Last news in Fakti

28 Декември, 2023 03:13 3 573 16

28 декември 2002 г. В София показно е разстрелян бившият главен военен прокурор Николай Колев

  • николай колев-
  • убийство-
  • военен прокурор

Подкупът от 150 000 долара е трябвало да стигне до Никола Филчев в края на 1999 година

На 28 декември 2002 г. вечерта прокурорът от Върховна административна прокуратура Николай Колев се прибира в дома си край „Пирогов“ и освобождава охраната си. Минути по-късно той излиза отново на улицата вече по анцуг и маратонки, тъй като е установил, че батериите на дистанционното за телевизора са изтощени, припомня narod.bg.

Купува набързо нови батерии и тръгва към дома си на пресечката на ул. „Абоба“ с бул. „Пенчо Славейков“. В този момент към гърба му се появява мъж, който открива огън по него с пистолет със заглушител.

Николай Колев е надупчен с 10 куршума, а убиецът изчезва в тъмнината. По време на огледа до трупа на Николай Колев е открита невзривена граната.

Два дни след убийството на Николай Колев в София е открит нов труп – психологът на специализирания отряд на баретите в МВР Владимир Димов е намерен мъртъв в колата си с куршум в главата и с взривена ръка.

Показният разстрел на висшия прокурор идва след като Николай Колев влиза в публичен скандал с Никола Филчев. През 2001 г. магистратът дава скандално интервю, като обвинява главния прокурор в злоупотреба с власт, мокри поръчки и хвърля бомбата, че има психически отклонения, заради които трябва незабавно да бъде освидетелстван и освободен от поста си. Седмици след интервюто Николай Колев е арестуван от барети, а в колата му е подхвърлено пакетче кокаин. Той прекарва дълги месеци в ареста, преди да бъде освободен поради липса на каквито и да е доказателства.

След като излиза от килията, Николай Колев предупреждава по телевизията, че Никола Филчев подготвя убийството му. Въпреки, че на магистратът е осигурена държавна охрана, той губи живота си, застигнат от куршумите на наемен убиец. Впоследствие Нанка Колева, вдовица на разстреляния прокурор, обявява, че убийството на мъжа ѝ е организирано от тогавашния шеф на баретите Филко Славов.

Според думите ѝ, за да бъде отклонено разследването за двете убийства, е спусната удобната версия, че Николай Колев и Владимир Димов са взели пари от сръбската мафия, за да освободят от затвора арестувания Сретан Йосич. Според Едвин Сугарев за свободата на сръбския мафиот действително са платени 2,5 милиона германски марки, но парите са прибрани от Филко Славов и Алексей Петров.

Преди да се стигне до шокиращата екзекуция на прокурора Николай Колев висшият магистрат несполучливо е нагласен като поръчител на друго неразкрито убийство в София – това на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Тя е открита заклана в дома си в столичния квартал „Стрелбище“ на 28 февруари 2000 г.

Година по-рано Надежда Георгиева напуска със скандал работата си при Орлин Аврамов, мастит бизнесмен и собственик на винарната „Стара изба” в Ямбол, за да стане секретарка на влиятелен бизнесмен. Неофициално се твърди, че Георгиева е била любовница на Никола Филчев.

Докато е в София, ямболската адвокатка се сближава с Димитрина Калайджиева, която е секретарка на прокурора Николай Колев.

Надежда Георгиева не е случаен юрист – заради близостта си с главния прокурор Никола Филчев тя върши специфични услуги под негово давления. Твърди се, че Надежда Георгиева получава $150 000 подкуп, които трябва да предаде на Филчев. Сумата е за приватизацията на държавното предприятие „Океански риболов”.

В началото на 90-те дружеството, което е осигурявало по 130 тона риба дневно, е завзето от бизнесмена Петко Русинов, офицер от Държавна сигурност. За отрицателно време са разпродадени корабите и активите на държавното предприятие, а десетки моряци напускат работа. Едва през 1998-а, след десетки сигнали на шефа на моряшкия синдикат Пламен Симов, прокуратурата се сезира и стартира разследване.

Подкупът от 150 000 долара е трябвало да стигне до Никола Филчев в края на 1999-а, за да бъде потулена кражбата на „Океански риболов”. В този момент Филчев е в добри отношения с варненския магистрат Николай Колев.

Трупът на Надежда Георгиева е открит на 29 февруари 2000 г. в мезонета ѝ в столичния квартал „Стрелбище”. По това време Никола Филчев е в Либия с правителствения самолет, за да лобира за освобождаването на медицинските ни сестри. Впоследствие това ще е основният довод, с който съда отказва да повика като свидетел главния прокурор, камо ли да му повдигна обвинения.

Николай Колев е роден през 1949 г. в Сливен. Завършва Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски" и започва работа в Сливенската военно окръжна прокуратура. През 1991 година е назначен в прокуратурата на въоръжените сили. От декември 1994 до ноември 1996 година изпълнява длъжността прокурор на въоръжените сили.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Разпознах анцуга адидас

    42 1 Отговор
    само липсват обувките с пискюлчетата и ланеца. Това беше мутренската униформа тогава. Иначе беше прав за Филчев.
  • 3 Отврат

    28 4 Отговор
    Сливенци, варненци, ямболци....а бе ие в София ли сме или къде?!

    Коментиран от #6, #13, #14

  • 4 ГЕРБЕР

    8 31 Отговор

    До коментар #1 от "Психически отклонения":

    ХОРА ГЛАСУВАЙТЕ САМО ЗА ГЕРБ И БАЦЕ, ВСИЧКИ ДРУГИ СА ПРЕСТЪПНИЦИ.
  • 5 Пламен

    31 8 Отговор
    Николай Колев беше съдружник на Тиквата и Таки в бизнеса с кокаин. Тука ги изкарват някакъв герой
  • 6 Ти специално физически си в София

    23 2 Отговор

    До коментар #3 от "Отврат":

    обаче умствено си си още на село.
  • 7 Александър

    28 1 Отговор
    Мафията си има държава...
  • 8 Филчев, Татарчев

    38 1 Отговор
    бяха резултат на промяната на вятъра на властта. Все хора с неограничена власт. Филчев наистина беше невменяем с много власт в ръцете и трябваше да го крие иначе изчезваше от поста. Да, всичко това се случи под носа ни, когато на власт дойде издънката на червената магия, синята мафия СДС.
  • 9 Кой не скача

    37 5 Отговор
    е червен! Така крякаше пловдивскиякопанар, който пише мемоари в Драгалевци, а надка припяваше. Баламосваха хората и прибираха в джоба. А за сиромаха кога е било бял ден?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Чудовищни престъпления

    26 3 Отговор
    се вършеха пред очите ни и с мълчаливото участие на управляващата тогава СДС. Престъпниците не се вълнуват от политически цвят, защото парите не миришат, а властта и постовете дават още власт и пари.
  • 12 никога бкп

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "ала бала партийците":

    не е вярно, пе.д.алче
  • 13 Твоят

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "Отврат":

    Род от къде е дошъл в София? От северозапада ,вероятно.
  • 14 Кадир

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "Отврат":

    Абе, я направо София я правете отделна държава и ни отървете от тъпотията си. И без това за нищо не става като град, стига сме я изхранвали само.
  • 15 Емо

    16 1 Отговор
    Трябва ли да се правим, че не знаем эа коя групировка работеше Колев, става въпрос за ТИМ. Всеки прокурор и по-висш полицай работи за някоя групировка. На Татарчев също не му е чиста работата и не едно убийство виси на съвестта му.
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 2 Отговор
    "...Минути по-късно той излиза отново на улицата вече по анцуг и маратонки, тъй като е установил, че батериите на дистанционното за ТЕЛЕВИЗОРА са изтощени,..."
    Да, пристрастяването към телевизия води до "ТЕЖКИ УВРЕЖДАНИЯ"...