Last news in Fakti

28 Юли, 2022 15:52 817 3

Испания поиска признаване на каталунския като регионален език

  • каталуния-
  • испания-
  • сепаратисти-
  • език-
  • регионален език

Каталунските националистически партии отдавна настояват за използването на езика в европейските институции

Испанското правителство заяви в сряда, че ще поиска от Европейския парламент (ЕП) да обмисли разрешаването на използването на каталунски език в залата, което би го превърнало в първия регионален език, който получава официален статут в ЕП, предава Ройтерс.Мадрид ще представи на председателския съвет на парламента в Брюксел "технически и финансово жизнеспособно" предложение и ще работи за събиране на мнозинство сред членовете на Съвета в подкрепа на промяната, с цел да бъде одобрена преди края на годината, заявиха в съвместно изявление регионалното каталунско правителство и централното испанско правителство, предаде News.bg.

Испания ще разшири искането за използване в парламента и за другите два официални регионални езика, баски и галисийски, ако техните регионални правителства поискат това. За да бъде обявен език за официален, е необходимо правителството на страна-членка на ЕС да го поиска изрично и да получи единодушно одобрение от Съвета на ЕС, каза говорител на парламента.

Каталунският е широко разпространен в Каталуния, заедно с испанския, и също се използва с определени вариации в два близки региона. Използването му е потискано по време на диктатурата на генерал Франсиско Франко в Испания от 1939-1975 г. Сепаратисткото правителство на Каталуния се стреми да защити и насърчи използването на каталунски език след няколко неотдавнашни съдебни процеса, инициирани от граждани и групи, които се стремят да ограничат използването му в държавните училища.

Планът да се обърне към Европейския парламент за разрешение за използването му там беше обявен след разговори с испанското ляво коалиционно правителство, което възприе по-миролюбив подход към сепаратистите от своя консервативен предшественик. Понастоящем има 24 официални езика в Европейския парламент и всеки нов език би наложил значителни допълнителни изисквания за превод.

Каталунските националистически партии отдавна настояват за използването на езика в европейските институции. Те твърдят, че североизточният испански регион има по-голямо население - над седем милиона души - от страни от ЕС като Дания, Хърватия и Словения, чиито национални езици се използват в парламента на блока. Испания също така ще се стреми да разшири използването на каталунски в своя национален Сенат, каза испанския министър Феликс Боланос на брифинг за медиите след съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Като македонския

    2 0 Отговор
    И каталан искат така,оффф
  • 2 Всеки диалект

    3 0 Отговор
    Език европейски, абе това ли ви е проблема, бе
  • 3 чичо стамат шумов

    0 0 Отговор
    СЛЕД КОСОВО СЕПАРАТИСКИТЕ ТЕНДЕНЦИИ В СВЕТА НАРАСНАХА МНОГО ОСОБЕНО В ЕВРОПА.ЗА ТОЗИ ПРОБЛЕМ ТОГАВА РУСНАЦИТЕ ПРЕДУПРЕДИХА САЩ НО НЯМА КОЙ ДА СЛУША,МОЖЕ БИ ИНТЕРЕСА НА ЩАТИТЕ Е В ЕВРОПА ДА НЕ Е СПОКОЙНО.НЕ БИХ СЕ УЧУДИЛ АКО КАТАЛУНИЯ Е РАЗРАБОТКА НА ЦРУ.
Новини по държави: