12 Януари, 2022 16:23 12 784 19

Путин предупреди: Русия има две седмици да се подготви

  • русия-
  • ваксина-
  • спутник-
  • владимир путин

В момента Руската федерация е най-тежко засегнатата страна в Европа по отношение на починалите от COVID-19

Путин предупреди: Русия има две седмици да се подготви  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин обяви, че Русия има две седмици, за да се подготви за нова вълна от коронавирусни инфекции, предизвикани от варианта "Омикрон", след като Световната здравна организация (СЗО) предупреди за скок в Европа, предаде "Франс прес".

Русия премахна почти всички ограничения, замислени да ограничат новозаразените, въпреки нарастващия брой случаи и нарастването на заразените с "Омикрон". В момента Русия е най-тежко засегнатата страна в Европа по отношение на починалите от COVID-19.

"Виждаме какво се случва по света", отбеляза руският държавен глава на заседание на министрите, като допълни: "Имаме поне две седмици за подготовка."

Регионалните и федералните власти трябва да предприемат стъпки с бизнеса, за да ограничат въздействието на новия вариант, добави той.

Страната се оказа в "изключително трудна ситуация", подчерта Путин.

Той призова министър-председателя Михаил Мишустин да увеличи темповете на ваксинация в страната, включително с руската ваксина "Спутник V", която шефът на Кремъл увери, че била "може би по-ефективна" от другите ваксини, използвани в световен мащаб.

Вчера СЗО предупреди, че повече от половината хора в Европа вероятно ще хванат "Омикрон" до март. Русия едва наскоро излезе от смъртоносна вълна на "Делта" варианта на COVID-19.

Руската статистическа служба "Росстат" обяви през декември, че около 87 000 души са починали от коронавируса само през ноември, което доведе до общо над 600 000 жертви в страната от COVID-19 - почти два пъти повече от официалната бройка, предоставена на специализиран правителствен сайт относно пандемията, както и от руския оперативен щаб за борба със заразата.

В Русия е налице масов скептицизъм относно ваксините.

Дори с няколко местно произведени препарата, достъпни безплатно от месеци, по-малко от половината от 146-милионното население на Русия е ваксинирано.

След строго - но кратко - национално затваряне в началото на пандемията, Русия се въздържаше от въвеждането на мерки за ограничаване на вируса с надеждата да защити своята изпитваща затруднения икономика.

Пандемията предизвиква и демографска криза в Русия. През 2020 г. населението се е свило с 510 000 души - най-рязкото намаление от 15 години, изчисли "Росстат".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Костя ку-ку Копейкин

    17 35 Отговор
    Назад и надолу със СеСе-СeРе
  • 2 ЦК на ГЕРБ

    21 5 Отговор
    Лъжете !!!
  • 3 $%^

    28 33 Отговор
    Абе нали населението в Русията се увиличавало?И там бяха най-подготвени срещу ковида.А сега Ростат твърди,че са се свили с над половин милион,само за една година.Което означава,че смъртноста в Русия е в пъти по-висока от тази,която се оповестяваше официално.Дори това "откровение" на Ростат трябва да се приема с подозрение.Поредното доказателство,че руската пропаганда бълва само лъжи.
  • 4 gggw

    34 16 Отговор
    руснаците масово са като българите.. не вярват във вируси.. доде не го тръшне да не може да диша.. тогава почва да се моли на лекарите

    Коментиран от #5, #14

  • 5 Ха ха ха ха ха

    15 18 Отговор

    До коментар #4 от "gggw":

    И в Западна Европа така... масово ги тръшна вируса, и ги затвориха... Щото и те не вярват:)))) М?
  • 6 Sieg

    27 9 Отговор
    В Европа да , но в сравнение със сащ по covid жерви РУСИЯ изостава. сащ здравеопазването е кръгла 0
  • 7 Тодор Правешки

    18 16 Отговор
    Нали ваксината за хайванчета открадната от Англия беше най-добрата? Що толкова жертви? Да не би да броите и ихтамнетовците дали фира в Сирия ?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ФАКТ

    20 3 Отговор
    Путин май не схваща,че повечето случаи са на болното руско население.Щатите в момента плащат за това.Милиони неусигурени хора,оставени на съдбата.И тия и ония,само се хвалят с оръжия за милярди,а народа им умира.Хлебарки на гърба на Майката Земя !
  • 12 ВОВА подготвяй ЦИРКОНИТЕ

    14 10 Отговор
    ....а ОМИКРОНА остави на Краварите и НАТО. Свърши се вече с Ковида, ама с НАТО и Краварите не. Време е да се ударят и да свършат веднъж завинаги.
  • 13 Ташунко Сапа

    5 10 Отговор
    Най важното е Путин да изтриля екипаж до Марс от байконур. Руснаците статистически са 100 милиона души, колкото турците.
  • 14 Доктор Ох Боли ама...

    8 6 Отговор

    До коментар #4 от "gggw":

    ".....доде не го тръшне да не може да диша..." - Омикрона Не засяга Белите дробове. Чист Грип
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Плешивия

    9 25 Отговор
    Владимир Владимирович Путин е най обикновено диктаторче със запазено място за мавзолей до ленин на червения площад.

    Коментиран от #17

  • 17 До Плешивия

    17 6 Отговор

    До коментар #16 от "Плешивия":

    ".....най-обикновено диктаторче..." - дълбокомисленно отбеляза Пешко докато зареждаше Жигулката на най-близката Софийска бензиностанция с безплатен УайФай и тъжно погледна в далечината където се мържелееше селото му.
  • 18 WAG

    4 2 Отговор
    Стига с тоя корона вирус 2-3 дена кашлица и нищо повече. Почти го искарах. От вторник до днес.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания