Last news in Fakti

10 Ноември, 2021 08:35 1 462 18

Продължителността на живота спадна с 1,5 години през 2020 г. заради пандемията

  • испания-
  • пандемия-
  • коронавирус

Досега испанците живееха средно по около 82 години и 4 месеца, но сега продължителността на живота им е намаляла на 80 години и 10 месеца

Продължителността на живота спадна с 1,5 години през 2020 г. заради пандемията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Продължителността на живота в Испания е спаднала с година и половина през 2020 година заради пандемията от Covid-19. Това става ясно от данните, публикувани в двугодишния доклад за здравето на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Така от трето място в света по продължителност на живота Испания вече е на осма позиция.

До миналата година преди Испания по продължителност на живота бяха само Япония и Швейцария, но след първата най-смъртоносна вълна на пандемията от Covid-19, преди Испания вече са и Норвегия, Исландия, Израел, Швеция и Италия.

Досега испанците живееха средно по около 82 години и 4 месеца, но сега продължителността на живота им е намаляла на 80 години и 10 месеца. Пандемията е причина за увеличаване с 16% на броя на смъртните случаи през 2020 г. в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

В 24 от 30-те държави продължителността на живота е спаднала, като най-засегнати са Съединените щати и Испания, а най-малко Коста Рика, Япония, Норвегия, Дания, Финландия и Латвия.

В доклада се изтъква, че Испания от друга страна е на трето място след Португалия и Исландия с най-висок процент на ваксинирано население - почти 80 при средно 65 на 100 за останалите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. На този етап четири от пет приложени дози ваксини са бустерни.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бил ГейТс

    13 0 Отговор
    Това бе само първа точка от плана. Жена ми веднъж случайно прочете и останалите точки и веднага ме напусна
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    18 0 Отговор
    И пенсионните фондове потриват ръчички ‼️

    Коментиран от #11

  • 3 Раданч Татлъту

    9 1 Отговор
    И това.....със шублер ли го изчислиха?🙉🤡🙉
  • 4 898

    4 1 Отговор
    Това добре ,обаче какво общо има темата и снимката!?

    Коментиран от #6

  • 5 БАЙ Х@Й‼

    11 0 Отговор
    Там при 80% ваксинирани какъв ли е процентът на ваксинираните сред заразените🤔🤔🤔

    Коментиран от #12

  • 6 Раданч Татлъту

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "898":

    Тва е оная къща в Барселона!🤡🥳👍
  • 7 Псевдоним

    10 1 Отговор
    Само дето пропускат да кажат, че продължителността е спаднала заради други болести, глад, убийства и самоубийства, а не заради ковид.

    Коментиран от #10

  • 8 русенец

    3 0 Отговор
    То пък един живот!
  • 9 Мислещ

    8 1 Отговор
    Тук преди да почнат да ни избиват с болнично "лечение" и "ваксини" (А някои хора и да се убиват сами заради античовешките действия на слугите на пландемията. Тези дни мернах пак новина за скочил от прозореца на болница човек), имахме по-малко смъртност, отколкото през 2019.
  • 10 Този

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Псевдоним":

    Не колега, заради Ковид е. Отиваш в болницата и ти казват, съжаляваме господине няма да ви обърнем внимание защото се занимаваме с модерния и доходоносен грип, вашата смърт не носи парички...
  • 11 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    Да, сигурно е спаднал
  • 12 Не е толкова важно колко са.

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й‼":

    Важно е, че активните им случаи на заразени както и броят на тежко болните в интензивните отделения е горе долу наполовина на тези в България. А населението ѝ е 7 пъти по-голямо. Ако там се е сринала средната продължителност на живота с година и половина, то у нас се е сринала минимум с две и половина години. А може би и с повече от 3 и ще продължи да спада явно за разлика от тяхната, защото четвърта вълна при тях по-скоро няма, а у нас е много мощна.А без друго средната продължителност на живота в България беше най-ниска сред държавите от ЕС.Не са ви проблем ваксинираните, а липсата на достатъчно такива, ама за да го осъзнаете явно трябва да умрат още 25 000 души поне от/с ковид.

    Коментиран от #13

  • 13 БАЙ Х@Й‼

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Не е толкова важно колко са.":

    Ваксинираните не са проблем на НЕваксинираните, а неваксинираните са проблем на ваксинираните ‼️ Защо ли ‼️
  • 14 Антимилиционер

    4 7 Отговор
    99% от населението е за освидетелстване. В САЩ, където хората са доста по-нормални, всеки трети е диагностициран с някакъв синдром и най-важното - се лекува. Пие си хапчетата. В Бул гаристан всеки изперксл вика "На мен нищо ми няма, американецът да се лекува". Мозъкът му изгорял, станал на подметка, он вика "нищо ми няма".

    Коментиран от #15

  • 15 БАЙ Х@Й‼

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "Антимилиционер":

    😀😀😀 САЩ, където хората са доста по-нормални, всеки трети е диагностициран с някакъв синдром🤔🤔🤔 това ли е новото НОРМАЛНО ❗❗❗

    Коментиран от #17

  • 16 Guest

    5 0 Отговор
    Бих казал заради фашистите в бяло по скоро , които с неадекватните си действия убиват здрави хора
  • 17 Мислещ

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "БАЙ Х@Й‼":

    Те само се идентифицират като нормални, по либерастки.
  • 18 5774

    0 0 Отговор
    А колко бебета се заченаха по света, милиони?
Новини по държави: