко състояние, веднага са приети болница, лекувани са и по тази причина не са влезли в националната система с тест."
    Та какво правим в този случай?
  • 34 Симо черния

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Колко":

    Ако наистина продължават с ДВ, и аз бих спрял да ги чета, то даже и без да продължат с ДВ, ще е най-добре да не си тровим мисълта с всевъзможни бливочи, които четем ежедневно.
  • 35 Стига бе

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "др Гей Билтс":

    И секи месец си правиш тест?!? Защо?

    Коментиран от #36

  • 36 14741

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Стига бе":

    За пари естествено, за какво друго? Всичко е за мангизите на населението, не се наядоха, не се напиха гадините с ваксините! Дране на народа без край!
  • 37 Грульо

    2 0 Отговор
    Антителата не защитават от вироси, а имунната система ги произвежда докато има нужда и доколкото е способна. При всеки е индивидуално. Все едно да питат колко пари са ви нужни на месец - ... знае 2 и 200. :D
  • 38 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор
    За да си защитен не трябва да имаш антитела!Трябва да имаш Клетъчна Памет-Безпаметни проСТфесори!
  • 39 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 5 Отговор

    До коментар #28 от "Ваксиниран1403":

    И от това ли почна да разбираш -Ганчооо!ганчоо,антителата се създават от Б-клетките точно за 1час по заповед на Т-клетките....Не ти трябва ганчооо антитела или имуноглобулини ганчо ,а ти трябва КЛЕТЪЧНА ПАМЕТ,глупако с двата бели дроба....нал ти написа ,че са бели дробове....

    Коментиран от #41

  • 40 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "др Гей Билтс":

    Като ти се прииска да се тестваш мини покрай някоя църква и дай парите за теста на някой просяк!Поне ще направиш добро!Имаш вечен имун не до 5г,а до колкото живееш!колко пари даде за тестове досега???
  • 41 Ваксиниран1403

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    За един час антитела може да се създават само в твоите мечти. Вземи попрочети малко в областта на имунологията и после се изказвай компетентно. Времето за синтезиране на антитела е много по-голямо и строго индивидуално за всеки човек и зависимо от моментното състояние на имунната му система. В най-добрия случаи говорим дни, а не за часове. За сметка на това времето за което този вирус както всички други респираторни вируси заразяват клетки и започват да се репликират наистина е броени часове. Точно това е причината при такива вируси клетъчния имунитет да не може да пази от повторно заразяване. Има вирусни заболявания срещу които наистина има доживотен имунитет, но това не са респираторните вируси. За някои вирусни заболявания т-клетъчния имунитет е напълно достатъчен за защита от боледуване, а за други заболявания не е. Разликата идва от това с каква скорост се развива вирусното заболяване спрямо времето необходимо за производството на антителата от организъма. При респираторните вируси значението за предпазване от заразяване имат само наличните антитела при среща с вируса. Именно поради това имунитета към тези вируси е краткотраен и повторното заразяване е факт. Това важи като за естествения имунитет получен след боледуване така и изкуствения създаден чрез ваксинация.