Отидете към основна версия

3 273 43

Случаят "Джокович": Сърбия срещу целия свят?

  • джокович-
  • новак джокович-
  • сърбия-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • австралия-
  • тенис-
  • сърбин-
  • протест

Критици и поддръжници се надпреварват да изразяват позициите си

Снимка: БГНЕС/ EPA

В социалните мрежи ври и кипи: там е пълно със съобщения, свързани с тенис звездата Новак Джокович. Критици и поддръжници се надпреварват да изразяват позициите си: правилно ли е постъпил сърбинът, когато е поискал извънредно разрешително за влизане в Австралия, въпреки че не е ваксиниран? Или сам си е виновен за това, че се оказа аут от турнира Australian Open, в който искаше да защити шампионската си титла, защото не е зачел ограниченията за влизане в страната, породени от кризата с коронавируса? Дискусията по тези въпроси върви както по спортна, така и по политическа линия.

В подкрепа на Джокович: "Free Novax"

Пред хотела, в който Новак Джокович бе задържан след влизането си в Австралия, протестираха привърженици на тенисиста, развявайки сръбски знамена. "Free Novax" бе написано на един от плакатите, носени от привърженици на Джокович. Става дума за игра на думи, включваща част от малкото име на Новак и английските думи "no vaccination", т.е. без ваксинация. Междувременно казусът се инструментализира от противници на ваксините.

Сръбският президент Александър Вучич отправи тежки обвинения срещу домакина Австралия: "Не е честно, че се организира лов на вещици, при който всички, включително и австралийският министър-председател се правят сякаш за всички важат еднакви правила". Според Вучич, ставало дума за преследване по политически причини, което щяло да продължи дотогава, докато Австралия успее да докаже това, което иска. "Когато не можеш да надвиеш някого, посягаш към подобни методи", каза още сръбският президент.

Сръбските власти щели да се намесят, за да опитат поне да издействат разрешение за Джокович да се премести в къщата в Мелбърн, която той е наел за времето на престоя си. В Инстаграм сръбският президент написа освен това следното: "Проведох телефонен разговор с Новак Джокович. Казах на нашия Новак, че цяла Сърбия стои зад него, както и че нашите власти ще предприемат всички възможни мерки, за да прекратят в най-кратък срок тормоза срещу най-добрия тенисист в света. В съответствие с всички норми на международното публично право Сърбия ще се бори в подкрепа на Новак Джокович, в името на справедливостта и истината".

Настроенията в Сърбия очевидно са съвсем еднозначни - в подкрепа на Джокович. Бащата на тенис звездата Сърджан Джокович дори сравнява сина си с Исус Христос: "Исус е бил разпнат, но той е понесъл всичко, което са му причинили, и продължава да живее сред нас. Сега се опитват по същия начин да разпънат на кръста и Новак и да му причинят всякакви злини", заяви той в крайно емоционален стил на една пресконференция в Белград. Изказването на бащата намеква дори за наличието на някакъв заговор срещу 34-годишния състезател по тенис.

Подобни тези се разпространяват и от някои сръбски медии. Булевардният вестник "Курир" например написа: "Срещу Новак се действа съвсем съзнателно: 26 тенисисти са подали молби за извънредно разрешително за влизане в страната, но само на Джокович беше направена тази скандална сцена на летището". А вестник "Блиц" нарече поведението на австралийското правителство "позор за Австралия".

"Шампион, който се държи като идиот"

Има обаче и критични гласове, като например този на Александър Станкович от обществено-правните хърватски Радио и телевизия (HRT). Той е един от най-известните и влиятелни журналисти на Хърватия и в региона на Западните Балкани. Във Фейсбук Станкович коментира поведението на сръбската звезда така: "Шампион, който се държи като идиот. Да, наистина има и силна конкуренция, но един човек в момента полага особено големи усилия, за да спечели тази титла". Най-големият босненски портал за новини klix.ba пък цитира туит на сръбския опозиционен политик Ненад Чанак: "Отношението към Джокович не е лошо, защото е сърбин, а затова, че магарето не се е ваксинирало".

Бившата министър-председателка на Хърватия Ядранка Косор също изрази позиция в Туитър: "В държавите, в които има ред и законност, законите важат за всички. Там не минава номерът "Ти знаеш ли кой съм аз?" Нито пък си заслужава да се присмиваш на правилата". Сръбският тенисист ще остане в Австралия до окончателното разглеждане на съдебната му жалба.

Автор Мелани Ласт

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: