Отидете към основна версия

3 362 116

Киев отсече: Русия няма думата за членството на Украйна в НАТО

  • украйна-
  • нато-
  • русия-
  • крим

Москва изиска широкообхватни гаранции за сигурност от Вашингтон и неговите съюзници от НАТО и настоява, че ѝ е било обещано западният военен алианс да не се разширява на изток

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският външен министър Дмитро Кулеба настоя, че Русия няма думата за това дали Украйна би могла да се присъедини към НАТО, тема в центъра на преговорите с високи залози между Запада и Русия тази седмица, информира "Франс прес".

"Русия няма право на глас по въпроса за членството на Украйна в НАТО. Това е "червена линия", която нито Украйна, нито нашите партньори няма да преминат", настоя Кулеба пред новинарския сайт "РБК Украйна".

"Колективният Запад няма да се съгласи да осигури на Русия "правни гаранции" за неразширяването на алианса на изток, тъй като това би било негово стратегическо поражение", изтъкна още украинският първи дипломат.

Москва изиска широкообхватни гаранции за сигурност от Вашингтон и неговите съюзници от НАТО и настоява, че ѝ е било обещано западният военен алианс да не се разширява на изток.

През декември Русия обяви предложения за сдържане на САЩ и НАТО в бившия Съветски съюз и Източна Европа, изисквайки, че предвожданият от САЩ западен военен алианс не трябвало да приема Украйна или Грузия като нови членове или да създава бази в бивши съветски страни.

Тази седмица Русия и Западът дадоха началото на седмица на дипломация с високи залози на фона на опасения от руска инвазия в Украйна.

След повече от седем часа преговори в Женева вчера, руски и американски представители предложиха да продължат преговорите, но нямаше никакъв пробив.

Кремъл обяви по-рано днес, че преговорите били "позитивно" начало за продължаване на диалога, но посочи липсата на резултати.

Утре в Брюксел ще се проведе заседание на Съвета НАТО-Русия.

Русия окупира полуостров Крим от Украйна през 2014 г. и подкрепя проруските сепаратисти в Източна Украйна в конфликт, който отне живота на повече от 13 000 души.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: