Отидете към основна версия

26 360 284

Руски генерал поиска оставката на Путин

  • украйна-
  • генерал-
  • леонид ивашов-
  • владимир путин-
  • русия-
  • оставка-
  • нато-
  • война-
  • ссср-
  • руски генерал-
  • военен-
  • киев-
  • сигурност

Русия се опитва със сила да накара другите да я заобичат, но това е безсмислено

Снимка: Shutterstock

Руският генерал-полковник Леонид Ивашов, председател на Общоруските офицерски събрания, призова президента Владимир Путин да хвърли оставка, защото с агресивните си действия срещу Украйна застрашава съществуването на федерацията. Ивашов заяви, че в момента никой не застрашава сигурността на Руската федерация, която заради действията си през последните години е попаднала в международна изолация.

РФ струпа над 100 000 свои войници и военна техника близо до украинската граница, в Беларус и окупирания Крим. Москва твърди, че няма да напада Украйна, но поиска гаранции от НАТО, че страната никога няма да бъде приета там. Искане, което Алиансът категорично отхвърли. Западните страни и НАТО предупредиха Русия, че ако отново нахлуе на украинска земя, ще се сблъска с невиждани до момента санкции.

В своята позиция Ивашов казва, че в миналото СССР е влизал във война само „по принуда, когато не е имало алтернатива и когато са били засегнати жизненоважни интереси на страната и обществото“. Според генерала в момента единствената опасност е насочена към вътрешнополитическата обстановка, а външните заплахи „не са критични“. „Като цяло стратегическата стабилност се запазва, ядрените оръжия са под добър контрол, НАТО не трупа сили и не показва враждебна активност“, пише Ивашов, който добавя, че Украйна е независима държава и има право да взема решения за отбраната си. По думите му отказът на голяма част от света да признае анексията на Крим е убедително доказателство за „провала на руската външна политика“.

„Кой и с какво днес застрашава съществуването на самата Русия и къде е заплахата? Всички жизнени области, включително демографските показатели, постоянно деградират, а темпът, с който населението се смалява, бие световните рекорди”, посочва той. „Руското държавно ръководство разбира, че не е в състояние да изведе страната от системната криза, което би могло да доведе до народно въстание и смяна на властта. Ето защо с подкрепата на олигарси, на корумпирани чиновници, на продажни медии и на ръководители от силовите ведомства, държавното ръководство на РФ е решило да форсира политиката за окончателен разпад на руската държавност и за изтребление на коренното население”, посочва още генерал-полковник Леонид Ивашов. „Опитите чрез ултиматуми и заплахи страни и народи насила да бъдат принудени да „обичат“ Руската федерация и нейното ръководство са безсмислени и изключително опасни. Руската федерация не успя да се превърне в притегателен център, нейният модел за развитие, механизмът на външна политика и международно сътрудничество все повече отблъсква почти всички съседи и не само тях", се казва в позицията.

Ивашов твърди, че атака срещу Украйна ще превърне украинци и руснаци завинаги в смъртни врагове и ще постави под заплаха съществуването на Русия като държава. Ивашов посочи, че война срещу Украйна в този момент ще е огромна грешка за Русия по три причини: първо, ще постави под въпрос съществуването на Русия като държава; второ, ще превърне руснаци и украинци завинаги в смъртни врагове; и трето, ще донесе огромни човешки загуби и за двете страни, което ще повлияе на демографската криза. Генералът призова Путин незабавно да подаде оставка.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 209 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания