Отидете към основна версия

1 219 9

ОДКС се готви за напускане на Казахстан, три области остават с висока степен на терористична опасност

  • казахстан-
  • алмати-
  • касим-жомарт токаев

Колективните мироопазващи сили на ОДКС започнаха да предават защитаваните от тях обекти на специализираните ведомства в Казахстан, предаде РИА Новости

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Колективните мироопазващи сили на ОДКС започнаха да предават защитаваните от тях обекти на специализираните ведомства в Казахстан, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на руското министерство на отбраната. „В съответствие с плана, разработен от командването на колективните мироопазващи сили на ОДКС и Министерството на отбраната на Република Казахстан, започна прехвърлянето на социално значими обекти, защитени от миротворци, към правоприлагащите органи на страната“, се казва в съобщението.

От ведомството добавят, че миротворците започват подготовка на техниката и материалите за товарене на самолети на ВКС на Русия и завръщане в пунктовете с постоянна дислокация. ТАСС съобщи, че правоприлагащите органи на Казахстан са завършили антитерористичната операция в 14 от 17-те региона на страната. Това съобщиха тази сутрин от пресслужбата на Комитета за национална сигурност на републиката.

„За настоящия период ситуацията е стабилизирана в 14 области на Република Казахстан. Поради тази причина републиканският оперативен щаб за борба с тероризма уведомява уведомява за края на антитерористичната операция и отмяната на критичното червено ниво на терористична опасност в териториите на градовете Нур-Султан, Шимкент, както и Акмолинска, Актюбинска, Атирауска, Изночно-Казахстанска, Западно-Казахстанска, Карагандинска, Казълординска, Костанайска, Мангистауска, Павлодарска, Северно-Казахстанска и Туркестанска област, се казва в съобщението.

Както уточняват от пресслужбата, антитерористичната операция продължава в три региона на страната. „В същото време в град Алма-Ата и областите Алма-Ата и Жамбил се предприемат мерки за идентифициране и задържане на терористи и лица, участващи в други престъпни дейности по време на масовите безредици. Съответно в тези региони продължава, критичното червено ниво на терористична опасност остава“, се казва в съобщението.

В тези области антитерористичната операция продължава.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини