Отидете към основна версия

2 310 5

Тежък удар по плановете на Доналд Тръмп

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • капитолия-
  • републиканска партия

Съдът отхвърли искането на милиардера да блокира разкриването на данни за щурма на Капитолия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Федералният съд в столичния окръг Колумбия отхвърли предложение на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за блокиране на разкриването на архивни документи като част от разследването на щурмуването на Конгреса на САЩ на 6 януари, предаде Associated Press (AP), цитирана от агенция Фокус.

„Молбата на ищеца за временна разпоредба е отхвърлена”, се казва в съответното постановление, постъпило в електронната база данни на настоящият президент на страната Джо Байдън е решил да не използва правомощията си, за да налага забрана за разкриване на документи, свързани с работата на предишната администрация. Според агенцията Националният архив, при липса на разпореждане, възнамерява да предаде необходимите документи на конгресмените до 12 януари.

„Ответниците признават, че привилегията на изпълнителната власт това се отнася до правото на държавния глава да наложи забрана за разкриване на документи може да надхвърли президентския мандат, но подчертават, че тази привилегия съществува, за да се защити изпълнителната власт, а не отделно лице. С това те твърдят, че не първият, а действащият президент може найдобре да оцени дългосрочните интереси на изпълнителната власт. Съдът е съгласен с тази гледна точка“, каза съдия Таня Чуткан, обосновавайки решението си в обяснителните документи.

Тръмп вече уведоми, че ще обжалва решението на съда. Според агенцията случаят най-вероятно ще бъде предаден на Върховния съд.

На 6 януари привърженици на Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса, за да попречат на одобряването на резултатите от президентските избори в страната от ноември 2020 г., спечелени от Байдън. По време на безредиците вътре в сградата полицаите стреляха и убиха протестиращ. Освен това има регистрирани несвързани смъртни случаи на още няколко души, квалифицирани като спешни медицински случаи.

След сблъсъците загина и служител на Капитолийската полиция.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини