27 Януари, 2022 10:00 4 964 122

През 2004 българинът избра свободата. А днес дали би избрал НАТО?

  • нато-
  • българия-
  • свобода-
  • георги лозанов-
  • възраждане-
  • европа-
  • русия-
  • носталгия-
  • ссср-
  • владимир путин-
  • антиваксъри

Нека никой не се заблуждава, че антиваксърството е медицински възглед. То е политическо явление като соцносталгията и като копнежа да се намери добър "баща на нацията".

През 2004 българинът избра свободата. А днес дали би избрал НАТО? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коронавирусът се разпространява и в държавите от НАТО, и в Русия, но общата беда не само че не ги помири, а зареди противопоставянето им с нов ресурс – направи Запада по-слаб, от което Русия се чувства по-силна. Защото колкото по-бедно и трудно живее населението, толкова по-малко значение има една трудност в повече, според поговорката „Мокър от дъжд не се бои”. И толкова по-малко бедствието разклаща държавата - дори в случая с Русия авансира авторитарността ѝ. И обратното – колкото са по-високи качеството на живот и ценността на самия живот, толкова по-голям стрес и страх предизвикват бедствията в населението и в толкова по-дълбока криза хвърлят държавата.

Кремъл има претенции и към България

Пандемията принуди развитите демокрации да пренасочват ресурси, да променят приоритети, да загърбват международните проблеми заради вътрешните. Нямаше съмнение, че Русия ще се възползва от този подарен му от звездите психологически, социален и икономически натиск върху Запада, за да прибави към него и геополитически. Още миналата година Кремъл заговори за „възстановяването на конфигурацията от 1997-а“, тоест за изтеглянето на силите на НАТО от държавите, които тогава още не са членували в него. А тази година, за да демонстрира решителност, започна да струпва войски на границата с Украйна и насочи претенциите си поименно към България и Румъния.

За България на практика това значи, че вече не може да е „мек фронт“ между демократичния Запад и авторитарния Изток, с който досега и двете страни изглеждаха съгласни. Приемаха видимо да принадлежим към Запада, но невидимо да допускаме влиянието и на Изтока, с характерната за него мафиотизация, корупция, енергийна зависимост и прочие. Бойко Борисов се беше обиграл в поддържането на този сложен баланс.

Сега обаче Кремъл настоява да потвърдим с днешна дата принадлежността си към НАТО, като същевременно вдига градуса на напрежение в Черноморския регион, докато замирише на кръв. И въпросът опре до това на чия страна ще я проливаш, или най-малкото на чия страна ще застанеш, за да не се стигне дотам. Мисля, че - за съжаление - волята ни за принадлежност към НАТО е далеч по-слаба, отколкото при приемането ни през 2004-а, заради три ескалирали колективни нагласи: антиваксърството, соцносталгията и патернализмът.

Антиваксърството е биологизация на политиката

Никой не бива да се заблуждава, че антиваксърството е медицински възглед, резултат от научен дебат, защото тези, които го поддържат, „по условие“ не вярват на науката и на „своя глава“ отричат достиженията ѝ в борбата с коронавируса. То е политическо явление, насочено директно срещу евроатлантическата ни интеграция и индиректно към реабилитация на Кремъл (има антиваксъри, които са готови да се ваксинират, но само с руска ваксина).

Още от нонсенса с чипирането ваксините на големите компании в Европа и САЩ и съпътстващите ги противоепидемични мерки се представят за изфабрикувана на Запад стратегия, чиято цел е да ни отнеме автономността – на всеки поотделно и на нацията като цяло. През 2004-а същият този Запад олицетворяваше свободата и партньорството с него беше пътят за постигането ѝ и у нас, сега антиваксърската пропаганда успя за немалка част от населението да превърне Запада в олицетворение на заплашената свобода. Това може да се нарече биологизация на политиката – няма как да докажеш заплахата от западните демокрации с аргументите на разума и я мистифицираш до заплаха за тялото.

Просъветски носталгии

Българската соцносталгия е просъветска. С постепенното отслабване на паметта за близкото минало и с отпадането на антикомунизма от политическите идеологии на прехода, тя завладя общественото съзнание у нас в стряскащи мащаби (държим първенството сред бившите соцстрани). Крепи се върху измамното чувство, че преди сме имали по-голяма сигурност, което идваше от това, че хората нямаха грижа за политиката на страната си, тя не зависеше от техния глас, а от Съветския съюз. Соцносталгията е носталгия по режим, при който получаваш колективна сигурност срещу отказ от индивидуални права. На много хора тази сделка и до днес им се струва изгодна, защото те реално не се нуждаят от такива права, стигат им битовите радости, шуробаджанашката солидарност и спектакъла на публичните скандали.

Патернализмът

Патернализмът е още по-дълбоко вкоренен и от соцносталгията. Въпреки изявленията в обратен смисъл той не дава шанс на младите. Показателно в това отношение е, че критиката към новите управляващи от ПП, преди да станат такива, вървеше по линията на това, че идват от чужбина, а щом станаха, веднага тръгна по линията именно на това, че са млади. Няма как да изиграят ролята на баща на нацията, каквото е устойчивото очакване – той да отговаря за теб, а ти да го слушаш и славиш. Преходът роди не един или двама политически бащи, а през комунизма пък сенилността направо попадаше сред символите на властта. Същото е очакването и в геополитически план – за велика сила, която да е баща на нацията. През последните 30 години САЩ трябваше да влязат в тази роля, но все не успяваха, защото нито са достатъчно близко, нито са достатъчно деспотични, за да усетиш бащина ласка и бащин шамар. Така че тя си остава запазена за неизменния наш Дядо Иван, закичен с мита за двойния освободител и носещ се по вълните на соцносталгията.

Трудно решение

И сега е решил, че моментът е подходящ да поиска доказателство за синовна преданост. Тежкия кръст да му откажат, за да задържат страната в демократичния свят, се пада на управляващите от ПП. Антиваксърството, соцносталгията и патернализмът, които владеят масовото съзнание, прави решението непопулярно. А и едва ли харвадците ще могат да разчитат на особена подкрепа от политическите си партньори, доколкото ИТН се ползват активно от антиваксърския популизъм, а БСП никога не са изневерявали на руските интереси (някъде там вероятно ще застане и президентът, за когото Крим е руски). Остават им само ДБ, но те са избутани в ъгъла на коалицията. Как ПП ще издържат този тест, особено ако напрежението продължи да нараства, е решаващо, защото ще покаже политическата им идентичност, която засега е смътна. И е несравнимо по-важно от бурята в чаша вода за противоречията ни с РСМ, подклаждани, впрочем, също от амбициите на Кремъл.

Автор: Георги Лозанов


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 89 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не желаем

    180 18 Отговор
    Нато станаха чисти агресори
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    189 14 Отговор
    Политика е ваксинирането, което противоречи на всякаква логика, принудително е и никой не знае какви ще са последствията!
    Колкото до НАТО, единствения желаещ НАТО в България е Сюлейман Пуси!
  • 3 Псевдоним

    146 7 Отговор
    Горкото НАТО, свирепо унищожено от злите антиваксъри...

    Коментиран от #37

  • 4 БОРУНА ЛОМ

    133 10 Отговор
    ВИНАГИ СМЕ ОТ СТРАНАТА НА БУЛКАТА! КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ АКТИВИРА НАРОДНИЯТ СЪД
  • 5 Пич

    169 13 Отговор
    Не питат , защото знаят отговора !!! Българинът , никога няма да избере НАТО !!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Голата истина

    142 10 Отговор
    Натото и европата са в упадък

    Коментиран от #36

  • 8 виж ги бе

    24 133 Отговор
    виж ти тия умрели пенсии на снимката, СССР умре бе пенсии.само едно злобно джудже още се напъва за реванш, ама много слабо и болно бе..

    Коментиран от #122

  • 9 kkk

    161 11 Отговор
    НИКОГА И НИКОЙ ОТ НАРОДА НЕ Е ИЗБИРАЛ да сме член на нато- НИКОГА. Една групичка продажни пом ия ри които мога да изброя поименно, срещу лични облаги в размер на минимум $5млн. за всеки (някои взеха и по $50млн.) ни набутаха у тоя гнусен военен съюз.

    Коментиран от #16, #40

  • 10 пешо

    138 13 Отговор
    вън НАТО от българия , не искаме американски войски в българия , украйна не е проблем за българия , русия и украйна сами да си решават проблемите , америка ЩЕ ЗАПАЛИ БЪЛГАРИЯ
  • 11 Rothschild

    83 9 Отговор
    Браво на моето DW. Браво агенти на ЦРУ! Вие сте герои.
  • 12 Гьобелс Веле

    120 8 Отговор
    Поправка:

    През 2004 българинът го набутаха в колония. А днес дали би избрал Свободата?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Емил

    78 5 Отговор
    Трудно е да повярваш на мъж, който се грижи повече за косата си, отколкото за знанията си!
  • 15 Милена

    87 14 Отговор
    Много сме жалки, сърбите са железни-борят се за свободата си сами, а ние пак чакаме Русия

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Русия

    105 6 Отговор
    Никога не са казвали че ще влизат в Украйна.Украинците не са казвали че Русия ще ги напада.Само изкукалия байдън и гнилата европа казват това
  • 18 Перо

    92 5 Отговор
    Отново пълни глупости и налудничави съждения,че Ковид вируса действал едва ли не избирателно и, че в Русия не бил достатъчно ефективен,защото живеели бедно! Неолиберастка простотия от Дойче зеле!
  • 19 ТаУмВзе

    91 7 Отговор
    Подозирам, че тия статии ги пише паси от трабанта.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Свобода

    56 6 Отговор
    Започваме последната война скоро,ще ви изчегъртаме от лицето на земята мръсни сатанински твари.
  • 22 Механик

    93 7 Отговор
    Ние нищо не сме избирали. Никой не ни е питал.
    Монката Паси избра вместо нас.

    Коментиран от #26, #89

  • 23 провинциалист

    65 3 Отговор
    Прочетох заглавието и първото изречение от подзаглавието. Никаква връзка. После видях зелето и ми се изясни ситуацията. Приятно четене на ентусиастите.
  • 24 dddddddd

    11 53 Отговор
    Тези дъртяги комунисти ли ще оправят държавата
  • 25 Поп Тодор

    67 4 Отговор
    Поредната помийна пропаганда на DW...Спрете да давате трибуна на лъжите им!Имат си сайт и който иска да си хаби нервите и времето ,може да си чете небивалици там.Няма нужда и Факти да падат на тяхното ниво.А ако го смятате за демократично-пускайте също толкова често(всеки ден) и статии с "обратна" пропаганда (мнения против НАТО И ЕС)за да е честно!
  • 26 провинциалист

    57 5 Отговор

    До коментар #22 от "Механик":

    Силно се съмнявам пръчът с трабанчето да е избрал нещо, по-скоро са го спуснали отгоре да узакони направения избор. Дано поне изборът да не е бил на салфетка за пореден път.
  • 27 Студопор

    66 6 Отговор
    Хайде сега Кремъл има претенции към България... Хайде сега! "Разделяй и владей" е тука малко работата.Даже не малко, ами много! Естествено, че българина трябва да бъде умишлено настройван против Русия. Защото Русия е голяма, Русия е силна и... Защото Америка се страхува, че в случай на евентуална война Русия ще помете янките като цунами. Защо да не промием мозъците на българина, че агресор не е Америка, която идва през океана, за да се намеси във военен конфликт, който изобщо не я касае. Агресор е Русия, която пряко участва в конфликта..
    Подмолните американци - приеха млади хора от българия, обучиха ги, буквално им промиха мозъците или ако не - то им платиха, за да играят по свирката на американеца и сега тези млади хора се завръщат и биват имплантирани директно в управлението на страната ни. И за всеобщо нещастие - правят точно, само и единствено това, което чичо Сам им каже. Не онова, което е в интерес на България.
    Което в случая е да сме като Полша - да кажем: "тази война не е наша, ние не се чувстваме заплашени. Не искаме чужди военни сили и техника на наша територия". Браво на поляците!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сандо

    68 4 Отговор
    Каква свобода е избрал българина през 2004?Аз не помня някой да ни е питал.Същата свобода българина не е избирал и през 2007.
  • 31 Бгг

    47 3 Отговор
    Автора трябва да е много добре платен, за да обвърже две абсолютно различни теми . Сигурно ще получи двойна надница за напъните си. Е може и да се е н-ас-ра-л но се е постарал.

    Коментиран от #53

  • 32 САТЪРА НА ХАНА

    55 4 Отговор
    НЕ ЛЪЖЕТЕ БЪЛГАРСКИ РЕНЕГАТИ НА НЕМСКИ ДЪРЖАВНИ ЗАПЛАТИ В ДОЙЧОВО ЗЕЛЕ
    ......
    НЯМАШЕ РЕФЕРЕНДУМ ... ...
  • 33 Никога

    58 7 Отговор
    Българския народ не е избирал НАТО.И никога няма да го избере.Жалко за некадърните ни управляващи продажници,които ни водят към трета национална катастрофа.
  • 34 Един от Сайта

    8 55 Отговор
    Винаги НАТО, ходи ми се на война и по принцип не ми пука за кого ще стрелям и по кого в случая Украйна.
    Украинците са доста злобни и студени хора. Но ще избера тяхната страна защото в противен случай си затварям портите на белия свят. В Русия освен един кучешки студ и мизерия друго няма! От България дори е по-голяма кочина!
  • 35 Милена

    32 5 Отговор

    До коментар #20 от "сърбите":

    Те може да са ни най-злия враг, но какво общо има с това, да отстаяват своето и свободата си?За разлика от нас...
  • 36 гост путинист

    9 44 Отговор

    До коментар #7 от "Голата истина":

    НАТО в упадък, а ушанките във възход? Ама никой не емигрира към братушките ...
  • 37 Ще има и още

    45 1 Отговор

    До коментар #3 от "Псевдоним":

    Папионката е притеснена ! Папионката няма против да се лее кръв в името и от името на НАТО и се притеснява , че антиваксърите не са ОК с тази теза. Папионката изобщо счита, че всичко може в името и от името на НАТО.......стига да не се цапат папионките....
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 1111111

    41 3 Отговор

    До коментар #38 от "Smoke on the water...":

    Друже, бъдещето на България е нейното настояще последните 3 години като тенденция - население, намалено с 3 млн. души. Оставям на теб да изчислиш времето за зануляване.

    Коментиран от #58

  • 40 гост

    53 2 Отговор

    До коментар #9 от "kkk":

    Молбата за членство на България в НАТО бе пусната през 1997 г. от служебното правителство на Стефан Софиянски при президенството на Пешо Коня използвайки мътната вода с инфлацията и свалянето на Жан Виденов1! Дори не е гласувана от парламента защото тогава ПАРЛАМЕНТ НЯМАШЕ!
  • 41 Цру

    37 3 Отговор
    Много хубава статия на -цру
  • 42 марш оттук

    44 5 Отговор
    Вън терористите от НАТО от България!

    Коментиран от #54

  • 43 Въпросче

    48 4 Отговор
    Кой тоз автор Георги Лозанов ? ! Онзи от СЕМ , дето се погрижи телевизионните ни медии да пускат само американска пропаганда и турски сапунки ли ?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 началници

    42 5 Отговор
    Нито през 2004 г., нито сега някой пита българите какво искат! Преди бяхме подчинени на СССР, сега служим на американските интереси в региона! Родните ни политици са "обвързани" с новите си господари и служат на тях, а не на народа си! Б.Борисов дори казваше - каквото кажат началниците отгоре! А началникът би трябвало да е "от долу- т.е. народът! Иначе, за какво ни е тази държава?

    Коментиран от #55

  • 47 УСА боклук

    29 5 Отговор
    Ние избрахме свободата,, не НАТО!

    Коментиран от #50

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 НАТО

    8 31 Отговор

    До коментар #42 от "марш оттук":

    Е България, вън руските слуги от България!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Красимир Костов

    36 8 Отговор
    Кой ме пита за НАТО ? Факти, стига натрапвахте чужди мнения ! България влезе в ЕС и НАТО без РЕФЕРЕНДУМ !!!!!

    Коментиран от #65

  • 57 Павел пенев

    31 4 Отговор
    Кой вярва на платени журналисти и медии-лакеи. Българите нищо не са избрали през 2004 год защото никой не се е допитал до тях. Ние бяхме буквално излъгани,че за да влезем в ЕС преди това трябва да станем членове на НАТО. Ролята на агент Гоце и БСП в това отношение беше същата както и на гнусните предатели от СДС. Спомнете си крокодилските сълзи на еврейския психопат,който возеше шефа на НАТО Манфред Вьорнер с трабанта. Това беше техния избор, а не нашия.
  • 58 Казуар

    9 22 Отговор

    До коментар #39 от "1111111":

    Другарю, ако при живковизма не беше желязната завеса, българите пак щяха да емигрират към Европа, не към великия СССР. След падането на желязната завеса българите като стадо от кошара се втурнаха по широкия свят.

    Коментиран от #93, #113

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ежко

    25 4 Отговор
    На Лозанов такъв муш-маш му е в главата,че направо ме е страх да погледна вътре:)
  • 61 Филип Боев

    33 3 Отговор
    НАТО повече от половин век не можа да реши окупацията на част от Кипър. Това са две държави /Турция и Гърция/ от НАТО, а сега ще решава конфликти между две не-натовски държави. Това ли е нашият цивилизационен избор / по думите на един бивш наш президент и бивш бракоразводен адвокат/?
  • 62 Фют

    8 1 Отговор
    Подхода да обвиняваш хората за неуспехите на дадена велика идея или желанието на малцина за движение в дадена посока въпреки мнозинството, е толкова плосък,че само потвърждава несъстоятелността и собствените дефицити малцинството .
  • 63 пълни глупости

    29 6 Отговор
    Никога не сме избирали OTAN, нито тогава - нито сега!

    България с Русия, завинаги!!!

    Коментиран от #68, #105

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Референдум за ЕС и НАТО

    6 35 Отговор

    До коментар #56 от "Красимир Костов":

    Мене депутатите от моя избирателен район ме питаха,
    и аз казах да гласуват със "ДА" за ЕС и НАТО!

    Депутатите са избрани от целия български народ, нали?

    Това не е ли Референдум/допитване/ до целия български народ?

    Може да се направи и отделен референдум за ЕС и НАТО!
    Направи подписка и ще станеш за смях!
    Дори и комунистите отиват в ЕС и САЩ,
    а не в Русия, нали?

    Коментиран от #67, #77

  • 66 простОкиро

    5 20 Отговор

    До коментар #64 от "Коя е тази":

    Бързо обменяйте доларите си в рубли!
    Всички ще станете милионери, като при Жан Виденов!
    По днешния курс 1 долар=78,93 рубли.
    ...................................................................................................
    И без партия на изборите
    харвардци направиха за смях политиците.

    А комунистът Борисов ДОРИ се накака от страх!
    Избран бе от два района за депутат,
    но ИЗБЯГА от Парламента!

    Коментиран от #84

  • 67 Виж

    22 6 Отговор

    До коментар #65 от "Референдум за ЕС и НАТО":

    коментар-40, стига си пляскал глупости:

    Молбата за членство на България в НАТО бе пусната през 1997 г. от служебното правителство на Стефан Софиянски при президенството на Пешо Коня използвайки мътната вода с инфлацията и свалянето на Жан Виденов1! Дори не е гласувана от парламента защото тогава ПАРЛАМЕНТ НЯМАШЕ!

    Коментиран от #70

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 МалкоЛогика

    28 6 Отговор
    Нова лъжа от DW. През 2004 продажните българските управници се присламчиха към ново виме. Българинът не е ходил на референдум за НАТО. Никой от властта не смее да го организира, защото ще им спаднат приходите.

    Коментиран от #71

  • 70 Референдум за ЕС и НАТО

    9 20 Отговор

    До коментар #67 от "Виж":

    Няма значение от кого е молбата!
    Само с молба не можеш да се присъединиш дори към СССР и ОНД!
    Договорите СЕ РАТИФИЦИРАТ в Парламента,, нали?

    Мене депутатите от моя избирателен район ме питаха,
    и аз казах да гласуват със "ДА" за ЕС и НАТО!

    Депутатите са избрани от целия български народ, нали?

    Това не е ли Референдум/допитване/ до целия български народ?

    Може да се направи и отделен референдум за ЕС и НАТО!
    Направи подписка и ще станеш за смях!
    Дори и комунистите отиват в ЕС и САЩ,
    а не в Русия, нали?
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Гошко

    7 1 Отговор
    как нямаш срама да изписваш злобата на зелето
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 ЛЪЖА ЛИ Е ЧЕ ТРЪМП ПИЕШЕ БЕЛИНА ?

    20 3 Отговор
    А ЛЪЖА ЛИ Е ЧЕ БАЙДЪН ПИЕ УРИНА ? КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ ТАКАВА ДЪРЖАВА КОЯТО СЪТВОРИ ТОЯ КОВИД 19 И НЕ ЩЕ ДА СИ ПЛАЩА 4ТЕ БАЗИ В БЪЛГАРИЯ !?
  • 75 аналогично

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Страхул":

    Страхул имаш свободно ,поправи се ! Всъщност ти приличаш на геймър в Дота и едва ли разбираш какво ти говоря !
  • 76 Искаме Мир, а не НАТО

    31 3 Отговор

    До коментар #71 от "Ти в ред ли си? Прочети пак!":

    За какво НАТО става въпрос??
    Договорът НЕ Е МЕЖДУ НАТО и БЪЛГАРИЯ, а между американското правителство и България, подписан през 2006 година от вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин и държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс.

    Ако базите бяха на НАТО,то трябваше да е подписан от тогавашния Генерален секретар на НАТО - Яп де Хоп Схефер. И ние щяхме да сме част от екипа и да имаме поглед и контрол над нещата, които стават в базите, както и да имаме глас в решенията. Сега базите са затворена за българите територия, плацдарм за атаки по съседни страни и съответно мишена за превантивни или ответни удари.
  • 77 Бгг

    17 1 Отговор

    До коментар #65 от "Референдум за ЕС и НАТО":

    И поименно ли ви питаха господине/госпожо без да пропуснат никого ? Представата ви за референдум е изкривена, но е в синхрон с управлението, с една дума сте политкоректни. Винаги са се търсили хора като вас (няма да кажа слуги) - и през комунизма и през фашизма и през т.н. демокрация.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Анонимен

    18 1 Отговор
    Най-важното в статията: Коалицията е нестабилна и може лесно да се разпадне. Всичко друго от написаното е смесица от манипулативни лъжи и неправилно тълкуване на иначе верни факти.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 МАРА

    20 2 Отговор
    НЯМАШЕ ОБЯСНЕНИЕ НИТО ЗА ЕС ,НИТО ЗА НАТО СА ГОВОРИЛИ НАРОДА НЕ ГИ Е ИЗБРАЛ,А НИ ГИ НАТРАПИХА И ОТ ТОГАВА СМЕ МНОГО ПО-ЗЛЕ НИКОЙ НЕ НИ Е ПИТАЛ

    Коментиран от #87

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 ТЕЦ ВАРНА - НА ПРЕСТЪПНИКА ДОГАН

    18 1 Отговор
    ЦЯЛА ГОДИНА НЕ ВНАСЯЩЕ ВЪГЛИЩА , КОГАТО САЩ НИ ПОДАРИХА ЦЯЛ КОРАБ С РАЗВАЛЕНА ЦАРЕВИЦА , КОМИНИТЕ ОЩЕ МИРИШАТ НА КАКАЛАШКИ ! ТОВА ИМ Е ПРИНОСА НА САЩ ЗА БЪЛГАРИЯ !
  • 86 Moй

    2 23 Отговор
    Има редица въпроси по които НЕ трябва да бъде питан народът. Въпроси, които НЕ са в компетенцията за решаване от масите. Знаете какъв отговор би получил въпрос от рода "Искате ли да плащате данъци?", или " Да изселим ли циганите от България?". Същото е с членството в НАТО, ЕС, ООН и други въпроси.

    Коментиран от #90, #94

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 другарят

    18 2 Отговор
    "Антиваксърството е политическо явление, насочено директно срещу евроатлантическата ни интеграция и индиректно към реабилитация на Кремъл "....Това е умопомрачителният анализ на един джендър с папионка с объркана сексуалност и съзнание! Ужассс!!!!!!!!!!!!
  • 89 василеску

    3 15 Отговор

    До коментар #22 от "Механик":

    а за варшавския договор питаха ли та, избира ли нещо

    Коментиран от #91

  • 90 То по тая логика

    20 2 Отговор

    До коментар #86 от "Moй":

    и така като гледам всички са въпросите по които НЕ трябва да бъде питан народът. За един бе питан-Белене, но си остана само с питането, макар , че хората казаха да. За това сега имаме скъпа електроенергия..., и сме с 3 милиона по-малко...сигурно защото питат хората и се съгласяват с тях.
  • 91 Разликата вади очи

    25 2 Отговор

    До коментар #89 от "василеску":

    За Вършавския договор не ни питаха, но имахме добре въоръжена за времето си армия без чужди бази, сега в нато не ни питаха, но сме без армия с чужди военни бази
  • 92 Бих казал

    19 2 Отговор
    не развитите, а развинтените демокрации, но както и да е, лицето написало този пасквил явно е от хора подклаждащ анти-руската истерия. И докато запада започва да се пробужда, то Бай-Ганя тепърва ще заспива...
  • 93 ростислав

    3 8 Отговор

    До коментар #58 от "Казуар":

    много народ избягакъм русия-невъзвращенци покомунистески казваха
  • 94 Е нали искаме

    13 2 Отговор

    До коментар #86 от "Moй":

    като Швейцария, там се допитват до народа за всичко, и между другото не са член на нейто...а като се замисли човек за разлика от при нас където има главно кратуни, от там има какво да се вземе, има защо някой да ги плаши. Те обаче не се плашат. А нас дето нокой не ще и да ни стресне, пълним гащите.
  • 95 Watchdog

    13 0 Отговор
    Киряк Стефчовци винаги е имало. Хора, които нямат съвест и себеуважение. Нито самочувствие, че могат да бъдат самостойни биологични единици, без някой "чужденец" да ги управлява. Манталитет е това...нуждата да принадлежиш и да си безотговорен за действията и изборите които правиш.
  • 96 Гошо Тъпото

    6 1 Отговор
    Пак нещо не е в час.
  • 97 Георги Лозанов-дъртия пудел с папионката

    15 1 Отговор
    Чета някакви глупости написани и чак накрая отидох да видя кой Идиот пише подобни глупости!!! Пудела с папионката Георги Лозанов!!
  • 98 Далече от НАТО

    20 3 Отговор
    Българина не е избирал нищо.Престъпни политици ни управляват вече 32 години.Те не се интересуват какво мисли народа а само до колко да се наведат за да ги потупат по рамото.Сегашните са може би най подлите и наведени.НАТО е Агресивен военнен блок,който се ръководи от САЩ,която е най престъпната държава в света.Колко държави бяха нападнати и ограбени заради измислени причини.Дали ще е липса на демокрация или наличието на измислено химическко оръжие е без значение.Важното е да ги нападнат и да им ограбят ресурсите.НАТО няма от кой да ни пази.Ако Гърция и Турция си спретнат една война,да не мислите че НАТО ще се намеси.Колкото по бързо далеч от НАТО и САЩ,толкова по добре за България
  • 99 Никой

    0 13 Отговор
    Българския русофил се радва ,когато загиват руски войници.Ще се удря в гърдите как неговата армия побеждава. Нали той не праща детето си да воюва.Но нали неговата армия Ще умират хора, идиоти.
  • 100 Мемфис

    2 9 Отговор
    Във всяка нормална уважаваща себе си и народа държава тези иззрооди щяха да бъдат арестувани и съдени!
    Защо не видят този срам ТЕЗИ, които дадоха живота си за България???? Гнус ме е от продажните червени червееи!
  • 101 Флипп

    9 3 Отговор
    Анти ваксърите не вярвали в науката, щото видите ли науката, според неолиберастията завладяла света е религия и в нея се вярва. То е догма, не може да се критикува или да се поставят въпроси, не не, спускат ти официалната линия и само това е, всичко друго е ерес..така де антиваксърство
  • 102 Комон Сенс

    9 1 Отговор
    Биологизацията на политиката го въшите вие - био-фшаистите.
    И въобще не ми набутвайте жалките си задължитлени и неработещи вакси в тази парадигма.
    В САЩ и Западна Европа най-големите подръжници на НАТО и Запада като цяло са точно тези, които се обявиха против здравния тоталитаризъм, а не обратното.
    Ковид политкомисарите са си по дефиниция антизапад и антиевропа като цяло. Чудесно се вписват в наратива на всякакви азиатски и африкански диктатори.

    Тази боьза е срам за автореа си.
  • 103 само питам

    5 2 Отговор
    Стандарт и 24 - часа не бяха ли изданията на ГЕРБ - ерго комунистическите мутри, които се боядисаха и искат да минават за големи атлантици, монопоилизирайки връзките ни със западните патртньори? Само питам.
    И как се става редактор през 89-а година без връзки с Партията?
    А как се седи начело на СЕМ по време на зрелия бойковизъм?

    Като цяло, родните уж атлантици така се престарават в натягането си, че марксистно-комунистическата им логика лъсва на третото изречение.
  • 104 Наблюдател

    7 0 Отговор
    Между другото и "небрежно забравено" никой непопита от т.н. "народни избранници" Българския народ дали иска да влезе ли България в НАТО! !
    Такива изключително важни за нацията въпроси ако държавата наистина е демократична се питат на Референдум!! И не е вярно че от това зависело влизането в ЕС! В Съюза има поне 3/!/ държави членки които нe са членки на НАТО, едната от които дори има доста дълга граница с Русия!
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Баро

    0 7 Отговор
    Мале колко много гадни долни ватници във този форум: ужас
  • 107 Иван Радоев

    1 3 Отговор
    Абсолютно вярно разсъждение на автора
  • 108 Какво значи

    8 1 Отговор
    избра?!?!?!? Ако беше така Монката (Симеон "Велики") и неговата партия още щяха да са на власт. Ама не са.
    С хора като нас, от време оно, и безхаберни младежи, как мислите, какъв ще е разултата от един референду за НАТО? Защо не ни приеха първо в ЕС и после в НАТО, а? Е кака, всичко си има цена. Долни западняци.
  • 109 Стоян

    4 1 Отговор
    Това този с папионката ли е ? По тъпо нещо не съм чел, с претенция за дълбок анализ, но показва как този човек се откъснал от реалността в страната и си е повярвал, че е мъдър познавач на българина.
  • 110 В.В.П.

    6 1 Отговор
    Файзър ,спечели вчера 100 млд ,зелено .От бълъците.Дето си мислят че ще ги пожалят..Така ваксаха и индианците апачи,мохикани ,семиноли И ги ликвидираха в резерватите.Сащ е ,машина за убиване.И на България,ще дойде ред . .Тенкю,НАТО ,Тенкю,Сащ .И сега се махайте от България..!.И да върнете 3 млд ,зелено
  • 111 Читател

    2 6 Отговор
    Няма друг смислен политически, военен и цивилизационен избор за България, освен членството ни в НАТО и в ЕС!
    Всичко останало е волни съчетания по темата, основани на псевдо-емоционални “аргументи”.
  • 112 истината

    6 2 Отговор
    Да кажем за пореден път на ДЗ, че през 2004 година бългъринът НЕ е избирал абсолютно нищо, защото НЕ е имал право на избор. Стига са лъгали, това ли им е свободната жърналистика - забулждаване и лъжа след лъжа. През 2004 година шепа продажни български олигарси си увеличиха богатството, подписвайки съгласие да влезе България в НАТО. За огромно съжаление българите не се усетиха да се противопоставят масово, защото не знаеха, че НАТО е световният агресор. Днес обаче българите избират да бъдат извън НАТО. Референдум за членството ни в НАТО, както сме членове така лесно може да се откажем.
  • 113 мдаа

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Казуар":

    Щяха да ходят на гурбет и да се връщат със спестени пари ! Както правеха гражданите на югославия !
  • 114 ComfortablyNumb

    0 3 Отговор
    А и едва ли харвадците ще могат да разчитат на особена подкрепа от политическите си партньори, доколкото ИТН се ползват активно от антиваксърския популизъм, а БСП никога не са изневерявали на руските интереси (някъде там вероятно ще застане и президентът, за когото Крим е руски). Остават им само ДБ,

    Ми не е верно има и ГЕРБ ! Дано кировците се усетят и почнат за вземат тоя завой който на на нашенското простолюдие му изглежда много остър а всъщност е много лесен , защото русофила Слави и русофилката партия БСП неминуемо ще разтурят коалицията когато опре да накърним руския интерес ...

    Коментиран от #121

  • 115 Елка Николова

    3 4 Отговор
    Отлична статия! Който е достатъчно умен ще я разбере!Или поне ще се опита!Но българите сме доснатъчно обременени от близкото социалистическо минало за да приемем реалноста! Преди 77 години на българите беше наложен насила таканаречениа социализъм,а сега още изпитваме носталгия за него,въпреки че се разпадна във всички соцдържави ,защото беще в разпад и застой.

    Коментиран от #116

  • 116 Ника Елкова

    6 1 Отговор

    До коментар #115 от "Елка Николова":

    То па след преврата 1989 и налагането на таканаречената либерална демокрация сме много "добре" , цъфнахме и вързахме- последна дупка на дудука по всичко. и с 2,5 мил. по-малко
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Конник

    2 1 Отговор
    Не България избра “свободата” НАТО а продажния парламент без да има референдум през 2004 г.
    Българите имат нужда от ЯРЕМ според политиците. Ние нямаме право на самоуправление.

    Коментиран от #120

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 ГЕРБ=ДПС=Възраждане

    2 0 Отговор

    До коментар #114 от "ComfortablyNumb":

    Българите ,загубиха вяра в НАТО и евро съюза след 12 год. управление на новата република ,която се появи на картата на България,Републиката на крадците,"мутрите"ние всички видяхме ,как крадците се правеха на Евро Атлантици, начело с Тиквата,Пребиха вързаните студенти, които искаха справедливост, това не бе критикувано от десните популистки в Евро съюза начело с Меркел,посолството та САЩ, обяви че застава за протестите по принцип, при гласуване на резолюция в Евро парламента, за правата на българите по време на протестите, Джамбазки и Герберите гласуваха против, ЕНП против,дори сегашната ппедседателка на Евпо Парламента ,Роберта Мецола, заедно с Манфред Вебер, обявиха ппотестиращите за престъпници,или купени маргинали,така те дадоха сила та крадците да се възстановят от народното недоволство, Европа и Сащ сами са си виновни, те знаят в кои банки са парите на крадците, но си мълчат,не информират хората, така крадците,,които са приемани, добре от тях си правят, каквото искат.
  • 122 2486

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "виж ги бе":

    нИЕ СИГУРНО, тъй да знаеш! радвай се, докато можеш, скоро усмивкитена такива като теб ще се озъбят.