Last news in Fakti

7 Януари, 2022 16:54 3 251 43

Случаят "Джокович": Сърбия срещу целия свят?

  • джокович-
  • новак джокович-
  • сърбия-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • австралия-
  • тенис-
  • сърбин-
  • протест

Критици и поддръжници се надпреварват да изразяват позициите си

Случаят "Джокович": Сърбия срещу целия свят? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В социалните мрежи ври и кипи: там е пълно със съобщения, свързани с тенис звездата Новак Джокович. Критици и поддръжници се надпреварват да изразяват позициите си: правилно ли е постъпил сърбинът, когато е поискал извънредно разрешително за влизане в Австралия, въпреки че не е ваксиниран? Или сам си е виновен за това, че се оказа аут от турнира Australian Open, в който искаше да защити шампионската си титла, защото не е зачел ограниченията за влизане в страната, породени от кризата с коронавируса? Дискусията по тези въпроси върви както по спортна, така и по политическа линия.

В подкрепа на Джокович: "Free Novax"

Пред хотела, в който Новак Джокович бе задържан след влизането си в Австралия, протестираха привърженици на тенисиста, развявайки сръбски знамена. "Free Novax" бе написано на един от плакатите, носени от привърженици на Джокович. Става дума за игра на думи, включваща част от малкото име на Новак и английските думи "no vaccination", т.е. без ваксинация. Междувременно казусът се инструментализира от противници на ваксините.

Сръбският президент Александър Вучич отправи тежки обвинения срещу домакина Австралия: "Не е честно, че се организира лов на вещици, при който всички, включително и австралийският министър-председател се правят сякаш за всички важат еднакви правила". Според Вучич, ставало дума за преследване по политически причини, което щяло да продължи дотогава, докато Австралия успее да докаже това, което иска. "Когато не можеш да надвиеш някого, посягаш към подобни методи", каза още сръбският президент.

Сръбските власти щели да се намесят, за да опитат поне да издействат разрешение за Джокович да се премести в къщата в Мелбърн, която той е наел за времето на престоя си. В Инстаграм сръбският президент написа освен това следното: "Проведох телефонен разговор с Новак Джокович. Казах на нашия Новак, че цяла Сърбия стои зад него, както и че нашите власти ще предприемат всички възможни мерки, за да прекратят в най-кратък срок тормоза срещу най-добрия тенисист в света. В съответствие с всички норми на международното публично право Сърбия ще се бори в подкрепа на Новак Джокович, в името на справедливостта и истината".

Настроенията в Сърбия очевидно са съвсем еднозначни - в подкрепа на Джокович. Бащата на тенис звездата Сърджан Джокович дори сравнява сина си с Исус Христос: "Исус е бил разпнат, но той е понесъл всичко, което са му причинили, и продължава да живее сред нас. Сега се опитват по същия начин да разпънат на кръста и Новак и да му причинят всякакви злини", заяви той в крайно емоционален стил на една пресконференция в Белград. Изказването на бащата намеква дори за наличието на някакъв заговор срещу 34-годишния състезател по тенис.

Подобни тези се разпространяват и от някои сръбски медии. Булевардният вестник "Курир" например написа: "Срещу Новак се действа съвсем съзнателно: 26 тенисисти са подали молби за извънредно разрешително за влизане в страната, но само на Джокович беше направена тази скандална сцена на летището". А вестник "Блиц" нарече поведението на австралийското правителство "позор за Австралия".

"Шампион, който се държи като идиот"

Има обаче и критични гласове, като например този на Александър Станкович от обществено-правните хърватски Радио и телевизия (HRT). Той е един от най-известните и влиятелни журналисти на Хърватия и в региона на Западните Балкани. Във Фейсбук Станкович коментира поведението на сръбската звезда така: "Шампион, който се държи като идиот. Да, наистина има и силна конкуренция, но един човек в момента полага особено големи усилия, за да спечели тази титла". Най-големият босненски портал за новини klix.ba пък цитира туит на сръбския опозиционен политик Ненад Чанак: "Отношението към Джокович не е лошо, защото е сърбин, а затова, че магарето не се е ваксинирало".

Бившата министър-председателка на Хърватия Ядранка Косор също изрази позиция в Туитър: "В държавите, в които има ред и законност, законите важат за всички. Там не минава номерът "Ти знаеш ли кой съм аз?" Нито пък си заслужава да се присмиваш на правилата". Сръбският тенисист ще остане в Австралия до окончателното разглеждане на съдебната му жалба.

Автор Мелани Ласт


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някъде има закони

    24 56 Отговор
    И някъде вижда се ги спазват!

    Коментиран от #8, #19

  • 2 Майна

    77 28 Отговор
    Браво, БРАТО!!! БРАВО И НА РОДИТЕЛИТЕ ТИ!!! ВСИЧКИ СВОБОДОЛЮБИВИ ЧОВЕЦИ СА С ТЕБ!!!

    Коментиран от #4

  • 3 няма драма

    34 99 Отговор
    балкански селянин антиваксър , просто малко по-известен
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Браво

    78 18 Отговор
    Браво наа Джокович! Не изневерява на принципите си! И не Джокович поиска виза, а от там му предложиха, изключение направили за него, видите ли:) . Влиза в Австралия и го задържат!

    Коментиран от #15

  • 6 Жссттт

    30 49 Отговор
    Казаха че Джокович е свободен да си тръгне по всяко време от Австралия. Така че не виждам къде е проблема.
  • 7 изяснено

    62 16 Отговор
    Човекът има автоимунно заболяване, поради което е противопоказно всякаква външна намена в имунитета. Просто човекът е умен и знае възможностите на тялото си и не иска да се подложи на експирементален препарат, който е със съмнителни ползи, а в неговия случай явно силно нежелан. Това трябва да им светне на всички, които натискат за ваксиниране, може да увредят човек.

    Коментиран от #10, #42

  • 8 Браво

    61 9 Отговор

    До коментар #1 от "Някъде има закони":

    Ок! Като имат закони, защо те го извикаха? Джокович, каза, че няма да играе, след като условието е да се ваксинира! От Австралия му предлагат виза,видите ли ние правим изключение за теб. Ха ха ха Издават му виза, и той заминава. Останалото е известно на цял свят!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Глупаци

    22 47 Отговор

    До коментар #7 от "изяснено":

    Милиони имат автоимунни заболявания на тава не и м пречи да се ваксинират.Ако има наистина сериозно заболяване няма да може да тича като кон по 5 часа.

    Коментиран от #25, #27

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Грульо

    47 5 Отговор
    Тез ковидари, като ги наредят за следваща бутстерица, ще видят кой е нецивилизовано магаре. А на всяка по-следваща, още повече ще го виждат. :D
  • 14 Човека Коза

    42 11 Отговор
    И България е с Новакс! Долу фармафията и експерименталните им отрови!
  • 15 Свобода

    39 6 Отговор

    До коментар #5 от "Браво":

    Това беше капан.да се надяваме че ще се завърне жив и здрав в Сърбия.
  • 16 ха ха ха

    28 3 Отговор
    АЗ СЪМ НО ВАКС ДЖОКОВИЧ!
  • 17 Софиянеца

    31 8 Отговор
    Къде е целия Свят? Соросоудния свят не е
    целия свят!
  • 18 Професора

    33 9 Отговор
    Сороснята си мисли, че е център на вселената и вс се върти около нея!
  • 19 ммм дааааа

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "Някъде има закони":

    А ЗНАЕШ ЛИ ОТ КОГО СЕ "КОВАТ" ЗАКОНИТЕ,ЗАЩО И ЗА КОГО????

    Коментиран от #34

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    30 7 Отговор
    Англосаксонските кучета от години се мъчат да унищожат Господ Джока,но той винаги е над тях!Включително отстраняването му от Юес опен 20г бе плод на завера!
  • 22 2121

    28 12 Отговор
    Излязоха ,авторитетни съобщения и анализи за отровните ваксини-Модерна, АстраЗенека, ЯнсенБайонтех, Пфайзер, ДжонсънДжонсън.Всички ,болни от ТВС,алергии, хемофилия, астма, ИБС, МСБ, пиелонефрит и нефролитиаза, болни на диализа, автоимунни зааболявания, пихично болни-депресии/10 вида/шизофрении, биполярно разстройство -СА ПРОТИВОПОКАЗНИ за отровните ,изброени по-горе ваксини.Не го ли разбррахте-умряха милиони/което се крие/,описано беше какво е графенов оксид, забраниха ,на мисирките,да излъчват по телевизията Италианските,Френски ,Немски Професори,които обясниха,за вредата от ваксините.Единствено СПУТНИК V и двете форми :назална и капелна, а сега има и таблетка от И-та "Гамалея" Русия са безвредни.За производството използват ЧОВЕШКИ АНТИГЕНИ,а Западните -МАЙМУНСКИ АНТИГЕНИ, от род ШИМПАНЗЕ.Кое не разбирате?Защо ваксинирате децата си и ги обричате на смърт или безплодие.Вие,родителите сте виновни,ами ако умре?Колкото до Джокович,има политика,да бъде отстранен ,най-силния тенесис в света,защото тъпите сащ нямат успехи в тениса и наредиха на подлогите в Австралия,да го отстранят,чрез измисления отказ от ваксинация.Защо,българите пак,заровиха глави в пясъка и отпявате на пропаднала страна ,като сащ.Позор за българите!Джокович,ще се оправи.Но ние отиваме все по надолу,особено с политиката на двамата мошеника ,против Русия ,Гърция, Италия, Испания .Това и важното , другото е от Лукаваго.

    Коментиран от #31

  • 23 Пропагандистите на сороснята

    23 6 Отговор
    Още в заглавието и лъжа: СВЯТ, ЦЕЛИЯ СВЯТ, КОЙ СВЯТ, СВЕТА НА ФАРМАЦЕВТИЧНАТА МАФИЯ!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 АМИ ДА СТАНАТ ТЕНИСИСТИ КЪТ

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Глупаци":

    ДЖОКО...ДА СТАНАТ ШАМПИОНИ КЪТ ДЖОКО АЙДЕ СЯ ДА ВИДИМ ТВОЙТЕ ДОВОДИ ....
  • 26 Бохохо

    12 6 Отговор
    Джоко Великан Великан! А не на западняците Зет Заврян!

    Коментиран от #41

  • 27 един от стадото

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Глупаци":

    ти знаеш ли какво е да имаш автоимунно заболяване. И да не знаеш ще провериш и пак няма да знаеш на практика, не на теория. Ако не се блъскаш с кортикостероиди и имуносупресори си финиш. Но всичко се плаща за този пусти живот. Питай имплантираните с органи и ли хванали тази болест. Това са стероиди, а болните са като болиди. Те не са виновни, това са страничните ефекти на тази терапия. за да живееш. А и в противопоказанията на тези бъркочи дето то ги бият на хората изрично е казано, че не са подходящи за хора с автоимунни заболявания. Слаб имунитет, изкуственно отслабен за да ЖИВЕЕШ + ваксина равно на Смърт...
  • 28 ComfortablyNumb

    8 9 Отговор
    сърбите са най простия народ на земята , дори Ганчо е интелигент в сравнение с чалгарите от Београд.
  • 29 Петров

    9 9 Отговор
    Балканец, твърдоглав идиот.
  • 30 Tarata4ev

    6 10 Отговор
    Джокович е галеното дете на руската и еждународна тенис мафия. Очаквам да бъдат обявени и положителите му резултати от тест за забранени стимуланти. Сърбия = Русия. Същото както се случи с галениците на руското лоби в художестената гимнастика. Окупиралите първото място рускини бяха глезеното дете на руската мафия в спорта и когато българките ги свалиха от заетия с мошеичества и подкупи трон ореваха вселената с писъците си. Джокович е просто един сърбин изправен пред страна в която законът се зачита. А Макрон ще загуби президентските избори и заради безпринципната си позиция в защита на един закононарушител и пионка на спортнта мафия..

    Коментиран от #37

  • 31 Tarata4ev

    6 6 Отговор

    До коментар #22 от "2121":

    Ти радиоточка на Москва ли си? Джокович е създание на мафията в тениса, която се ръководи от руската държавно-спортна мафия. Как така рускините държаха 1-то място в художвствената гинастика хиляда години??? И като нашите момичета ги събориха от окупирания трон ореваха света, че ние сме били мафия...а такива като теб скочиха срещу българските. Джокович е важна фигура в хибридната война на Русия срещу противниците на Путин. Е, срещна закона накрая. Ще видите каква ще я запее след известно време, като излязат пробите му за забранени стимуланти.
  • 32 СИБИРСКИ КИТАЕЦ

    9 0 Отговор
    Чешката тенисистка Рената Ворачова също е с подобна виза, която е анулирана и тя трябва да напусне Австралия.
    Време е и чехите да започнат протести.
  • 33 Крис51

    5 3 Отговор
    Горките хора в Австралия са тежко поразени психически от безкрайните локдауни при почти никакви случаи. И като толкова железни закони и мерки имат, това да не би да попречи и те да пламнат от Омикрона? Тази шизофрения в световен мащаб става все по-зловеща, защото е на доста високо ниво. Великобритания също имат огромен брой случаи, но разбраха, че строги локдауни не дават никакъв ефект, и го дават значително по-леко. А за плюещите Джокович - това, което го е мъчило навремето и е успял да преодолее с безглутенова диета /сигурно и с разни медикаменти/, се нарича целиакия, допитал се е до лекаря, който му е помогнал навремето /мисля, че е в Англия/, а той го е посъветвал да не се ваксинира. Реакцията на австралийските власти е проява на страха, че полуделите от локдауните хора ще ги смъкнат на следващи избори, защото все пак не са малоумни и почват да проумяват, че са си правили експерименти с тях.

    Коментиран от #43

  • 34 Голям праз

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "ммм дааааа":

    Със сигурност не знае.
  • 35 Отворковци

    6 2 Отговор
    Поредна Рускосръпска провокация За тях правилата не важат
  • 36 ТОЧКАТА

    5 2 Отговор
    НЕ Е ТАКА!!!!!СВЕТЪТ /КОЗЯШКИЯТ СВЯТ!!!!!!!/ Е СРЕЩУ СЪРБИЯ!!!!!.....ЩОТО СЪРБИЯ НЕ КЛЯКА И НАВЕЖДА ГЛАВА!!!!!И си НЯМАТ сулю и пулю!!!!яхнали ,,протестната вълнъ,,
  • 37 Голям праз

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "Tarata4ev":

    Пич, какво пушиш, явно е силничко?
  • 38 ТОЧКАТА

    1 2 Отговор
    цифровата технология е страшна работа.......написах ,,,вълнъ,, с УДАРЕНИЕ НА ,,Ъ.. /като ОВЧА ВЪЛНЪ/ !!!!!Което ,разбира се НЕ СЕ ОТРАЗИ!!!!!

    Коментиран от #39

  • 39 МЪКА

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "ТОЧКАТА":

    МЪКА. Колко много мъка има ... /като ОВЧА ВЪЛНЪ/

    Коментиран от #40

  • 40 ТОЧКАТА

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "МЪКА":

    Разбира се !!!ЗНАЕМ КАКВО ГУБИМ/естествена ,топла,истинска ВЪЛНЪ!!!!!...По - късно ВИЕ ЩЕ РЕВЕТЕ,шитнати от ,,цифровото царство,,,...щото ,просто вече не сте АКТУАЛНИ И КРЕАТИВНИ!!!!!...Има време и ще видя сълзите ти!!!!ПОВЯРВАЙ МИ!!!!!.
  • 41 бонго

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "Бохохо":

    да си играе в сърбия или русия тогава
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ужасно неграмотна си

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Крис51":

    Австралия имат 70 000 заразени на ден, и едва 12 починали. Ефекта от политиките им и масовата ваксинация на населението е че не умират от ковид. А вие дървените философи в БГ скоро ще оревете интернет че няма линейки и места в болниците. Винаги е било така, все първи сте по смъртност. Така че айде да не ми "анализираш" страни които ги разбират по добре тези работи.
Новини по държави: