Last news in Fakti

14 Декември, 2021 11:11 1 597 28

Пентагонът тренира отразяване на атаки в космоса

  • сащ-
  • космос-
  • спътник-
  • ракета

Висши американски служители заявиха, че нараства необходимостта от подобряване на устойчивостта на американската спътникова мрежа срещу атаки

Пентагонът тренира отразяване на атаки в космоса - 1
Снимка: shutterstock

Съединените щати проверяват способността на американските спътници да устояват на атаки от страна на Китай и Русия, съобщи VoA. Вашингтон предприема тази стъпка няколко седмици, след като Русия свали стар съветски спътник - той беше поразен с противоспътникова ракета.

Чрез компютърно моделиране са тествани различни варианти - опит да бъдат свалени спътници, смущаване на работата им и други ефекти от областта радиоелектрониката, които биха могли да са част от тактиката при война в космоса.

При посещението си в базата на Космическите сили "Шрайвър" в щата Колорадо заместник-министърът на отбраната на САЩ Катлийн Хикс наблюдава провеждащите се там учения под название "Космически флаг". Това са тринадесетите такива учения и третите, при които участваха партньорски страни като Великобритания, Канада и Австралия.

След като през миналия месец Русия успешно проведе изпитание на противоспътникова ракета, висши американски служители заявиха, че нараства необходимостта от подобряване на устойчивостта на американската спътникова мрежа срещу атаки.

Напомняме, при изпитания на оръжия за поразяване на спътници, Русия взриви съветски сателит, отломките от който застрашиха Международната космическа станция и живота на намиращите се там астронавти. Космическото командване на САЩ проследи повече от 1500 сателитни фрагмента.

Военният експеримент на Москва предизвика остра международна реакция. Франция определи поведението на руската страна като космически вандализъм, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг го осъди като безразсъдно.

Спътниците са необходими за осъществяване на военни връзки, както и за глобалната навигация и системите за синхронизация, които са нужни в случай на война.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дарт Вейдър

    6 23 Отговор
    Нека силата бъде с тях!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гошо

    31 1 Отговор
    "отломките от който застрашиха Международната космическа станция и живота на намиращите се там астронавти" анатолiй, на мкс има и космонавти, що ли техният живот не е застрашен? отделно, че твърдението ти е опашата лъжа. направи си справка за случая. ако не можеш, помоли, все някой ще бъде така добър.
  • 4 миротворците

    21 1 Отговор
    Непрекъснато и ежедневно говорят за война и тихом мълком създават нови военни съюзи. Вероятно тези държави които не говорят така и не създават военни съюзи са най-голямата опасност за мира в света?!
    Тази политика става все по-малко разбираема и подкрепяна от хората.
  • 5 хаха

    25 1 Отговор
    Нека тренират! Те и Левски много тренират ама ги няма никакви.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    9 5 Отговор
    Пентагона, губите съревнованието... Руснаците се готвят да правят база на Слънцето! Първият отряд вече тренира, и всички са с чин от полковник нагоре...

    Коментиран от #24

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Р Рейгън

    3 8 Отговор

    До коментар #9 от "дааа,":

    Така ,така!
  • 11 мародер

    4 1 Отговор
    Ами нека си тренира, първият "дявол" ще бъде за него.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Факти

    2 1 Отговор
    не търрят когото иронизират Рейгън!
  • 14 Бай Манчо

    11 2 Отговор
    Нека тренират - това със симулациите го знаем и вижте докъде го докараха , оказва се , че единственото оръжие на янките са средствата за масова дезинформация и "бройлерите" които сляпо им вярват .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 mi6osp

    8 2 Отговор
    Още преди над 50 г. САЩ и СССР започват да изграждат противоракетни отбрани. Първата ПРО на САЩ разчита да унищожава в космоса ядрените бойни глави на противника с взривове нас неутронни бомби. Оказва се , че прилагането на това оръжие е грешка, защото то има тотален унищожителен ефект върху полупроводниковата електроника на САЩ, докато руската лампова електроника обикновено продължава да работи. САЩ започват да строят ПРО на база унищожаване на бойните глави с кинетичен удар. Методът е ефективен , когато противниковата ракета носи едно ЯО, но е твърде скъп. САЩ изработват 240 противоракети и разполагат 160 от тях за защита на балистичните ракети в шахтите и 80 в Аляска за защита на важни административни обекти. Но балистичните ракети на СССР стават с разделящи се бойни глави и тази ПРО вече не върши работа. Не помага и създаване на морска ПВО Аегус. Срещу хиперзвуковите ракети тези ПРО не работят изобщо. В тази област цялата ПРО на САЩ е на етап "ще". За развитието на руската ПВО се знае малко.С противоракети са защитени Москва и важни индустриални центрове. Руските противоракети са с много по-голям обхват от американските по разстояние и височина.Русия и Китай тръгнаха и по друг път, като създадоха и разположиха в космоса спътници-инспектори с идеята те да атакуват сътници и бойни глави на противника. За любопитните, първи свалиха спътник на ниска орбита САЩ през 1967, после Индия и Китай, а на висока орбита наскоро - Русия.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 mi6osp

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "mi6osp":

    ПВО да се чете ПРО.
  • 18 Казуар

    2 8 Отговор

    До коментар #16 от "mi6osp":

    Съветската пропаганда тръбеше, че Москва е най укрепеният град в света, докато един германски младеж с лек самолет Чесно не кацна на Червения площад. Сега и руската пропаганда използа същите методи и то по агресивно.

    Коментиран от #19

  • 19 mi6osp

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Казуар":

    Чесната бе засечена още с пресичането на границата, беше ескортирана от изтребители през цялото време . Не беше свалена само защото сметнаха, че не е опасна и не може да направи нещо съществено.

    Коментиран от #22, #23

  • 20 $%^

    2 8 Отговор
    Американците са далеч напред в ПРО и противоспътниковите оръжия от Русия.Руснаците нямат нищо доближаващо се до прехващачите СМ-3,които са на въоръжение повече от 15 години и които свалят спътници,МБР и отделилите се от тях бойни глави.А заблудата,че "хиперзвуковите" бойни глави са по-трудни за прихващане е просто една дъвка за оглупелите русофилистици.

    Коментиран от #28

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Казуар

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "mi6osp":

    Чесната само се показвала на екраните на радарите и е изчезвала защото е летяла ниско.
  • 23 Христо Христов

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "mi6osp":

    Точно така! То затова след кацането внушителен брой съветски генерали бяха немедленно уволнени от СА!!!
  • 24 де факто

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Какво съревнование ?! САЩ са 100 години пред русия на всяка тема,да не говорим ,че русия дори не е космическа държава.Къде е съревнованието ,че не мога да се сетя ?

    Коментиран от #26

  • 25 Тренира

    1 0 Отговор
    отразяване от космоса
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Itt

    0 0 Отговор
    Леле какви са смешници. Значи може да използвате спътници за разузнаване и за военни цели, може да висите и летите по границите на руската федерация а те нямат право да сътворят и изпитат оръжие за самозащита. Какво ви боли ме са си свалили техният спътни!!!!
  • 28 Итт

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "$%^":

    Ама разбира се си много прав. Те и първи кацнаха на луната!!!!! Сега пак ще го направят само дето скафандера нещо не могат да го нагласят. Няма проблем ще се научат.