Отидете към основна версия

9 487 81

Русия заплаши Украйна: Ядрените ни сили са в бойна готовност

  • украйна-
  • валерий герасимов-
  • русия-
  • нато-
  • война-
  • сащ-
  • ядрени оръжия-
  • ядрени бомби

Струпването на войските може да е знак за плановете на Москва за нахлуване в Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските въоръжени сили предупредиха правителството на Украйна да не се опитва да решава конфликта със сепаратистките райони в Източна Украйна със сила - изявление, което допринася за засилване на напрежението, предизвикано от струпването на руски войски близо до границата с Украйна.

Украински и западни висши представители твърдят, че струпването на войските може да е знак за планове на Москва за нахлуване в съседната държава, но руски представители отричат съществуването на такива планове. Началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов нарече "лъжа" съобщенията в медиите за предполагаема подготовка на Русия да нападне Украйна и заяви, че отговорен за ескалиращото напрежение в раздираният от война промишлен район Донбас е Киев, тъй като разполага там нови оръжия.

Герасимов предупреди Киев да не използва сила в района. "Всякакви провокации от украинските власти за разрешаване на проблемите в Донбас със сила ще бъдат потушени", заяви той на брифинг с чуждестранни военни аташета. Началникът на Генералния щаб Герасимов заяви, че доставката на хеликоптери, дронове и самолети за Украйна тласка украинските власти към "драстични и опасни стъпки". Според него Киев не спазва Минските споразумения и в резултат на това "и без това напрегнатата ситуация в източната част на страната продължава да се влошава". Герасимов обясни, че всякакви провокации на украинските власти за военно решение на проблемите на Донбас ще бъдат потискани. Герасимов не пропусна да спомене, че 95% от руските ядрени сили "са готови за бойно използване".

Западните страни се опасяват, че Русия може да извърши нова агресия срещу Украйна след 2014 г., когато незаконно окупира украинския полуостров Крим. По данни на американското разузнаване, Русия планира военна офанзива срещу Украйна в началото на 2022 година. Информацията е на водещи медии, сред които “Вашингтон пост” и “Асошиейтед прес”. Анонимен източник от американската администрация е заявил пред “Вашингтон пост”, че по тяхна информация в операцията ще се включат 175 хиляди руски военни. Документ на американското разузнаване, с който журналистите от “Вашингтон пост” са успели да се сдобият, показва очевидни доказателства за струпване на руски сили на четири локации и пристигането на танкове и артилерия. Според информацията от този документ, към момента на границата вече са разположени 94 хиляди руски военни.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания