Last news in Fakti

23 Януари, 2022 14:52 1 210 6

След бунта! Над 1800 наказателни дела във връзка с безредиците в Казахстан

  • казхстан-
  • алмати-
  • касим-жомарт токаев

Над 3300 души са били арестувани след събитията, близо 1100 са освободени

След бунта! Над 1800 наказателни дела във връзка с безредиците в Казахстан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Казахстан са образувани над 1800 наказателни дела във връзка с безредиците в началото на годината. За справяне с тях страната поиска помощ от Организацията на Договора за колективна сигурност начело с Русия.

Наказателните дела, свързани с безредиците в Казахстан, са за тероризъм, убийства и прояви на насилие срещу представители на властта, беше съобщено след среща на президента Касим-Жомарт Токаев с ръководителите на силовите ведомства.

Вътрешният министър Тургумбаев отчете, че продължава конфискуването на незаконно оръжие от населението. Предприети са мерки за неутрализиране и недопускане в бъдеще на терористични действия. Министерството на отбраната обяви, че продължава работата по възстановяване на реда и законността в регионите с повишено ниво на терористична заплаха. Военните обекти, включително складове с боеприпаси и оръжие, са под засилена охрана. Прокуратурата е представила отчет за разследването на масовите безредици. От над 1800 дела 116 са предадени на спецпрокуратурата.

Над 3300 души са били арестувани след събитията, близо 1100 са освободени. 16 са наказателните дела, заведени от близки на загинали или от пострадали от полицейски произвол. 24-ма са освободените в Алмати, за които е установено, че са били незаконно задържани, обявиха от прокуратурата.

През първите дни на новата година протестите заради поскъпването на горивата прераснаха в бунтове. Започнаха сблъсъци и грабежи. По-късно властите съобщиха за 225 загинали. Редът беше възстановен с помощта на над 2000 души от военния съюз начело с Русия, за които впоследствие беше обявено, че се изтеглят.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    17 3 Отговор
    И ще има още толкова смъртни присъди. Тамошните соросоиди ще бъдат бесени на кофите на фадромите.
    В същност, то така и трябва!
  • 2 БОРУНА ЛОМ

    16 2 Отговор
    И СЪД ЗА КРАВАРСКАТА АМБАСАДА
  • 3 "Бунт" е за наивниците.

    17 1 Отговор
    Но трябва да се четат различни източници. ...Но нека да остане за вас "бунт".Колкото бе и " революцията" в Украйна!
  • 4 Сандо

    12 1 Отговор
    Народът го е казал:Каквото си надробил,това ще сърбаш.Гледайте по-добре нашите управляващи какви ги дробят,че накрая ние ще ги сърбаме.
  • 5 guest

    15 1 Отговор
    напишете нещо за Брюксел какво се случва сега там недейте да криете новината , че е като на война
  • 6 Малко са

    4 1 Отговор
    В демократичните държава щяха да са 18000.