Отидете към основна версия

2 663 42

Германия осъди руския убиец на доживотен затвор. Но това не е достатъчно

  • германия-
  • русия-
  • новичок-
  • владимир путин

Трябва обаче да преглътнем чудовищната реалност: и в бъдеще няма как да предотвратим изцяло подобни покушения

Снимка: DW

В Германия руснак беше осъден на доживотен затвор заради убийството на грузинец от чеченски произход. Той е действал по поръчение на руските власти. Но Германия следва да направи още нещо.

Когато руските тайни служби ликвидират човек насред Берлин, това вече е не само покушение срещу конкретната жертва - това е покушение и върху суверенитета на германската държава. И Германия трябва да даде решителен отпор.

Кой в Русия е "екстремист"?

Руският президент Путин косвено оправда убийството с думите, че жертвата била терорист, обявен за издирване в Русия. Тук е мястото обаче да си припомним, че кремълският режим определя като "екстремисти" включително и онези опозиционери, които се съпротивляват без да упражняват насилие - и дори ги поставя под ударите на закона редом с масовите убийци от т.нар. "Ислямска държава". Тъй че сега на Путин трябва ясно да му се даде да разбере, че ще плати политическа цена за всякакви покушения срещу руски емигранти, които са избягали и се укриват на територията на ЕС.

Трябва обаче да преглътнем чудовищната реалност: и в бъдеще няма как да предотвратим изцяло подобни покушения. Спомнете си какво международно възмущение се надигна след нападенията с "Новичок" във Великобритания: дори то обаче не попречи на руските тайни служби да извършат убийството в Берлин. Германското правителство нямаше как да не изгони руски дипломати (двама служители на руското посолство бяха обявени за "персона нон грата" - бел. ред.), но това са просто символични жестикулации.

Берлин трябва да е непоклатим

Същинската последица от убийството в Берлин ще бъде взимането на едно решение, което вече отдавна можеше и трябваше да бъде взето: на Кремъл трябва да се противопостави една непоклатима политика, която не бива да се размива с погрешни сигнали като подкрепата за газопровода "Северен поток-2".

Райнхард Везер, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: