Last news in Fakti

10 Януари, 2022 15:32 2 634 25

Австралия срещу Джокович: злонамерена тактика ли бе това?

  • новак джокович-
  • джокович-
  • австралия-
  • тенис-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • локдаун

Цялото поведение на властите прилича на злонамерена тактика и разкрива жестокостта на една политика, която следва да бъде преосмислена

Австралия срещу Джокович: злонамерена тактика ли бе това? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Тенис звездата Джокович изпита на собствен гръб жестокостта на австралийската гранична политика. Властите първоначално му издадоха виза за влизане в страната, независимо че са познавали неговите възгледи за ваксините, а когато той пристигна, просто му хлопнаха вратата под носа. Всичко това прилича на крайно злонамерена тактика.

Междувременно съдът в Мелбърн взе решение в полза на 34-годишния тенисист и разпореди незабавното му освобождаване от хотела за хора, които трябва да напуснат страната. Но този успех пред съда далеч не гарантира на Джокович, че на 17 януари ще има право да защитава титлата си на Откритото първенство на Австралия. Правителството на страната вече оповести, че ще провери възможността за повторна отмяна на визата на Джокович. Много австралийци възприемат престоя на неваксинирания Джокович в Австралия като лична обида за стоическите усилия да се справят с пандемията. Те прекараха месеци в локдаун и се ваксинираха масово – включително и онези, които изпитваха съмнения относно сигурността на ваксините. Затова отказът да се допусне Джокович в страната срещна значително одобрение.

Рестриктивният граничен контрол като инструмент

Но властите можеха да вземат това решение още преди сърбинът да вземе самолета за Австралия. Променената им в последна минута позиция провокира малка гранична криза и им позволи да отклонят вниманието на обществото от непоследователната политика в борбата срещу пандемията. Властите извоюваха лесна двойна победа с помощта на овехтял от употреба сценарий - да извличат политически капитал от жестокости по границата. От десетилетия насам австралийски политици от всички партии използват граничния контрол на страната като инструмент за политическа манипулация, с който се отвлича вниманието от допуснати гафове.

Джокович се оказа затворен в същия хотел, в който десетки бежанци и кандидати за убежище в Австралия живеят в пълна безтегловност и нито имат право да влязат в страната, нито да я напуснат. А тяхното пребиваване във въпросния хотел е направо луксозно в сравнение с нещастието на хиляди други кандидати за убежище в Австралия, които мизерстват в лагери за интерниране край бреговете на страната. Всички те са жертви на жестоката гранична политика. Маниакалността на този граничен контрол е напълно несъвместим с характера на Австралия като нация, създадена от мигранти. Междувременно обаче жестокото отношение е пуснало дълбоки корени в културата на този народ.

Затова и никак не беше чудно, че първата реакция на Австралия в пандемията от коронавирус беше инстинктивна - да затвори границите. Без изобщо да се замисли за цената, която хората ще трябва да платят за това. Тази тактика наистина се оказа успешна в продължение на твърде дълго време - Австралия успя да задържи пандемията от COVID-19 извън своите граници. Затова хората одобряваха тази стратегия. Много от сънародниците ми дори негласно се гордееха с този успех, дължащ се и на строгата гранична политика. Но локдаунът, както и всеки подобен граничен режим, причини на много хора огромни страдания. Аз, например, бях отделен от семейството си в продължение на цели две години. И все още нямам право да го посетя. Австралия сега бавно отваря границите си, но западните части на страната, където живее семейството ми, все още са изолирани.

За цената на страданията

Австралийските граждани, които се намираха някъде другаде по света, не можеха да се приберат у дома, без това да им струва десетки хиляди долари. А мигрантите, живеещи в Австралия, не можеха да напуснат страната, за да посетят свои болни роднини в чужбина, защото след това нямаше да ги пуснат обратно. Но в очите на властите това беше неизбежно зло, което гарантира успех. Винаги съм знаел, че граничната политика на Австралия е жестока. А сега вече го узна и целият свят. Това, че съдът отсъди в полза на Джокович, е добре за него. Но цялата бъркотия около този случай показа пред света отблъскващото лице на рестриктивната гранична политика на Австралия. Сега е моментът тя да бъде преосмислена, така че благото на хората да стои по-високо от евтините политически дивиденти.

Автор: Алистър Уолш


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    55 6 Отговор
    М@4к@й Джоко!
  • 2 Байгън

    17 59 Отговор
    Аре стига с тоя Джокович, че ми израсна на оная работа.

    Коментиран от #9

  • 3 гадно

    74 5 Отговор
    С други думи кенгурата не сакат те да са добре, а на Ноле да му е зле егати логиката.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ХОАТА СА ПРАВИ

    10 61 Отговор
    Да си маха със микробите си от там.Ваксина или затвор

    Коментиран от #23

  • 6 Рошко

    67 1 Отговор
    Много хора като се чувстват обидени, дойче зеле покажете и многото хора по улиците на Австралия които стачкуват против зелените паспорти а не заливайтр аудиторията с лъжлива помийна пропаганда
  • 7 Стига писа глупости бе

    18 5 Отговор

    До коментар #4 от "Активист на БКП":

    Кой ще работи после за депутатите те ли ?Тъпи и неграмотни хора
  • 8 КРА

    35 1 Отговор
    ДВ ковид истериците се провалят с така наречените мерки срещу ковид, но точно вашата е техния най-голям пропагандатор и манипулатор. Вие сте пълен позор за журналистиката.
  • 9 3333

    22 3 Отговор

    До коментар #2 от "Байгън":

    То въпроса не е само до Джокович умнико.
  • 10 ГОСТ

    27 0 Отговор
    Да им са честити новите заразени , до утре по 2 милиона да са .
    Така се получава като мерките са срещу хората а не срещу вируса.
  • 11 Гост

    5 24 Отговор
    Дреме ми на капа за тоя . Спорт не гледам.
  • 12 Съдията Дред

    29 2 Отговор
    Да не забравяме, че първите европейци в Австралия са английски каторжници, за които навремето държавата е решила да си спести разходите по каторгите, като просто ги откара на другия свят и ги пусне да се оправят кой как може.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Нямам Срам

    22 2 Отговор
    Какво очаквате от държави които са основани от затворници .. Австралия фащ ... Английски филиали на най долната прослойка на обществото
  • 15 flipp

    18 2 Отговор
    Не помня кой беше казал за Австралия, че проблема не е, че 50 процента от хората са наследници на затворници, а че другите 50 процента са наследници на пазачите в затвора
  • 16 миш

    12 0 Отговор
    Джокович,не трябва да участва в състезания в англоезични държави-въпрос на достойнство и чест за един сърбин.

    Коментиран от #22

  • 17 миш

    10 1 Отговор
    Те САЩ,са основани от ИнДжинери и ядрени физици,ИМА ЛИ РОД И СЕМЕЙСТВО ТАМ БЕЗ ЗАТВОРНИК,ЕДВА ЛИ.
  • 18 Минувач

    11 0 Отговор
    Като са толкова принципни в Австралия защо организират Тенис турнир!?

    Коментиран от #20

  • 19 Хммм

    9 0 Отговор
    Австралия оспори решение на собственият си съд. Явно съдилищата не важат за фашистите.
  • 20 Добър

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Минувач":

    въпрос, но всъщност тенис турнира е на ATП. Австралийската тенис асоциация само организира и провежда там този шлем. Така че, ако АТП всъщност решат, могат спокойно да им го клъцнат за в бъдеще, което едва ли ще стане.
  • 21 дедо мръсник

    5 0 Отговор
    Джокович е изпитал жестокоста на ковидарите,не увъртайте!
  • 22 Маш

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "миш":

    А пачките идат точно от "англоезичните"😂😂😂, на затуй е цялата борба....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Национален Герой

    2 2 Отговор
    Австралия постоянно мисли за Джок0 тенесиста каточели е първият и последен номер 1 в тениса.Австралия има закони и те трябва да се спазват.Hе е допринесал за нищо от което да зависи човечеството.Упражнява някакъв вид спорт за собствено облагодетелстване,ПИСНА ми!Това са правни въпроси да се решават между заинтересованите страни.
  • 25 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    типични балкански селски номера,подобно на пулев и сушито!бащата на джокович преди година обвини григор за терорист дето заразил синчето му с короната,сега риве да го пускат неваксиниран.пълна лъжа е че джокович е прекарал короната преди нова година.има сума снимки с него по мероприатия.излага се като кифладжия ,а е номер едно в тениса!както писах типично балкански селянии!
Новини по държави: