Отидете към основна версия

9 551 182

САЩ не приеха изнудването на Путин, Украйна е готова да се бие до последната капка кръв

  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • нато-
  • война-
  • изнудване-
  • джо байдън-
  • владимир путин-
  • валерий залужний-
  • армия

САЩ не приеха искането на Русия за гаранции, че Украйна няма да влезе в НАТО

Снимка: БГНЕС/ EPA

Не беше постигнат пробив в първия ден на преговорите между САЩ и Русия за сигурността в Европа и по-конкретно Украйна. Вчера в Женева се срещнаха дипломати на двете страни, но американците категорично отказаха искането на Москва за гаранции, че Украйна няма да бъде приета в НАТО.

Русия през последните седмици струпа десетки хиляди свои войски близо до Украйна и се опита да изнуди НАТО да спре по-нататъшното разширяване. Москва дори стигна по-далеч, заявявайки, че НАТО трябва да се изтегли до позициите си, заемани през 1997 г. Американската делегация в Женева е отказала категорично и двете искания. „Няма да позволим на никого да затвори политиката на отворени врати на НАТО, която винаги е била централна за Алианса”, заяви зам.-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман.

Вашингтон и Киев обявиха, че 100 000 руски войници са в непосредствена близост до Украйна и скоро може да започне нова инвазия, осем години, след като Русия окупира украинския полуостров Крим. Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен каза пред Sky News, че Владимир Путин блъфира със струпването на войски до Украйна. "Един урок, извлечен от историята, е, че помиряването с диктатори не води до мир“, каза той. В часовете преди първата от серия срещи между Запада и Москва НАТО ясно подчерта, че не иска война, но има готовност за такава, ако руснаците отново проявят агресия.

На този фон началникът на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Валерий Федорович Залужний заяви, че неговите сили ще защитават страната „до последната капка кръв”. Попитан дали е разочарован от САЩ и НАТО (защото отказаха да изпратят военни в Украйна, която не е членка на Алианса), командващият украинската армия каза, че „не очаква дар от Бога, но украинските сили ще се справят”. „Искам да успокоя хората, за да спят спокойно в дома си. Ще повторя, че нашите въоръжени сили са във война от осем години. Те извършват военни операции в Донецка и Луганска област и са готови да ги водят и в други региони“, каза Залужний. „Мога също да добавя, че изобщо няма да атакуваме никого. Но ще защитим земята си до последната капка кръв“, посочи още той.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 86 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: