Отидете към основна версия

12 681 131

Русия предупреди САЩ с последствия, ако игнорират опасенията ѝ в сигурността

  • сергей лавров-
  • антъни блинкън-
  • русия-
  • украйна

Тази сутрин, според Ройтерс, в Украйна е пристигнала и първата пратка от обещаната САЩ военна помощ в общ размер 200 милиона долара

Снимка: БГНЕС/ЕРА

По-нататъшно игнориране на опасенията на Русия за собствената ѝ сигурност ще има сериозни последствия. Това, според руското външно министерство, е заявил неговият ръководител Сергей Лавров на американския си колега Антъни Блинкън при вчерашната им среща в Женева.

Разговорите се състояха на фона на продължаващо струпване на руски сили по границата с Украйна и след като стана ясно, че Москва официално изисква от НАТО да изтегли силите си от България и Румъния.

Според руското външно министерство Лавров ясно е информирал Блинкън, че евентуални сериозни последствия са свързани преди всичко с „развитие на военното присъствие на САЩ и техните съюзници от НАТО в Украйна“ и разполагането на сили и средства на алианса в близост до руските граници.

Въпреки тази заявка вчера следобед Лавров декларира отново, че страната му няма намерение да напада Украйна, въпреки струпването на вече стотици хиляди войници по границата, както и изпращането на допълнителни сили в Беларус.

Насреща Антъни Блинкън предупреди, че Западът ще отговори сериозно и обединено на каквото и да е нахлуване на руски войски в Украйна, но обеща и Москва да получи писмен отговор по исканията си в сферата на сигурността.

Едно от тях е изтегляне на общите сили на алианса от България и Румъния.

Още през декември Кремъл обяви, че настоява това да се случи във всички страни, присъединили се към алианса след 1997 - тоест в бившите членки на Варшавския договор. Конкретно за изтегляне на НАТО от нашата страна, като гаранция за сигурността на Русия, външното министерство в Москва излезе с позиция в отговор на въпрос от Българското национално радио.

Тя беше последвана от остра реакция у нас и в Румъния. Премиерът Кирил Петков заяви, че страната ни сама решава военната си политика в рамките на НАТО, а от президентството определиха руското искане като "неприемливо и безпредметно". Петков, както и външното министерство, призоваха Москва да остане ангажирана в диалога за сигурността.

А негова основна тема остава евентуална руска инвазия в Украйна. След като вчерашната среща между Блинкън и Лавров очаквано не доведе до напредък по темата, прибалтийските членки на НАТО и бивши съветски републики Литва, Латвия и Естония обявиха, че пращат на Киев ракети и противотанкови оръдия. Канада отпусна заем на Украйна в размер на 95 милиона долара, а Германия ще ѝ прати полева болница.

Тази сутрин, според Ройтерс, в Украйна е пристигнала и първата пратка от обещаната САЩ военна помощ в общ размер 200 милиона долара.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания