Отидете към основна версия

4 221 78

Френската армия: Никога няма да изоставим съюзниците и приятелите си

  • нато-
  • франция-
  • армия-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • европа-
  • флоранс парли-
  • румъния

Франция подкрепя процеса на модернизация на румънската армия

Снимка: Shutterstock

Франция никога няма да изостави своите съюзници и приятели и ще застане рамо до рамо с Румъния, заяви френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли по време на среща с румънския министър на отбраната Василе Дънку в Букурещ днес, съобщи Аджерпрес, предаде БТА.

"Франция като член-основател на НАТО и на ЕС има роля, която трябва да изиграе в гарантирането на сигурността и защитата на своите съюзници и тесни партньори. Затова имаме присъствие в Естония и Литва от 2017 г., а от 2007 г. в Полша, Естония и Литва извършваме редовни мисии по въздушна полиция (. . .) Франция никога няма да изостави своите съюзници и приятели", заяви Парли пред Дънку. Тя каза, че ситуацията е обезпокоителна на Източния фланг в Европа и румънците "имат правото да укрепват" собствената си сигурност в контекста на напрежението в Украйна.

"Както (френският) президент на Републиката г-н Макрон ни припомни миналата седмица, ние имаме значителен принос в сигурността на нашите европейски партньори в мисиите на НАТО и ще продължим да правим това дългосрочно. В същия дух той посочи намерението ни да отидем по-далеч и пак в рамките на НАТО да се ангажираме с мисии за ново засилено предно присъствие, особено в Румъния, ако решение за такива мисии бъде взето от НАТО", каза френската министърка на отбраната. Тя посочи, че в Румъния днес ще пристигне експертна мисия от френското военно министерство която да проучи параметрите за евентуално подобно разгръщане.

Парли каза, че Франция подкрепя и процеса на модернизация на румънската армия и по-конкретно в рамките на програмата за нови корвети за румънския флот. Френският министър на отбраната се срещна също с така с румънския премиер Николае Чука, с когото обсъдиха сигурността по Източния фланг на НАТО и сътрудничеството в областта на отбраната. Чука оцени високо решението на президента на Франция да засили френското военно присъствие в Румъния, като отбеляза, че това укрепване на френския принос за отбранителните и възпиращи способности на НАТО по Източния фланг и региона на Черно море придава още по-голям смисъл на двустранното стратегическо партньорство между Румъния и Франция.

"Румънският премиер подчерта важността на единството на ЕС и НАТО в поддържането на принципите, които стоят в основата на европейската архитектура на сигурността, и изтъкна необходимостта от обезкуражаване на нарушаването на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страните", се посочва в правителствено прессъобщение. В него се казва още, че в този контекст Чука е осъдил натиска на Руската федерация и заплахите по адрес на Украйна и е подчертал важността на подкрепата за засилване на устойчивостта и обръщането на специално внимание на сътрудничеството с източните партньори.

Посещението идва ден след като румънският президент Клаус Йоханис свика заседание на Върховния съвет за отбрана, след което заяви, че Румъния води преговори както със САЩ, така и с Франция за приемане на военни и от двете страни, напомня Асошиейтед прес. "Ние сме в контакт с две съюзнички, за да определим конкретни начини за постигане на военно присъствие от двете партньорки на наша територия", заяви Йоханис вчера, като отбеляза, че Румъния има 600-километрова обща граница с Украйна. Миналата седмица руското външно министерство поиска от НАТО да намали силите си в страните, които са се присъединили към алианса след 1997 г., което включва Румъния, която стана членка през 2004 г. Румънското външно министерство отговори, като заяви, че "подобно искане е неприемливо и не може да бъде обсъждано", припомня АП.
Очаква се по-късно днес Парли да се срещне и с президента Клаус Йоханис.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: