Last news in Fakti

23 Януари, 2022 10:00 8 880 65

Съюзът без враг, който само Путин може да спаси

  • нато-
  • русия-
  • владимир путин-
  • война

Тръмп повтори съмненията на общественото мнение, което се чуди защо трябва да плаща, за да защити богатите европейци, които имат средствата да го направят сами

Съюзът без враг, който само Путин може да спаси - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато работех за френската делегация в НАТО в Брюксел в края на 90-те години, си спомням, че с моите колеги не възлагахме особени надежди за бъдещето на алианса. Всъщност изчезването на Варшавския договор и разпадането на СССР го превърнаха в съюз без враг, чието оцеляване изглеждаше най-малкото несигурно.

Това пише в анализ за френския вестник Le Point Жерар Аро, бивш посланик на Франция в САЩ. Първоначално НАТО беше спасен от балканските кризи, в Босна и след това в Косово, където предприема първите военни операции в своята история, за да сложи край на междуетническите проблеми, последвали разпадането на Югославия. След това беше Афганистан, където се намеси в по-малка степен и то по-скоро заради военната стойност на своя принос, отколкото за да демонстрира солидарността на своите държави-членки със Съединените щати след 11 септември.

Балканите вече не се нуждаят, поне засега, от чуждо военно присъствие; европейците постепенно изоставиха Афганистан.

Следователно въпросът за предназначението на НАТО можеше да се върне на масата. Нито американците, нито европейците обаче искаха да го поставят. Всъщност за първите той е удобен инструмент за влияние в делата на нашия континент. За източноевропейците той е гаранцията за американска защита, от която тяхната трагична история им казва, че имат нужда; за тези на Запад това е извинение да не увеличават военните си разходи, тъй като сигурността им се гарантира от Съединените щати.

Въпреки това пазарът се задържа толкова, колкото Вашингтон смята, че е в негов интерес да поддържа военно присъствие в Европа. Тръмп обаче повтори съмненията на общественото мнение, което се чуди защо трябва да плаща, за да защити богатите европейци, които имат средствата да го направят сами.

По недодялания си, но пълен със здрав разум маниер, бившият президент се учуди, че Съединените щати са готови да влязат във война за Черна гора. Байдън успокои най-големите притеснения на съюзниците си, но не повече, като препотвърди ангажимента на страната си да спазва гаранцията на договора, като същевременно показа, че го схваща ограничено и отхвърля другите заплахи, пред които са изправено европейците, от Украйна до Либия, през Сирия. В този контекст НАТО иска на всяка цена да докаже, че остава незаменим инструмент за трансатлантическа сигурност. Видяхме дори неговия генерален секретар да предложи той да участва в усилията срещу Ковид, като не пропуска възможност да потвърди, че трябва да играе роля срещу Китай, без да бъде възпиран от факта, че тази страна не е военна заплаха за Европа и е извън областта на компетентност, определена от Северноатлантическия договор. От своя страна, извличайки си поука от тревогата около ролята на НАТО, за когото твърди, че е в състояние на мозъчна смърт, Еманюел Макрон напомня за необходимостта европейците да придобият "стратегическа автономия", която да им позволи да гарантират своята безопасност в момент, в който американците се изнизват на пръсти от Европа. Времето за ЕС изглежда е дошло.

Врагът се върна

Прааас! Путин току-що сбъдна най-смелите мечти на атлантиците, като доказа, че съществува врагът, който толкова силно липсваше на НАТО, за да оправдае съществуването си. През последните десет години Русия редовно напомняше за себе си на съюзниците с военните си маневри във водите и небето на Балтийско море, Северния Атлантик или Източна Украйна, но досега това беше по-скоро досада, отколкото заплаха. Сега Русия не само събира армия от близо 200 000 души по границите на Украйна, но и поставя ултиматум на Съединените щати и НАТО, като същевременно съживява призрака на прибягването до сила, ако исканията ѝ не бъдат изпълнени. Излишно е да казвам, че Полша и балтийските страни се втурнаха към Брюксел, за да получат уверенията, които всяка страна би поискала на тяхно място. Дори видяхме как Финландия и Швеция, които не се присъединиха към организацията по време на Студената война, обявиха, че биха могли да го направят днес, ако Русия продължи своите провокации. Втората, уморена от нарушения на въздушното си пространство и нахлувания на подводници в териториалните ѝ води, освен това наскоро възстанови военната служба и значително увеличи бюджета си за отбрана. Междувременно в Москва официалната преса заплашва Запада с огъня на ужасяващото въоръжение, с което Русия би могла да разполага.

Следователно генералният секретар на НАТО вече не трябва да се тревожи. Далеч от Ковид и Китай, Русия току-що спаси организацията му, като ѝ предостави това основание за съществуване, от което всъщност беше лишена. Следователно тя няма да изчезне в полза на ЕС, както очакваше Париж, и ще преживее нова младост под звуците на руските ботуши по границите си. Що се отнася до европейската отбрана, няма надежда да убедим нашите партньори да проявят интерес към нея в момент, когато те се струпват зад американците, единствените, които в техните очи могат да ги защитават срещу Русия.

Европейската стратегическа автономия не е за утре. НАТО има светло бъдеще пред себе си. Благодаря, г-н Путин!


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    137 8 Отговор
    НАТО е в мозъчна смърт, каза преди време Макарона.
    От мозъчна смърт излиза ли се? Някой лекар да се изкаже.

    Коментиран от #3

  • 2 баба Вуна

    143 9 Отговор
    НАТО бе създадено за да пази Запада от Варшавския договор и "настъпващия" комунизъм.
    След като няма вече Варшавски договор, а Русия е капиталистическа страна, за какво има НАТО?

    Коментиран от #6, #9, #11, #18, #23

  • 3 Раданч Татлъту

    90 2 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    Аутопсиите показват,че не се излиза от мозъчна смърт!🤡☠🤡☠🤡
  • 4 НАТО ВЪН

    152 10 Отговор
    НАТО е империалистически инструмент на САЩ за разпалване на войни, продажба на оръжия и държене на Европа в подчинение.
  • 5 Много правилно!

    21 69 Отговор
    А и Китай гледа и чака да захапе някой, ако на Путин му минават номерата.
  • 6 Заради такива комплексирано джуджета

    11 115 Отговор

    До коментар #2 от "баба Вуна":

    грандомани като Путин. Затова.
  • 7 ВИДНО ОТ ВСИЧКО ДО СЕГА

    111 3 Отговор
    НАТО Е В ПОЗИЦИЯТА НА МАША В РЪЦЕТЕ НА ЗАДОКЕАНСКИТЕ ПОДПАЛВАЧИ НА КОНФЛИКТИ И ВОЙНИ ! ЖАЛКО ЧЕ И НИЕ СМЕ В ТАЯ "МЪТНА" ЧОРБА !
  • 8 Vive la France

    139 2 Отговор
    Последният велик европеец - генерал Шарл дъо Гол:
    "НАТО отнема суверенитета на Франция и налага американските интереси в Европа"
    "Доларовата система дава несправедливо предимство на САЩ и ограбва другите народи"

    Коментиран от #48

  • 9 много яко звучи

    119 3 Отговор

    До коментар #2 от "баба Вуна":

    да пази запада от комунизма ?!?!? какво да разбираме (говоря за тези които са били съзнателни по времето на комунизма) да пази хората от безплатна здравна система ! да пази хората от силна и работеща икономика ! да пази хората от това да си развиват военната мощ ! да пази хората от собствена валута ! … и незнам дали ще ми стигне мястото и времето да опиша от какво ни “пази” тази злонамерена те-ро-ри-стична организация !!!

    Коментиран от #12, #14

  • 10 Абв

    41 24 Отговор
    Добра статия, напълно реална. Това е самата истина. Но въпроса сега е дали разумът ще надделее над егоизма.
  • 11 уточнение

    88 5 Отговор

    До коментар #2 от "баба Вуна":

    НАТО e създаден през 1949 г в отговор на Варшавския договор 1955 г
  • 12 Раданч Татлъту

    42 0 Отговор

    До коментар #9 от "много яко звучи":

    Пази ни от забременяване!😁😁😁🤡🥳👍
  • 13 Умен вова..играе много шах

    9 88 Отговор
    Положението по света е следното
    Има западна демокрация и съюз..има и ос на злото Китай Русия Иран..сега Китай няма да окупира никога нито САЩ нито Европа..интересите им са на местно азиатско ниво..иран..старата персийска империя никога няма да излезе от тия граници дето ги имат в момента..остава малкия човек от Кремъл да подскача и да налива пари в оръжие..ако сега нападне Украйна това ще е последната му фиеста на европейския континент..от там нататък западната дирекция ще е забранена за него и няма да има повече срещи от учтивост..просто ще превърне Русия в ресурсен придатък на китай и на тях много ще им хареса

    Коментиран от #17, #40, #41

  • 14 Напълно съгласен

    73 1 Отговор

    До коментар #9 от "много яко звучи":

    с всичко написано. А "баба Вуна" първо да се научи да чете преди да пише глупости. НАТО е създадено ПРЕДИ Варшавския договор, който е създаден като отговор на НАТО от страна на соц. лагера.

    Коментиран от #53

  • 15 Морски

    77 10 Отговор
    Г.н Радев и г.н Петков,махнете НАТО от България за доброто на българския народ!
  • 16 КадяСиВенелино

    41 3 Отговор
    Стига с това СатаНАТО!
    Дайте някоя рецепта на готвачката Венелина с фалосЕ и н(м) инджи.
  • 17 Верно ли

    27 1 Отговор

    До коментар #13 от "Умен вова..играе много шах":

    Нещо май не следиш нито текста, нито обстановката. Те си играят заедно и си се договарят кое и как. Най-малкото, което мен ме навежда на тази мисъл е как преди няколко дена Русия си излови собствените хакери. А кой би могъл да е най-големия враг на тази "Метавселена", която ни готвят...
  • 18 Седесарят.

    58 0 Отговор

    До коментар #2 от "баба Вуна":

    ОТАН,е създаден 6 год.преди Варшавски договор,1949.Чичи Айк,е първия командващ.Целта е да привлече западна Европа в своя орбита,срещу Сталин.Контрол.
  • 19 Българин

    85 6 Отговор
    Хайде сега пак соросоидна пропаганда - тъкмо НАТО предизвика Русия за да си създаде враг и оправдае съществуването си. Да не би Путин да разполага ракети по границите на САЩ, да не би Путин до сега да струпваше войски по границата - то не бяха учения на НАТО в балтийските държави, то не бяха в България и Румъния, то не бяха провокации в Черно море, то не беше истерия в Украйна и подпомагане на бандеровците които избиха хиляди руснаци.

    Е сега си създадохте враг ама няма да можете да го спрете защото господарите ви почнаха да се изнизват.
  • 20 Веселинъ ЕГН 7112136860

    11 51 Отговор
    Прав е човекът. Путин и Горбачов никак не се различават. Ако Горбачов бе причина за разширяването на престъпно НАТО,то Путин направи така,че НАТО да бъде единствена надежда и за враговете на Атлантическият съюз. Путин трябваше да свали поне няколко самолета на неговите врагове. Не ги направи . Ердоган свали руски самолет,а пилотът бе убит. Това обаче не попречи на Путин да сваля Ердоган ,да му строи електроцентрали,да го тъпче с модерна руска военна технология. Аз съм убеден,че в Русия Путин губи всекидневно подкрепа. Защото и двестагилядната армия на границата с Украйна е само начин,по който Путин услужва на зомбитата в НАТО. Путин трябваше от отговори на всеки опит за посегателство срещу РФ. Не го направи,а това ги превръща във враг на собствената си Родина.

    Коментиран от #27

  • 21 САТЪРА НА ХАНА

    52 3 Отговор
    ЕДИНСТВЕНИЯ ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА И ОТ ВЕКОВЕ Е ИСЛЯМИСТКА ТУРЦИЯ ...
    .... ХОДЖИТЕ МНОГО ИМ ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ НА МЮСЮЛМАНИТЕ, ПОНЕЖЕ РЕАЛНО ГЕНЕТИЧНИ ТУРЦИ И ТУРСКИ ГЕНИ НЯМА ... ВСИЧКИ ТЪЙ НАРЕЧЕНИ ТУРЦИ СА ПОТУРНАЦИ КАТО БОШНАЦИТЕ

    Коментиран от #25

  • 22 1234

    57 3 Отговор
    Егати и бъдещето на нато. Германия има 200 танка, от които в движение 62. България има 1 самолет и още 1 за резервни части. Люксембург има 100 полицая. Литва няма нищо. Ще има Русия, САЩ, Китай. Всичко друго е пушечно месо и при война съдбата му ще зависи от това на кое хоро се е хванал.
  • 23 ужас

    40 0 Отговор

    До коментар #2 от "баба Вуна":

    Бабо, НАТО беше създаден преди Варшавския договор.
  • 24 Искаме Мир, а не НАТО

    59 3 Отговор
    Голяма простотия е написал някой. Нали точно американците забъркаха до руската граница тая каша с майдана ( въоръжен преврат през 2014 г.) в Украйна-те самите си го признаха. После- аууу, защо Русия се репчи. Ние все едно пасем трева...

    Коментиран от #57

  • 25 Заради това

    6 45 Отговор

    До коментар #21 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ердоган стои и гледа с интерес как ще се развият нещата. Ако му се размине на Путин и завземе Украйна, той ще влезе в България. Принципа е Нато не се намесва в конфликти между страни членки. Така, че молете се Путин или да не влезе в Украйна, или Украинците да успеят да го отблъснат. Успее ли Путин, почвайте да учите турски.

    Коментиран от #30, #31

  • 26 Бай Илия

    53 2 Отговор
    Важното е какво мисли американския пенсиониран орел и администрацията на белия дом ! Американците в един момент могат да изтъргуват България и Румъния, водени от техен Висш интерес ! НАТО е кукла в ръцете на Сащ ! България няма никакви гаранции, а само похарчени пари за скъпа американска железария !
  • 27 Е как може да си ми от зодията

    1 29 Отговор

    До коментар #20 от "Веселинъ ЕГН 7112136860":

    а да защитаваш Путин. Не си прав.
  • 28 Обикновен човек

    31 2 Отговор
    сКОРО уКРАИНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ КАЗА, че още в първото сражение, Украинские военни ще преминат към Руснаците.Украйна чака сама Русите. Само че някои Руси казват, защо ни са, да ги издържаме ли.
    Заключението е, че Украйна отива към Русия без бой, без война. =0000 долара американски е помоща от Щатите за крайна.
  • 29 Сандо

    35 2 Отговор
    Путин не е бил враг на НАТО,нещо повече,в началото на своето президентстване той виждаше Русия като член под някаква форма в Алианса.След години,когато се разбра,че от НАТО няма нужда,че той е само в тежест,че е чатала на шията на Европа от САЩ,отново се появи Путин.Като враг,като Дявол,като спасение.И полумъртвия алианс бе съживен.Господ да дава дълги години живат на руския президент,той ни е толкова нужен!
  • 30 САТЪРА НА ХАНА

    34 4 Отговор

    До коментар #25 от "Заради това":

    АКО РУСИЯ ОСВОБОДИ УКРАЙНА .... ИМА ГОЛЯМ ШАНС БЪЛГАРИТЕ ОТ АЛБАНИЯ ДО УРАЛ ДА СЕ ОБЕДЕНИМ , КОЕТО МОЖЕ ДА СТАНЕ АКО СИ ВЪРНЕМ СЕВЕРНА ДОБРУДЖА, ДАДЕНА НА РУМЪНИЯ ПО НЬОЙСКИЯ ДОГОВОР 1919 ГОДИНА
  • 31 Антитрол

    50 2 Отговор

    До коментар #25 от "Заради това":

    И можеш ли ми каза защо Ердоган ще чака Путин да завземе Украйна че след това Ердоган да завземел България - какво общо има между двете и защо Ердоган не го направи до сега след като "Принципа е Нато не се намесва в конфликти между страни членки."

    Хайде стига с плоската соросоидна пропаганда - демек мъчиш се да ни внушиш че Путин ще е виновен ако Ердоган нападне България - е не сме соросоидчета с промити мозъци.
  • 32 Още един

    47 0 Отговор
    "експерт", силно наведен с гръб към господарите си. Я да отговори на един въпрос. Кой обгражда с войска и военна техника границите на РФ? Мним враг май, а? А за цветните революции, пролети и разнасянето на демонокрация по света, няма да говорим.
  • 33 Жоро

    41 0 Отговор
    НАТО представлява организация, с която САЩ извлича огромни печалби. Под предлог за руска зплаха (не виждам как и защо Руската Федерация (РФ) може да заплашва, да речем Италия, Германия, Франция. Испания и т.н.) САЩ си продава своето оръжие и намира работа на своите военни заводи. Представята ли си, ако НАТО няма враг? Тогава САЩ къде ще си продава оръжието? Например Финландия, която граничи с РФ не членува в НАТО. Нима тя се страхува от нападение от страна на РФ? Да видим и Австрия. Тя също не членува в НАТО и не се плаши от руско нападение.
  • 34 Ако нямаха враг

    39 0 Отговор
    Щяха да си го измислят. ЦРУ нали с това се занимава. От две години си съдират газа от провокации, учения и хибридни атаки.
  • 35 mi6osp

    37 1 Отговор
    Разширяването на НатО до границите на Русия е най- голямата и всъщност единствената значима печалба на САЩ от студената война. Така САЩ получиха възможност да разполагат свои нападателни оръжия максимално близко до жизнено важни обекти на Русия, без възможност Русия да има възможност да отговори по същия начин По този начин САЩ смятаха, че ще компенсират изоставането в новите оръжия и отслабването на въоръжените си сили. Но Русия въвежда масово хиперзвукови оръжия във подводниците , корабите и авиацията си , както и Посейдон и така компенсира преимуществото на САЩ. Притиснати от недостиг на време и на възможности, САЩ, сега опитват чрез провокации и информационна война да предизвикат Русия да влезе в Украйна и с това да подплаши държавите в Европа и да сплоти европейската част на НатО. Обаче както я карат в стил лъжливото овчарче, ще предизвикат разпад на НатО. Защото няма държава, която да изпрати войски да се бият в Украйна срещу Русия.
  • 36 Европеец

    44 0 Отговор
    "Путин току-що сбъдна най-смелите мечти на атлантиците, като доказа, че съществува врагът, който толкова силно липсваше на НАТО, за да оправдае съществуването си."

    Само че не Путин а самото НАТО си създаваше "врагове" за да оправдае съществуването си - даже и като не беше Путин пак си създаваха врагове и заплахи - разширяването на НАТО го оправдаха с ракетите на Иран които не можеха да достигнат до Европа.

    НАТО се поддържа с лъжливи врагове - то бяха химически оръжия на Садам, то беше либийския "диктатор", то бяха "престъпленията" в Босна, то бяха Ислямска държава в Сирия и атентатите в Европа.

    Общото е че така наречените "врагове" НАТО само си ги създаваше та и Путин сега им е "враг" но те сами си го направиха такъв - то не бяха санкции, спиране на руски проекти, конфликта в Украйна , Навални и още много други провокации.

    На краварите спешно им трябва война но те да не участват в нея - е постигнаха го. Насъскаха подчинена Европа срещу Русия а те взеха да се изнизват.

    Коментиран от #38

  • 37 незнайко

    33 1 Отговор
    НАТО е основано 1949 година а Организация на Варшавския договор ОВД е направена 1955 година !!! Кой е подстрекателя направете си извода сами !!! Сега се случва точно това , НАТО прави маневри в Черно море при които загина и нашия пилот а упрекват руснацитея, че си струпват войски на ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ !!! САЩ надъхват украинците и им гледат СЕИРА, нали те са далеко !!! САЩ създадаха АЛКАЙДА за да си имат противник !!! Където са се появили САЩ нищо добро не се е случило !!!
  • 38 незнайко

    9 2 Отговор

    До коментар #36 от "Европеец":

    Превъзходен коментар, сега го прочетах .
  • 39 Камуфлаж

    30 0 Отговор
    “Първоначално идеята на договора е, че евентуална атака от страна на Съветския съюз срещу някоя от европейските страни–членки или САЩ ще се третира като атака срещу самите САЩ” договор Вашингтон 1949 г.
    Съюз без враг, това е НАТО! Маша на САЩ в геополитиката им.
  • 40 Помнещ

    4 21 Отговор

    До коментар #13 от "Умен вова..играе много шах":

    Ти, в ред ли си?! Кой, ще остави Русия на Китай?! Те и сега Китай излиза на чело, а лапне ли Русия ....! Стой та гледай мача!:) Съдията гол ще вкара!:) Лошото е че няма никакви мераклии за Русия! Ще я оставят да се разпадне на парчета, а тия хора оставиш ли ги без твърда ръка...!!! Такава демокрация ще настъпи, такъв либерализъм че ум че ти зайде!:) Тия, са свикнали да воюват от както се помнят! И не им пука за жертвите! Мдаа! Ще настанат интересни времена!:)
  • 41 ежко

    19 1 Отговор

    До коментар #13 от "Умен вова..играе много шах":

    Брех:)На Китай ще е ресурсен придатък ами -там се произвежда -там има нужда от ресурси!Колко хора паразитират на гърба на НАТО, ако го закрият -откъде ще цоцат?Русия можеше да стане рисурсен придатък на Европа, ама ни водят лумпени, неизвестно накъде!Станахме континент ,дато да имаш дете е лукс!Затова съм сигурен,че като си оправим демогравската криза с пакистански, арабски и всякакви подобни "инженери" и Европа ще стане едно добро място за живеене!
    Да ти имам и мисленето и анализа!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Гражданин

    25 0 Отговор
    "Всъщност за първите (американците) той е удобен инструмент за влияние в делата на нашия континент."

    Само за това е прав този - чрез НАТО американците държат в подчинение Европа и прокарват техните си интереси. Ако ЕС беше независим и не участваше в НАТО политиката щеше да е съвсем друга - нямаше да се налага германците да се молят на краварите да си построят СП2. Европа няма нужда от противопоставяне с Русия а с икономическо сътрудничество - технологична Европа с ресурсите на Русия е рецепта за успех но това е и смъртна присъда за САЩ. Еврото щеше да стане световна валута още 2008 година а краварника щеше да е фалирал отдавна - тъкмо за това краварите искат НАТО на всяка цена и тъкмо за това всячески се мъчат да предотвратят икономическото сътрудничество между ЕС и Русия.

    Направиха пояс между Русия и ЕС от бившите соц. страни но и това не помогна та тогава направиха и Майдана в Украйна но Русия реши да заобиколи и Украйна и за това беше противопоставянето за Южен поток или СП2. В никакъв случай краварите няма да допуснат икономическо сътрудничество между ЕС и Русия защото знаят че това е смъртна присъда за тях.

    Е това не е в интересите нито на ЕС нито на Русия но докато ни управляват американски марионетки и докато съществува НАТО.

    Коментиран от #60

  • 44 не може да бъде

    23 0 Отговор
    Имах различно мнение от това на Макрон,че НАТО е в мозъчна смърт но след последната новина прочетена в Шпигел ,считам че твърдението е основателно.Командващият ВМС на Германия/по немската класификация командир -инспектор/ Кай-Ахим Шьонбах е принуден от м-ра на отбраната на Германия да подаде оставка заради изказването си за Крим и за Путин по време на посещение в Индия.Цитирам почти дословно- "Крим е загубен за Украйна .Путин иска по-скоро уважение/като президент на Русия/ и вероятно го е заслужил.Не е трудно да му се окаже това уважение" И за тези думи го уволняват !?Това за сетен път показва,че без САЩ НАТО е един книжен тигър,а събитията в Афганистан показаха че НАТО всъщност САЩ са повече помпозност и надуване на бузи отколкото непобедима сила!Ако трябва да смачкат такива като нас -това е лесно,но с Русия положението е много различно!
  • 45 Съвпадение

    2 0 Отговор
    И аз също така вече 30 години си търся враг и доктора ми каза, че ще го намеря.
  • 46 Лошо

    5 0 Отговор
    Скоро в България ще има война. И заслугата за това не е на сегашните.
  • 47 Павел пенев

    14 0 Отговор
    Този анализ е повече от глупав. Путин може и да спасява НАТО,но спасените трябва да се върнат на Берлинската стена.
  • 48 Статистик

    20 0 Отговор

    До коментар #8 от "Vive la France":

    Впрочем Де Гол е единственият политик, прецакал яко САЩ. През 50--те, когато доларът все още имаше златно покритие, той поиска от САЩ злато срещу доларите във френските банки. И си го получи - в противен случай САЩ трябваше да нулират долара и да обявят фалит. И от тогава доларът има само пълнеж от въздух
  • 49 Отговор

    7 0 Отговор
    Затова вас самофлюбените френски либерпе...лчета винаги ще ви пердашат по меките дупета!
    Защото вие никога няма да се определите кои сте ,за какво се борите и какво всъщност искате.
    Както по времето на Хитлер и някакъв си селянин Патен се казваше май!
  • 50 Макробиолог

    9 0 Отговор
    Тоя се праи на улав,НАТО е било ,е ,и ще бъде срещу Русия...целия цирк е заради украйна.В Кремъл отлично разбират че влезе ли Украйна в нато,влизат и ракети с обсег до европ и част до 10тина минути....естествено няма да го допуснат.
  • 51 баста

    0 12 Отговор
    Пискате а......Пискайте, това не значи, че това е от значение.
    НАТО е гаранцията, че Русия и Германия няма да спретнат нов Рибентроп-Молотов.В момента фактите говорят, че точно това се случва.НАТО е гаранцията, че няма да се върнем в картата, която развяват турските историци.НАТО е гаранцията, че наште археолози-гробищни копачи , няма да успеят да привнесат азиатския ботуш на Кремъл на Балканите.НАТО е гаранцията, че марионетките на бензиностанцията Кремъл в Европа, които са вече и на ниво Правителства, няма дя въвлекат Света в 3СВ.НАТО е гаранцията, че диктаторчета пигмеи, секти и ПСИХОПАТИ, ще ни изнудват.

    Коментиран от #52

  • 52 Изтрезней и

    10 0 Отговор

    До коментар #51 от "баста":

    Янки, гоу хом!
  • 53 ПазетеСеОтЧуматаСДС

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Напълно съгласен":

    Не се сърди на баба Вуна.Тя е стара и от село.След като преди 32г.СДС-Шайката изкорми държавата и заравни даже училищата,и опростачи нацията,баба Вуна няма от къде да познава историята.
  • 54 PROPAGANDA

    5 2 Отговор
    Това е пропа га(н)дна статия. Благодаря Путин, че направи Русия отново велика сила! Това трябва да чуем. И чак тогава за НАТовците. Анакондата и нейното стягане, удобне се забравя и изключва като претекст за нервниченето на Русия. Ако не се надуваше скучаещият "балон" с нови членове, нямаше и това да се случва.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Тайният агент

    5 1 Отговор
    Най-доброто решение е мир и неутралитет!
  • 57 Вики Нюлъндън

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Искаме Мир, а не НАТО":

    Ааааа, в грешка сте. Не сме забърквали каша. Само бисквитки раздавахме. Тя кашата после стана но ние не сме виновни.Не, не .................
  • 58 Поп Андрей

    7 1 Отговор

    До коментар #55 от "$%^":

    Ако оживеем ще видим ваша милост но бива да не забравяме историята. Тия, които са заобиколили Русия, като гладни чакали, дали няма да се разбягат с подвити опашки , а ние да се окажем пак на грешната страна. После някои пак ще викат - Ууу уж сме братя , пък ни бият.................

    Коментиран от #62

  • 59 фАНТОМасс

    1 0 Отговор
    Според мен НАТО ще живне , ако го управлява нашия юнак Бойко ! Ще може да се развихри и да покаже мащаба като всичколог !
  • 60 сноу

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Гражданин":

    Много кратко, но точно...Само да добавя ,че не ми излиза една голяма грижа от главата,ако нато се разпадне -кой ще хрантути йенситу,моцко,тагарката,шаламанката че и ненчито..Или казваш ,те винаги намират ,кой да им сипва в паничките..
  • 61 TINA

    4 1 Отговор
    АКО НЯМА ВРАГ КАТО РУСИЯ,НАТО ДА СЕ Е РАЗПУСНАЛО. И БЕЗ ТОВА Е АГРЕСИВНА,НАПАДАТЕЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ,ЗАЩИТАВАЩА ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ,А ЗА ДРУГИТЕ БОМБИ И САНКЦИИ
  • 62 де факто

    2 7 Отговор

    До коментар #58 от "Поп Андрей":

    Я ни кажи коя е печелившата страна ? Русия излезе победител от ВСВ ,а Германия губещ.Разликата обаче е ,че Русия е една от най-бедните и недоразвити държави ,а Германия е върха във всичко и пример за една държава.Това за теб ,ако е печелившата страна си един промит въздухар и си я дръж за себе си.Вие русофилските продажници винаги сте били на грешната страна и пак сте избрали да сте на грешната страна.Предателите просто ,няма как да сте на правилната страна.И за какви чакали говориш ? Никой пет пари не дава за русия ,ресурсите й или всичките там мантри дето ги въртите.Държавите около Русия търсят собствената си сигурност ,именно заради терориста Русия.Не случайно Русия е сама срещу света и всички са я изолирали.Защото е терорист и бандит номер едно,който напада ,окупира и краде територии.Никой не напада Русия ! Тя напада другите.И исторически погледнато за последните 300 години Русия има 100 воини от които е загубила половината.Нека да не забравяме ,че Русия е кърлеж който може да бъде смазан без проблем,но никой няма файда от това.

    Коментиран от #64

  • 63 Иванушка

    2 0 Отговор
    Историята на източноевропейците забравили корените щеше дс приключи 1945г в крематориумите и газовите камери на нашите педантични приятели германците. Все пак източноевропейците не са съвсем хора според западните разбирания.
  • 64 Иванушка

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "де факто":

    "...Русия е една от най-бедните и недоразвити държави..." - не бих нарекъл държава която е от 80г в Космоса и Ядрената енергетика надоразвита. Недоразвити и направо бедни са държави които не разполагат с такива
  • 65 фен

    0 0 Отговор
    Попе,попе,ИЗКУФЯЛ,си от постене.