Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 19:45 1 913 6

Испанската прокуратура поиска информация за смъртните случаи в старческите домове

  • испания-
  • старчески дом-
  • каталуния-
  • мадрид

По последни данни в старческите домове в региона на Мадрид са починали 6 500 възрастни хора и малко над 5 700 в Каталуния

Испанската прокуратура поиска информация за смъртните случаи в старческите домове - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Главната прокуратура на Испания поиска от регионалните прокурори на Мадрид, Каталуния и Кастилия-Ла Манча информация за хода на съдебните дела, открити във връзка със смъртните случаи в старческите домове по време на първата вълна на коронавирусната пандемия. Те имат 30-дневен срок, за да изпратят документите със заключенията на разследващите органи.

По последни данни в старческите домове в региона на Мадрид са починали 6 500 възрастни хора и малко над 5 700 в Каталуния. Само в един от тези домове в Томелосо, Кастиля Ла Манча са починали 75 души. Роднините им молят справедливостта да не бъде "възпрепятствана“, защото според тях „те не са починали сами, а са ги оставили да умрат“.

Досега са образувани 1 040 граждански производства и 517 разследващи. Главният прокурор Долорес Делгадо изрично обеща, че ще „предоставят на жертвите и техните семейства вниманието и грижата, които прокуратурата трябва да им гарантира".

Прокурорската проверка започна само два дни, след като от „Амнести Интернешънъл“ представиха проучване, в което се казва, че 89% от жалбите са подадени, без да се изслушат семействата на жертвите. Според тях регионалните прокуратури не са си свършили добре работата и това е довело до „разпространение на безнаказаността“.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То е ясно

    22 3 Отговор
    От ваксините. Тях ги бодат и за сезонни грип+ ковид ваксините 1,2,3...какво друго може да стане на един възрастен

    Коментиран от #3

  • 2 1111

    17 0 Отговор
    Имаше статия преди време, като автора - американец, твърдеше, че к19 "стъпва" в европа след ваксинация за грип в старчески домове в италия и испания. Истината ще се разкрие и ше има осъдени.

    Коментиран от #6

  • 3 бе може

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "То е ясно":

    Може от ваксините!А може а от врачански бюорократ,паспорт да ти иска!??
  • 4 Госあ

    12 0 Отговор
    файзер. В старческите домове в Норвегия и Швейцария умираха дузини накуп след ваксиниране.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "1111":

    Десетки старчески домове затвориха в началото поради липса на пациенти.Измряха от раз.Имам познати българки,работещи там,които бяха освободени поради липса на нуждаещи се старци,в началото на пЛандемията..
Новини по държави: