Last news in Fakti

20 Декември, 2021 07:52 9 997 230

Какво може да научи Украйна от Финландия, докато се готви за руска инвазия

  • украйна-
  • русия-
  • финландия-
  • война-
  • инвазия-
  • зимна война-
  • история-
  • втора световна война-
  • крим-
  • нато-
  • битката при толваярви-
  • ссср

Унижението за СССР е толкова голямо, че и до днес в руските училища почти не се споменава Зимната война

Какво може да научи Украйна от Финландия, докато се готви за руска инвазия - 1
Снимка: Wikipedia

Преди 82 години финландските войници, защитаващи страната си срещу значително превъзхождащата ги Червена армия, постигнаха грандиозен пробив: те победиха съветските нашественици. Сега, докато Украйна се готви за възможна руска инвазия, тя може да научи много от подвига на финландците през Втората световна война, пише Foreign Policy.

В края на 1939 година финландската армия записва зашеметяваща победа в битката при Толваярви (в Зимната война) и изпраща сигнал на останалия свят, че не всичко е загубено, дори когато врагът е многократно по-многоброен. Днес, друга страна е изправена пред подобна зимна война, и би могла да се поучи от Финландия. През ВСВ Йосиф Сталин смята, че инвазията във Финландия ще бъде лесна, защото по това време Финландия е млада страна с несигурна икономика, а освен това е преживяла гражданска война между буржоазните сили (известни като „белите”) и социалистите („червените”). Съветската инвазия се превръща в кошмар, но за агресора, а не за финландците.

Червената армия атакува Толваярви с дивизия от 20 000 души, танкове, оръдия и други бронирани машини. Насреща се изправят 4000 души, въоръжени най-базово. В продължение на десет дни обаче те удържат офанзивата и на 22 декември 1939 г. нападателите са принудени да отстъпят. Съветската армия губи 3000 души, а стотици други са ранени, докато финландците губят 274 души. Новините за героизма на финландската армия се разпространяват светкавично. В какво се крие ключът към успеха? Основната причина е общата ангажираност на населението, военно и цивилно. Силният дух на финландците и желанието за свобода се оказват по-силни от военната мощ на Червената армия.

Битката при Толваярви е коледно чудо и повратна точка в Зимната война. Въпреки че страната се съгласява на прекратяване на огъня три месеца по-късно, тя никога не капитулира. Червената армия губи в пъти повече войници от финландците и унижението за СССР е толкова голямо, че и до днес в руските училища почти не се споменава Зимната война. Финландската армия е превъзходно водена от Карл Густав Манерхейм, а финландците, независимо дали в униформа или не, вярват в своята страна. Войниците знаят, че се бият за оцеляването на страната, а безброй цивилни предоставят логистична помощ. Създаден е изцяло женски доброволчески корпус, който предоставя медицински грижи, а другите цивилни поддържат нормалните функции на обществото. Всички национални ресурси са използвани за защита на страната, с което се ражда и политиката на Финландия за тотална отбрана, при която всеки трябва да играе роля в опазването на държавата.

Украинците трябва да се поучат от ангажираността на финландските войници и цивилни. Въпреки че финландците имат диаметрално противоположни възгледи за това как трябва да се управлява тяхната страна, дори най-пламенните комунисти сред тях твърдо подкрепят финландските въоръжени сили и отхвърлят марионетния режим, създаден от СССР. Това, което най-много изненадва Сталин, е, че дори т.нар. „червени” във Финландия, които губят гражданската война, не приемат Червената армия с отворени обятия. Финландците вярват в своето правителство, защото знаят, че то е принципно и неподкупно. Създаването на подобно национално единство със сигурност би било трудно за Украйна, като се има предвид, че името на украинския президент Володимир Зеленски попадна в аферата „Пандора”. В Украйна се шири корупция, а държавни служители са успели по някакъв начин да натрупат $2,6 милиарда в биткойни (според данни, публикувани тази година).

Всеки, включително по-голямата част от населението, което не е част от въоръжените сили, може да играе роля в защитата на страната си по време на конфликт. Украйна може да научи и няколко военни урока от Финландия. По време на Зимната война малки финландски групи атакуват агресора в тила и късат маршрутите за доставка на храна и боеприпаси. Танковете остават без гориво, конете без овес, а войниците без храна. Освен това облечени в бяло финландски войници на ски атакуват с коктейли „Молотов” съветските танкове. Не на последно място – важна е готовността. Цялата финландска армия е мобилизирана няколко месеца преди съветската инвазия. Такава мобилизация може да бъде представена от бъдещия нашественик като ескалация, но ранната мобилизация носи огромни ползи – създават се укрепления, а освен това има време за задълбочено обучение. Финландия губи 11% от територията си в тази война, но остава независима. Сега, 82 години по-късно, украинците нямат Манерхейм, но обичат страната си също толкова, колкото финландците. И искат независимост.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 87 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Трудно

    140 21 Отговор
    Само че днешните украински бойци са потомци на загубилите руски войски!

    Коментиран от #12, #33

  • 4 Www

    117 49 Отговор
    Въпрос на месеци е Украйна да стане руска.

    Коментиран от #91

  • 5 цербер

    65 7 Отговор
    ...когато врагът е многократно превъзхождащ. А НЕ "МНОГОБРОЕН"!
  • 6 ЕВРО НЮЗ

    83 19 Отговор
    Докато от Кралството на хамбургера пият кръвта на Украинците ще разбират това което иска кръвопиеца
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 тарас

    52 14 Отговор
    Украйна е 600 000кв.км. с Крим. Крим е 27 000кв.км. Значи при условията на "Зимната война" Украйна е загубила под 5% в сравнение с 11% на Финландия.
  • 10 дедо Герчо

    105 27 Отговор
    ТОВА ВИЦ ЛИ Е?!СЕГА 39 г. ЛИ Е!?Я СЕГА РАЗКАЖИ ЗА ГЕРМАНЦИТЕ...ХЪХЪХЪ...ХИТЛЕР ГО ПОДМАМИ СЪЩАТА ИСТОРИЯ С ФИНЛАНДЦИТЕ...И КАК СВЪРШИ И ЩЕ СВЪРШИ ВСЯКА ПРОСТОТИЯ...ХЪХЪХЪ...

    Коментиран от #165, #172

  • 11 истина е

    108 32 Отговор
    Финландците са смели и сърцати хора ,а бандеровците -мишки !!! Това е огромната разлика .
  • 12 Ами ...

    28 56 Отговор

    До коментар #3 от "Трудно":

    Не са. Потомци са на онези хора, които са се били първо с германците, а после с СССР за свободата на родината си. Прекратяват съпротивата през 1953 г. Само България се съпротивлява на комунизма по-дълго - до 1958 г.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Единстветото

    89 21 Отговор
    което може да научи е това, че Финландия накрая капитулира и победата е за СССР. Това чака и Украйна, и трябва да се знае, че е 2921г.,а не 1939-40г.

    Коментиран от #197

  • 17 Гошо

    110 15 Отговор
    Какво може да научи Украйна от Финландия
    Най вече това че ,първото предложение на руснаците е най добро
    СССР ,първо предлага замяна на територи но Финландия отказва
    В крайна сметка ги губи и не получава нищо
    Е това може да научи Украйна от тази война и не само Украйна

    Заради твърдоглавието си по отношение на Луганск, Донецк и Крим ще загубят Харков и Одеса ако не и почти цялата си територия
    Така навремето и чухонцте са се надявали на помощ от запада ,ама тя се оказала само морална иначе бая ръчкане е паднало да се дръвчат на руснаците
    Още от 17та година са ги за подкокоросвали за Карелия
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    38 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дениз, до кога ще пишеш Простотии!!":

    Че той от такъв “балон” е роден! Грешка стана како!
  • 21 дедо Герчо

    26 3 Отговор

    До коментар #14 от "Голям Слон":

    ЛЕНИНГРАД.

    Коментиран от #27

  • 22 az #Контрапропаганда

    79 15 Отговор
    Всъщност в тази война СССР целите, които си е поставил и показва, че умее да води настъпателни действия в крайно тежки зимни условия, нещо което не е отчетено от Вермахта и заради което германците губят катастрофално ключови сражения няколко години по-късно на източния фронт. А пропагандата за "героичните" финландци оставям настрана, защото е друга тема...

    Коментиран от #29, #99

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 С.П.

    56 16 Отговор
    Аз считам, че в България трябва задължително да се проведе референдум за присъединяването на Украйна към НАТО. Понеже съм убеден, че народът ни ще бъде против това, то нашата малка държава ще предотврати един неизбежен световен конфликт до територията ни. Решенията в НАТО се взимат с консенсус и нашето вето върху разширението на съюза ще спаси света от едно безумие. Но, едва ли нашите нови управляващи ще посмеят да се вслушат в гласа на народа си....жалко. Считам, че няма как да ни бъдат наложени санкции, ако направим такъв референдум и наложим вето върху приемането на Украйна в НАТО, защото това вето е плод на най-висшата ценност на западноевропейската цивилизация - пряката демокрация! Другото би било висша форма на лицемерие от страна на всяка друга държава-членка на Алианса.

    Коментиран от #83

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Голям Слон

    23 1 Отговор

    До коментар #21 от "дедо Герчо":

    Да, за Волгоград си мислих и се заблудих. Благодаря за поправката.

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 дедо Герчо

    14 2 Отговор

    До коментар #22 от "az #Контрапропаганда":

    ПРАВИЛНО.
  • 30 В.В.П.

    63 13 Отговор
    Няма кикъв героизъм ,Финландия пада ,и се заклева във вярност на Сталин .Клането е излишно ..До ден днешен.Бай джамбас,,блесна отново.
  • 31 До автора

    77 14 Отговор
    Колкото обикновените българи ще се бият срещу Русия толкова и обикновените украинци ще се бият срещу братя.Авторе,автора смешен си непознавайки манталитета на хората в дадения случай.
  • 32 дедо Герчо

    19 1 Отговор

    До коментар #27 от "Голям Слон":

    НЯМА ЗНАЧЕНИЕ,ВАЖНОТО Е ЧЕ СИ ПРАВ.
  • 33 историк

    72 10 Отговор

    До коментар #3 от "Трудно":

    Статията е абсолютно манипулативна.ИЗОБЩО НЕ Е ВЯРНА.СЛЕД ТАЗИ ВОЙНА ФИНЛАНДИЯ ГУБИ ЕДНА ТРЕТА ОТ ТЕРИТОРИИТЕ СИ ,КОИТО ОЩЕ СА В РУСИЯ.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Даката

    23 58 Отговор
    От ПСВ, русия е в процес на необратим разпад.След поредния разпад от 1991 година няма народ който да иска да се върне в гнилата империя.

    Коментиран от #105

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ДаЗдраПерМа

    54 6 Отговор
    Има какво да научи Украйна от Финландия пък и за други държави е полезно да знаят че по времето на студената война показа самостоятелна гъвкава позиция и търгуваше много изгодно със сесесерето. Това че не членува във НАТО и носи само плюсове, защото решава всякакви въпроси със Русия от позиция на равен партнер а не под диктовка и много други полезни дреболии. СССРето са им благодарни че не отвориха трети фронт когато беше блокиран Ленинград въпреки тоталния натиск от германците.

    Коментиран от #56

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Лош

    13 27 Отговор

    До коментар #14 от "Голям Слон":

    Глупости пишеш. Под каква финландска заплаха са били??? Искал е да разшири територията около Сталин град, щото Хитлер е поглеждам на там. А от Финландия сами си решават дали да се съгласят или не.
  • 41 Niki13

    61 12 Отговор
    Статията е манипулативна, в духа на днешните евроатлантически бръщолевения. Проучете историята, СССР иска да се премести границата, за да не бъде Ленинград на самата граница, като предлага компнесация за това. След отказ го постига по трудния начин. Никой не е искал независимостта на Финландия, все пак Русия дава независимост на Финландия.

    Коментиран от #49

  • 42 В.В.П.

    19 8 Отговор
    Руснаците си научиха урока ,да не пускат фандък на роба ,Финландия и Украйна,по късно ,щото после може да има проблем.Ленин продукт .Сащ ,даже ги бият с ядрено оръжие,после им стават първи приятели .
  • 43 Финландец

    61 16 Отговор
    "Финландците вярват в своето правителство, защото знаят, че то е принципно и неподкупно."

    Денисчо ето това е голямата разлика. Русия ако нападне Украйна половината "украинци" ще минат на страната на руснаците защото те са си руснаци и изобщо не вярват на корумпираната управляваща хунта съставена от бандеровци и най обикновени мошеници.

    Коментиран от #47

  • 44 dron

    17 47 Отговор
    За трите опита на сталин да анексира Финландия /последния 1944г./ ссср-то дава около 300000 убити,
    като припомям, че САЩ за цялата ВСВ дават по-малко!!! Загубите на финландците също са големи ,но
    несъпоставими.Населението на Финландия е било 3,5 милиона ,докато червената армия март 1940 е
    закарала на финл. фронт 950 000 войници! Тогава са мотивирали червените със световна революция
    и др. глупости ,докато сега ще ги мотивират като им показват новия самолет на Абрамович за 350 млн.$.
    Силно се съмнявам ,че путин ще извърши подобна глупост.

    Коментиран от #55

  • 45 Някой

    52 6 Отговор
    Само да вметна щрихи към обстановката в Украйна.Бандеровците бяха получили зелен сигнал за да атакуват Донецк и Донбас , с обещаната помощ. Варианта Грузия. Но Русия струпа крупни войскови части , и недвусмислено показа ,че при най -малко нарушаване на Минските Разпоредби влиза в Киев . И ситуацията отново стана патова.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 бат рамбо

    17 43 Отговор

    До коментар #43 от "Финландец":

    То, май и ти си руснак, а?
    Украйна си е Украйна, Русия си е Русия, само в твоята глава украинците са руснаци.
  • 48 Texas

    38 11 Отговор
    само че,крайната победа е за червената армия,финлнадия капитулира и подписва мир,СССР взема областа карелия.
    ами вие да не си мислите че!?,и русия не си е направила анализ и поука от грешките и големите загуби от тази война??и е застила в развитието си на 1936.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Скакауец

    53 5 Отговор
    Драги Джамбазов, не е необходимо Украйна да се учи от Финландия за събития от преди осемдесет години! Първо, защото не е 1939-та, а 2021-а, което ще рече, че войните не се водят така както преди 80 години, второ Русия не е СССР и очевидно, което само на вас не е ясно, няма никакво намерение да напада Украйна! Версиите са някаква хипотетична инвазия на Русия в Украйна е във възпалените от горилка мозъци на разни киевски бандити, които искат по този начин да дръпнат още пари, и отвъдокеанските ястреби, чиито действия разпалват антируската истерия сред наивните западняци и местни аборигени в САЩ...Ако има нещо, което Украйна може да научи от Финландия е външната политика на тази скандинавска държава, която добре си е научила урока и отдавна е престанала да се ежи на съседа си, а поддържа отлични и взаимноизгодни отношения! За разлика от украинците, разбира се...

    Коментиран от #53, #57, #217

  • 51 Дениз се върна! Отпуската свърши!

    46 6 Отговор
    Добро утро, уважаеми читатели, време е за анти руска пропаганда за закуска... 😎

    Коментиран от #69

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Булгар Фин

    20 0 Отговор
    взаимно уважение- това е поуката
  • 55 Въпрос:

    25 4 Отговор

    До коментар #44 от "dron":

    Кога и защо влизат любимите ти ФАЩ във войната? 😁 Потърси отговора и ще разбереш каква глупост си написал! Или пък няма да разбереш... 😎
  • 56 Сибирь

    30 8 Отговор

    До коментар #37 от "ДаЗдраПерМа":

    Финландия обявява война на СССР,превзема Карелия,извършва геноцид срещу руснаците живеещи там,стига до Карельский укрепрайон,даже превзема един от фортовете,но дава толкова жертви,че при заповед за атака на следващите фортове започва масово дезертьорство и Манерхейм се отказва. Иначе е репитирал реч за превземането на Ленинград. Него го спасява чърчил,даже тогава финландците се правят на отворени и Сталин дава заповед за атака.Тогава фините клякат.

    Коментиран от #59

  • 57 Копипасте

    31 4 Отговор

    До коментар #50 от "Скакауец":

    Проблема на Украйна са транзитните газови тръби собственост на Бай Дън и фамилия и въглищата под Донецк, Луганск ..... ! Всички ги искат! А когато имаш нещо, което другите искат е най-разумно да го продаваш на разумни взаимноизгодни цени! Безспорно е едно - ако недай боже там ама наистина стане реален военен сблъсък американците ще воюват с руснаците до последната украинска, полска, литовска и прочее /но не и американска/ капка кръв, кръвта на всеки който им се хване на лакърдиите за честност, демокрация ....!

    Коментиран от #171

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Трудовакъ

    26 3 Отговор
    Гореописаното е вярно, но напълно неприложимо за обстановката в Украйна. Когато започна войната в Донбас почти 2 милиона жители на тази област избягаха не в останалата част на Украйна, а в Руската Федерация - те са руснаци, а не украинци. Финландците говорят на фински, а в Източна Украйна и черноморската част (Одеса) - на руски. За населението на Донбас украинските нацистки подразделения и части на украинската армия са агресори, престъпници и окупатори. "Украинската идея" и език са сътворени в последните десетилетия на 19 век в подземията на Австро-унгарския генерален щаб със съвсем тривиална и прозрачна цел - борба с Руската империя. Горе-долу по това време е измислен и т.н. румънски език. Проблемът на Русия с Украйна е както на България с Македония. Украинската държава е създадена от юдоболшевиките, които в следвоенния хаос не са могли дори да управляват тази територия. На 10.I.1919 г. от Президиума на ЦК на Украинската компартия (Артьом, Квиринг, Яковлев) изпращат до Ленин спешна телеграма, с която се иска незабавно да им бъде изпратен Кръстьо Раковски, който да бъде назначен за министър-председател новосъздадената Украйна (после УССР). Нашият бележит сънародник управлява териториалното образувание, наречено Украйна през първите 5 най-тежки години от неговото съществуване (1919-1923). И накрая, ако украинските бандеровци нахълтат в Донбас, срещу тях ще се бие цялото местно население - то няма какво да губи, за него няма път назад, а и от Руската феде
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Иван

    20 3 Отговор
    Фалшиви манипулации.
    Загова сме последни по свобода на на медии.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Давид

    22 3 Отговор
    Цялата тази пропаганда с която ни заливат от сутрин до вечер е поръчана от най високо държавно ниво. И знаете ли защо е така. Заради умните и алчни от Стара държавна сигурност дето съсипаха държавата и ни продават и до днес на европейските банкери.
  • 66 Буха ха

    21 2 Отговор
    “Финландците вярват в своето правителство, защото знаят, че то е принципно и неподкупно.” Ситуацията в Украйна е малко по-различна.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 бат рамбо

    13 36 Отговор
    Манипулациите от соца свършиха, сега всеки трезвомислещ българин вижда и знае, че руснаците са окупатори, лъжци, мошеници, олигарси, крадци и убийци, което ги прави персона нон грата в България.
    България продължава да страда заради руските интереси, защото, там където стъпи руския ботуш трева не никне.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Хрис

    23 8 Отговор
    Денисчо, ти и автора на статията пропускате една малка, ама мнго-малка даденост, че във Финландия са фини, с в Источна Украйна преобладават руснаците. Представи си сега, при евентуална война какъв хаус ще настъпи в тила на украинската армия. За целта са нужни двадесетина диверсионно-разузнавателни групи, които да поемат ръководството на партизанското движение на руснаците, което неминуемо ще възникне.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Спартанци ли

    17 4 Отговор
    Той и Хитлер е тръгнал много силно, ама .....
    Та как завършват нещата ли ? Почти ме бяхте убедили, Сталин е бил победен !!! :)))


    В хода на войната съветското командване съсредоточава многократно превъзхождащи в жива сила и въоръжение армейски части и постепенно вземат надмощие. Малката армия на Финландия започва да се стопява, а боеприпасите привършват. Единствената надежда остава Френско-британския план за сухопътна помощ от 135000 (100000 британски и 35000 френски войника) армия с въздушна и морска поддръжка, който бива осуетен заради отказа на Швеция и Норвегия през техни територии да преминат френско-британски войски. След като финландското правителство не получава обещаната помощ се принуждава да поиска мир.
    На 6 март 1940 г. финландското правителство изпраща делегация в Москва да преговаря за мир. На 12 март правителството на Финландия обявява, че условията са приети и се подписва Московски мирен договор от 1940 г., с което се слага край на военните действия във Финландия. Договорът променя съветско-финландската граница, установена с Тартуския мирен договор между РСФСР и Финландия, подписан в гр. Тарту (Естония) на 14.10.1920 г. след завършване на гражданската война във Финландия и Първата Съветско-Финландска война от 1918 – 1920 г. В допълнение към предишните съветски условия сега Финландия е принудена да отстъпи части от общините Сала и Кунсамо, целия Карелски провлак, а също и финландската част на полуостров Рибачий.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 mi6osp

    26 4 Отговор
    Всъщност с войната с Финландия СССР предотврати падането на Ленинград и така спечели Великата Отечествена война. Това може да научи Украйна и да си направи съответните изводи.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Алианса е пред разпад!

    21 8 Отговор

    До коментар #24 от "С.П.":

    Условията на Русия към САЩ за гарантиране на тяхната безопасност са капитулация на САЩ пред Руското надмощие! След това НАТО ще се саморазпане!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Сибирь

    23 6 Отговор
    джамбазов,джамбазов, СССР дават огромни жертви защото единственият път е бил преграден от изклюително сериозни бетонни укрепления - "Линията Маянерхайм". Когато я пробиват ,финландия капитулира. Веднага. Та къде има такава линия в Украйна?!И колко е общата граница между едните и другите?! Финландците извършват геноцид над местното руско население по време на ВОВ и им се разминава заради личното застъпниество на чърчил. Което пък дава козове на Сталин да иска същите условия за нас и Румъния. Сега кой ще се застъпи за укрите? И още ,джамбазов, ако във финландия тогава са живеели сносно,то в момента в украйна е ад! Колко ще тръгнат да мрат за интересите на олигарсите,повечето от коитои и евреи? Да не говорим,че в цяла Източна Украйна ще срещнат руската армия с хляб и сол! Както каза моята съпруга "Тоя Путин,взе Крим ,а нас(Херсон) не ни пожела! Колко жалко! "

    Коментиран от #95

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 изумен

    16 4 Отговор
    Много глупости има в статията.
    Основната причина за успеха на финландците са ловците снайперисти.
    Имат снайперист с 300 попадения.
    Един от тях пази отворената клапа на язовир, върху леда на който има летище, при което ледът се пропуква и пропадат 15 самолета. Освен това Манерхайм е бивш руски генерал и е наясно какво да прави.
    Снайперистите са връзвали с въже клони на съседни дървета и са ги дърпали за да падне сняг и да заблудят руснаците. Всъщност точно финнанските снайперисти са в основата на създадената след това съветска снайперистка школа, която в Сталинград съсипва Вермахта.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 мдаааа

    6 12 Отговор

    До коментар #22 от "az #Контрапропаганда":

    Темата е за финландците , за "героичните руснаци" темата е друга ...
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 От маалата.

    16 3 Отговор
    Аа бе къкво общо има между манталитета на съвестните ,трудолюбиви и неподкупни Финландци и така наречената разтурия Украйна!?
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 mi6osp

    21 3 Отговор
    Тази грамадна медийна кампания за предстояща инвазия на Русия в Украйна има единствената цел в края на януари 2022 да бъде обявено гръмогласно, че Байдън все пак е свършил нещо, като е предотвратил завземането на Украйна.
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 един от многото

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "Дениз, до кога ще пишеш Простотии!!":

    Денизчо с писалката е като този с калпака , зад картечницата! Има си и картечен разчет , антураж от мисирки!
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 анонимен

    8 5 Отговор
    финландците са много качествен народ , един факт след кървавата гражданска война червените емигрират в Швеция , след началото на войната с ссср всички се връщат и воюват на страната на Финландия в центъра на Хелзинки има огромен паметник на маршал Манерхаим (бил е руски висш офицер)
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Някой не четат история. ..

    27 1 Отговор
    Но пишат и плюят. Знаят се причините за войната.Доста поуки бяха направени от финската излагация и подценяване на противника.Някой хора бяха разстреляни.Направиха се изводи за тактиката при щурмуване на укрепени райони. Създаден бе танка кв2 с онзи огромен купол със 152 мм оръдие за унищожаване на бетонни ДОТ-ове.Също за ските, маскировката и дрехите.Това е срамна страница по принцип.Но нуждата от подсигуряване на Ленинград е била много важна от стратегическа гледна точка.И правилно са направили защото след 2 години събитията доказаха правилността.
  • 122 да питам

    2 14 Отговор
    Русоснята спече ли са ?
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 А бе

    17 2 Отговор
    Вие сигурни ли сте че фините са победили?Защото въпреки наистина големите загуби на СА ,историята а и последсвията от войната говорят съвсем друго.
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Кто резултат

    15 1 Отговор
    финландците са в добро отношения със СССР и Русия и дори не са член на НАТО. Въртят си бизнеса и не им пука за политика.
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 бат рамбо

    5 15 Отговор
    Страхотна статия, истината явно идва в повече на руските слагачи.
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Денисе ... Легендо

    9 1 Отговор
    Благодаря за информативната информационна информатика ...
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Крим е на руснаците

    14 3 Отговор
    Вс друго са жалки пропагандни истории

    Коментиран от #203

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 бат рамбо

    0 1 Отговор
    14/88
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 БАРС

    15 4 Отговор
    Статията е много постна.Пише без да описва по какви причини са дали повече жертви Братушките.Основната причина че е било зима и се води войната в гористите им местности.Филанците са се били на малки групи и всички те са се предвижвали със ски.Тогава финландците измислят именно запалителната смес в стъкленни бутилки така наречените КОКТЕЙЛ ЗА МОЛОТОВ.Той е един от клавните подстрекатели на СССР да нападнат ФИнландия.Та Финландците са действали на малки партизански групи внезапно са нападали Съветските колони с танкове хвърляли са бутилките по тях и са изчезвали като са се укривали в землянки или бункери които преди са биле подготвяни.Виждам че писателят на тая статия се кефи че молкр войска са победили саветската армия там не може да се каже победа на финландците.Но забравил е да напише че Финландия е била РУСКА ГУБЕРНИЯ и РУсия успява да си върне 11% от територията си А НИЕ КОГА ЩЕ СИ ВЪРНЕМ ОДРИНСКА ТРАКИЯ МАКЕДОНИЯ ОТ РУМЪНИЯ И ГЪРЦИЯ ТЕРИТОРИИТЕ.ДОРИ ИМАМЕ ПРАВО ДА СИ ИМАМЕ ПРИСТАНИЩЕ НА БЯЛО МОРЕ И ТОВА НЕ ПРАВИМЕ .
  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Спец

    8 4 Отговор
    Смешна аналогия в наше време, въоръжените сили на Русия сега са на световна ниво!
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Баба Симка

    5 10 Отговор

    До коментар #10 от "дедо Герчо":

    Дедок, не е виц. Факт е. Исторически неоспорим факт. И да ти кажа нищо не се е променило. Освен, че "великите" руснаци са още по-западнали
  • 166 Коментар

    11 4 Отговор
    Да добре е българите да се поучим и да дадем отпор на САЩ и Турция!
    САЩ ни окупираха с военни бази, а Турция налага пълзяща исламизация на Родопите с многобройните си ходжи
    обучени в Турция и Саудитска Арабия. Само напишете в тубата ходжа ище видите какви онлайн лекции има . Нямам нищо против религиите ако човек сам прави своя осъзнат избор но не и когато някой ти го налага . Има и хора които не признават религиите и си живеят и без тях много добре и помагат на останалите. Важното е отношението ти към света към хората ако е положително тогава и твоят живот ще е хубав.
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Въйййй

    4 16 Отговор

    До коментар #14 от "Голям Слон":

    Какви глупости говориш бе? Всички страни са създадени от Русия. Абе тия са толкива изпаднали били и сега са и ще си останат. Нещастна държавичка с късмета да има природни богатства и едно дцудже да си изкарва комплексите. Това е Русия

    Коментиран от #193

  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Скакауец

    9 4 Отговор

    До коментар #57 от "Копипасте":

    Така е! Украинската върхушка, все фашаги под прикритие, истерично твърди, че Русия ще я напада, в които твърдения няма грам достоверност! И защо? Ами просто е! Русия не е в състояние да води нападателна война от икономическа гледна точка! Икономиката и е твърде слаба за по-широкомащабна офанзива, каквато може да се окаже една инвазия в Украйна! На кратко, за отбрана военната и сила е достатъчна, но за нахлуване в една такава държава като Украйна не...Пък и за какво и е Украйна в сегашното и състояние? Още 40 милиона гладни гърла...Русия все още трудно изхранва и задоволява нуждите на своето си население, камо ли да и се стоварят на главата и укрите...А въглищата на Донбас едва ли са и дотрябвали, след като си имат предостатъчно находища на първокачествени такива. Въпросът тук опира до геополитика и бандеровците така и не могат да се усетят, че отвъдокеанските ги използват за лаещото пинчерче, дразнещо баба Меца...Друг е въпросът ако бандеровсите нападнат Донбас и Луганск, където голям процент от жителите са вече граждани на Русия...Е, тогава нещата може да загрубеят, макар че не вярвам на укрите чавка да ин е изпила съвсем мозъците...
  • 172 Косе Босе

    4 19 Отговор

    До коментар #10 от "дедо Герчо":

    Ха сега да те попитам - има ли една война спечелена от руснаците след 1900г водена самостоятелно от тях и без подкрепата на други съюзници.Ако не беше Англия и САЩ-щяхте да сте прегазени от Германия.Вашите съюзници посочени по горе ви осигуриха до90%от:специална стомана,парни локомотиви,самолетно гориво/без него какво става,пенсионерче /камиони,джипове за ком.състав,кораби,чертежи на самолети и готови възли за тях?
    Вие и до сега не сте си платили за тази помощ? После ние не сме ви били благодарни за "освобождението",за това че ни нападнахте с Румънците 1 Св в-на,и ген.Колев ви изрита от.сев.Добруджа като кирливи котета,за това че бомбандирахте Варна и Бургас от военните си кораби и жертвите са много повече от Американските бомбандитовки.САЩ и Англия дефакто ви освободиха от Германия-къде ви е благодарността.Знаете само да правите паради и да си приписвате чуждата помощ за свое дело.С тези паради избивате комплекси от загубите с-у:Япония1905, Финландия 1939, Афганистан 1982.където воювате самостоятелно,наред с това че изоставихте вашият съюзникАрмения/християни/с-у Азербейджан /мюсюлмани/подкрепени от Турция.Май ви останаха само паради и накичени с тенекиени медали,а чест не-пък и за какво ви е,на кого му пука за нея!!!

    Коментиран от #176

  • 173 Инкьов

    5 4 Отговор
    Тя, Украйна си знае..пак ще е в състава на Русия..историята винаги се повтаря.
  • 174 Глупости

    9 4 Отговор
    Какво унижение бе пропагандни сладури. След тази война в която Финландия позорно капитулира в краката на Сталин и ако не беше ръководена от бивш уважаван руски царски офицер щеше да стане съветска република. Да в началото на войната съветските войски са лошо подготвени и карани на смърт от тъпите комисари, но след това им разказват играта. До ден днешен финландците ронят горчиви сълзи за загубата на излаз на Северния ледовит океан и за загубата на Виборг и Карелия.
  • 175 Kcaniba

    12 4 Отговор
    Автора на статията е калинка. Това нон стоп копи-пейст шовинистични и циннични материали!! Абсолютен гьрбилсов подход!! Лъжата и манипулациите се самоореповтарят и се самоцитират!! Победител във Втора световна е СССР. Но според тези пропагандисти , победителите са Финладия или Окраина да речем!! Те вярват в някакви борци с фашизма и комунизма - бандеровци и т.н.
  • 176 ДаЗдраПерМа

    2 2 Отговор

    До коментар #172 от "Косе Босе":

    по спокойно ми е ако западните стратези мислят като теб
  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Гай Турий

    8 1 Отговор
    Нищо няма какво да научат. Минали са 4 поколения от тогава, а украинските военни са били на фронта тогава от страна на СССР. Общо взето - пълна глупост.
  • 181 стоян георгиев

    6 12 Отговор
    финландците знаеха кво е да си под руски ботуш и затова се съпротивляваха така жестоко.украинците ще са на същия акъл!та ако русия нападне украина местните ще се бият за всяка педя земя ,щото нещат нови комунизми гладомори и разни путиноиди да ги управляват.в българия има обаче много фенове на съветското управление или поне на путиновото такова,та дрогари еи къде е крим,там търсят усилено туристи или хора с ватенки и прави лопати.не се бавете и поне веднъж в живота си бъдете сериозни!
  • 182 НАЛИ ИМАХА НЕЗАВИСИМОСТ ОТ 100 ГОДИНИ

    5 2 Отговор
    КЪДЕ ИМ Е СЕГА НОКИЯТА ? КОЙ Я НАЛАПА , СДЪВКА И ИЗПЛЮ ?
  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Малка подробност!

    5 1 Отговор
    Русия няма икакво намерение да напада Украйна...?!?!
  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 хихихихи

    7 1 Отговор
    Може да научи как се подписва капитулация!
  • 187 ДаЗдраПерМа

    3 1 Отговор
    Времето работи за Путин, докато руските граждани в ЛДНР са в безопастност никой няма да закача Украйна, пък и силни студове се задават така че е прав Байдън до месец Русия е на нисък старт след това ще видим.
  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 да бе

    7 1 Отговор
    Да правиш паралел между онази война с Финландия и ЕВЕНТУАЛНО такава с Украйна е меко казано лаишки подход. Разликите са ужасно много, за да ги изброяваме.
  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 ккк

    8 2 Отговор
    финландия губи войната
  • 192 гост

    14 1 Отговор
    Нова история написхте бре хора , Финландците губят тази война и следващата губят . Но за сметка на това днес са първи приятели с Русия имат огромен стокооборот и Финландците могат да влизат в Русия без визи ,както и Руснаците във Финландия
  • 193 Голям Слон

    12 4 Отговор

    До коментар #169 от "Въйййй":

    Глупости говорят и правят глупавите хора. Не смятам, че съм от тях. Понеже никой, освен администраторите на сайта, не знаят колко точно символа мога да напиша, не смятам да пиша есета на тема руско-финска война :-) Не, не всичко тръгва от Русия, но конкретно за Финландия нещата обстоят именно така, колкото и да не ти харесва. Фините бяха ли съюзници на Хитлер? Бяха. Имаха ли някаква територия, очертана с измислени административни линии? Имаха. Бяха ли няколко пъти културно помолени да се отдалечат? Бяха. Направиха ли го не? Не, и поради тази причина загубиха. При други обстоятелства тази държава даже нямаше и да съществува. Можеш да продължаваш да вярваш, че Русия за пореден път е била агресор в случая. А защо има пакт за ненападение на Полша между Германия и Русия - това очевидно също не ти е ясно. Както вероятно не знаеш и истинските причини за ВСВ.

    Коментиран от #195

  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Голям Слон

    11 2 Отговор

    До коментар #195 от "waffen ss":

    Историците в общия случай са интелигентни и високо образовани хора, които нямат твоя език. Освен, ако не са силно угнетени семейно или професионално, чакайки всеки сгоден момент да излея яда си анонимно във форумите. Не забравяй, че анонимността е само привидно анонимна. Но това е друга тема. Та, така, драги ми смехурко. Повече от ясно е, че с тази култура едва ли си историк. По-скоро си дребен партиен функционер, който пляска ръчички и пише гнусни мнения по форумите за заплата.
  • 197 Вова

    1 7 Отговор

    До коментар #16 от "Единстветото":

    Заради такива като теб създадоха дисциплината "Четене с разбиране"

    Коментиран от #205, #210

  • 198 грух

    10 1 Отговор
    "афторат" е мръсно продажно лекенце.
  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 Сърп и чук

    5 2 Отговор
    В наши дни, след като се отвориха архивите се оказа, че Манерхайм е съветски агент бе, автор!? Колкото до скованият от инициатива и воден от командири - подлизурци на Бащицата съветски войник, докато свестните са репресирани е ясно! Истинската война постави всеки на мястото му! талантливите от репресирани станаха маршали и водеха парада на Победата /Рокосовски/, посредствените имаха различна съдба! Едни се самоубиха сами /Копец/, други бяха застреляни /Д. Павлов/, трети започнаха войната като зам командващи военен окръг и завършиха на по ниски длъжности /Болдин/.
  • 201 Авторе Джамбазов

    11 2 Отговор
    Мога да кажа, е се изака с тази статия. Подмяната на историята няма да върне на Финландия 1/3 от земите й - това е капитулация. Украйна също ще гледа Крим през крив макарон.
  • 202 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 203 Косе Босе

    2 10 Отговор

    До коментар #148 от "Крим е на руснаците":

    Крим е на Украинците,и след години след 2рия разпад на Русия ще се върне в границите на Украйна! Ползвай фактологията а не си изливай душата-това никой не го интересува! По договора от 1991 г при разпада на" великата" ви Русия,договор подписан от вас и бившите ви съюзници от 2та св.война-САЩ,ВЕЛИКОБРЕТАНИЯ и ФРАНЦИЯ,Украина напуска СССР и става самостоятелна държава в рамките определени от този договор който вкл.и Крим като Украйна се задължава да унищожи ядренното си оръжие за сметка на териториалната си цялост,и да даде под наем Крим на Русия защото там са им ядрените морски бази на Черно мореза около 30години-време да може Русия да си намери друго место за ядренните си оръжия.Украйнците унищожиха своят ядрен потенциал останал на неина териториа след разпада на "великият ви СССР.Руснаците след това нападат Украйна и превземат чужда територия под дежурният предлог за тормозено руско нанаселение в Украйна.Ами ако Китай използва същата тактика,или Турция за кримските татари,и още много като тях-какво става?То и ние имаме претенции към Македония ама те са си самостоятелна държава-какво като живеят българи.Уважаваме тяхното самоопределение.Същото е м-уГермания и Австрия,м-Франция и Швейцария и още много друго.Русия се отказва от международен договор подписан от самата нея? В такъв случай се обезсмисля всеки договор подписан от Русия с всяка друга страна.Сега Украйна има право да се въоръжи отново с ядренно оръжие след като Русия излиза от този договор-и те ще

    Коментиран от #211, #219

  • 204 Касапина

    10 3 Отговор
    Абе дЕнисчо,вземи си смени професията че всеки път се изказваш неподготвен.Ти си като македонците,повтаряйки една лъжа се надяваш да стане истина ама нЪц.За твое сведение във всяко военно училище в Русия се изучава тази война и грешките от нея.Ако малко потърсиш исторически и военни факти а не измишльотини ще видиш че няма нищо велико при финландците.Добре че украинските военни като бивши такива от СССР не са спали като тебе в обучението си и знаят истината за тази война.А истината е която се учи е че,първо във Финландия се изпращат офицери,млади и неопитни,без никакъв военен опит,току що завършили.Само година по рано е имало огромна чистка сред командният състав на Червената армия.Втората голяма грешка е подценяването на противника и партизанската съпротива.Третата грешка е неподходящият сезон и недобре обмислено нападение.Така че теорията ти за велики финландци може да я разправяш на неграмотни хора но не и на тези които имат понятие за какво става въпрос.И един бонус за тебе и такива като тебе.Поразрови се и прочети защо руснаците изтеглят почти всичките си войски от източният фронт и ги използват срещу германците след една страховита битка с японците пак през 39 година и как японците не смеят да нападнат СССР през цялата война.Тази битка също се изучава в учебниците по военно дело.От там ще разбереш разликата между кален в битки команден състав и тъкмо завършили офицерчета.Приятно четене.
  • 205 Явно ти

    5 3 Отговор

    До коментар #197 от "Вова":

    въобще не си се докосвал до нея,защото от коментара ти освен обвинения нищо друго не се разбира,явно толкова ти стига капацитета и дори неумееш да четеш и мислиш правилно,камо ли да разбираш написаното. А това което съм написал е факт,който е неопровержим и доказан от времето. Факт ли е "умнико",че Финландия загуби войната,факт ще бъде,че и Украйна я чака същото ако има глупостта да направи това което направи и Финландия,и никой няма да е в състояние да и помогне. Това го прочети и никни с разбиране,защото темата ти е доста мъглява и неясна. Единственото което ще кажа,етова,че е за предпочитане тежки преговори но мирни от колкото най-благородната война.
  • 206 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 207 Косе Босе

    0 5 Отговор

    До коментар #183 от "Сибирь":

    А аз знам от къде ги копаят такива като теб-от Луганск ,което е видно от изказа ти,странен,нелогичен и комплециран? Какво общо имат твойте примери за Кърджали и догадките ти за албанците.Да не си Руски или българо-филски шаман та знаеш какво правели албанците и какво е трябвало да стане с Кърджали и Родопите!Не си губи времето в този сайт "шамане"-иди играй тотото,там може би ще улучиш шестицата!И да не забравиш да почерпиш за съвета,и да знаеш че водка не пия.На късмет!!!
  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 Денисе

    10 0 Отговор
    преди да беше написал статията,бе хубаво да прочетеш поне уикипедия какво пише за целия конфлрикт и как той завършва в края на краищата,а не да правиш извадки от един конкретен момент от конфликта и да го хвърляш като лист непотребен,защото това е неистина хвърлена в обществото,което я приема за чисат монета,а фактите говорят друго. Тази моментна победа над руската армия в края на краищата приключва с изпращане на финландска делегация в Москва с искане за мирен договор,който е и подписан март 40г. и Финландия губи част от територията си.В контекста на това какво Украйна трябва да научи,е да не повтаря грешката на финландците,защото може да загуби не част а цялата си територия и да се върне в пределите на Русия,където и е мястото.
  • 210 За разлика от

    5 0 Отговор

    До коментар #197 от "Вова":

    теб,аз четенето с разбиране го умея,но ти явно не. А на Денис половинчатите глупости не ми се коментират и съждения и размисли по тях не правя. Историята по тази война я знам от преди сигурно ти да си роден,така,че забележки от рода четен с разбиране си ги остави за теб,защото явно ти е пропуск.
  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 Я по този повод

    2 0 Отговор

    До коментар #208 от "Гост":

    като за начало прочети какво пише в уикипедия и тогава се произнеси пак по въпроса,че нещо ми се виждаш неподготвен въобще.
  • 213 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 214 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 215 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор
    Победа, но за кого? Финландия губи територия, а СССР получава "Ладожкое озеро"
  • 216 Стига митове

    4 1 Отговор
    за тази руско-финландска война. Нищо особено не са направили финландците, нито са могли да направят. Имали са съвсем разумно предложение за размяна на територии, от което даже са щели да спечелят, но са постъпили като глупаци, излъгани от англичаните, че ще има помогнат. Зимата тогава е била много студена, руснаците не са били добре подготвени с логистиката и затова са се забавили с офанзивата. 90% от загубите на руснаците са следствие на измръзване. Това е истината.
  • 217 Ольга

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Скакауец":

    Ваш комментарий весьма разумный.
  • 218 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 219 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 220 $%^

    1 7 Отговор
    Ако Русия нападне Украйна,от Запад ще потекат оръжие,пари и наемници.Украйна ще се превърне в гробница за руските агресори.Войната ще се пренесе на руска територия,а десетки хиляди руски войници ще ги върнат в дървени сандъци,ще останат да гният на украинска територия или в пленическите лагери.

    Коментиран от #223

  • 221 Емил Боев

    3 1 Отговор
    денизчо много си зле със историята ,иначе щеше да знаеш как горките финландци се молеха на Сталин за мир Да във първият момент на Русия и беше трудно поради подценяване на противника ,но после всичко си дойде на мястото и Финландия загуби тази война катастрофално ,нищо че нейните господари я подтикваха да продължи тази война .А ти ни мислиш за много глупави като разчиташ че не познаваме историята на тази война .Да ама не във книгата война и във интернет има всички подробности за нея . Ясно ли ти е .а ти че си провокатор е нагледно на всички хора тук .
  • 222 x сплескан

    2 1 Отговор
    Финландия печели защото руснаците тръгват през блатата с танковете и танковете потъват или спират. Не защото фините са супер сърцати и яки воини.
  • 223 Ольга

    2 0 Отговор

    До коментар #220 от "$%^":

    Ахаха))))
    С запада потекут только лужи мочи со страху)
  • 224 ЦарВул

    4 0 Отговор
    Хем Финландия победила руснаците ,хем загубила 11% от територията си!Нерде София!Нерде Багдат!!И освен това не забравяйте,че днес не са 40-то годино на 20 век!!Сега Русия има това,което покраенци могат само да мечтая!!Оръжията от световна и надсветовна класа!!Покрайненци не могат да се справят с две джуджета Донецката и Луганската републики,а камо ли с Русия!!Бил съм и в двете държави и знам к,во е настроението и в покрайна и в Русия!!Сега покрайненци се надат,че нато ще ги спасява ама от какво??Руският държавен глава и не помисля да води войно с братския украински народ!!Покрайненци ги стяга чепика к,во шъ стане ако се пусне Северен поток две и спре доставката нагаз през Покрайна и откъде ще цицат и такси за транзит на газ и как ще се топлят без откраднатия руски газа!!Така,че изводът е ясен:Да влезе убитият!!!И моля не нагнетявайте обстановката и не сравнявайте Кравария с Русия!!Едната/кравария /окупира Косово и създаде псевдо държава Косово/изконна сръбска територия/ за албанските терористи и наркотрафиканти,а Русия не е окупирала нищо от покрайна!!Покрайненци да не си протягат краката извън юргана за да не гризнат дръвцето!!Или по точно казано:"НЕ ДРАЗНИ ЛЪВА КОГАТО СИ ПОЧИВА"!!!ТОЛКОЗ!!!!

    Коментиран от #227

  • 225 Хххх

    2 0 Отговор
    Украйна в окопите ,ха,хаха заплашва Русия !!!
  • 226 Такаааа

    1 0 Отговор
    Съветниците им са били други,не тези които съветват Украйна.
    Те и българите имат подобна и срещу по многоброен враг победа/но и нас не са ни съветвали тези дето сега съветват украинците/.Спомнете си Вазов.
  • 227 Плохо !

    0 0 Отговор

    До коментар #224 от "ЦарВул":

    Бисмарк го е казал : "Знам хиляда и един начина да изкарам руската мечка от бърлогата ! И нито един да я върна обратно !"
  • 228 Жоро

    1 0 Отговор
    Адолф кой ли го е съветвал? Едва ли е слушал само вътрешния си глас. Ама които и да го е съветвал не е бил прав. Та сега и вие да се поучат от Финландия преди 82 г. ама днес не е като преди.
  • 229 Без Негри

    1 0 Отговор
    Американските ястреби са готови да се бият до последния Бандеровец.
  • 230 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: