Отидете към основна версия

1 918 6

Испанската прокуратура поиска информация за смъртните случаи в старческите домове

  • испания-
  • старчески дом-
  • каталуния-
  • мадрид

По последни данни в старческите домове в региона на Мадрид са починали 6 500 възрастни хора и малко над 5 700 в Каталуния

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Главната прокуратура на Испания поиска от регионалните прокурори на Мадрид, Каталуния и Кастилия-Ла Манча информация за хода на съдебните дела, открити във връзка със смъртните случаи в старческите домове по време на първата вълна на коронавирусната пандемия. Те имат 30-дневен срок, за да изпратят документите със заключенията на разследващите органи.

По последни данни в старческите домове в региона на Мадрид са починали 6 500 възрастни хора и малко над 5 700 в Каталуния. Само в един от тези домове в Томелосо, Кастиля Ла Манча са починали 75 души. Роднините им молят справедливостта да не бъде "възпрепятствана“, защото според тях „те не са починали сами, а са ги оставили да умрат“.

Досега са образувани 1 040 граждански производства и 517 разследващи. Главният прокурор Долорес Делгадо изрично обеща, че ще „предоставят на жертвите и техните семейства вниманието и грижата, които прокуратурата трябва да им гарантира".

Прокурорската проверка започна само два дни, след като от „Амнести Интернешънъл“ представиха проучване, в което се казва, че 89% от жалбите са подадени, без да се изслушат семействата на жертвите. Според тях регионалните прокуратури не са си свършили добре работата и това е довело до „разпространение на безнаказаността“.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: