12 Януари, 2022 17:01 1 788 11

Прибалтика преговаря за увеличаване на войските на НАТО на нейна територия

  • нато-
  • прибалтика-
  • русия-
  • армия-
  • войници-
  • кая калас

Естония, Латвия и Литва, някога контролирани от Москва, са членове както на НАТО, така и на Европейския съюз от 2004 г. и отдавна се стремят към по-голямо участие на НАТО

Прибалтика преговаря за увеличаване на войските на НАТО на нейна територия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Прибалтийските държави преговарят със съюзниците си от НАТО за увеличаване на военните сили на тяхна територия, за да възпират Русия. Това обяви премиерът на Естония Кая Калас пред "Ройтерс" на фона на срещата между Русия и НАТО в опит да се разсее напрежението.

Русия, която е струпа войски на границата си с Украйна, поиска прекратяване на подобни разполагания на военни сили и повече никакво разширяване на западния отбранителен алианс. Тя изложи днес своите искания за гаранции за сигурност в Европа на 30-те страни членки на НАТО в Брюксел.

Естония, Латвия и Литва, някога контролирани от Москва, са членове както на НАТО, така и на Европейския съюз от 2004 г. и отдавна се стремят към по-голямо участие на НАТО.

"Разбира се, обсъждаме с нашите съюзници да увеличат присъствието си тук, за да действат като възпиращ фактор", отбеляза Калас, без да дава подробности.

"Ако погледнете картата, прибалтийските държави са полуостров на НАТО и затова имаме своите притеснения", изтъкна естонската премиерка.

Дипломат от НАТО, пожелал анонимност, е посочил пред "Ройтерс", че въпросът за разполагането на още военни сили в прибалтийските страни може да бъде обсъден от министрите на отбраната на НАТО, когато проведат насрочена за средата на февруари среща.

Части на НАТО бяха разположени в Литва, Латвия, Естония и Полша, след като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. Те имат малко над 1000 войници всяка. Калас отбеляза, че е възможно засилване на съществуващите отряди.

Западът може да има конструктивни разговори с Москва, каза тя, но също така трябва да уведоми Кремъл, че ако ескалира ситуацията в Украйна, ще има висока цена, която трябва да плати по отношение на икономическите санкции.

"Мисля, че не трябва да попадаме в капана, да обсъждаме какво може да направи Западът, защото Западът не е направил нищо лошо", каза Калас. "Западът не е формирал военни групи, за да атакува Русия.

Москва отрече каквито и да било агресивни намерения и заяви, че има право да разположи войски там, където пожелае, в рамките на своите граници.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аспарух

    27 7 Отговор
    не ни интересуват тея унтерменши,купувани и продавани през вековете

    Коментиран от #5, #8

  • 2 00014

    29 6 Отговор
    Инструктираните васали проявяват уж "инициатива".
  • 3 Ами ...

    18 1 Отговор
    Хайде честито. 😀
  • 4 Kcaniba

    18 4 Отговор
    Ще жертват бандерите за по-западни прибалтийци!!!
    Ще ги линчуват окраинските бандерите, на там отиват работите.
  • 5 Тодор Правешки

    7 16 Отговор

    До коментар #1 от "аспарух":

    Ооо, владеем немски? Тази дума от Фюрера ли я научи? Или цитираш Костя Копейкин? Молодец!
    Губернатор Митрофанова ще награди Копейкин и теб с орден "Ленин " !!!
  • 6 ЕВРО НЮЗ

    30 5 Отговор
    На всички в устата им е Владимир Путин. Само че има и много по силни фигури около него. Да той е политикът.. Но по обяд гледах едно интервю с генерал от Съветски време. Думите му бяха..,, АКО ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА РУСИЯ ЗА СТАБИЛНОСТ НЕ СЕ ПРИЕМЕ ЩЕ ДЕЙСТВАМЕ КАТО ИЗРАЕЛ.. ВСЯКА ИНФРОСТРУКТИРА КОЯТО СМЯТАМЕ ЧЕ ЗАСТРАШАВА НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ ЩЕ БЪДЕ УНИЩОЖАВАНА. ПРИ СЪВРЕМЕННИТЕ ОРЪЖИЯ НЕ Е НУЖНО ДА СЕ ПРЕСИЧА ТЕРИТОРИЯ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА...... Сега да видим кои са желаещите за тоягата.

    Коментиран от #11

  • 7 Патриот

    5 14 Отговор
    Айдее, Хаяско I-ви пак ще почне да вие като флекс,че НАТО е изпратило 1000 солдата в Прибалтика и се готви да го напада...
  • 8 Патриот

    6 16 Отговор

    До коментар #1 от "аспарух":

    Хахаха, илитерат. Рассия е най-големият донор на робските пазари в Ориента. Кученцето на барашнята е имало по-висока стойност от живота на крепостен селянин!
  • 9 Гробар

    5 4 Отговор
    Генофондът на балтийците ще се обогати с мексикански и афро гени.
  • 10 Цял ден ни

    1 3 Отговор
    занимават с клиентите на САЩ.
  • 11 Ами ...

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "ЕВРО НЮЗ":

    Хайде. Какво чакате? 😀
Новини по държави: