22 Януари, 2022 12:50 5 329 73

Проф. Йоханес Фарвик: Ако Русия нахлуе в Украйна, това ще е краят на "Северен поток 2"

  • северен поток 2-
  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • санкции

Западът трябва не да изпълни, но поне да се опита да вникне в логиката на руските искания, смята експертът

Проф. Йоханес Фарвик: Ако Русия нахлуе в Украйна, това ще е краят на "Северен поток 2" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Северен поток 2" е бизнес проект, който вече е реализиран. Газопроводът е построен. Остава да се реши, дали проектът отговаря на европейското право. Решението не е политическо и ще се вземе от независима германска агенция" - така звучеше германският канцлер Олаф Шолц през декември.

След серията разговори между външните министри на Съединените щати и Русия, тази седмица настъпи лека промяна в изказа на социалдемократа:

"По този въпрос бившето германско правителство на тогавашния канцлер Ангела Меркел, в тесни консултации с мен и тогавашния външен министър Хайко Маас, се договорихме със Съединените щати. Ние подкрепяме всички аспекти на това споразумение. Пределно ясно е, че евентуална военна интервенция в Украйна ще има висока цена и че всичко ще бъде предмет на преговори", каза Олаф Шолц след като прие генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Берлин.

Шолц оглавява правителството на ключова за трансатлантическото единство държава. Германия е политическа и икономическа мощ в Европа. И когато Берлин не говори с един глас, това най-малкото създава впечатлението за разнобой в редиците на Запада. В преговорите с Москва това е последното нещо, от което Западът има нужда сега. Но разнобоят между тримата коалиционни партньори в германското правителство се чува много отчетливо. Особено, когато става дума за спорния газов проект „Северен поток 2“.

Като „държава в сърцето на Европа“, както Германия обича да се представя, а и заради историческото си минало през 20-ти век, още от 70-те години Берлин се стреми да подържа комуникационните канали към Москва отворени. Но от Вашингтон, а и от Париж все по-често се чуват призиви към втвърдяване на тона и изоставяне на формулата: „Сближаване чрез сътрудничество“.

"Сама по себе си, тази формула не е лоша, но напоследък Русия се отдръпна и вледени тона. Дори повече - Русия подхвана диалога с опрян на челото пистолет. Този стил руши изграденото доверие", каза за "Събота 150" политологът от университета Хале-Витенберг проф. Йоханес Фарвик. И допълва:

"В същото време си мисля, че Западът трябва не да изпълни, но поне да се опита да вникне в логиката на руските искания. В този смисъл съм убеден, че има основа за водене на преговори. Със сигурност може да се обмисли замразяването на разговора за членството на Украйна в НАТО. Предполагам, че и за България е важно да се проведе разговорът за разполагането или не на натовски войски и техника в Източна Европа. Както виждате, има за какво да си говорим с Русия."

Далеч не само Съединените щати и Франция призовават Германия да изостави мекия тон - над 70 политически анализатори и съветници, интелектуалци и правозащитници публикуваха тази седмица отворено писмо, с което поискаха, Германия да промени политиката си спрямо Русия, която до сега е била по-скоро символична реакция на откровено агресивното поведение на Москва. Ще смени ли новото правителство курса на Германия?

"Предишното правителство също не беше меко в отношенията си с Русия. Берлин по-скоро винаги се е опитвал да бъде едновременно твърд, но без да затръшва вратата. Смятам, че новото правителство ще продължи тази политика. Промени се обаче ситуацията в Европа и поведението на Русия не е особено доброжелателно. Въпреки всичко смятам, че трябва да останем в диалог с Русия и Западът трябва да помисли, как може да подобри отношенията си с Москва. В този смисъл Германия е много важен партньор, защото от една страна е ключов партньор в НАТО, а от друга - с курса си не нагнетява допълнително напрежението. Според мен, това е разумното поведение, но за съжаление далеч не всички партии в Германия са на това мнение. В същото време обаче мисля, че коалиционното правителство ще продължи политиката на бившия канцлер Меркел."

Тази политика изключваше доставката на оръжия за конфликтни зони. Но либералите - от декември коалиционен партньор на социалдемократите и Зелените в правителството - вече дават сигнали, че са склонни това табу да отпадне.

"Въпросът наистина е спорен и затова предизвиква ожесточени дискусии. Аргументацията на външния министър Аналена Бербок в Киев не успя да ме убеди - тя обясни отказа от оръжейни доставки с германската история. 70 години след края на Втората световна война това не може повече да бъде аргумент. Друг е въпросът, какво ще постигнат оръжейните доставки в тази ситуация. Според мен няма да променят поведението на Русия, а напротив - ще нагнетят още повече напрежението.

По-скоро трябва да се опитаме да постигнем разбирателство с Русия, като зачетем нашите, но и нейните интереси. Доставките на оръжия за Украйна ще дадат погрешен сигнал, че търсим военно решение на конфликта.

Ако Русия реши да нахлуе в Украйна, няма да има никакво значение, дали Германия е доставяла оръжия или не. Затова смятам, че е много по-важно да се опитаме да намерим политическо решение на конфликта", казва политологът.

Споменахте посещението на външния министър Аналена Бербок в Киев и след това в Москва. Тя е представител на ново поколение политици в Германия, което не е родено през войната, дори не е живяло съзнателния си живот в годините на Студената война. Ще наклони ли смяната на поколенията везните към воденето на различна от досегашната външна политика, проф. Фарвик?

"Да, мисля, че да. При Бербок проблемът е по-скоро партийната ѝ принадлежност. Зелените водиха предизборната кампания с много категоричната заявка, че ще втвърдят тона към авторитарните режими, защото спазването на човешките права е в основата на тяхната партийна философия. В същото време обаче Зелените не са склонни на инвестиции в боеспособността на Бундесвера, който да може да защитава тези ценности. Така стигаме до разминаването между реториката и реалните политически възможности".

Всъщност, Германия води не просто външна политика, а външна икономическа политика. Това се отнася както до Русия, така и до Китай, на което западните партньори не гледат с добро око. В коалиционния кабинет се очертават два полюса - на умерения и говорещ с благ глас канцлер Олаф Шолц, и на ангажираната правозащитничка Аналена Бербок. По кой път ще върви Берлин - този на Шолц, или този на Бербок?

"Външната политика на Германия се определя от канцлера. Шолц и Бербок май все още не са си разделили правилно задачите. Очакваше се, че Бербок ще отговаря за климатичния аспект във външната политика, а Шолц - за основните, трудните въпроси, като отношенията с Русия и Китай. Актуалните събития обаче вкараха Аналена Бербок директно в тежката дипломация. Въпреки това мисля, че рано или късно нещата ще се подредят и канцлерът ще поеме отговорностите си. И тогава ще си проличат различията между двамата."

И когато говорим за различия, веднага в съзнанието ни изплува газопроводът „Северен поток 2“. Не е ли надценено значението на тръбата или все пак този проект придоби друго значение като лост за оказване на натиск върху Москва?

"Тепърва ще се водят тежки преговори в коалицията. Наскоро чухме леко променената заявка на канцлера Олаф Шолц - ако Русия действително навлезе на украинска територия, това ще е краят на Северен поток 2. На това мнение са всички партии в Германия.

Каква роля може да играе газопроводът в диалога с Москва? Социалдемократите на канцлера Шолц смятат, че Северен поток 2 е лост в ръцете на Запада. А Зелените от самото начало на проекта заявиха, че той е стъпка в грешна посока - от една страна, защото чрез него забогатяват автократи, а от друга - защото газовите доставки не се вписват в климатичната политика на Зелените".

Олаф Шолц трябва да се справи с вътрешната борба в неговата социалдемократическа партия и по още един важен въпрос, когато става дума за националната сигурност: въпросът за разположените на територията на Германия американски ядрени оръжия.

"В коалиционния договор се говори много завоалирано за ядрените оръжия на наша територия. Зелените, и особено редовите членове на партията, продължават да са твърдо срещу разполагането на ядрени оръжия в Германия. Не много по-различно е поведението на лявото крило в социалдемократическата партия. Но и по този въпрос последната дума ще има канцлерът. Според мен е много малко вероятно, да не кажа напълно невероятно, Германия да се откаже от американските ракети.

Така че, очертава се политическа загуба за Зелените и въпросът е, как ще им се отрази. Вероятно ще намерят някаква добре звучаща формулировка, но в крайна сметка канцлерът ще се наложи", заяви още проф. Фарвик за БНР.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 а бе

    91 7 Отговор
    докога немците ще са васално пуделче на почти фалиралите сащисани идиоти водени от деменциозен старец кланящ се на ционистки мераци за руски блага

    Коментиран от #10

  • 3 ти па къф българин си бе

    60 5 Отговор

    До коментар #1 от "Пламен":

    анадолски соросняк
  • 4 Хитлер

    47 5 Отговор
    И края на Германия!
  • 5 Кики

    72 3 Отговор
    Това ще е и краят на Германия, ще се топлите на газа на Меркел
  • 6 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    52 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пламен":

    А базите ги прие без да те питат ! Направо с УЛТИМАТУМ‼️ Провери с каква клетва са започнали Радев и Борисов службата си ‼️‼️‼️ Ще ти е интересно ‼️‼️‼️
  • 7 ВИЗАНТИЕЦ

    45 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пламен":

    Това е един от най смешните коментари които съм чел.
  • 8 Я кажи

    64 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пламен":

    кога фашистите от Лондон ще освободят Асандж?!
  • 9 КРА

    63 2 Отговор
    Да му мислят немските, австрийските и холандски инвеститори, които губят вложените от тях 6,5 млрд. евро. Русия си възвърна инвестираните пари през увеличението на цените на газа. Честито на печелившите.
  • 10 Блажен

    2 35 Отговор

    До коментар #2 от "а бе":

    Кви блага имате бре..бяла амуджа..

    Коментиран от #17, #36

  • 11 Сега четох

    54 2 Отговор
    Вашингтон Пост побликува днес инфото,че преговарящата делегация от САЩ е помолила руските представители да не публикуват отговора на БДом по повод исканията на Кремъл и настоящите преговори...А това означава само едно-САЩ са включили задна и просто искат да запазят имиджа си пред света.В БДом мълчът и не казват нищо по повод написаното от ВПост...?!?!?!

    Коментиран от #61

  • 12 Ганчо

    23 7 Отговор
    Ясно е, че войната ще е за северен поток 2. Всичко останало е без значение...

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Браво

    29 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ганчо":

    ... на бюргерите, голяма заплаха няма що!!!!
  • 15 такедаскалот

    50 2 Отговор
    Тъпи шваби !!! Ако спрете " Северен поток 2" ще трябва да пърдите в някоя тръба за да се топлите/ за производството ви няма да има газ / !!! а за тази цел трябва да се " наведете " на азиатските и др. производители
    на боб иначе от гол тумбак няма какво да изкарате !!!
  • 16 Смешници

    60 1 Отговор
    На руснаците им писна от вашите глупости с газопровода.Днес по руската телевизия от министерството на енергетиката казаха,че ако газопровода не е тръгнал до август,след този срок Русия щяла вече да мисли да ли въобще да пълни тръбите с газ или да пренасочи към Китай това количество газ.Така че празни приказки,както и цяла вечер е петък по испанската la sexta се говори ще издържи ли Европа без руската газ и отговора е категоричен,тази година може би но за догодина е абсурд.Така че готова ли е Европа да е без руски петрол? Нека отговорят те преди да говорят празни глупости.

    Коментиран от #22, #30

  • 17 до блажения

    28 1 Отговор

    До коментар #10 от "Блажен":

    аре бегай с феса към ана дола че ви идва времето
  • 18 бобо

    48 0 Отговор
    А дали Русия ще се интересува от СП 2, след като Силата на Сибир е почти готов? Газът ще тръгне към Китай, а за Европа ще останат газовозите с въздух под налягане.
  • 19 анализатора

    50 2 Отговор
    Путин е Стратег и винаги има стратегия, реди фигурите на дъската предварително. Очаквайте неочакваното!
  • 20 БОЛШЕВИК

    47 0 Отговор
    Западните капиталисти от години все рият и на гърба им пада! Западът от алчност и грабеж на други народи се докара сам до самоунищожение.
  • 21 В.В.П.

    40 2 Отговор
    Много ги забавя ,нещата Рф,нещо има за договаряне..Със сащ .Така намирисва .Германия може и да не ползва газ от Русия Няма проблем Украйна и Полша, България,се отказват ..Искат от Сащ.Може пак да е руска ,но фактурата е демократична Пълни ла.на.!.Сега ще се използва СП2,за натиск ли?Нали е бизнес проект .НАТО нападна Югославия,да даде урок на Белград ,у да контролира района с 8 малки недъгави държавици Сега Путин ще Удари Украйна по същите причини.Контрол и Контрол.

    Коментиран от #28

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бай Байдън

    37 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пламен":

    Точно така, западняците да слагат високите токчета и късите полички и да тръгва срещу Русия докато Русия не е тръгнала срещу тях.
  • 24 Не е лесно да си простфесор

    36 1 Отговор
    Че за какво ще и е Сев. поток 2 , след като украинският ще стане руски ?
  • 25 Centyrion

    32 0 Отговор
    Да,така е,и ще бъде начало на напуканите от студ тръби в Европа.
  • 26 Хаах

    6 15 Отговор
    Все повече индикации, че Русия и Германия са се договорили тайно за нещо си.Няма как Путин да разиграва тези сценарии, без да е получил уверение за нещо си от лидера на ЕС.
  • 27 Сивата чапла

    31 0 Отговор
    Запомнете 1997 година
    И си обирайте партакешите!
  • 28 111

    36 1 Отговор

    До коментар #21 от "В.В.П.":

    А да ли не чака след 1.02 когато ще се срещне с китайския си колега и да нанесат не говоря за война но удар едновременно,Русия срещу Европа,китай срещу тяхната Македония.И така да останат с пръст в уста и запада и сащ.Ще разберем интересни новини тогава,както и се очаква,Путин натиска Китай Русия да излезне с националния си флаг и да не се подчиняват повече на олимпийския комитет,защото думите му бяха: време е в тези игри да се участва без намеса на политиката и на който не му харесва да си играе по техните правила,а нормалните държави ще си играем в нормален спорт.
  • 29 Няма

    28 1 Отговор

    До коментар #22 от "Истината":

    да нахлуват грубо !Просто лекичко ще ви го вкарат!
  • 30 Баскът

    30 0 Отговор

    До коментар #16 от "Смешници":

    Ако Германия продължи да се прави на интересна Никъв поток няма да се пълни.Това са големи проекти ,и се изисква предсказуемост..Испания бутилка пропан 20 евра..Със две тръби от комунистически Алжир.Само на ,Ла секста,,може да се види нещо реално ,истински новини Другите са цензура.Брутал
  • 31 Българин

    30 0 Отговор
    То ще е и краят на икономиката ви.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Мдам

    14 1 Отговор
    И тоя пътува извън германия да не си намери полонии в чая или куршум в главата
  • 34 Другарю Фарвик,

    29 0 Отговор
    То ще е край на целия ви смешен е съюз, бе!!!
    Кой ще го интересува тогава някакъв си Северен поток???
  • 35 ГОЛЯМА РАБОТА

    36 0 Отговор
    Първо, ако искате газ, ще го купувате от където продавача го предлага. Второ, ако Русия "нахлуе" в Украйна, това означава че вече няма да има украинска газопреносна мрежа, всичко ще е на Газпром. От там нататък да му мислят поляците.
  • 36 Дори и

    31 0 Отговор

    До коментар #10 от "Блажен":

    Бавно развиващите знаят, че природните ресурси на нашата планета са в Русия! Смятай се ти сам, къде си, щом не го знаеш това!

    Коментиран от #38

  • 37 Димитров

    30 0 Отговор
    Русия няма никога да нападне
    Украйна!
    Пропагандира се обратното,или умишлено за да се провокира конфликт от самата
    Украйна и след това да се обвини
    Русия,при ответни действия,или не се разбира това от
    Запада,което е малко вероятно,значи не познават противника!
  • 38 Мхм

    13 0 Отговор

    До коментар #36 от "Дори и":

    Не само но просто на немчугите са там техен проблем.
  • 39 Сандо

    27 0 Отговор
    Тия или са умственоболни,или им е вкарана шопска ДНК !Кое е по-важно за тях - силна и стабилна германска икономика,богат,задоволен и щастлив народ,водещо място на европейския енергиен пазар или състоянието на една държава с мрачно настояще и със спорно бъдеще,наименована Украйна?Не,наистина като че ли нещо е поразило управляващите особено в Западна Европа - за Източна знаем,че е слугинския им манталитет.
  • 40 нннн

    29 1 Отговор
    А краят на Северен поток ще е краят на мечтата за евтини газ и ток
  • 41 Активист на БКП

    20 1 Отговор
    И откъде ще купувате ???
  • 42 pbdan

    27 1 Отговор
    Руснаците просто трябва да спрат СП-1, Ямал-Европа, Северно сияние, Уренгой-Ужгород и да подават газ само през СП-2. Който иска да точи оттам.
  • 43 Майстор Манол

    24 1 Отговор
    Брейиии, ти си бил голям професор бре! Мислиш ли, че Русия ако нахлуе в Украйна много ще ѝ пука какво ще стане със "Северен поток"? А и какво може да стане, след като цяла Европа вече гладува за ГАЗЗЗЗЗЗ - НИЩО, даже самата Европа вече ще пази тръбите, иначе студа и производствата с ГАЗЗЗ ще ги убие съвсем
  • 44 Кинжал

    33 2 Отговор
    Идеално, Путин е велик стратег и точно затова го построи, за да налагате санкции на СП2 и да си стои празен, а вие да се облизвате. На руснаците тази тръба им струваше 10 милиарда долара, същевременно, при тези цени на газа се очертава тази година приходите на Русия от продажба на газ да достигнат половин трилион долара. Мислите ли, че на този фон на Путин му пука за 10 милиарда? Щеше да продава повече газ, но на много по-ниска цена. Вие имате нужда от газ, а руснаците приходите си ги получават и сега, при това без усилия. Не се опитвайте да надиграете Путин , защото той е поне с три хода напред! Обзалагам се, че няма да сте готови за това, което ви е приготвил, защото руснаците никога не блъфират !
  • 45 Марусия

    23 1 Отговор
    Края на Северен поток 2 е края и на Германия
  • 46 ПЕНКО

    6 10 Отговор
    ТРАТАТОЛИ - ТРАТАТОЛЬ --- "СЕВЕРЕН ПОТОК -2 " Е ИЗЦЯЛО С НЕМСКО ФИНАНСИРАНЕ И СОБСТВЕНОСТ !!!!! ДРЪНКАЩИЯТ НЕМСКИ ПРЕМИЕР -ПРОСТО ЗАБЛУЖДАВА ЗЕЛЕНЯВИТЕ -ИСПОСЛЯЦИ !!!!!!!!!!!!!!
  • 47 Емил

    4 26 Отговор
    ФАКТИ, докато не си защитите чата от руски тролове, ще си останете антибългарска медия! Рейтига за кликвания не е най-важното! Има Бог и Родина!!!

    Коментиран от #49, #51, #54, #60, #66, #70

  • 48 Скакауец

    18 2 Отговор
    От цялата тая тирада стават ясни две неща! Първото е, че германците са окупирана държава (все още!) и нямат собствена външна политика и второто, че което е пряко свързано с първото, че не могат да си защитят националните интереси...Чичо Сам прави с тях каквото си иска и само проформа съгласува действията си с тях, колкото да се каже, че не е без хич...!
  • 49 Що бе

    13 0 Отговор

    До коментар #47 от "Емил":

    истината боцка ли те под жлъчката?!
  • 50 Не си У ред!

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пламен":

    Фашистите са в Украйна.А да защитаваш интересите на държавата си е фашизъм ,така ли? Не пишете без да знаете историята.На някой много им се иска нещо са стане!Още от Наполеон. Но няма да стане.Но пишете простотии.То какво ли ви научиха последните десетилетия освен чалга и наркотици.
  • 51 Братчет

    20 0 Отговор

    До коментар #47 от "Емил":

    Имиле, ми кат не ти харесва форумът, не влизай в него! Някой да те кара насила да четеш коментарите или пък да пишеш тук? Май не, нали! А има толкова други форуми, където можеш на воля да изплачеш русофобската си душица и да получиш масова подкрепа от читатели като теб...Не ми се ще да те насочвам към такива, щото можеш и сам да си ги откриеш по миризмата...Миришат отчайващо на мухъл и гнило и можеш да се позоваваш на Бог и Родина колкото си щеш, без да се налага да налагаш предпочитанията си на останалите читатели...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ако това е края на сп2

    17 0 Отговор
    Това ще е края и на газта въобще за Европа.Честито.Апропо.СП2 доколкото знам е за газ от Русия за Европа а не обратно,за да плащат че ще.го спират.Единствено европейците ще пострадат от това.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 БгТопИдиот

    17 0 Отговор
    В ислямски германистан две течения в пУлитиката се борят.Тените козяци срещу истинските хансове.
    Да видин кое ще победи.Прагматизма или сервилността към отвъдлоквието !!!
  • 58 ттт

    17 0 Отговор
    Никой не дава отговор на въпроса "как ще работи германската икономика при недостиг на газ?"
  • 59 Ватникът

    16 0 Отговор

    До коментар #22 от "Истината":

    Въобще не е това истината .Украйна я дробим на части ,защото е опасна за РФ.Враждебно настроена .Много е просто .И нищо друго.!Всъщност ,взе много руска земя при разпада на СССР .Незаконно Това е истината !
  • 60 Неща ст ник

    14 1 Отговор

    До коментар #47 от "Емил":

    Троловете са само амерските подлоги.Само на такива като теб е присъщо да тролите.2%сте от българския народ,така че каквото и да казвате не е легитимно
  • 61 сноу

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сега четох":

    Така е..т.е. същото като кубинската криза...Хрушчев вдига врява по Кенеди да си махне ракетите от Турция, иначе в Куба ще има съветски...Бат Джони се върти, суче ,пари си му на подметките но в края на краищата помага съветника му като решава да се споразумеят да махнат ракетите от Турция ,съветските да се приберат у дома,но да обяват Кенеди за победител..Тава по-късно коства и поста на Хрушчиту..
  • 62 big

    14 0 Отговор
    Не, няма да е! Скоро ЕС няма откъде да замени руския газ, а нуждите от газ се увеличават, така че ще забравят много бързо за Украйна!
  • 63 111

    14 0 Отговор
    Е, нали, уж, потокът бил средство за политически натиск върху Европа, пък то май се оказва обратното - чрез него се прави политически натиск върху Русия.
    Но рашките влязат ли в Украйна, то и украинската тръба ще е под техен контрол, така че изборът на Европа се стеснява прекалено много, иска ли тя да има газ. Иначе и сега швабите могат да купуват откъдето искат, но това ги вади от конкуренцията на останалите световни играчи. Така че, затова е тоя кански писък.
  • 64 Хамсал

    14 0 Отговор
    Е ако Русия нахлуе в Украйна ще си има украинската, така де на сина на Бай Дън газопреносната мрежа! Що ще я плашите със СП2?
  • 65 Копипасте

    9 0 Отговор
    А със Северен Поток 1 какво правят и терминалите за втечнен газ?! Вкарват газ оттам и реверсивно брулят сливите на поляци и украинци докъдето ги стигнат на спотови цени! Ей така се оправя котка - в ботуш или на тава! Ако пък пуснат и Северен поток 2 тракалката се заформя направо перфектно! А през украинските тръби на чичко Джо - шикалки! Затова е тръцука! И следва 4735 серия на "Дързост и красота"!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Callahan

    5 0 Отговор
    Само дето Газпром си изби инвестициите по СП-2 още преди месец. Да му мислят германските и австрийските инвеститори. От липсата на СП-2 ще пострада единствено и само Германия, руснаците имат газ, имат и къде да го продават. А и това не е единствения им газопровод с Германия - има СП-1, има Ямал-Европа...
  • 68 Клошо

    2 2 Отговор
    Хаве аланколу .
    Ако Русия нахлуе в Украйна,
    света свършва ..
  • 69 То си е казано!

    1 0 Отговор
    Ако са ПОБЕДИТЕЛИ е само начало на който и да е поток. Когато няма факт, всички празни приказки "ги вее вятър, на.бяла кобила".
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Празноглавец

    4 0 Отговор
    А от къде газ за Германия бе швабски цървули.Вие не сте суверенна държава а окупирана.Има над 150 000 афроамерикански джендъри във военна униформа.Има разположени срещу Русия ракети и при най малкия конфликт,вие германциите сте първите,които ще бъдете заличени от картата на Европа а след вас е аглосаксонската измет от Великобритания и всички продажни държави,които са допуснали американско присъствие на собствена територия.Дори златния ви резерв е в САЩ..Газопровода през Украйна ще бъде затворен и ако не пуснете северен поток сте умрели.Икономиката ви отива на кино а от 10 семеиства,9 са на газ.Кой задни части лижете.Правата на газопровода на територията на Украйна ги купи синът на Байдън.Предполага се или за 2 или за 4 милиарда с тенденцията,САЩ да изнудват както Русия така и Европа.Само за да се задояволи нуждата на Гвермания от ГАЗ,трябва на ден да се разтоварват по 100 кораба(теоретично невъзможно).Тъъъпи шваби.Въобще не ми пука нито за вас нито за Украйна.
  • 72 Калбо

    0 0 Отговор
    Русия влезе ли в Украйна Европа замръзва Китай иска да купува руския газ и няма да има проблем въобще Русия с продажбата на газ да му мисли Европа какво ще стане
    Със сигурност германския народ ще излезе и на улицата и ще свалят краварски те управители и даже могат да изгонят всичките американски войски от Германия защото Германия е окупирана от 1945 година
  • 73 хаха

    0 0 Отговор
    СП2 си е направо политически проект и нищо друго...може да се обърне в полза на европейци за да шантажират ватенките
Новини по държави: