Last news in Fakti

23 Януари, 2022 19:00 4 380 152

Ако случайно Русия е забравила: България е независима и суверенна държава

  • русия-
  • нато-
  • българия-
  • сергей лавров

Много анализатори смятат, че с предизвикването на тази криза Путин иска да покаже, че той е Силният, но не желае война, тъй като тя ще му струва наистина скъпо

Ако случайно Русия е забравила: България е независима и суверенна държава - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Като част от исканите гаранции за своята сигурност Русия настоява да няма сили на НАТО в България и Румъния. Означава ли това, че Русия не смята България за независима и суверенна държава, пита Георги А. Ангелов.

Руските предложения за гаранции за сигурност предполагат изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния. Това съобщи вчера на сайта си руското външно министерство като разяснение на журналистически въпрос, какво точно означава за двете държави искането на Русия, че НАТО трябва да се върне към конфигурацията си от преди 25 години. Не е ясно защо Русия посочва точно 1997 година. Но е ясно, че има предвид страните от бившия Варшавски договор, защото бившите съветски сателити започнаха присъединяването си към НАТО през 1999 година. Тогава членове на Алианса станаха Полша, Унгария и Чехия, през 2004 г. се присъедини България заедно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения, през 2009 г. ги последваха Албания и Хърватия, през 2017 г. – Черна гора, а през 2020 г. и Северна Македония. Алиансът има решение от 2008 г. Украйна и Грузия да станат членове на блока, но няма срокове.

Как беше предизвикана кризата?

Самото руско искане за гаранции за сигурност от НАТО (всъщност от САЩ) се появи, меко казано, по странен начин в края на миналата година, след като огромно количество руски войски бяха струпани на границата с Украйна, което предизвика напрежение и опасения от нова война. На традиционната си годишна пресконференция преди месец на въпрос дали може да гарантира, че Русия няма да нападне Украйна, или решението му ще зависи от хода на преговорите с американците, Путин отговори, че действията ще зависят не от хода на преговорите, а "от безусловното гарантиране на сигурността на Русия. В тази връзка ясно дадохме да се разбере, че по-нататъшното придвижване на НАТО на изток е неприемливо".

Реакциите (и тяхната липса)

И в България, и в Румъния реакциите бяха еднозначни. "България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО. Като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори”, каза премиерът Кирил Петков. Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било, посочи президентът Румен Радев. “Ако Руската Федерация има притеснения за собствената си сигурност, които имат отношение към България, те следва да бъдат представени включително и на двустранно ниво”, пък четем в реакцията на министъра на отбраната Стефан Янев.

Имаше реакция и на МВнР, в която се припомня, че Вашингтонският договор не предвижда „втора категория“ страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем. Неясно защо, въпреки очевидния гигантската дипломатическа криза, посланикът на Москва Елеонора Митрофанова все още не е получила протестна нота и не е извикана за обяснение и остро предупреждение.

Какво всъщност ни казват изявленията?

На пръв поглед с изявленията си Янев и Радев не казват нещо важно, но може и да съдържат най-важното. А именно, че Русия не смята България за независима и равноправна страна, към която може и трябва да се обърне при евентуални притеснения за националната си сигурност. От факта, че преговорите се водят на ниво официални лица на САЩ и Русия, може да се заключи, че Путин не смята и НАТО за съюз на равноправни държави, а за еквивалент на Варшавския договор, но доминиран от САЩ. С други думи, тази криза показва, че Русия не смята България и останалите държави членки за независими, а за пионки на САЩ. Или тактиката е “разделяй и владей”.

Какво всъщност иска Путин?

Много анализатори смятат, че с предизвикването на тази криза Путин иска да покаже, че той е Силният, но не желае война, тъй като тя ще му струва наистина скъпо. Вземането на цяла една държава като Украйна за заложник, както и закъснелият с 25 години ултиматум към новите членки на НАТО, могат да означават, че Путин иска нещо, което може да бъде измерено.

Димитър Бечев, анализатор в Oxford Analytica и Atlantic Council, смята, че като резултат от предизвикването на тази криза Русия всъщност иска премахването на елемента от противоракетния щит на НАТО, който се намира в Румъния. “Просто ракетният щит им е трън в очите от времето на Буш, понеже смятат, че, първо – е насочен срещу тях, а не срещу Иран, и второ – че може да се използва и за нападателни действия, а не само за отбрана”, каза Бечев пред ДВ. Той припомни, че проблемът с Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег започна през 2007 г., когато започна и разполагането на елементи от щита в Източна Европа. Договорът, сложил край на Студената война, беше подписан през 1987 г. от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов. Той беше прекратен през 2019 г. от Русия – не без любезното съдействие на Доналд Тръмп.

Нова Ялта или Рибентроп- Молотов

В социалните мрежи неизбежно се появиха и аналогии с пакта Рибентроп- Молотов и с предхождащите преговори за разделяне на сферите на влияние на Германия и СССР преди Втората световна война, както и със споразумението от Ялта между Сталин, Чърчил и Рузвелт в края ѝ. Това не е добра аналогия, защото НАТО е отбранителен съюз на независими държави, в които решенията не се взимат от САЩ, както някои си мислят.

Ето колко зависима е България

Българската енергийна зависимост от Русия и отсъствието на всякакви действия срещу провокациите на руските служби – на и от българска територия – показват, че България е зависима по няколко линии. И това се знае и от партньорите ни в НАТО. Те са наясно, че един от най-опасните инструменти, които използва Русия в комбинация с други, е корупцията. Резултатите от това е зависимост, която може да се види в различни сектори на икономиката, в политическата сфера, в държавната икономика, но също така и при частните компании. Надали е случайно, че най-влиятелните Ковид скептици гравитират около русофилските партии в България, а ЕС ясно посочи Русия като главен източник на дезинформация за ваксините.

Примери за това е липсата на противодействие на руските хибридни операции около отравянето на Скрипал и Емилиян Гебрев, дезинформациите, заливащи България около анексирането на Крим, покрай заминаването на българи да се бият в Донбас и създаването на паравоенни групи.

Въпреки че България е член на НАТО, голяма част от разходите за отбрана, милиони на година, отиваха в Русия – уж за поддръжка на техника и технологии от миналия век.

Апропо Крим – нека си припомним, че и тогава, и сега, всичко започна с предизвикана от монополиста Русия газова криза в Европа. Тогава беше спрян газът, минаващ през Украйна. Същият този газопровод трябваше да бъде заместен от "Южен поток", който умря, за да възкръсне като "Балкански поток". Така правителството на Борисов уж диверсифицира доставките на руски газ с доставки на руски газ, а всъщност Путин “шунтира” Украйна в доставките на газ за Европа. Да добавим също, че за уж отхвърления проект АЕЦ "Белене" българските данъкоплатци платиха 1,3 млрд. лева, а опитите за довършването му с руско участие продължават. И така нататък, и така нататък...

* Този коментар отразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 60 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    101 25 Отговор
    Дойче зеле днес май пушите крак

    Коментиран от #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гадно

    92 9 Отговор
    Така е, нищо не зависи от нас.
  • 4 Грульо

    142 15 Отговор
    "Ако случайно Русия е забравила: България е независима и суверенна държава"

    Каква е таз смешка?! Откога България е независима и суверенна държава? :D

    Коментиран от #81, #139

  • 5 Матросов

    29 82 Отговор
    Русия нищо не е забравила,ами се прави на ударена с мокър Парцал по главата.
  • 6 ХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХ

    54 3 Отговор
    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ

    Коментиран от #14

  • 7 ИСТИНА Е

    73 12 Отговор
    Путин да се разширява на изток ,защото Европа е завзета от САЩ!!

    Коментиран от #146

  • 8 BOBO

    110 12 Отговор
    КАКВА НЕЗАВИСИМОСТ,НАИ ГОЛЕМИТЕ АМЕРИКАНСКИ ПОДЛОГИ
  • 9 Ф16

    26 95 Отговор
    Трябва незабавно да изгоним руското военно аташе. И без това руските дипломати в България са 10-на пъти повече отколкото българските в Русия. Лукойл не е плащал данъци от 30-на години. Построихме им "Руски поток" за 3,5 милиарда лева българска народна пара БЕЗВЪЗМЕЗДНО! Аман от предатели!
  • 10 КРА

    78 12 Отговор
    ДВ не се опитвайте да анализирате, защото не ви се получава. Вашият специалитет са откровенните лъжи и манипулации.
  • 11 Жоре

    92 13 Отговор
    Ако това заглавие го прочетат в Кремъл,ще се просълзят от смях,защото нито е независима,нито суверенна,за жалост е просто територия,изпълняваща нареждания от САЩ
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 сами хагард

    13 7 Отговор

    До коментар #1 от "Кики":

    Ти знаеш ли какво е крек?
  • 14 ЕДИН ОТ КУТИЯТА

    40 5 Отговор

    До коментар #6 от "ХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХ":

    ВЕРНО Е ПИЧ ПО ГОЛЯМ СМЯХ НЕМА
  • 15 Бай Кърти

    49 8 Отговор
    Американска депутатка от Конгреса заплаши България със санкции, ако не пусне Република Северна Македония да започне преговори с Европейския съюз.

    „Не съм сигурна, че в момента има нужда от санкции (срещу България), но може да се окаже, че се налагат. Санкциите може да са много ефективни, ако продължат да блокират, да създават негативизъм и пречки пред заслужения старт за преговори на Северна Македония и Албания. Потенциално санкциите може да се разглеждат като начин да попречим на България да продължава с нейната обструкция", казва Клаудия Тени, член на Конгреса от Републиканската партия от щата Ню Йорк, председател на Комисията по външна политика в долната камара на американския парламент в интервю за македонската редакция на радио "Гласът на Америка".
  • 16 Behemoth

    60 7 Отговор
    Това беше добро ха-ха..добър виц...независима и суверенна хихихи....Абе Ко прай Мустафата ,Ко стана с тъз жена?
  • 17 случаен

    61 7 Отговор
    гусин ангелов,къде са ни ракетите и армията като сме суверенни,а затворените реактори,боклук продажен сте вие и медията дет работите
  • 18 ПЕНЦИОНЕР

    35 10 Отговор
    ..... Казаки, казаки,
    Едут, едут по Берлину
    Наши казаки..................................................
    ......


    ... ЕВРОПА И БГ ИМАТ КЪСА ПАМЕТ.... ГИТЛЕР СЕГА ЩЕШЕ ДА Е КАТО ДЖАБА АКО НЕ БЯХА РУСИТЕ... НЕ ГОВОРЯ ЗА СССР.... СССР Е ГРЕШКА ... ГОВОРЯ ЗА ВЕЛИКА РУСИЯ... ТОЛКО МОЩНА СЕГА, ЧЕ МОЖЕ ДА СМАЖЕ ИКОНИМИЧЕСКИ И С ВОЙНА ПОЛОВИНАТА ЗЕМЛЯ ЗА 24 ЧАСА........!!!!
  • 19 Адвокат

    59 7 Отговор
    Дезинформация от ДВ. Пропагандни измишльотини. Не искаме да сме пушечно месо против Русия!
  • 20 Някой

    47 7 Отговор
    Да, и затова ДВ го казва това, а не тази независима държава.

    Независима, е до толкова, до колкото нищо да не зависи от тази държава. До там сме се докарали.
    Управниците ни чакат лишчетата от Козяк, преди да кажат нещо. На това вече му се казва суверенна държава.
    Егати новоговора!

    Коментиран от #36

  • 21 Важно

    35 4 Отговор

    До коментар #12 от "Всички":

    ... е да се перчим!!! Но при недай си боже един референдум, какво ще говорят!!!

    Коментиран от #29

  • 22 !!!?

    9 47 Отговор
    България - кремълски троянски кон на хранилка на ЕС !!!?
  • 23 Гандалф

    37 3 Отговор
    И кога сме били независими, че не ми е ясно...нали винаги нашите политици са ни прехвърляли от лагер, в лагер...едни искат на изток, други на запад...
  • 24 Анти

    57 4 Отговор
    България отдавна не е суверенна държава.На територията поддържаме американски войски, а техен суверен е американския народ уж.Тук управлявят хора с онлайн курсове от Харвард бееее ейиии!

    Коментиран от #105

  • 25 Сивата чапла

    43 7 Отговор
    Какви са тия литературни съчинения пак?
    Отивате си, янки, отивате си!
  • 26 АЙДЕ НИЦ

    40 5 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ КАТО АДВОКАТИ ЛИ НИ СЕ ЯВЯВАТ, АЙДЕ МЕРСИ !!!
  • 27 хахаха

    33 5 Отговор
    начитериторията на България била и територия на НАТО, ама сме били независиме и суверенна държава...черното е бяло, истината е лъжа, войната е мир...
  • 28 В.В.П.

    37 5 Отговор
    Тая стара пача ,ДВ.!.Имам военна база на Сащ в бившия танков полигон на трета българска армия.Стрелвт и пукат,,замърсяват въздуха,..При учение се изразходва муниции,повече от война .Какъв го дирят янките в България??.Къде е тая независимост?.
  • 29 Всички

    29 5 Отговор

    До коментар #21 от "Важно":

    20 евроатлантически пинчери на територията ще говорят същото с още повече пяна.
  • 30 Анонимен

    39 5 Отговор
    За съжаление, България нито е независима, нито суверенна. За съжаление, управляващите генерали били горди натовски генерали, а после български. За съжаление, на международната сцена никой не изпитва уважение към нас, защото от години само козируваме и слушаме. За съжаление, и новата власт е същата като старата власт и отново никой не мисли за народа.
  • 31 Българин

    36 6 Отговор
    "България е независима и суверенна държава"
    1. България не е независима държава.
    2. България не е суверенна държава.
    3. Русия никога не е забравила и няма нужда да и се напомня.
    4. Дойче зеле да си гледа северния поток и да не се меси на България.
  • 32 Росия

    28 5 Отговор
    Се будалка с България и НАТО,... Русите са икономически приатели на цяка европа, най вече на Франция, Германия, Италия.... Те просто индиректно ни казват да сме по смирени и човечни и благодарни, а ние Не сме!

    Коментиран от #46, #63

  • 33 Така е

    32 4 Отговор
    Била е назависима, след това пада под турско робство. От тогава насам няма такова нещо като независима България, за съжаление

    Коментиран от #41

  • 34 MAN

    30 4 Отговор
    БГ НИКОГА НЕ Е БИЛА НЕЗАВИСИМА,А И С ТОЗИ МАНТАЛИТЕТ НЯМА КАК ДА БЪДЕ ЩОМ В СЪЗНАНИЕТО Н А БЪЛГАРИНА Е ЗАЛОЖЕНО ПРЕДАТЕЛСТВОТО И МОТОТО "НАВЕДЕНА ГЛАВИЦА САБЯ НЕ Е СЕЧЕ".
  • 35 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    18 3 Отговор
    Да, от нея нищо не зависи!
  • 36 МДАА

    31 7 Отговор

    До коментар #20 от "Някой":

    Имаше един виц:
    Българите нападнали Русия.
    Когато съобщили на Путин, той се замислил и
    казал на Песков-
    Е поканете ги да влязат да хапнат и да се стоплят!
  • 37 Сивата чапла

    31 5 Отговор
    Предложението на Русия е и държави от бившия социалистически лагер да станат неутрални.
    Сега ни е шанса да го направим.

    Ако НАТО не се беше разпрострял на изток, както обеща,
    наистина ние щяхме да сме неутрални,
    нямаше да си режем военните машини, нямаше да разформироваме армията си.

    А сега какво?
    Американците размахват наказателно пръст и ние даже не козируваме, ние клякаме!

    Коментиран от #45, #48, #109

  • 38 В.В.П.

    32 6 Отговор
    Путин иска да освободи България ,обаче от Атлантическия клуб се опъват ...Рано или късно ще стане ..Чакам

    Коментиран от #71

  • 39 Истината

    29 4 Отговор
    Стига глупости сега се подлагате на американците!!!
  • 40 Нерегистриран

    33 5 Отговор
    Колко е независима България? САЩ си направиха бази тук без някой да може да влиза там или да ги проверява и контролира . Това означава , че това е Американска и никой няма право да влиза там . Испания и Нидерландия си пращат кораби и самолети тук без някой да ги е канил . Все едно , че са си в тях . Това е един разграден двор . А български самолети по собствена инициатива могат ли да отиват така?

    Коментиран от #110, #115, #116

  • 41 ХАХАХАХАХАХ

    11 2 Отговор

    До коментар #33 от "Така е":

    То и преди това не е имало. Обикновено римският император, респективно византийският1 обграждали териториите си с войнствени варвари на които плащали, за да отбиват по-малки групи нападатели или да задържат голяма армия, докато пристигнат легионите.
  • 42 Годфри

    7 4 Отговор
    "Курица не птица, и Болгария не за граница" - казваха по време на соца руснаците.
  • 43 Автора е

    26 4 Отговор
    В грешка.България винаги е била зависима.Точно пък сега сме по зависими дори и под турско робство.Ние вече нямаме независимост .Ако имахме армия и военна стабилност Да тогава сме Ако имаме собствена Ел централа Да тогава сме.Сега сме просто колония и пойонки на НАТО и ЕС .Дори вече нямаме прасета,които да заколим по Коледа.Да ядем домашна наденица,и да пием домашна ракия.Забранено ни е вече.Ще се дигитализираме всеки със собствения си номер.Ти това независимост ли наричаш.
  • 44 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 5 Отговор
    А бе Дойче, защо не влезете от бул. Драган Цанков, покрай Руското посолство в ул. Незабравка за да видите най-безцеремонното, мутренско и просташко ПРЕГРАЖДАНЕ НА УЛИЦА, което си стои от над 20 години и никой журналист дума не обелва в "суверенна и независима" България???
  • 45 Тцъ

    16 4 Отговор

    До коментар #37 от "Сивата чапла":

    Не клякаме, а се обръщаме и навеждаме....
  • 46 Да допълня

    20 3 Отговор

    До коментар #32 от "Росия":

    ... Моята държава Бг е смирена, не смее да се опълчи дори на македонците, камо ли на мощни държави в региона.... ей така без нищо като Русия и другите да влезе в монфликт като наперен мъж.... Моята държава е смирена ... Няма респектиращи бойни истребители във въздуха... Няма наборна служба в която момчетата да стават мъже... Бг не ме кара да съм смел и горд с нищо особенно
  • 47 Смешници

    30 5 Отговор
    Ей смешници от този пропаганден вестник,позицията на България не е такава,това е позицията на продажните ни политици които не са питали българския народ,а 240 предатели не са 5 милионна България.Скоро писахте от вашия вестник процента на хората в Германия които не вярват на Русия бил растял.От седмица говоря и питам директно хора от улицата е Германия на кой вярваш на Америка или Русия и забележете,нито един отговор за Америка,напротив казват Америка носи само проблеми и войни,а ние германците не искаме повече войни.Товс сте вие от западната пропаганда,лъжци и недостойни търтеи.А сега спокойно може да изтриете коментара ми,защото ви гложда лицемерието и не можете да търпите друго мнение освен вашето пропагандно и изпълнено с лъжи.
  • 48 Жоре

    12 4 Отговор

    До коментар #37 от "Сивата чапла":

    Сащ ще се бият с Русия до последната капка на всеки украинец,българин,румънец ......
  • 49 ЕдинБългарин

    26 4 Отговор
    От 32 години Русия не се занимава с България и спазва нейния суверенитет,но когато на Българска територия се създават американски бази и се говори за достъп на чужди войски и то с единствената цел-срещу Русия,то при това положение България се явява враждебна държава и наличието на чужди бази и чужди войски я прави мишена и враг на Русия.Независимо,че ние сме членки на НАТО,ултиматума на Русия към САЩ и НАТО, не е излизане на България от НАТО а недопускане на чужди войски.Ако това се случи сбогом България.Продажните ни политици заедно с президента лицемер,тихомълком допускат достъпа на чужди самолети на териториията на България.Скоро ще научим отново от медиите че има и сухопътни сили.Преди няколко дни се появиха руски подводници в черно море,въоръжени с ракетите калибър и американските джендъри от флота на САЩ навлезли в Черно море напълниха памперсите.Българското правителство си играе с огъня.Народа на България не иска война а неутралитет,но с тези лакеи на САЩ,това няма как да се случи.Те вече ни направиха мишена.Не мога да разбера,защо останалите партии в коалиция с ПП (БСП и ИТН)спят и не предприемат нищо срещу това което се случва.Това ли е точка в коалицията,за която трябва да си мълчат.Да превърнат територията ни в плацдарм а народа ни на предстоящо заличаване.
  • 50 ЛИЧНО МНЕНИЕ

    6 4 Отговор
    По-голям виц скоро не бях чувал
  • 51 Съгласен

    4 10 Отговор
    Съгласен съм с написаното. Добре обобщено.
  • 52 ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ

    16 5 Отговор
    напразно си хаби парите за такива Иксперти. Българите обичат РУСИЯ и са съпричастни към всички нейни беди и страдания на руския народ. И към ПОБЕДИТЕ и също. Една от тях ни дари свободата, но за глашатаите на Германия това няма значение
  • 53 681

    15 5 Отговор
    Алььооо Дойче зеле,
    Съвсем сдадохте багажа май. За последно сме били независими преди около 700 години. Дали и колко е независима Германия е друг въпрос.
  • 54 Офффф

    20 5 Отговор
    Абе стига се правете на палячовци с това, че България е независима и суверенна страна.
    По скоро трябва да благодарите на Путин, че не позволи на Нато идеята да жертва българите за пушечно месо при един евентуален военен конфликт с Русия!
    А нашите марионетки на Козяк се надпреварваха да се плюнчат вчера, колко били независими:)))) макар, че никой не е говорил с тях.

    Коментиран от #64

  • 55 Търновец

    4 2 Отговор
    Няколко световни нефтени фирми инвестираха в газови и нефтени полета – в държави като Казахстан, Туркмеистан и Азербайджан – и най-кратък път за доставка до Европа e през Грузия – Украйна, но Руски Крим блоира маршрута, същите световни нефтени фирми блокиpaт Северен Поток 2 чрез cвоите хора в US Конгреcа. Интересите на Руски фирми са да купуват газ – нефт от горните 3 държави и транспортират до Евpопа.
  • 56 Елементарно облъчване

    12 4 Отговор
    Някой искал ли е лекторси услуги от ДВ? Кой плаща? Нищо ново в тази тенденциозна хронология.
  • 57 САТЪРА НА ХАНА

    14 4 Отговор
    АКО СЛУЧАЙНО ГЕРМАНИЯ Е ЗАБРАВИЛА,
    .... РУСИЯ Е 5-ТАТА ДЪРЖАВА СЪЗДАДЕНА СЪС СЪЩЕСТВЕНОТО УЧАСТИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОС, СЛЕД ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ, КУБЕРОВА БЪЛГАРИЯ, АСПАРУХОВА БЪЛГАРИЯ, И ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ..
    .... ЗАТОВА И МАКЕДОНЦИ И УКРАИНЦИ НИНАРИЧАТ ТАТАРИ :) ... СЪЩО ОТВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ПРОИЗЛИЗАТ РЕПУБЛИКА ТАТАРСТАН, РЕПУБЛИКА БАШКИРИЯ И РЕПУБЛИКА ЧУВАШИЯ 2899
  • 58 Iviviv

    20 4 Отговор
    Ако DW е забравило България е освободена от турско робство от РУСИЯ. И ние Българите няма да забравим.
  • 59 Мухаха

    20 4 Отговор
    България е независима,но членува в Нато,изпълнява нарежданията на фашизирана Европа и частното СЗО на Сорос.Българската армия от куци магарета притежава само и единствено руско оръжие и оборудване произвеждано 1968-1980 година.Това с независимоста го разказвайте на индианците от джунглата на латинска Америка
  • 60 Чичо

    18 6 Отговор
    На вниманието на автора на статията/Америка, НАТО и Европа да не забравят, че България е независима държава. Когато Русия съществуваше в Америка имаше само индианци. 5367

    Коментиран от #73

  • 61 Валентин

    15 5 Отговор
    Отворих статията само да видя името на националения предател и продажник когото сте избрали да пробутвате този път - добавям отрепката Георги Ангелов към черната листа.
  • 62 САТЪРА НА ХАНА

    8 5 Отговор
    ИЗВЕСТНИ РУСКИ ПЪЛКОВОДЦИ, ЧИИТО ФАМИЛИИ СА ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД .. КНЯЗЕ ШЕРЕМЕТЕВИ, КНЯЗЕ ГОЛИЦУНИ, КНЯЗЕ ГАЛИЦИНИ, СУВОРОВИ, УШАКОВИ, КНЯЗЕ КУТУЗОВИ, ДЕРЖАВИНИ , КНЯЗЕ НАРИШКИНИ ( МАЙКАТА НА ПЕТЪР ВЕЛИКИ) , ГРАЖДАНИНА МИНИН ( ДЕТО ИМПЕРАТОРСКИЯ ПАМЕТНИК НА МИНИН И КНЯЗ ПОЖАРСКИ Е НА ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД,) , ГРАЖДАНИНА ВЛАДИМИР ИЛИЧ УЛЯНОВ - ЛЕНИН - ВОЖД НА СВЕТОВНАТА РЕВОЛЮЦИЯ , ДЕТО МАВЗОЛЕЯ МУ Е НА ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД)
  • 63 Не, говорят напълно всерьоз

    12 5 Отговор

    До коментар #32 от "Росия":

    Няма будалкане. Предателите ще избягат в САЩ пред погледа на ошашавения българян.

    Коментиран от #68

  • 64 МОЧА трябва да се разруши!

    2 12 Отговор

    До коментар #54 от "Офффф":

    Молодец! Так держать !
  • 65 ДаЗдраПерМа

    14 6 Отговор
    НАТО е отбранителен съюз на независими държави и беше нападнат от Югославия и Либия
  • 66 Морски

    9 5 Отговор
    А защо никой не казва благодарение на кого сме независима и суверенна държава!?

    Коментиран от #111, #118

  • 67 САТЪРА НА ХАНА

    5 5 Отговор
    ИЗВЕСТНИ РУСКИ ДЕЯТЕЛИ НА ИЗКУСТВОТО И КУЛТУРАТА С БЪЛГАРСКИ ФАМИЛИИ ... АКСАКОВ, БУЛГАКОВ, БУНИНИ, ГЛИНКА, ГОГОЛ, ГОДУНОВИ, ЖДАНОВИ, ЗЛОБИНИ, КЕЛДИШ, РИМСКИ .. КОРСАКОВ, МИЧУРИНИ, РАХМАНИНОВ, ТУРГЕНЕВИ, ХРУЩОВИ,
  • 68 Не разбираю

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "Не, говорят напълно всерьоз":

    Скажи миня?..
  • 69 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    15 5 Отговор
    Дойче зеле, ако сте пропуснали Лавров каза на американците да си обират крушите от България и Румъния, директно към България и Румъния той не се е обръщал!
    Има разлика от МАХАЙТЕ СЕ до МАХАЙТЕ ГИ!
    Мисирки та дрънка!
    Соросоиди мисирки!
    Булю,булю, булю......
  • 70 Абе

    12 6 Отговор
    Добре че бяха братушките,че ни освободиха от османците.Иначе сега щяхме да носим турски имена и да се кланяме по джамиите.

    Коментиран от #93

  • 71 сашо

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "В.В.П.":

    чакай
  • 72 Патриот,но не от обединените патриоти

    13 6 Отговор
    Явно България,и по-точно новоизлюпените управленци,забравиха,на кого дължим свободата си.

    Коментиран от #89

  • 73 вики

    3 5 Отговор

    До коментар #60 от "Чичо":

    да да първи имахме ток в света
  • 74 за дойче зеле

    9 5 Отговор
    Командващият Военноморските сили на Германия вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах подаде оставка, след като беше подложен на критики, защото заяви, че Владимир Путин иска уважение и Киев никога няма да си върне анексирания от Москва полуостров Крим, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
  • 75 6543

    11 7 Отговор
    ВЪРВЕТЕ ДА СЕ МОЛИТЕ НА ПУТИН ЗА ЕВТИНА ГАЗ.СТИГА СЛУШАХТЕ ЕВРОПА И САЩ! БЪЛГАРИЯ ДА СИ ГЛЕДА ИНТЕРЕСА...БИЗНЕСИ ФАЛИРВАТ,ВСИЧКО Е С УВЕЛИЧЕНИ ЦЕНИ. СТИГА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ,СТИГА СЛУГИНАЖ!

    Коментиран от #112, #117

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Човек с памет

    11 4 Отговор
    DW е долнопробна пропагандна организация.
  • 78 Директно:

    11 4 Отговор
    Цъкам на заглавието и съм сигурен, че е дойче веле..... и повече не чета!
  • 79 единен

    8 5 Отговор
    България никога не е била независима , а сега още повече е зависима.
  • 80 Психиатъра

    13 5 Отговор
    Сороснята също е забравила че България е суверена държава. Да си обират крушите НПОтата на Сорос от РБ!
  • 81 Ганьо

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Грульо":

    Вярно, ние сме си окупирани русофили мазохисти....
  • 82 хихи

    7 8 Отговор
    Ако сте забравили и преди 1989 година България беше независима държава, най-независимата. От нея нищо не зависише. Когато в Москав пръднеха у нас се на..ираха! Сега във Вашингтон.
    Кото пък ме навежда на някои мисли.
    През Първата, Втората и Студената войни: От страната на Булката!?!?
    А сега?
  • 83 Шерлок Холмс

    12 5 Отговор
    На територията на България оперират чужди служби от запад и участват активно във вътрешната и външната политика със своите марионетки които са внедрени на най високо ниво!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Трикси 33

    13 5 Отговор
    В България командва цереуто и затова държавата не е суверена!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Нашия

    9 5 Отговор
    Русия предупреди България за доброто на народа но продажниците си зомбирани
  • 88 Тъпунгер

    7 9 Отговор
    Русия е един инкубатор на проблеми и пияници!👊👊👊⛪⛪⛪
  • 89 Волов

    7 5 Отговор

    До коментар #72 от "Патриот,но не от обединените патриоти":

    Дължим я на първо място на българските опълченци,12500 на брой удържали османските орди на Шипка,на украинските доблестни воини дали живота си за нашата Свобода,на двата румънски корпуса с численост 50 000 души,на поляците ,офицери и войници били се за нашата свобода,на храбрите финландски оставили костите си на нашата земя!

    Коментиран от #137

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 хайде референдум

    6 4 Отговор
    Да видим колко 2% са за натото

    Коментиран от #113

  • 92 Мдааа Русия отлично знае от кой сме

    7 5 Отговор
    Зависими а млък по въпроса подлоги краварски
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 борчев

    0 1 Отговор
    кой си
  • 96 Еееее

    6 4 Отговор
    Eeee, чак толкова животи няма да се загубят в Украйна. Путин просто се прави на интересен, а западните Натовци... на ощипани госпожички.
    Колкото до българия, да ли е суверенна държава, това е тема подобна на теми, като по-ефтиняването на тока или газа, НЛО, марсианци на женският пазар пазаруват употребявани презервативи и т.н.
    Би било хубаво да е суверенна държава, но бг-бушонерите от съветският СИВ бързо ни набутаха в Германската европа, от която германците бягат към САЩ!!!
    Иначе, няма проблеми с войната. Но Путин първо да ни достави малко повече джапана, че с прашки много гейско ми изглежда и след това ще копнем по някой окоп, ако трябва.
    Добре е да чете история... през първата световна, май казаците им се искаше да превземат Варна, но нашите дядовци - българи, власи, турци и всякакви други ги сритаха отатък дунавската делта. Та ако путин си мисли, че обичаме рускините вероятно не се лъже, но виж въоражени зелени руснаци едва ли си падаме по тях.
    Русия, както и Евросъюза са в гигантска икономическа криза, огромна безработица и непосилни държавни бюджети. Една война може да тушира общественото напрежение, но последните статистики показват друго - всяка следваща война е в пъти по-скъпо излиза на воюващите страни от предишната. За това и желаещи за война има на теория, но на практика си подвиват опашките...
    Освен това американците излязоха прави - Путин използва газа за политически цели и германките гледат на сегашната ситуация, като на челябинск
  • 97 борчев

    1 2 Отговор
    от утре си освободен от работа.
    лека.
  • 98 ХАХАХАХАХАХА

    3 3 Отговор
    Ся, ако трябва да сме честни, когато инсталираха елцин и Кремъл беше превзет от руските либерасти Русия обяви, че се интересува само от дружбата между народите и нищо друго. Резултатът за нас беше, че България беше предадена от руските либерасти на САЩ заедно с ключа и нотариалният акт. Сега Путин се опитва да поправи някои грешки, но за Русия, до нас незнам дали ще стигне.
  • 99 Еееее

    5 6 Отговор

    До коментар #90 от "Веселинъ ЕГН 7112136860":

    "Искам да напомня,че по времето на Тодор Живков в Народна Република България нямаше присъствие на Руски военни бази. Имаше един миролюбив СИВ..."
    Това, кога го измисли? Разбира се, че е имало съветски войски и съветници и т.н.
    Колко СИВ е бил миролюбив в европа знаят по-добре - източна германия, западен берлин, чехия, унгария, полша, пък и турция, на ли миролюбиво българските турци си сменяха иманата;-))
    СИВ и СССП са били и си остават агресори... Алжир, Корея, Виетнам, Сирия, Либия, Куба... да изреждам ли в колко държави са се намесвали и объркали представите на хората за спокоен живот с тъпите си идеологии, в които дори кремълските управници не са вярвали, Т.Ж. беше казал ..."...социализъма... е едно... недоносче..."
    Колкото до силната армия, аз се радвам, че до сега не сме воювали, защото с допотопна руска военна техника можехме да плашим само гаргите.
    Знаеш ли, колко танка е имала БНА? И колко от тях са били вехти, но боеспособни? Няколко Т72, без динамична защита - това означава подвижни мишени за всеки пехотинец с противотанков ракетен снаряд .
    Останалите хиляди танкове са били за скрап, но поне за мишени са ставали.
    С БНА България не е била интересна дори за кратък спаринг партньор на която и да е държава от третият свят...
    Аз се радвам, че тогава Турция пропусна възможността да воюва с нас. А Турция за последните 70 г. е воювала със всички свой съседи, това не трябва да го забравяме.

    Коментиран от #106

  • 100 Матей преображенски

    4 3 Отговор
    Суверенна,независима?НИМА?кОЙ СОВЕРЕН Е решил да сме в нато,американския конгрес,президент или ЦРУ?зАЩОТО НАС РЕШИТЕЛНО НИКОЙ НЕ НИ Е ПИТАЛ.Соверена си чисто злато,ама тук май е подменен с някакъв фалш,всичко е подменено,така че за какво говорим?Много се разтревожиха натовските привърженици,не са и очаквали пръста на съдбата да ги посочи и начертае ФАТУМ.нАПРЫГАЛИСЬ?
  • 101 Независима?

    5 3 Отговор
    Холандия изпрати два Ф35 в България. Президент или премиер поискаха ли ги? Ако ДА, то кога? Ако НЕ, значи чужди войски влизат в България когато и както си поискат. Какво ни е независимото и суверенното?

    Коментиран от #104

  • 102 Нито

    4 4 Отговор
    сме суверенни, още по-малко независими....Да живей амеуика и амеуиканското посолство...Хвала Херо...хвала...
  • 103 само дв

    5 3 Отговор
    не беше се из а кало по въпроса.За кой е суверенна България?За българите определено не е суверенна.България се управлява от марионетно правителство,искащо позволение от американското посолство да управлява.Има за президент натовски генерал.Повече не е нужнода коментирам.Вън нато от България
  • 104 ттт

    4 3 Отговор

    До коментар #101 от "Независима?":

    Да са дамо те? Помните ли френските командоди, дето селяните от Коиловци ги хванаха и набиха? България не знаеше, защо и как се озоваха тука, не се и заинтересувс.

    Коментиран от #125

  • 105 Луди всякакви

    4 6 Отговор

    До коментар #24 от "Анти":

    Що пишете дивотии? Какви американски войски има тук- съвместен учебен център на НАТО има! Ти зорлем искаш да ни направиш мишена на приматите от североизток . Нещо ти харесва да се самоунижаваш ли? Както да се тръшкаме, че е имало турско робство. Вазов е казал- иго, но на тукашните лизачи им харесва да твърдят, че дедите им са били роби, пък руснаците ги освободили, нищо че те самите имат крепостничество по същото време.

    Коментиран от #108

  • 106 а бе пи кльо

    5 4 Отговор

    До коментар #99 от "Еееее":

    още носа си не можеш избърса ама тъпотии да ръсиш можеш.Това което говориш най напред не е вярно.Знай че България имаше най добрата и боеспособна армия е югоизточна европа.Наброяваше140000 души.ЗаТурция-тогава не можеше и да си помисли да ни напада,защото бяхме по силни от тях.И защото Русия ни беше зад гърба.Апропо.Руски войски никога не е имало по време на социализма
  • 107 По-зависима от България няма

    4 3 Отговор
    В България са разположени американски войски, за каква независимост изобщо става дума?! Наистина от ДВ са твърде необразовани и ги мързи елементарни, лесно наимращи се факти да проверят преди да публикуват. Ако САЩ са решили утре да изложат всички българи за пушечно месо, под предлог, че "пазят Украйна" ще го направят и хич не им пука кой на кого бил съюзник и какви взаимопомощи са заложени в някой си договор. Обратното, ще изтрепят целенасочено българите, за да крещят, че са ги спасявали и тях от "лошите" руснаци, и Холивуд филм ще спретне за нула време. Затова, референдум за излизане или не от НАТО, и то по-скоро. Не искаме да сме пушечно месо за задоволяване финансовите интереси на шепа хорица, управляващи САЩ.
  • 108 А ти?

    4 3 Отговор

    До коментар #105 от "Луди всякакви":

    Има и още как. Базите са американски, а не на НАТО. Явно само ти не си разбрал още или нарочно разпространяваш лъжи срещу заплащане.
  • 109 Айде бе

    4 4 Отговор

    До коментар #37 от "Сивата чапла":

    Много глупости- тия машинки, дето сме нарязали, не бяха ли на 50-тина годинки? Тук явно списват доста екс- военни, за които времето е някъде към 1970 и бълнуват как било цветя и рози. Ми не, не беше- като дете пътувах през 1973 в Западна Европа и при сравнението родината изглежда като унила мърлява дупка! В Париж миеха улиците и тротоарите ЕЖЕДНЕВНО, хората бяха весели и волни, добре облечени, магазините им пълни с невиждани от нас стоки без значение от какъв вид- храни, дрехи, техника, книги ; парковете оправени по конец, красиви паметници не на руснаци и партизани. Само ако си дошъл от някое хептен забравено от Бога място, може да ти се види, че Елхово, Ямбол или Нова Загора са места за хора. Да не говорим за неизмазаните къщи по села и градове!

    Коментиран от #133

  • 110 Иде ми да те убия!

    3 2 Отговор

    До коментар #40 от "Нерегистриран":

    Аха, те испанските и холандските пилоти боб хвърлят кога по-скоро ще си оставят уредените държави за да дойдат в нашата цигания! Направо на западните ни граници ще се изтрепят европейци и американци да се молят за бг гражданство! Откъде извирате такива умници, бе?
  • 111 Луди всякакви

    4 4 Отговор

    До коментар #66 от "Морски":

    Защото, ако бяхме го оставили да си проведе замисъла докрай, нямаше изобщо да бъдем държава, а губерния. И това, в крайна сметка е нормално за империите. Нали не искате да ни уверявате, че някой държавник ще поведе война, ще троши пари и губи войници за да освобождава трета страна? Просто Русия от 200 години иска Проливите. Даже има спомени, че приближените на Сталин са го отровили, защото бил много недоволен от изпускането на Турция и Гърция и замислял нова войничка. Факт е, че той не приема Парада на победата и бил много недоволен от определените сфери на влияние.
  • 112 И аз да кажа

    5 0 Отговор

    До коментар #75 от "6543":

    Тъй- значи да бягаме да се молим за евтина газ е нещо достойно, а да си задоволяваме потреблението със собствено производство е слугинаж? Всяко гласуване у нас е гибелно, щом има такива гласуващи. Направо аналитици като Киро!
  • 113 И аз да кажа

    2 1 Отговор

    До коментар #91 от "хайде референдум":

    Да, и ако може с машинките на Мадуро!
  • 114 Томахоук

    4 4 Отговор
    Пършингите ще долетят до бункера на жужето за 2 минути и 11 секунди.
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Ами ...

    6 2 Отговор

    До коментар #40 от "Нерегистриран":

    Съвсем е независима България. Обектите на НАТО, които за теб са "американски бази" са именно обекти на НАТО. Военната помощ, която изпращат съюзниците е добре дошла. България не беше независима по времето на СССР. За справка - "Доктрина на ограничения суверенитет" на Брежнев.
  • 117 Ами ...

    5 2 Отговор

    До коментар #75 от "6543":

    Всичката газ на земята е при Путин, така ли? 😀 Българите не се молят на никого. Никога. Запиши си го някъде.

    Коментиран от #128

  • 118 Ами ...

    4 2 Отговор

    До коментар #66 от "Морски":

    И благодарение на кого? На Берлинския конгрес от 13.06-13.07.1878 г., великите сили поставят срок за изтегляне на руските окупационни войски от България. В Сан Стефанския договор такъв срок НЯМА. Според този договор, България се намира в безсрочна окупация. Та благодарение на кого сме независима и суверенна държава? 😀
  • 119 Ами ...

    6 3 Отговор
    И благодарение на кого? На Берлинския конгрес от 13.06-13.07.1878 г., великите сили поставят срок за изтегляне на руските окупационни войски от България. В Сан Стефанския договор такъв срок НЯМА. Според този договор, България се намира в безсрочна окупация. Та благодарение на кого сме независима и суверенна държава? 😀
  • 120 Войникът 🇧🇬

    3 3 Отговор
    Ако БГ,беше независима и суверенна държава с управляващи работещи за народ и държава ,то нещата щяха да се развият така : Русия дава газ и гориво на преференциални цени за Нас и бази на САЩ и Нато ги няма у Нас ,или САЩ въоръжават безвъзмездно наши бази с модерно оръжие и присъстват инструктори от тяхна страна само за обучение на войските ни заради въоръжението! Това е тежеста уважението ,респект и отстояване на независимостта на БГ. Уви , страдаме от профажни и ли без топки политици!

    Коментиран от #123

  • 121 Шаран БГ

    3 3 Отговор
    Вярно ! В царско време Българийка е била независима от Германия и Австро-Унгария най-вече, после -у комунизЪма - бе абсолютно независима от СССР, а сега е толкожва независима / според родните политикани/ че направо диктува политиката на САЩ, Китай и Русия - вземати заедно !?
    Когато СССР си изтегли войските от Европа, КАКВА БЕ УГОВОРКАТА, ОБЕЩАНИЕТО, ОТ Н А Т О И ДИВИЯ ЗАПАД ???? Не е никаква ГРЕШКА , че по цяла Европа има военни бази на САЩ с лозунга на НАТО !
    Какво хора са тези ингилизи ? Нямат срама – нямат перде..... и така по всички времена, по цалия свят .......

    Коментиран от #122

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Херо Мустафа

    0 0 Отговор
    ОК, щом казвате, сигурно е така
  • 125 Буха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #104 от "ттт":

    Френските командоси ядоха бой защото нашите селяни не се бият по техните правила.
  • 126 незнайко

    6 3 Отговор
    Боже каква статия ! Руснаците ни били корумпирали !!! КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ТЕЦ МАРИЦА 1 и 3, ЗА БЕЗПЛАТНИТЕ БАЗИ ЗА САЩ , ЗА АВАНСОВИТЕ 3 МИЛИАРДА ЗА САМОЛЕТИ - ЕТО ТОВА Е КОРУПЦИЯТА НА САЩ !!!
  • 127 не може да бъде

    4 2 Отговор
    Тази статия би звучала като виц,но в Дойче веле нямат чувство за хумор...А освен това. според мен .считат,че в България живеят само глупаци и послушковци -или най-малко така би трябвало да бъде!?
  • 128 Ха ха

    1 2 Отговор

    До коментар #117 от "Ами ...":

    Заповядваме на ФАЩ да ни прати фърчилата.Немедленно.Или пък да им се помолиме.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #109 от "Айде бе":

    В София също улиците навремето се миеха А сега да кажеш,че сме стигнали Европа с качество на икономика,пътища,коли,услуги---явно си много промит мозък.Изперкал направо.

    Коментиран от #140

  • 134 Коко

    4 2 Отговор
    Каква независима и суверенна държава сме сега! Кой е питал суверена България да стане ли член на НАТО! Никой! Чифутинът Паси чак се просълзи, когато това стана факт. А президента и премиера ги е страх да предизвикат национален референдум България да остане ли член на НАТО или да излезе от него. И българския народ да се произнесе.

    А президента и п
  • 135 Гост

    2 2 Отговор
    Америка е велика!
    Тя ще ни подари 60 годишни хвърчила, които вече сме и платили
    ако и построим целият завод за изтребители в САЩ.
    Ние като горди НАТО-вци ще кажем "благодаря" и ще гледаме как янките от България атакуват съседите ни и си вършат своите милитаристични работи от подарената им Българска територия.
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Браво

    3 2 Отговор

    До коментар #89 от "Волов":

    Забрави да напишеш и за японския войник.Да,имало е и такъв на служба при руския цар.Заедно с останалите поданици на Руската империя .А Украйна и Финландия до Ленин не са и съществували .Така,че стига си се правил на ощипан северномакедонец от афганистански произход .
  • 138 DW Кой е този Г Ангелов, където питате

    1 1 Отговор
    От Негово Име?? Никой е Измислен Герой!! България нее Независима държава от 1989 год Първо Финансирахте СДС пред Фондацията ви Конрад Аденаур?? Последните 13год държавата се Управляваше по Борисово Време от Двете ви Немски Фондации, ЦВ Цв ходеше по 3пъти на ден в Конрад Аденаур, за Координация и инструктаж, и Финансиране!! Кажете, че НЕЕ Вярно! Борисов Козирува ше на Меркел и Урсула и Началниците от Брюксел!! Самия Борисов публично заявяваше:"Каквото кажат Началниците от Брюксел"??? За другите началници по на Запад не коментирам!! Така, че много отдавна не сме Независима държава, Политиците ни отдавна е "Продадоха" Недейте да пламете"за Независима България, много отдавна нее такава!! И не говорете от името на този Г, Ангелов, какво трябва да прави България, още по малко Българския Народ!! Маниполатори сте Професионални!!
  • 139 Един

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Грульо":

    От 89-та година.
  • 140 Айде бе

    2 1 Отговор

    До коментар #133 от "Ха ха":

    Не можете ли да съобщавате мнението си учтиво? Да не говорите на "ти" на непознат, който поне хипотетично, може би е по-знаещ от вас? Помня как се миеха улиците веднъж на две седмици през лятото с водоноски. Очевидно нямате въображение да си представите разликата, но като всички невежи, сте агресивен и с непоколебими убеждения. Не коментирам за сега, но фактът е, че разликата със Запада днес не е така фрапантна и всеки непредубеден го вижда! Например пешеходните зони, магазините, заведенията, хотелите, масовия транспорт, колите. Учех във Френската гимназия и пътувайки от кв. Изток, редовно не можех да си сляза на спирката на Раковски, защото не можех да си измъкна ученическата чанта от навалицата. Едва на Витошка слизаха повече хора и успявах, и се връщах пеша. Редовно по стълбите на трамвая висяха хора. Смяташ, че като ме нагрубиш ще промениш фактите ли?
  • 141 Димитров

    2 0 Отговор
    Непознаване на фактите,или умишленото им не споменаване!
    Известен е факта например,че през 1997г.има устно обещание,договорка,че
    Н
    А
    Т
    О няма да се разширява!
    А какво прави на практика?
    Освен това в този смисъл е и отправеното искане за изтегляне в границите преди 1997г,нещо неясно?
    Моля,бъдете коректен,иначе се разбира......!
  • 142 Анджело

    1 2 Отговор
    След всички написани глупости, които изчетох имам 2 въпроса. Защо удобно не се дпоменава, че НАТО нарушава договор от времето на Горбачов за НЕразширяване на Изток? И кой е този някой, който присвои народния глас и реши, че България трябва да влезе в НАТО? Соломон Паси ли? Той ли е народът и кликата около него? Не знам да има Референдум. Не съм в България отдавна. Може да съм пропуснал нещо.

    Коментиран от #144

  • 143 УСА боклук

    0 0 Отговор
    Колкото пъти прочитам това заглавие, ми става трогателно за автора. Да се смея, да плача ли не знам.
  • 144 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #142 от "Анджело":

    дрогар що да не се разширява нато на изток?тва едно!и второ няма подобна клауза за неразширение на нато на изток.поляците и балтииците веднага след като се измъкнаха от ссср почнаха преговори с нато.нато е единствената алтернатива на хаоса дрогар!единствената!без разширяването му щеше да има воини в източната зона и в момента.
  • 145 Гост

    1 0 Отговор
    Не си заслужава и не съм чел глупостите ви.Имало ли е референдум за НАТО? Не може сулю и пулю да решават съдбата на България.Това не е за 4 г така , че единствено и само ние народа на Бг можем да кажем кои ще кара влака.И го имате това предвид господа ;Промяната идва:.
  • 146 Гост

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "ИСТИНА Е":

    Не си заслужава и не съм чел глупостите ви.Имало ли е референдум за НАТО? Не може сулю и пулю да решават съдбата на България.Това не е за 4 г така , че единствено и само ние народа на Бг можем да кажем кои ще кара влака.И го имате това предвид господа ;Промяната идва:.

    Коментиран от #147

  • 147 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #146 от "Гост":

    Референдум с машините за гласуване на Чавес, Мадуро и....чичко Сорос, нали??
  • 148 Уве Зелер

    1 0 Отговор
    Дойче веле са лидери в манипулациите и фалшивите новини и са срам за свободната журналистика.
  • 149 Байгън

    1 0 Отговор
    Така е България е независима като никога до сега нищо не зависи от нея
  • 150 Питам

    0 0 Отговор
    ... а колко "суверенна" беше България когато ни вкараха в НАТО?!
  • 151 АМА ТОВА ВЯРНО ЛИ Е БЕ ЛЪЖЦИ

    1 0 Отговор
    Съветски танкове най- безцеремонно нахлуват в братска България, която не е изпратила своя войска в СССР и при това е във война с Германия, но това за великият Сталин е без значение! За Русия ние винаги сме били „задунайска губерния“!

    По време на окупацията България изхранва над 600 000 руски войници. Една част от тях грабят, изнасилват, безчинстват! А ЧЪРЧИЛ ЩО Е КАЗАЛ ЧЕ СЛЕД БОМБАРДИРОВКИТЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАНЕ КАРТОФЕНА НИВА ?
  • 152 Светът би бил по добро място за живеене

    0 0 Отговор
    ако Русия бе една нормална държава и се бе приобщила,а не се противопоставяше на целия нормален и цивилизован свят..!!!
    За жалост от 100 години откакто бе извършен преврата, наречен Октомврийска революция, РУСИЯ не е нормална държава от което страда народа и се опитва чрез военни заплахи, окупация, насилие и износ на революции , шпионаж и поддържане на огнища на международния тероризъм, с раздухване на пожара за някаква световната революция в далечните латиноамерикански и други страни в която тя щяла да има водеща роля и с чудовищния си национализъм от времената на сталинската епоха, потъпкващ човешките права и другите държави, Русия си създаде само врагове и стана най мразената в света държава , дори и от своите най близки съседи..!!
    Все още нормалния свят Не вярва че ПУТИН като диктатор, да е толкова много полудял от реваншизма си за възраждане на СССР със съветско господство в мегаломанията си за власт, като Хитлер, че да не се съобразява с останалите държави, за да е толкова неотстъпчив в подготовката си за инвазия в Украйна, че да е решил, че може сам да води война срещу целия демократичен и цивилизован свят, разчитайки на подкрепата си само от диктаторските режими и накрая да бъде размазан и да свърши като Хитлер..?!!