Last news in Fakti

31 Януари, 2022 08:35 2 531 26

ЕС и САЩ си поставиха цел: гарантиране на енергийната сигурност на Украйна

  • украйна-
  • сащ-
  • европа-
  • ес-
  • ек-
  • урсула фон дер лaйен-
  • джо байдън-
  • енергетика-
  • енергийна сигурност-
  • русия-
  • газ

Европейският съюз и САЩ си сътрудничат тясно в областта на енергийната политика

ЕС и САЩ си поставиха цел: гарантиране на енергийната сигурност на Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Съвместно изявление на председателя на ЕК Фон дер Лайен и президента на САЩ Байдън относно сътрудничеството в областта на енергийната сигурност:

“Ние сме съвместно ангажирани с енергийната сигурност и устойчивост на Европа, и с ускоряването на глобалния преход към чиста енергия. Споделяме и целта за гарантиране на енергийната сигурност на Украйна и постепенната интеграция на Украйна с пазарите на газ и електроенергия на ЕС.

Европейският съюз и САЩ си сътрудничат тясно в областта на енергийната политика, декарбонизацията и сигурността на доставките в рамките на двустранния Енергиен съвет. Ангажиментите на ЕС и САЩ за постигане на целите на Парижкото споразумение чрез чиста енергия, по-специално възобновяеми енергийни източници, енергийна ефективност и технологии, посочват пътя към енергийна сигурност и намалена зависимост от изкопаеми горива. Настоящите предизвикателства пред европейската сигурност подчертават ангажимента ни за ускоряване и внимателно управление на прехода от изкопаеми горива към чиста енергия.

През последното десетилетие ЕС инвестира в диверсификация на доставките чрез инфраструктура и укрепване на вътрешните си енергийни мрежи, като увеличи устойчивостта и гъвкавостта на енергийните си пазари. Европейската комисия ще активизира работата си с държавите членки за сигурността на доставките в рамките на прозрачни и конкурентни пазари на газ по начин, съвместим с дългосрочните цели в областта на климата и постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г. Въпреки че този процес се засилва през това критично десетилетие, ние сме решени да работим в тясно сътрудничество за преодоляване на днешните предизвикателства, свързани със сигурността на доставките и високите цени на енергийните пазари. Ангажираме се да засилим стратегическото си сътрудничество по отношение сигурността на доставките и ще работим заедно за надеждни и достъпни енергийни доставки за гражданите и предприятията в ЕС и съседните му държави.

Съединените щати и ЕС работят съвместно за непрекъснати, достатъчни и навременни доставки на природен газ от различни източници в целия свят, за да се избегнат сътресения в доставките, включително такива, които биха могли да възникнат в резултат на по-нататъшно руско нашествие в Украйна. Съединените щати вече са най-големият доставчик на втечнен природен газ (LNG) за ЕС. Ние си сътрудничим с правителствата и участниците на пазара за доставка на допълнителни количества природен газ за Европа от различни източници в целия свят. Втечненият природен газ в краткосрочен план може да повиши сигурността на доставките, като същевременно продължаваме да работим за преход към нулеви нетни емисии. Европейската комисия ще работи за подобряване прозрачността и използването на терминалите за втечнен природен газ в ЕС.

Възнамеряваме да работим заедно, в тясно сътрудничество с държавите — членки на ЕС, по доставките на втечнен природен газ, за тяхната стабилност и планирането на действия при извънредни ситуации. Ще обменим и мнения относно ролята на съхранението за сигурността на доставките. В по-общ план призоваваме всички основни страни производителки на енергия да се присъединят към нас, за да гарантират стабилността и доброто снабдяване на световните енергийни пазари. Тази работа вече започна и ще я продължим на заседанието на Енергийния съвет ЕС—САЩ на 7 февруари."


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лицемери

    76 3 Отговор
    А хаа... ще избутвате газ обратно от Германия към Украйна. А иначе скумричите,че Русия ви намалявала доставките... пък имате да давата на хохолите?
  • 2 сща и ек

    76 3 Отговор
    Смешници и циркаджии.
    Бити карти.
  • 3 momo

    76 3 Отговор
    А кой ще плаща на Украйна газта? Това е основният въпрос? Защото те и сега могат да си купуват газ от Русия, и то най-вероятно на по-изгодна цена, но не плащат.
  • 4 Електрон

    66 2 Отговор
    А енергийната сигурност на България?
  • 5 Eнepгетик

    92 1 Отговор
    Да гарантираме енергийната сигурност на yкpaинците ли?! Когато техният посланик през 2014 имаше наглостта да се похвали пред БНР, че Южен поток бил против техните национални интереси и затова се обърнали към ЕК, за да ни накарат да спрем проекта, някой интересуваше ли се от нашата енергийна сигурност? Укpaинците да воюват срещу когото си искат, но да го правят сами - стига са ревали за помощ на целия западен свят! Същите са като макетата!
  • 6 101010

    72 0 Отговор
    Статията коментира:

    "резултат на по-нататъшно руско нашествие в Украйна."засега няма никакво руско нашествие в Украйна а те говорят за ПО-НАТАТЪШНО руско нашествие

    Внушенията продължават с не отслабващо темпо
  • 7 Действително

    56 2 Отговор
    Ще успеят да гарантират енергийната сигурност на Украйна. Те и сега успяват като Германия доставя газ на Полша от чрез реверс Полша Няма никакъв проблем да доставя на Украйна



    Пита се в задачата Германия откъде ще получава газ
    Отговора всички го знаем
  • 8 Любопитен

    60 0 Отговор
    Някои казват че тръбите за газ минаващи през Украйна са притежание на синът на байдън

    Американската политика не се ли явява В случая нещо като конфликт на интереси
    Ако тръгне северен поток 2 тръбите на синчето ще станат излишни язък за парите които е дал

    Коментиран от #23

  • 9 big

    60 0 Отговор
    Ехааа, те са шегаджии! Енергийната сигурност струва много пари, но дали е необходима за Украйна? Кое пречи на Украйна да получава евтина газ от Русия? ЕС и САЩ, като им оказват политически натиск и разпалват конфликта в Донбас и с Русия, без тях вече всичко щеше да бъде забравено! Кой печели от тази ситуация? Украинците? Не! В момента Украйна получава газ по така наречения "реверс", пак руски, но с няколко прекупвачи и на борсови цени. Кой печели? Посредниците от ЕС и американския СПГ! Пука ли им за украинците? Категорично не!
  • 10 БПФ

    58 0 Отговор
    Изобщо няма смисъл да се чете подробно пълното с безмислени лозунги изявление на тия двама малoyмници. Пак дрънканици за нулеви емисии и зелена енергия, въпреки че зеленашеството показа пълната си негодност да подсигури енергийно Европа. Тъкмо налагането на ВЕИ, напук на всякакви пазарни правила, ни вкара в тая криза. Ама американците както винаги са по-хитри - защото те основно приказват, но нищо не правят, само ръчкат ЕС сам да си унищожи енергетиката, а оттам и цялата икономика. Нашата урсулитка е по-глyпава от дядка с деменция, какво да коментираме повече? То за ЕС няма газ, тия на украйна щели да дават, дето е свикнала да краде от тръбата и да не плаща.
  • 11 Балаче

    25 2 Отговор
    Ние сме богати ще плащаме тока и на украйна каде е проблема
  • 12 плевен

    32 0 Отговор
    Не виждам какво точно ще спасяват. При топла зима като тази, енергииният баланс на Украйна е вързан.Те имат и собствен добив на газ, и мощни ВЕЦ- ове. Атомните им блокове работят на 95%. Загазили са за въглища, но това може само да кефи гинеколожката.
    Проблемът им е не количествата газ, а неговата цена. А газовозите са скъпи и недостъпни. Те разтоварват основно в Испания и Португалия. И естествено Азия. Де го онзи ентусиаст, дето се цепеше тук за "флотилията" газовози, тръгнала към Европа? Да разкаже за газовоза дето три пъти си сменяше курса, и се въртеше насред океана като пумпал.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ссс

    21 0 Отговор
    Къде се навират в двора на Русия..после те били прави...търсят да грабят лапачка....ама може да го лапат на оня...
  • 15 Механик

    33 0 Отговор
    И кво стана? Европа няма газ, ама ще гарантира енергията за Украйна?
    Като как ще стане това. Брюкселските джендъри ще напънат на бобец и маркуча от Украйна ще си го включат отзад ли?
    Може да не знаете, ама цялата Украйна е проектирана от СССР и се базира на руска газ.
    Всеки друг вариант е неприемлив и неефективен.
  • 16 Смешник

    29 1 Отговор
    Цял свят разбра че това не може да стане и Европа не може да спаси себе си,само Денис не е разбрал.От къде бе и как ще го спасят,Украйна е фалирала държава.
  • 17 Перо

    31 0 Отговор
    А защо трябва да се придава такава тежест и стратегическо значение на Украйна,която не членува нито в ЕС, нито в НАТО, нито има някакви особени природни ресурси за да се лишава цяла Европа от жизнен стандарт,в името на една измислена държава,като РСМ? Явно има само териториално военно значение за глобалистите с болни мераци за световно господство,което никога няма да стане!
  • 18 IVAN

    21 0 Отговор
    ЗА ДА НАВРЕДЯТ НА РУСИЯ ЕС И САЩ РАЗСИПАХА УКРАЙНА, А СЕГА ЩЕ Я СПАСЯВАТ,. ЕВРОПА ВАСАЛ НА САЩ И ДОКЪДЕ НИ ДОВЕДОХА ДО ПЪЛЕН ХАУС И ГЕНОЦИТ А СЕГА И ВОЙНА
  • 19 Марков

    21 0 Отговор
    Хайде без номера. Никаква загриженост за хората в Украйна. Целта е през тръбата да се движи газ. Няма значение накъде, важното е да преминава. Защото синът на Байдън е на газомера на тръбата и така му се пълни сметката. Затова е хваната и Урсула да помага, защото те пък й помогнаха тя да дистрибутира Пфайзер.
  • 20 БорисОFF

    17 0 Отговор
    Вместо тази дълга-дълга статия, да бяхте си го казали простичко и накратко:
    ЕС с парите на гражданите си ще купува газ от САЩ и Русия на бесните спотови цени и ще го дава на Украйна за без пари.
    Или - още по-простичко: Укроленд в името на демокрацията и просперитета на САЩ ще продължава да бъде на издръжката на европейците.
  • 21 ттт

    11 0 Отговор
    Някога конгресите на БКП бяха по-конкретни.
  • 22 Хари

    9 0 Отговор
    Ама, моля ви се, щом го е казала Фон Дер Лайен, значи е вярно. Тя ги разбира тези работи.
  • 23 До Любопитен

    17 0 Отговор

    До коментар #8 от "Любопитен":

    Всичко си има предистория Тръгва още от времето на онази- с изкуствената плитка върху главата,докато беше Премиер.Тя направи огромни врътки с газовите доставки от Русия.Дори беше дълго време следствена и под арест.Изигра шоу програма,че има пареза на краката.И се отърва с помощта на местните Олигарси,захапали тогавашната държавна " Нафтогаз" За да стане по" пазарна и демократична", компанията беше приватизирана,а цялата газопреносна мрежа премина във ръцете на Бидончо- младши.Под благозвучното назначение- главен,изпълнителен директор.Като изиграха тънкия номер: Тръбите бяха отделени от" Нафтогаз" като отделна компания.До преди Мегдана през тях минаваха около 63 млрд.кубометра.От транзит се вливаха в бюджета над 3,4 млрд $ годишно.Сега Бидончо,губи над 1,5 млрд всяка година! Затова маразмата натиска Европа да блокира СП-2.Иска през синчето да минава цялата газ към ЕС.
  • 24 Камуфлаж

    10 0 Отговор
    Сметки без кръчмаря!
    Та Европа себе си не може а камоли Украйна.
    Смешки и вицове - политически?
  • 25 питанка

    10 0 Отговор
    ЕС не трябва ли да осигурява енергийната сигурност на своите членове преди всичко и след това да се грижи за същата на Украйна?
  • 26 сноу

    3 0 Отговор
    Смях ,смях ..ама да се пръснеш от смях...че то виц след вица...Бе тия орди орки и пълчища терористи /дето бяха уж доктори и архитекти /съвсем ви омотаха мозъците...Те не че ви вършеха кой знае каква работа ,освен след поредния тер.акт, да блейкате по площадите хванати за ръце и да се пъчите колко по-силни ще станете...Сащисаните изобщо не са завиждане -там всичко е така оплескано ,че само бай издън да припне към вечните ловни полета и бял няма да припари в белия дом...То и сега дето илариту и фъкиту го сложиха на котлона да му притоплят стария мерак той да върти кранчето на газа ,нищо че е от тоя омразния руския не му направиха кой знае какво добро но...ще не ще извърта по някоя празна приказка като тая ...