Last news in Fakti

12 Януари, 2022 19:00 40 429 137

Империята на Путин отвръща на удара

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • сащ-
  • европа-
  • руска империя-
  • путин-
  • владимир путин-
  • империя

Путин е решен да възстанови руската империя

Империята на Путин отвръща на удара - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на Курт Волкер, който е водещ експерт в областта на външната политика и политиката за национална сигурност на САЩ. Той е бил специален представител на САЩ за преговорите с Украйна в периода 2017-2019 г. и посланик на САЩ в НАТО в периода 2008-2009 г. Посланик Волкер е почетен сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика. Анализът е публикуван от агенция БГНЕС.

Докато САЩ и съюзниците от НАТО преговарят с Русия тази седмица, трябва да имат предвид една отрезвяваща реалност: Владимир Путин е решен да възстанови руската империя.

След като стана президент на Русия преди 21 години, Владимир Путин обяви намерението си да възстанови руското величие. По онова време, след десетилетие на див западен капитализъм, корупция и срив на закона и реда, много руснаци и външни наблюдатели приветстваха думите му като необходима корекция, която ще укрепи демокрацията. Две десетилетия по-късно стана ясно, че той е мислел за нещо друго. След като определи разпадането на Съветския съюз като най-голямата трагедия на ХХ век, Путин започна проект за възстановяване на руската империя в Европа и Евразия.

Няколко елемента са централни за този проект и са видими (макар и често пренебрегвани) още през първото десетилетие на управлението му: възстановяване на руската армия, модернизиране и разширяване на руския ядрен арсенал, съживяване и разширяване на руските разузнавателни служби и дейности, поемане на контрола върху руските медии, консолидиране на държавната индустрия и подкопаване (а сега и открито осакатяване) на всяка политическа опозиция на неговата партия "Единна Русия".

С речта си на Мюнхенската конференция по сигурността през 2007 г. президентът Путин направи още една следваща стъпка, като обяви пред света, че Русия отхвърля съществуващата европейска структура за сигурност. До този момент Русия вече беше обявила, че няма да се присъедини към Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и категорично се противопостави на плановете на НАТО за противоракетна отбрана, които преди това бяха разработвани в партньорство с Русия. Русия също така отказа да спазва принципа на съгласие на приемащата страна за своето до голяма степен нежелано присъствие на войски в Грузия и Молдова и започна да пренебрегва ограниченията на Виенската конвенция относно концентрацията на войски, и прозрачността на военните учения. По-късно тя наруши Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (INF) и започна да отказва полети, поискани съгласно Договора за открито небе.

След като укрепи възможностите на Русия и установи по-силна военна позиция спрямо Запада, Путин започна да агломерира бившите съветски територии. В рамките на последните две години той ръководи поемането на контрола върху сигурността и медиите в Беларус и Казахстан, разполагането на руски мироопазващи войски в Нагорни Карабах, и мащабното концентриране на военни сили, което заплашва с ново нахлуване в Украйна. Това е в допълнение към незаконното анексиране на Крим и окупацията на части от Донбас през 2014 г., окупацията на Абхазия и Южна Осетия през 2008 г. и дългогодишното присъствие на Русия в Приднестровието.

Проектотекстовете на договорите, които Русия представи на Съединените щати и на НАТО през декември, ясно показват, че Русия се стреми да преобърне европейската структура за сигурност, утвърдена след споразуменията от Хелзинки през 1975 г., и вместо това да се върне към подобно на Ялта разделение на Европа на западна и руска сфери на влияние. Няколко елемента от "декалога" от Хелзинки са пряко оспорени от руските текстове: правото на държавите да избират сами съюзите си за сигурност; ненамесата във вътрешните работи на други държави; ангажиментът да се въздържат от заплаха или употреба на сила; и приемането, че международните граници не могат да бъдат променяни със сила. Очевидно е, че САЩ и Европа ще отхвърлят тези руски искания. Но това едва ли е най-важното. През декември 2022 г. ще бъде отбелязана 100-годишнината от основаването на Съветския съюз на територията на бившата Руска империя. Путин изглежда е решен да отпразнува тази годишнина, след като е създал нова руска империя, и подкрепя това с военна сила, независимо от протестите на Запада.

Да се справят с тази нова реалност ще бъде предизвикателство за лидерите на НАТО през следващите месеци и години. За да запази свободата и сигурността в Европа - и да запази надеждата, че нациите, които понастоящем не са в НАТО, също могат да се радват на свобода и сигурност - НАТО трябва да бъде готова да се върне към невиждано от десетилетие ниво на военно присъствие и бдителност. Периодът след Студената война е към своя край. Това, което следва, може да не е нова Студена война, но няма да е и период на обнадеждаващ напредък в областта на мира и сигурността, към който отдавна се стремим. НАТО трябва да бъде в готовност.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 234 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    359 32 Отговор
    Курт, да си спомни кога и защо се състоя 9 май, че се е объркало нещо!

    Коментиран от #40, #61

  • 2 сигурно

    363 42 Отговор
    Руската империя ще отвърне на всеки удар , и за ответните страни ще настъпи ада !!

    Коментиран от #43

  • 3 КОТарАК

    290 20 Отговор
    изпаднахме в такава ситуация ,чи нито с НАТО нито без НАТО ни устройва в момента . всяко напрежение по границите с Русия е от огромно значение за сигурността ни

    Коментиран от #11

  • 4 Антикомунист

    67 407 Отговор
    Може да е силна страна Комунистическата,но няма как да издържи срещу Нато и Usa,при евентуален конфликт ,все едно котка срещу Лъв

    Коментиран от #13, #19, #88, #92

  • 5 Путин е

    298 50 Отговор
    Велик

    Коментиран от #8, #24

  • 6 пешо

    326 28 Отговор
    Написаното в статията е изопачаване на истината,сбирщайн от факти и твърдения.
  • 7 Бай ганди

    44 158 Отговор
    Всяка империя си има край

    Коментиран от #122

  • 8 Да, прав си, най-велик е

    43 233 Отговор

    До коментар #5 от "Путин е":

    Сред джуджаците.
  • 9 Ами ...

    102 12 Отговор
    На тези, които сме чели Дугин, всичко това ни е ясно отдавна. 😀
  • 10 Путин е дребен диктатор

    45 241 Отговор
    Живял по времето на Ердоган.

    Коментиран от #62, #84

  • 11 Ами ...

    72 10 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Теб не те устройва.
  • 12 Сух

    252 20 Отговор
    Статия писана с цел манипулация на простолюдието.
  • 13 карамфила

    232 23 Отговор

    До коментар #4 от "Антикомунист":

    В грешка си.Ситуацията е котка срещу разярена сибирска мечка и е важно че тази война няма да се води в Европа/Украйна а на другата страна на свта,някъде между Скалистите планини и Вашингтон ДС.

    Коментиран от #75

  • 14 ЕВРО НЮЗ

    268 34 Отговор
    СТАВАЙ СТРАНА ОГРОМНАЯ 🍀🍀🍀🍀🍀 ВЪН СМРАДЛИВИТЕ КРАВАРИ ОТ БЪЛГАРИЯ. 💣💣💣💣💣
  • 15 Не, че нещо..

    313 35 Отговор
    Ама аз лично предпочитам "Евразийската" империя с лидер Путин, отколкото Джендъро-атлантическата с лидери Меркелица, Мъск, Гейтс и подобните им.. въпрос на избор!

    Коментиран от #22, #117

  • 16 Sion

    253 27 Отговор
    Тоя не го слуша главата..Бе кой в НАТО ще изпрати войски ве, каунь?! То пред клавиатурата е лесно, ма като ти опънат един ламар зад врата и се свестяваш..Да питам тоя гений, ако случайно утре Путин изперка и прати неколко ядрени заряда и превърне Полша примерно, в необитаема зона за следващите 1000 години, мисли ли тоя гений , че САЩ ще изстрелят ядрени ракети срещу Русия, при положение, че руснаците имат още 7000 готови да литнат в коя да е посока?!Ам?!

    Коментиран от #76

  • 17 ХАХАХАХАХАХ

    240 30 Отговор
    Курте, Куртеее, няма лидери на НАТО, има един единствен лидер-САЩ. Само, че САЩ нямат никакво намерение да продължават да се занимават с нато, защото, просто нямат пари за това. Останалите пинчери в нато нищо не могат и нищо няма да направят. А предизвикателството на Путин никой не може да го отрази, защото НЕ МОЖЕ!
  • 18 Несофиянец

    265 21 Отговор
    Всичко това Русия го е правила близо до своите граници.Всяка страна има право да се грижи за сигурността си.САЩ ,какво правят в Афганистан,Сирия,Виетнам,Корея,Либия и тн?За това ще напишеш ли ???Жалък си!
  • 19 много си про ст

    222 29 Отговор

    До коментар #4 от "Антикомунист":

    Русия не е комунистическа държава.А що се отнася до котката и лъва,знай че Русия е Мечката ище гази всичко наред на запад
  • 20 Lyutoв

    156 20 Отговор
    Бившите съветски републики и
    настоящите "бивши съветски"
    Американски републики като
    България, Румъния и причеие.
    Опази бог¡!!!!
  • 21 Владимир

    14 54 Отговор
    Злобар !!!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хаха

    35 171 Отговор

    До коментар #5 от "Путин е":

    Путин може да бъде велик само в една празна глава.
  • 25 Гал

    78 11 Отговор
    Курт, вас Майен Зи? А Курт?
  • 26 САТЪРА НА ХАНА

    207 20 Отговор
    КАТО БЪЛГАРИН КОЙТО Е ПРОДУКТ НА 4 НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ ...
    .
    ... МЕЖДУ ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ И РУСКАТА ИМПЕРИЯ 500 ГОДИНИ ДА МЕ ПИТАТЕ, ВСЕ ЩЕ ИЗБИРАМ РУСКАТА ИМПЕРИЯ ....

    Коментиран от #31, #65

  • 27 Боли ме шнура

    31 117 Отговор
    С бюджет малко по голям от испанския, ще има да гледаме нови бойни анимета, примерно, руският междугалактически флот е на ниска орбита и дебне около планетата Марс.
  • 28 ЯНКО

    18 155 Отговор
    БАЙДЪН Е ВЕЛИК.
  • 29 САТЪРА НА ХАНА

    161 16 Отговор
    КВО ОБЩО ИМАМ АЗ , ЕДИН ТРАКИЙСКО. СЛАВЯНСКО ПРАБЪЛГАРСКИ ПОТОМЪК С .... ДИВОТО ДАТСКО КОЗАРЧЕ ВИКИНГ, ДЕТО Е ШЕФ НА НАТО ????

    Коментиран от #45

  • 30 Абе

    126 13 Отговор
    Що нищо не думаш за народите, с привнесена демокрация" от САЩ. Все гледате треската в окото на другия, а гредата у вашето не
  • 31 PAX OTTOMANICA

    15 49 Отговор

    До коментар #26 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Нормално, все пак националните ти катастрофи са следствие на избора ти.

    Коментиран от #114

  • 32 МАРА

    169 22 Отговор
    РУСИЯ ИСКА ДА СИ ПАЗИ ГРАНИЦАТА,ТЕ ИМАТ ВСИЧКО ТЕРИТОРИЯ ЗЛАТО НЕФТ,ГАЗ НЕ ИМ ТРЯБВА УКРАЙНА,НО ЩЕ ЗАЩИТЯТ ДОНБАС ОТ АМЕРИКА И НАТО. АГРЕСОРИТЕ СА НА РУСКАТА ГРАНИЦА,А НЕ РУСИЯ ДО САЩ/ ПУСТИ ИНТЕРЕСИ И ЩЕ ХВЪРЛЯТ ЕВРОПА ВЪВ ВОЙНА
  • 33 Запознат

    151 21 Отговор
    Американците не разбраха ли че като събудиш МЕЧКА от зимен сън тя слиза и в селото .САЩ се правят на тарикати щото има НАТО.....я да ги видим ако са сами дали ще се изправят пред Русия. Тука обаче и Китай вече е в играта , Русия мама проблем с ракети в Украина но ако и тя постави ракети в Куба ,бази в Мексико и няколко фрегати пред Калифорния и Ню Йорк. При така поставени нещата ще настъпи МИР иХАРМОНИЯ.

    Коментиран от #35, #38, #123

  • 34 Final order

    84 15 Отговор
    Май със СССР беше по-добре, а? Не само ще възстановят империята, ами ще построят и звездата на смъртта.

    Коментиран от #36

  • 35 Хаха хаха ха

    31 149 Отговор

    До коментар #33 от "Запознат":

    Комунистът Путин е гробокопачът на Русия!
    Алкохолизираните руснаци не разбраха ли,
    че "Който нож вади-от нож умира"!
  • 36 Само питам

    33 99 Отговор

    До коментар #34 от "Final order":

    А у нас ще възстанови ли опашките за маслини
    и 10г. чакане за москвич?

    Коментиран от #131

  • 37 Хиперзвучен император и космонавт

    21 68 Отговор
    Другаря има право да избира на коя империя ще е ресурсен придатък..сега ще танцува малко с Китай..докато не почнат да му казват какво да прави и се опули
  • 38 ФАКТ Е

    24 155 Отговор

    До коментар #33 от "Запознат":

    Американската армия е единствената непобеждавана в цял свят!
    Още от основаването на САЩ
    Дори от Афганистан, Ирак и Виетнам се изтеглиха непобедени!
    Изтеглиха се заради протестите на американските граждани.
    Които не желаят синовете им да загиват във варварски страни!

    Коментиран от #47, #126

  • 39 ДАВАЙ ВОЛОДЯ, ДАВАЙ ПУТИН

    132 25 Отговор
    Мачкай Краварите и НАТО пък ние ще помагаме с квото си неможем. РУСИЯ в НАТО........ама с ТАНКОВЕТЕ и ЦИРКОНИТЕ. В момента Запада се е полуразпаднал, Зима, Криза, КоВид, тази вечер може да го Ударим.
    Който рюе фа ударим Запада да тури плюс, който иска да има деца от "Трети" пол, "Жена" с ЧEП и Дядо Коледа by Норвегия да му го нафърфолва да сложи минус.

    Коментиран от #95

  • 40 Хахах

    31 116 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    9 май се празнува за да разберат младите руснаци, че са една от победителките във ВСВ. Защото по нищо не личи хахах - живота на обикновения руснак е все едно са загубили войната хХХахха а този път в ролята на Хитлер - Путин .

    Коментиран от #44, #64

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 А к#чин@т@ България?

    18 11 Отговор
    Какво плете за там. Я си вижте кочин@т@? ЕМИГРАЦИЯ БЪЛГАРИ......ЕМИГРАЦИЯ!Не вярвайте на тази сг@н! Емиграция!
  • 43 Хахах

    25 100 Отговор

    До коментар #2 от "сигурно":

    И Садам щеше да показва " майката на войните " на американците хахах Да не отиде Путин при Кадафи и Садам ? хахахах

    Коментиран от #53, #56

  • 44 Иванушка

    37 32 Отговор

    До коментар #40 от "Хахах":

    "...живота на обикновения руснак е все едно са загубили войната ..." - брат, преди да хвъргаш камънье, дървье и плювки в Чуждата Градина, що си не погледнеш брат грохналия, разпърдян кокошарник, брат ? Човек да си помисли че караш нова Жигулка, на место "като нова", ползваш чистак-бърсак нов Айфон, а не Нокиа с фенерче и всяка вечер като тази палиш Джигулата до най-близката Софийска бензиностанция за да докопаш безплатния УайФай и да напишеш поредното "прозрение". Наздоровья брат.
  • 45 Българин

    22 68 Отговор

    До коментар #29 от "САТЪРА НА ХАНА":

    А нещо общо с руския крепостен, живял в землянка, продаван като роб по пазарите на Ориента, мачкан от татарите, неумит и подписващ се с палец имаш ли?

    Коментиран от #46

  • 46 Иванушка

    17 38 Отговор

    До коментар #45 от "Българин":

    Доста грубо и изотзад, затова да напомня на Уважаемите читатели за 500г Турско Робство където са ставали Страшни и чат-пат малко По-весели неща, от които инак белия славяно-тракийския генофонд леееко е помургавял, пък и направо Черен ще да е станал. И Макетата не че нещат да са Българи, тях ги е Срам да са Българи заради тези 500години. Не е повод за радост и гордост, нале драги ми Историчаре ?
  • 47 900000

    107 20 Отговор

    До коментар #38 от "ФАКТ Е":

    Не си в ред...!
    Провал след провал за "великата " американска пасмина! Където е стъпил американски ботуш, трева не никне! Опустошени и изнесени природни богатства.....и бегом към самолетните писти....даже забравиха да си приберат военната техника от Афганистан... След тях...ПУСТОШ !!!
  • 48 Диамантената ръка

    25 62 Отговор
    Решил, ама кинти откъде, само газ и петрол и да ги влагаш в оръжия... То точно заради този филм СССР фалира преди 30г.
  • 49 Герд Мюлер

    107 18 Отговор
    Отново читателят се сблъсква с една пропагандна статия. Колко пъти трябва да отварям очите на такива анализатори за да разберат външната политика на Руската Федеарция (РФ), а не на СССР. След края на Студената война и разпадането на СССР, РФ остана държавата с най-голяма в света територия, държава с най-големи природни ресурси, държава с най-силната сухопътна армия, на своя територия (!), държавата с най-мощно ядрено отъжие, ... , и държавата с не голямо население (около 146 млн.), което трябва да охранява най-дългата сухопътна граница. От кой да я охранява? Естествено от Западните държави, които за съжаление имат технологии, но нямат природни ресурси. И тук се зарзбира каква е политиката на Путин, респективно на Кремъл. Да опази РФ от "набезите" на западните "акули" и "ястреби", продавайки много умело своите природни ресурси и гарантирайки на своите жители една напълно независима и сувернна държава. Ето това е политиката на Путин. И както казват руските говорители Песков и Захарова, Путин винаги действа на базата на международното право, пращайки свпоте войски само там, където има правни договори за взаимопомощ.
  • 50 Като си спомня за увисналите ви

    89 9 Отговор
    чинета на Мюнхенската конференция и ми става хубаво. И като гледам как се измъчвате, че не можете да командерите в Русия, както командерите нас, ми става два пъти по-хубаво. Ако Путин ви направи колонии и изпитате мизерията и унижението, които преживяхме в Източна Европа, това ще е сбъдната мечта.

    Коментиран от #98

  • 51 $%^

    24 71 Отговор
    И тази "империя" ще замине,като "Съветската Империя".Тоталитарните кочини рано или късно рухват под външен или вътрешен натиск.Неизбежно е.

    Коментиран от #52, #55

  • 52 Иванушка

    46 7 Отговор

    До коментар #51 от "$%^":

    Земята от която са дошли дедите ти ще си замине" и ти се радваш Вуче, така ли ?. И после какво Вуче - да не след три ракии и една бира да направиш България Велика ? Как, с какво, по-какъв начин - разкрий ни плана си Вуче , моля ??? :))))))

    Коментиран от #54

  • 53 Йода

    31 3 Отговор

    До коментар #43 от "Хахах":

    Пич, спри тревата или поне я намали малко, не ти влияе добре.
  • 54 $%^

    17 39 Отговор

    До коментар #52 от "Иванушка":

    Дурачок,я гаврътни два стакана лосион за баня,ще се почустваш "велик".
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Че те им

    17 3 Отговор

    До коментар #43 от "Хахах":

    разказаха играта със самоделние бомби.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Хари

    26 12 Отговор
    Москва е третия Рим.
  • 60 Чипът

    18 60 Отговор
    Какво ни занимавате с ботоксовия лилипут от Кремъл?
  • 61 Айк

    33 6 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Приятелю. В един хубав ден 9ти май ще дойде и за империята на злото...Това е закономернност. Неизбежно е!

    Коментиран от #110

  • 62 Ццц

    25 3 Отговор

    До коментар #10 от "Путин е дребен диктатор":

    а "намаз" правиш ли, не пропускай и ще получиш анадолски ласки, чака те рая.
  • 63 Логика

    56 9 Отговор
    Въпросният анализатор е пропуснал един важен урок по история , как се създават империите. Империите се създават, когато се групират заедно държави или общности пред лицето на някаква външна опасност. Примерно Османската Империя се създава като общност , която да противодейства на заплахата от европейските кръстоносни походи. Австро-Унгарската империя се създава в сърцето на Европа да противодейства с общи усилия на османските завоевания. Причината да се разкоства държава по държава заради суровини , от англо-саксонците доведе до ново обединение на републиките от бившият СССР , като към тях са вече още 60 отделни държави Китай . Така , че не Путин възстановява нещо , а логическата необходимост налага да се оформят тези нови съюзи срещу общият враг. Никой не би желал да е новият Ирак , Сирия, Либия , Украйна.

    Коментиран от #66

  • 64 до някой

    56 11 Отговор

    До коментар #40 от "Хахах":

    Девети Май е за това да разберат младите руснаци , защо газа им за апартамента е с такса равностойността на 10 български лева , защо бензина им е около 1 лев , и защо има милиони собствени туристически имоти зад граница , освен своето собствено жилище в Русия. Защо не ги грабят със всевъзможни такси данъци и застраховки , както техният германски събрат , който има само дрехите си на гърба , и живее , цял живот на квартира .

    Коментиран от #67

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Ами ...

    9 24 Отговор

    До коментар #63 от "Логика":

    Като гледам Украйна как се дърпа, нещо ти куца логиката. 😀

    Коментиран от #128

  • 67 Ами ...

    18 43 Отговор

    До коментар #64 от "до някой":

    Само не разбрах, защо тези млади руснаци гледат да емигрират в Германия. Или където и да е, само да е по на запад. 😀

    Коментиран от #69

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 до някой

    56 7 Отговор

    До коментар #67 от "Ами ...":

    Ми работил съм в Германия , и руснаците там не са многобройни , като турци , българи , или румънци. Даже тези със тъмен цвят на кожата са поне 30 процента. Запознах се там с един руснак и той караше нова Г-класа , и жена му беше като струна . Това е човек със бизнес , не е икономически емигрант. Може да е да е спечелил нещо в Русия по незаконен начин , и да е заминал в Европа да си харчи парите необезпокояван , както обикновено става. Аз работих строителство и там руснак не видях , а имаше от целият източен блок. В Германия има два официални езика Немски и турски .

    Коментиран от #70

  • 70 Ами ...

    29 7 Отговор

    До коментар #69 от "до някой":

    В Германия има един официален език, немски и доста емигранти, които не говорят езика. 😀 Оставам с впечатление, че живеят в някакви затворени общности и затова така и не научават езика. Легендата за G-класата съм я чувал вече. 😀 Аз пък познавам българи в Германия, които се возят в S-класа. 😀 И не само в Германия. 😀 Руски емигранти има по цял свят, макар да не им е лесно да получат статут. Нормални хора, като всички останали.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 резервист

    49 7 Отговор
    Да бяхте се кротнали най накрая! С каква цел беше създадено НАТО? С разпадането на социалистическата общност, необходимостта от него отпадна. Кому е нужно да се дублират функциите на ООН и ЕС? Погледнете на картата как се разширява НАТО и ще видите политическите цели на този "съюз". Драги Курт! В кои споразумения за контрол на въоръжението и опазване на мира участват САЩ? И каква е хронологията на излизането от тях? Вълк Лешоядов! Е га ти името! САЩ бяха водеща сила в света, благодарение на двете световни войни, които разтерзаха Европа. Помнете уроците на историята!
  • 74 джедай

    8 9 Отговор
    Щом Путин е решен да възстанови руската империя,то ще воюва Републиката с Империята!
  • 75 Kresi

    15 38 Отговор

    До коментар #13 от "карамфила":

    Карамфил ти даже не си вярваш че Русия може да се противопостави на толкова държави.Знаеш какъв ще е краят.Спомни си с Хитлер какво стана.Приказките че Ссср сам е победил Хитлер е за наивници.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Роби

    18 5 Отговор
    Писано е от Подлога
  • 78 Pana4ka

    33 7 Отговор
    Н асилие
    А агресия
    Т ерор
    О купация
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Матей преображенски

    40 9 Отговор
    Започна поредицата от антируски статии,купища фантасмагории за митичната руска агресивност и имперски стремежи.Да си видят първо американските ментори докъде стигнаха с тяхната световна експанзия,те май искаха да притежават цялата планета,да изпълнят мечтата на Хитлер за световна империя.Накрая опряха до Русия и Китай и удариха на камък.Не им се отстъпва от заетите позиции,а ще им се наложи,по един или друг начин.Американската делегация,доколкото се разбра е поискала немислими отстъпки от Русия, в отговор на поставените искания.Те изглежда не разбират какво става,че това не е майтап и не могат да си разиграват свойствените етюди.Нищо,скоро ще го разберат и много повече ще загубят ,отколкото ако бяха се вслушали в исканията на Русия.

    Коментиран от #100

  • 81 След Путин...

    6 4 Отговор
    Накъде ?! Поживьом, увидим !
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Владо

    12 3 Отговор

    До коментар #10 от "Путин е дребен диктатор":

    Кой е Ердоган?
  • 85 Иван

    26 2 Отговор
    Запада продължава да е агресивен, защото скоро не е видял източната реципрочност
  • 86 Хахаха

    7 20 Отговор
    Тя една империя.. колос на глинени крака.
  • 87 Дедли чойс

    26 5 Отговор
    "За да запази свободата и сигурността в Европа - и да запази надеждата, че нациите, които понастоящем не са в НАТО, също могат да се радват на свобода и сигурност - НАТО трябва да бъде готова да се върне към невиждано от десетилетие ниво на военно присъствие и бдителност. "

    Не, точно обратното, НАТО трябва да спре да се базика с Русия и да подрънква с оръжия на границите и, за да не стане както стана с хилядолетия райх... Понякога арогантността и наглостта са лош съвтник при взиманетона решение още повече ако решението е изключително сътбоносно....
  • 88 Заблудените тикви

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Антикомунист":

    Ха-ха, искрено ме разсмя🤩
  • 89 0331

    13 7 Отговор
    Това което е било никога няма да се върне.Путин иска да въстанови под някаква форма Съв. съюз ,но това е невъзможно.Лошото че всичко е за сметка на бедния и изстрадал руски народ. Сравненията с руски мечки и тем подобни оставете настрана. Колкото и богата на ресурси да е Русия икономически тя е слаба е не може да се противопостави на държавите от НАТО. Истинската заплаха за тях е Китай които са хвърлили око на богатия на ресурси и обезлюден Сибир. На този етап разбира се няма непосредствена заплаха но е въпрос върху който трябва да се помисли в близко бъдеще.

    Коментиран от #94

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Грух

    29 6 Отговор
    Че защо да не възстанови Руската империя ?!! Къде пише, че е забранено ?!! Не мога да разбера, наглите говедарци какво се тръшкат толкова, явно не им е много кеф.. Само те да са империя. На Злото. Хихи
  • 92 КОЛЧО

    23 7 Отговор

    До коментар #4 от "Антикомунист":

    Историята говори за друго нещо. Който се е опитал да вдигне меч срещу Русия е загинал от нейният меч. Това се е случило с Наполеон, Хитлер и т.н.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Чичо Сам

    18 5 Отговор

    До коментар #89 от "0331":

    За съжаление има много родни папагали назобани с опорките на краварската пропаганда, които се изявяват по форумите. Само, че точно затова е тая пропаганда,да се опитва да представя лъжата за истина пред вдебилен от чалга и "демокрация" матрял.
    Не става!
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Freelancer

    20 1 Отговор
    Драга редакция, човекът, който спеменувате в статията е американец, а не германец. Името му не е Курт, а Кърт и не е Волкер, а Уолкър (Kurt Walker). Моля за повишаването нивото на отразяване на чуждестранния печат! Вие сте популярна медия в нет пространството и такива неточности дразнят потребителите на съдържание
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 И аз да кажа

    5 15 Отговор

    До коментар #50 от "Като си спомня за увисналите ви":

    Чене се пише, като първо! Ами хората са възпитани и знаят как се приказва на международна конференция, за разлика от самозабравените орки! Той и Хрушчов си беше събул обувката да тропа на масата в ООН, ама нали знаем как приключиха СССР и социалистическият лагер?
  • 99 Ха ха ха

    22 4 Отговор
    Еййй льлооо. Авериканците първи нарушихола договора за ракетите и първи излязоха от програмата свободно небе. Как не те е срам да изопачаваш фактите. Колко ти платиха за статията лъжлива.
  • 100 Вярвай си

    11 23 Отговор

    До коментар #80 от "Матей преображенски":

    Абе ти чуваш ли се? "Исканията на Русия"- от какви позиции настанилата се в Украйна държава ще заплашва другите? От къде- накъде ще казва кой в какъв съюз да членува? Вие като си застраховате жилището, съседът ви има ли право да разбие стената и се намърда у вас, защото не харесва охранителната фирма, която сте си избрали? Като са такъв агресор Щатите, защо Канада и Мексико не се опасяват? Руските нагли претенции могат да радват само примати- дори за самите руснаци са вредни . Какво конкретно спечелиха от придърпването на Крим? Двукратно обезценяване на рублата за начало и загуба на евентуален съюзник срещу Китай. А за смехотворното твърдение, че САЩ с трикратно по-голямо население и 10-пъти по-голям военен бюджет, ще бъдат унищожени за часове от хора, които още не могат да произведат еднократни спринцовки, хора гордеещи се с пиенето, незачитане на човешкия живот и потенциала си да убиват и рушат... събудете се от реваншистките сънища!

    Коментиран от #106, #109

  • 101 Този Курт

    11 1 Отговор
    сигурен ли че името му завършва с т?
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Айде бе

    9 16 Отговор

    До коментар #90 от "Национално Достойнство":

    Значи, стига с това робство, защото ще напомня, че в същото време "освободителите" са третирани като животни, продавани, получават повече земя ако раждат повече крепостни и т.н. Да не говорим как в резултат от "второто освобождение" правата ни стават по-малко отколкото на раята в Отоманската империя- тогава са можели да имат собственост колкото съумеят да добият, да се заселят, където пожелаят, да пътуват, да учат и търгуват където поискат, да заемат длъжности в администрацията в Цариград, да изповядват религията си и строят храмове. И пак не твърдя, че е било добре, но спрямо соца- недвусмислено! Като потомък на опълченец ти го казвам, ако не помниш- соцът беше нечовешка, варварска унизителна приумица на бесни диктатори и да сме благодарни на онзи, който ни го причини... е престъпно нахално искане!

    Коментиран от #108

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 7777777

    21 5 Отговор
    АКО НЕ БЕШЕ ПУТИН ДА ОБЕДИНИ РУСИЯ, СЕГА ЦЕЛИЯТ СВЯТ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ КОМАНДВАН ОТ САЩ И НЕОЛИБАРАЛИЗМА! ТРЯБВА ДА ИМА БАЛАНС В ПОЛИТИКАТА!
  • 106 3586

    20 6 Отговор

    До коментар #100 от "Вярвай си":

    За протокола - от Мексико взеха каквото можеха в началото от създаването им. Така че не се изказва неподготвен. А се образовай повече по история... Особено за сащ - низ от войни...
  • 107 Пълни глупости

    7 0 Отговор
    е наговорил този .
  • 108 Че гевара

    27 3 Отговор

    До коментар #103 от "Айде бе":

    Не знам какво лошо си видял от соца, може би си бил потомък и на фашисти. Аз лично по- добър и справедлив обществен ред не съм видял, демокрацията е рай з измамници, крадци убийци и реваншисти фашисти

    Коментиран от #125

  • 109 Винету

    18 2 Отговор

    До коментар #100 от "Вярвай си":

    Питай за справка някой индианец как и дали може някой да ти влезне в къщата да те ликвидира и да заживее в нея все едно баща му я е строил, и после тоя агресор да ходи ида приказва, че не е хубаво друг да прави същото като него...
  • 110 Точно така

    16 5 Отговор

    До коментар #61 от "Айк":

    Този свят ще се оправи, когато Капитолия в руини, като Райхстага
  • 111 А ти знаеш

    15 7 Отговор

    До коментар #76 от "Kresi":

    А ти наясно ли си умнико, че за цялата територия на САЩ са необходими точно две ,повтарям ДВЕ ракети "Тополь"...
    Да тъ таковам в интеУекта.

    Коментиран от #119

  • 112 Истината

    13 14 Отговор
    Всички мечти за величието на Русия винаги завършват с купони за хляб!
  • 113 100 долара.

    8 12 Отговор
    Каква империя ще се гради с около 100 долара минимална заплата.

    Коментиран от #118

  • 114 Е така де

    8 3 Отговор

    До коментар #31 от "PAX OTTOMANICA":

    И при двете национални катастрофи изборът н2 е бил Запада...в конкретика Австрия, Германия...така че си напълно и дефинитивно прав.
    И сега изборът ни пак е Западът...в конкретика САЩ...резултатът е очевиден...до 50 макс 70 години българи няма да има.
  • 115 Никой

    7 8 Отговор
    КПСС,БКП кво стана с тях. Като унищожи света и остане само руската империя с кого ще воюва, с кого ще търгува. Ааа, да, ще започне това което и се отдава най много. ДА ИЗБИВА СВОИТЕ.
  • 116 васик атанасова

    7 3 Отговор
    и България да вкара в империата си
  • 117 Баро

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Не, че нещо..":

    Ми бегай кво чакаш три часа полет те делят от твойта истина
  • 118 Баро

    2 1 Отговор

    До коментар #113 от "100 долара.":

    КРЕПОСТНА
  • 119 Баро

    1 8 Отговор

    До коментар #111 от "А ти знаеш":

    Да де ама трябва и да стигнат ако могат. А за територията наватенките трябва по една строшена жигула и кофа водка на калпак те сами ще се нагласят.
  • 120 Дедовия

    1 9 Отговор
    Заглавието трябва да бъде"Империята на злото отвръща на удара"!Дарт Путенддър!
  • 121 Поредната Русофобия.

    3 2 Отговор
    Тя цели ежесекундно да се очерня пронивника, да се насажда омраза по всеки способ.Всякакви врачки,политолизачи и хора на хранилка обясняват.А то в учебниците си пише кое ,кога и как е станало тук или там.Така е било и преди 1 и 2 световни.Ще има месо.
  • 122 ЧУРУК

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Бай ганди":

    Да, ФАЩ-овската е към своя край!
  • 123 ЧУРУК

    4 5 Отговор

    До коментар #33 от "Запознат":

    Нямат нужда от ракети в Куба, бази в Мексико и т. н. Руските свръхзвукови ракети ще достигнат до всяка точка на ФАЩ за 4 до 5 минути /летят с МАХ 27/

    Коментиран от #124

  • 124 зузи

    4 1 Отговор

    До коментар #123 от "ЧУРУК":

    Това от союзмультфильм ли го гледа
  • 125 Точно така беше...

    7 5 Отговор

    До коментар #108 от "Че гевара":

    Не знам какво лошо си видял от соца, може би си бил потомък и на фашисти. Аз лично по- добър и справедлив обществен ред не съм видял, демокрацията е рай з измамници, крадци убийци и реваншисти фашисти
  • 126 Гео

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "ФАКТ Е":

    Бащата големи юнак.У село дойде латински с мечка. тате на две шльокавици рече да се бори с мечката. Мечката отгоре, тате отдолу. После тате отдолу, а мечката отгоре. И на сутринта - от баща ми цървули, а от мечката н-и-щ-о!
  • 127 Симо

    6 1 Отговор
    Кой кретен пише тези глупостите. Значи Косово може да се обяви за държава без всякакви референдуми, а Крим не може и след 2 референдума.
  • 128 Гео

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Ами ...":

    Амииии, мисловен напъ-ъ-ъ-ъ-н! Не получателя!
  • 129 Ганчо

    3 0 Отговор
    Ами човека си защитава американския интерес.вече никой не вярва очевадния американски и западноевропейски империалистичен апетит да се възползват от целия свят, като от проститутка.само така тавариш Путин.
  • 130 Nnnnn

    2 1 Отговор
    Българските политици като са неспособни да анексират Македония ще има само да завиждат. А от завист ще говорят лоши неща.
  • 131 Nnnnn

    5 2 Отговор

    До коментар #36 от "Само питам":

    Нямаше банани. Сега има банани,но няма сирене. Има ,но е без мляко.
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Чърчил

    2 1 Отговор
    Путин да направя Англия съветска република че да садим там картофи
  • 134 Господа Журналисти!

    3 2 Отговор
    Путин иска връщане на НАТО в състояние от 1997г. и това е потвърдено на 9 януари, няма да отстъпят всички приети държави след тази дата ще са аут от НАТО включително и България! Украйна и Грузия да забравят.Ще видят нашите предатели едно НАТО. Скоро ще е.
  • 135 Кралич

    2 1 Отговор
    САЩ са световен жандарм, и те имат елементи на империя. Сега са се загрижени за Украйна. От кога Украйна е в НАТО? На САЩ им е мила защото е близо до Русия.
  • 136 Камуфлаж

    2 0 Отговор
    Статия с обърнати данни. САЩ НАПУСНА ДОГОВОРИТЕ първи, защото Русия щяла да ги напусне. Смешки от най агресивната държава в света: над 100 военни бази, над 200 био-лаборатории по света. Колко има Русия по света?
  • 137 Нане

    1 0 Отговор
    Само напред!