Last news in Fakti

19 Януари, 2022 09:14 932 12

80 милиарда евро ще бъдат инвестирани във висшето образование до 2027 г.

  • образование-
  • вуз-
  • мария габриел-
  • ес-
  • ек-
  • висше образование-
  • инвестиция-
  • милиарди-
  • еврокомисар-
  • университети

Мария Габриел подчерта и ключовата роля на университетите като двигатели на екологичния и цифров преход

Българският еврокомисар Мария Габриел представи още две свои инициативи - Европейска стратегия за университетите и предложение за Препоръка на Съвета относно изграждането на мостове за ефективно европейско сътрудничество в областта на висшето образование.

„Днес, повече от всякога, се нуждаем от приноса на висшите учебни заведения, за да отговорим на глобалните обществени предизвикателства. В Европа те са над 5000. Имаме и 17.5 милиона студенти, 1.4 милиона преподаватели и 1.2 милиона изследователи. Това многообразие и талант са нашата сила и израз на европейския начин на живот. Подкрепата за тях е инвестиция в настоящето и бъдещето ни”, заяви Мария Габриел.

Комисар Габриел обърна внимание, че Стратегията се основава на четири основни измерения, за всяко от които са предложени конкретни действия. Първото е укрепване на европейското измерение на висшето образование и научните изследвания, включващ четири конкретни действия. „Целим увеличаване броя на европейските университетски алианси, което за 2 години означава над 500 участващи университети в инициативата и бюджет от 1.1 милиарда евро до 2027 г. Второ, ще бъдат проучени възможностите за правен статут на университетските алианси. Трето, искаме да вървим в посока Европейска диплома в областта на висшето образование. Ще разширим и инициативата за Европейска студентска карта чрез въвеждане на уникален европейски студентски идентификатор за всички мобилни студенти до 2022 г. и за всички студенти в Европа до средата на 2024 г. “, коментира българският еврокомисар.

Вторият стълб е насочен към подкрепа за университетите като «фарове» на европейския начин на живот. За първи науката и иновациите са залегнали в основата на стратегията за развитие на университетите.

Комисар Габриел подчерта и ключовата роля на университетите като двигатели на екологичния и цифров преход. Това е третият стълб на стратегията. Инициативите включват иновативни подходи към ученето и преподаването, като например «живи лаборатории», «Новатори в училищата» и провеждане на ежегодно Европейско изложение на талантите. Тя изтъкна и създаването на Платформа за транснационални партньорства между студенти, преподаватели и бизнеса за борба с климатичните промени. „В подкрепа на цифровия преход работим за Европейска програма по магистратура за суперкомпютри, Академия на Европейския алианс за акумулаторните батерии и създаване на «пътна карта» за по-голямо представителство на жените в STEM специалностите”, коментира българският еврокомисар.

Четвъртият стълб е свързан с международното измерение на висшето образование за утвърждаване на Европа като дестинация и място за развитие на таланти. Той включва укрепване на партньорствата със Западните Балкани, съседните на ЕС държави и Африка, разработване на портал „Проучване в Европа“ за насърчаване на международния обмен. Ще бъде предоставена подкрепа за изпълнение на съвместни магистърски програми „Еразмус Мундус“ в отговор на глобалните предизвикателства. „За първи път със Стратегията предлагаме и механизъм за проследяване на изпълнението. Европейска обсерватория на сектора на висшето образование и информационно табло за проследяване на напредъка ще отчитат постигнатите резултати. Мобилизираме 80 милиарда евро европейски средства във висшето образование до 2027 г. на европейско, национално и регионално равнище в подкрепа на инициативите. Вярвам, че работейки заедно, с държавите членки, регионите, гражданското общество и сектора на висшето образование, можем да превърнем стратегията в реалност“, заключи на пресконференцията българският еврокомисар.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    12 0 Отговор
    Парадокс....!!! Все повече пари се наливат , и все по големи тъпанари се произвеждат !!!??? Пример - канадците !

    Коментиран от #3

  • 2 КРА

    10 0 Отговор
    То няма висше образование, а те щели да инвестират в него.
  • 3 ЕС - EU

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    ВЕРНО !
  • 4 нс1ст

    4 0 Отговор
    УБИТ или пък беше УниБИТ ще продължи да произвежда качествени кадри, а магистратурата по национална-сигурност ще се издигне на нови висоти!
  • 5 ivaniv

    8 0 Отговор
    има още много за крадене . 80 милиарда ..........
  • 6 друга тема

    4 0 Отговор
    Висшето образование вече щяло да бъде в областите(облаците)на психологията,логистиката и спорта. Там били големите чекмеджета. С големите пачки и кюлчета. А после,нещо промишленост,това-онова? После,яжте си ушите!
  • 7 Начо Крика

    4 0 Отговор
    Ехаааа, пак ще има за крадене!
  • 8 SH BG

    1 0 Отговор
    Мизата за опростачаване и въвеждане в редиците на ЛГБТИ на децата и младежите се вдига все повече и повече...!!!

    Дааа...!!!
  • 9 АлФашагата

    5 0 Отговор
    До кога ще ни дотягате с брътвежите на тази гербераЗкаМисирка!?
    Време е да се прибира у дома и да се захване с някакъв обществено полезен труд, хигиенист например.
    Има нещо отвратително в тази - нещо гнусно, подло, душевно нечистоплътно, вероятно и еврейско.
  • 10 Сандо

    1 0 Отговор
    Ако някой не го мързи да раздели тия милиарди на години,брой държави,университети,преподаватели,студенти,изследователи,програми и каквото още намери и ще разбере за каква мизерна сума става дума.А иначе като за хвалба е добре.
  • 11 Беги беги

    1 0 Отговор
    Сметнах, че на детето ми ще му трябват 120 000 евро минимум за да завърши в Германия, където образованието е безплатно. Откъде да ги взема?
  • 12 точно така

    1 0 Отговор
    давайте пак на богатите пари -те бедните неогат да издържат студенти