Отидете към основна версия

2 339 36

Урсула фон дер Лайен: Това ще промени съществено конкурентоспособността на европейския единен пазар

  • ек-
  • урсула фон дер лайен-
  • ес-
  • единен пазар-
  • конкурентоспособност

Държавите се насърчават незабавно да започнат координационни усилия в съответствие с препоръката

Снимка: БГНЕС/ EPA

Еврокомисията предлага всеобхватен набор от мерки за гарантиране на сигурността на доставките, устойчивостта и технологичното лидерство на ЕС в областта на полупроводниковите технологии и приложения. С Европейския акт за интегралните схеми ще се засили конкурентоспособността и устойчивостта на Европа и ще се спомогне за осъществяването на цифровия и екологичния преход.

Неотдавнашният недостиг на полупроводници в световен мащаб доведе до затваряне на заводи в широк кръг от сектори — от автомобили до медицинско оборудване. В автомобилния сектор например производството в някои държави от Съюза е намаляло с една трета през 2021 г. Това показа изключителната глобална зависимост на веригата за създаване на стойност в областта на полупроводниците от много ограничен брой участници в сложен геополитически контекст. Също така стана явно значението на полупроводниците за цялата европейска промишленост и общество.

Законодателният акт на ЕС за интегралните схеми ще се основава на силните страни на Европа — водещи в световен мащаб научноизследователски и технологични организации и мрежи, както и множество иновативни производители на оборудване — и ще се справи със слабостите. Актът ще спомогне за процъфтяващ сектор на полупроводниците — от научни изследвания до производство и устойчива верига на доставки. С него ще бъдат мобилизирани над 43 милиарда евро публични и частни инвестиции и ще се определят мерки за предотвратяване, подготовка, предвиждане и бързо реагиране на всяко бъдещо прекъсване на веригите на доставки, заедно с държавите членки и нашите международни партньори. Това ще даде възможност на ЕС да постигне амбицията си да удвои сегашния си пазарен дял до 20 % през 2030 г.

Европейският акт за интегралните схеми ще гарантира, че ЕС разполага с необходимите инструменти, умения и технологични възможности, за да се превърне в лидер в областта отвъд научните изследвания и технологиите в проектирането, производството и опаковането на модерни интегрални схеми, за да осигури снабдяването си с полупроводници и да се намалят външните зависимости. Основните компоненти са:

- Инициативата „Интегрални схеми за Европа“ ще обедини ресурси от Съюза, държавите членки и трети държави, асоциирани към съществуващите програми на Съюза, както и от частния сектор, чрез подобреното съвместно предприятие за интегрални схеми в резултат на стратегическото преориентиране на съществуващото съвместно предприятие „Ключови цифрови технологии“. 11 милиарда евро ще бъдат предоставени за укрепване на настоящите научни изследвания, развойна дейност и иновации, за да се гарантира внедряването на усъвършенствани полупроводникови инструменти, пилотни линии за създаване на прототипи, изпитване и експериментиране с нови устройства за иновативни приложения в реалния живот, за обучение на персонала и за развиване на задълбочено разбиране на полупроводниковата екосистема и веригата за създаване на стойност.

- Нова рамка за гарантиране на сигурността на доставките чрез привличане на инвестиции и повишен производствен капацитет, които са крайно необходими за процъфтяването на иновациите в авангардни възли, иновативни и енергийноефективни интегрални схеми. Освен това фонд за интегрални схеми ще улесни достъпа до финансиране за стартиращите предприятия, за да им помогне да развият иновациите си и да привлекат инвеститори. В него ще е включен и специален механизъм за капиталови инвестиции в полупроводници в рамките на InvestEU, в подкрепа на разрастващите се предприятия и МСП, за да се улесни техният растеж на пазара.

- Механизъм за координация между държавите членки и Комисията за наблюдение на предлагането на полупроводници, оценяване на търсенето и предвиждане на недостига. Чрез него ще се наблюдава веригата за създаване на стойност в областта на полупроводниците чрез събиране на ключови сведения от дружествата, за да се набележат основните слабости и затруднения. Той ще обедини общата кризисна оценка и ще координира действията, които да бъдат предприети, въз основа на нов набор от инструменти за извънредни ситуации. Механизмът също така ще доведе до бърза и решителна съвместна реакция, като се използват пълноценно инструментите на национално равнище и на равнище ЕС.

Комисията също така предлага съпътстваща препоръка към държавите членки. Става дума за инструмент, даващ възможност за създаване на механизъм за координация между държавите членки и Комисията, който да стартира веднага. Това ще позволи отсега нататък да се обсъждат и вземат решения относно навременни и пропорционални мерки за реакция при кризи.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви: Европейският акт за интегралните схеми ще промени съществено конкурентоспособността на европейския единен пазар в света. В краткосрочен план актът ще повиши устойчивостта ни на бъдещи кризи, като ни даде възможност да предвиждаме и избягваме прекъсванията по веригата на доставки. В средносрочен план той ще спомогне за превръщането на Европа в промишлен лидер в тази стратегическа област. С европейския законодателен акт за интегралните схеми даваме основа за инвестициите и стратегията. Но ключът към нашия успех е в европейските новатори, нашите изследователи от световна класа, хората, благодарение на които нашият континент просперира през десетилетията.

Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, добави: Интегралните схеми са необходими за екологичния и цифровия преход и за конкурентоспособността на европейската промишленост. Не бива да разчитаме на една държава или едно дружество, за да гарантираме безопасността на доставките. Трябва да направим повече заедно — в областта на научните изследвания, иновациите, проектирането, производствените съоръжения — за да гарантираме, че Европа ще бъде по-силна като ключов участник в световната верига за създаване на стойност. Това ще бъде от полза и за нашите международни партньори. Ще работим с тях, за да избегнем бъдещи проблеми с доставките.

Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар, уточни: Без интегралните схеми не са възможни цифровият преход, екологичният преход, технологичното лидерство. Гарантирането на доставките при най-авангардните интегрални схеми се превърна в икономически и геополитически приоритет. Нашите цели са високи: удвояване на световния ни пазарен дял до 20 % до 2030 г. и производство на най-усъвършенстваните и енергийно ефективни полупроводници в Европа. С акта на ЕС за интегралните схеми ще подкрепим нашите високи постижения в научните изследвания и ще им помогнем да преминат от лабораторията към производството. Мобилизираме значително публично финансиране, което вече привлича крупни частни инвестиции. Освен това подготвяме необходимото, за да гарантираме сигурността на цялата верига на доставки и да избегнем бъдещи сътресения за нашата икономика, на каквито сме свидетели при настоящия недостиг на доставки на интегрални схеми. Като инвестираме във водещи пазари на бъдещето и постигнем нов баланс на световните вериги на доставки, ще позволим на европейската промишленост да остане конкурентоспособна, да създава качествени работни места и да задоволява нарастващото търсене в световен мащаб.

Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, добави: Инициативата „Интегрални схеми за Европа“ е тясно свързана с „Хоризонт Европа“ и ще разчита на непрекъснати научни изследвания и иновации за разработването на следващото поколение по-малки и по-ефективни в енергийно отношение интегрални схеми. С бъдещата инициатива ще бъде предоставена чудесна възможност на нашите изследователи, новатори и стартиращи предприятия да играят водеща роля в новата вълна от иновации, благодарение на която ще се разработят дълбокотехнологични решения, основани на хардуер. Разработването и производството на интегрални схеми в Европа ще бъде от полза за нашите икономически участници в ключови вериги за създаване на стойност и ще ни помогне да постигнем амбициозните си цели в областите на строителството, транспорта, енергетиката и цифровите технологии.“

Държавите членки се насърчават незабавно да започнат координационни усилия в съответствие с препоръката, за да се установи текущото състояние на веригата за създаване на стойност на полупроводниците в целия ЕС, да се предвидят потенциалните смущения и да се предприемат коригиращи мерки за преодоляване на настоящия недостиг до приемането на регламента. Ще е необходимо Европейският парламент и държавите членки да обсъдят предложенията на Комисията за Европейски акт за интегралните схеми в рамките на обикновената законодателна процедура. След евентуалното си приемане регламентът ще се прилага пряко в целия ЕС.

Интегралните схеми са стратегически активи за основни промишлени вериги за създаване на стойност. С цифровата трансформация се появяват нови пазари за сектора на интегралните схеми, като например силно автоматизирани автомобили, изчислителен облак, интернет на нещата, свързаност (5G/6G), космическо пространство/отбрана, изчислителни мощности и суперкомпютри. Полупроводниците са също така в центъра на силни геополитически интереси, като определят възможностите на държавите да действат (във военно, икономическо, промишлено отношение) и стимулират цифровия преход. В речта си за състоянието на Съюза от 2021 г. председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен определи визия за стратегията на Европа за интегралните схеми с цел съвместно създаване на съвременна европейска екосистема за интегрални схеми, включително за тяхното производство, както и свързване на възможностите от световна класа на ЕС за научни изследвания, проектиране и изпитване. Председателят посети и ASML, един от основните участници в световната верига за създаване на стойност в областта на полупроводниците, базиран в Айндховен.

През юли 2021 г. Европейската комисия стартира Алианса за процесори и полупроводникови технологии с цел установяване на настоящите пропуски в производството на микрочипове и технологичното развитие, необходимо за процъфтяването на дружествата и организациите, независимо от техния размер. Алиансът ще спомогне за насърчаване на сътрудничеството между съществуващите и бъдещите инициативи на ЕС, ще играе важна консултативна роля и ще предостави стратегическа пътна карта за инициативата „Интегрални схеми за Европа“, заедно с други заинтересовани страни.

Към днешна дата в съвместна декларация, подписана през декември 2020 г., 22 държави членки са поели ангажимент да работят заедно за укрепване на веригата за създаване на стойност в областта на електрониката и вградените системи в Европа и за укрепване на водещия производствен капацитет. Новите мерки ще помогнат на Европа да постигне своите цели за цифровото десетилетие до 2030 г. за 20 % дял на световния пазар на интегрални схеми до 2030 г. Заедно с акта за интегралните схеми Комисията публикува и целево проучване сред заинтересованите страни, за да събере подробна информация за настоящото и бъдещото търсене на интегралните схеми и полупроводниковите пластини. Резултатите от това проучване ще помогнат да се разбере по-добре как недостигът на интегрални схеми се отразява на европейската промишленост.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.

Свързани новини