Last news in Fakti

9 Февруари, 2022 15:08 7 257 42

ЕК предприема правни действия срещу България

  • ек-
  • ес-
  • българия-
  • природа-
  • инвазивни чужди видове-
  • екология-
  • биоразнообразие-
  • европа-
  • околна среда

Някои държави не са създали системи за наблюдение на инвазивните чужди видове

ЕК предприема правни действия срещу България - 1
Снимка: БГНЕС

Еврокомисията предприема правни действия срещу 15 държави членки с цел подобряване на предотвратяването и управлението на инвазивни чужди видове. До юли 2019 г. Белгия, България, Кипър, Чехия, Франция, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словения и Словакия не са изготвили, приложили и съобщили на Комисията планове за действие по отношение на инвазивните чужди видове, които засягат в най-голяма степен Съюза, в съответствие с Регламент (ЕС) № 1143/2014. Тези видове оказват толкова неблагоприятно въздействие върху околната среда и здравето, че е необходимо приемането на мерки, приложими в целия ЕС.

Производствата за установяване на нарушение, образувани срещу България, Гърция и Румъния, се отнасят и до това, че тези държави не са създали системи за наблюдение на инвазивните чужди видове. Крайният срок за тази мярка изтече през януари 2018 г. Освен това Комисията призовава Гърция и Румъния да създадат напълно функциониращи структури за извършване на официални проверки, необходими за предотвратяване на преднамереното въвеждане в Съюза на инвазивни чужди видове.

Предотвратяване на вреди за биологичното разнообразие в Европа

Инвазивните чужди видове са една от петте основни причини за загуба на биоразнообразие в Европа и по света. Това са растения и животни, които в резултат на човешка намеса се въвеждат случайно или умишлено в естествена среда, в която обикновено не се срещат. Те представляват сериозна заплаха за местните растения и животни в Европа и по оценки причиняват на европейската икономика щети в размер на 12 млрд. евро годишно.

Регламент (ЕС) № 1143/2014 относно предотвратяването и управлението на въвеждането и разпространението на инвазивни чужди видове изисква от държавите членки да идентифицират и управляват пътищата, по които се въвеждат и разпространяват инвазивни чужди видове. Голяма част от тези видове се въвеждат в Съюза непреднамерено. Ето защо е от решаващо значение пътищата за непреднамерено въвеждане да се управляват по-ефективно въз основа на оценки за обема на видовете и потенциалното въздействие на тези видове. Сред примерите в това отношение са живи организми, транспортирани непреднамерено в баластни води и утайки от кораби, чрез въдичарско или друго риболовно оборудване, когато рибари пътуват в чужбина, или чрез контейнери, използвани в международната търговия, вредители, които остават незабелязани при търговия с растения или дървен материал, и други. Въпреки напредъка при приоритизирането на пътищата, прилагането на разпоредбите все още изостава в повечето държави членки. До момента само 12 държави членки са изготвили, приели и съобщили на Комисията своите планове за действие във връзка с най-важните пътища за навлизане на инвазивни чужди видове.

Регламент (ЕС) № 1143/2014 влезе в сила на 1 януари 2015 г. Той е насочен към видовете, за които се смята, че „засягат Съюза“. Понастоящем има 66 такива вида, които представляват риск на европейско равнище, например растения като воден зюмбюл и животни като азиатски стършел или миеща се мечка. Държавите членки са длъжни да предприемат ефективни мерки за предотвратяване на преднамереното или непреднамереното въвеждане на тези видове в ЕС, за откриването им и за предприемане на мерки за бързо ликвидиране на ранен етап от инвазията. Ако даден вид вече е широко разпространен, държавите трябва да предприемат мерки за ликвидиране и контрол или за предотвратяване на по-нататъшното му разпространение. В този контекст превантивните действия, които са обект на днешните производства за установяване на нарушение, са от съществено значение, защото е много по-ефективно и по-евтино да се предотвратява въвеждането на инвазивни видове, отколкото да се смекчават и отстраняват щетите, след като такива видове станат широко разпространени. В Европейският зелен пакт и европейската стратегия за биологичното разнообразие за 2030 г. се подчертава колко е важно до 2030 г. природата в ЕС да започне да се възстановява чрез по-добро опазване и възстановяване на екосистемите.

Действия по правоприлагане от страна на Комисията

Комисията оказва на държавите членки редовно и трайно съдействие с оглед на правилното прилагане на действащото законодателство, като при необходимост използва правомощията си за правоприлагане. Това е от решаващо значение за опазването на природата в ЕС, така че гражданите да могат да разчитат на нейните услуги в целия Съюз.

През юни 2021 г. Комисията изпрати на 18 държави членки официални уведомителни писма по този въпрос. Тъй като отговорите, получени от горепосочените 15 държави членки, бяха незадоволителни, Комисията реши да издаде мотивирани становища. Посочените държави разполагат с два месеца, за да отговорят и предприемат необходимите мерки. В противен случай може да бъде сезиран Съдът на ЕС.

Въздействие върху здравето, околната среда и икономиката

В околната среда в Европа има поне 12 000 чужди вида, от които 10—15 % са инвазивни. Инвазивните чужди видове могат да доведат до изчезването на местни видове, например чрез конкуренция за ограничени ресурси като храна и местообитания, кръстосване или разпространение на болести. Те могат да променят функционирането на цели екосистеми и така да ограничат способността им да предоставят ценни услуги, като опрашване, регулиране на водите или контрол на наводненията. Например азиатският стършел, въведен случайно в Европа през 2005 г., напада местните медоносни пчели, намалява местното биологично разнообразие от насекоми и оказва въздействие върху услугите по опрашване като цяло.

Инвазивните чужди видове често оказват значително икономическо въздействие, като водят до намаляване на добивите от селското, горското и рибното стопанство. Например гребеновидната медуза, въведена случайно в Черно море, е причинила рязко намаляване на поне 26 търговски рибни запаса в Черно море, включително запасите от хамсия и атлантическо-средиземноморска скумрия. Инвазивните видове могат да нанасят щети на инфраструктурата, да възпрепятстват транспорта или да намалят наличността на вода, като блокират водни пътища или запушват промишлени водопроводи. Инвазивните чужди видове могат също така да са сериозен проблем за човешкото здраве, като предизвикват тежки алергии и кожни проблеми (напр. изгаряния, причинени от гигантски хераклеум) и действат като вектори на опасни патогени и болести (напр. предаване на болести на животни и хора от миещи се мечки).

Контекст

Като част от амбицията за опазване и възстановяване на екосистемите, заложена в европейската стратегия за биологичното разнообразие за 2030 г., през следващите месеци Комисията ще предложи всеобхватен законодателен акт за възстановяване на природата с обвързващи цели. Той ще се основава на директивите за местообитанията и птиците, с които от 1992 г. насам се регулира опазването на естествените местообитания и дивата фауна и флора в ЕС, като се вземат предвид икономическите, социалните, културните и регионалните изисквания. Новото предложение ще има за цел околната среда да стане по-устойчива, така че тя да продължи да ни предоставя услуги, посредством възстановяване до 2050 г. на различни екосистеми, включително морски, със средносрочни цели до 2030 г. Това ще окаже положително въздействие и върху климата, тъй като вниманието ще бъде насочено по-специално към увредените екосистеми с най-голям потенциал за улавяне и съхранение на въглерод.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 деменция

    51 8 Отговор
    ЕС най корумпираната организация, пълна с нереализирали се в бизнеса слуги!
  • 2 гост

    17 51 Отговор
    Тука имаме много инвазивни видове - путинофили и рублофили.

    Коментиран от #8, #10, #11

  • 3 ГЕШЕВ

    31 5 Отговор
    Е инвазивен вид!!
  • 4 Жертва на терор

    39 0 Отговор
    В България се изтезават хора! Забравете за животните!
    Прокуратурата потулва жалбите ми!
  • 5 Борисов

    32 4 Отговор
    Ние не сме предприели мерки доста препоръки, но пък за 12 години управление окрадохме толкова европари, че въобще не ни пука. Така или иначе ще ги връща тъпия народ от овце. Аз нали си имам шкафчета, куфари и гардероби

    Коментиран от #33

  • 6 Майна

    49 1 Отговор
    Най-застрашения вид е БЪЛГАРИНЪТ ..Той или се евакуира или бавно загива на родна земя...
  • 7 Display

    32 5 Отговор
    Инвазивни видове колкото искаш......ромове, коняци, атлантици, помаци.........мога и да продължа.............
  • 8 Те са паразити

    20 8 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Смучат европари. Живеят от тях, а в същото време работят усилено за унищожаването на европейската икономика.
  • 9 Боко - Пъмпкина

    17 1 Отговор
    Създадохме ги, но финансовите средства стигнаха за реализиране на идеята само до чертеж (като самолетите ф16 от сащ)!
    Ако отпуснете още 2 -3 контейнера с пачки по 500 евро, плюс един палет кюлчета, ще помолим Каракачанката и Валерката да скалъ.... аааа да реализират един достоен европейски проект (като оградата по границата с Турция)!!!
  • 10 Garo

    41 3 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Най - опасния инвазивен вид обаче са соросоидните. Те доведоха до изчезване на 3 милиона българи за 30 години. Тва си е сериозна цифра.
  • 11 Българин

    18 13 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Те путинофилите са местни видове обаче имаме 4 бази със инвазивни чужди видове както и едни НПО-та които оказват неблагоприятно влияние на местните видове - крайно време е да се отървем от тях.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Niknay

    25 0 Отговор
    А кога ЕС ще предприеме мерки срещу Германия и в частност Меркел за агресивно инпортиране на инвазивни чужди видове ....
  • 14 ФактЪ

    16 3 Отговор
    Бай Ганьо не разбира от такова неща. На Бай Ганьо му дай асфалт, ел. енергия и еврофондове. Дай му на Бай Ганьо...да краде.

    Коментиран от #19

  • 15 пиер

    16 3 Отговор
    ес - бандитска сбирщина

    Коментиран от #21

  • 16 Ние сме територия, но не и Държава

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дар за реализации":

    Подай молба при Краварите.
  • 17 Националист

    5 15 Отговор
    руските шпиони налазили българия и техните гостоприемни братя русофилите да бъдат прогонени или изтребени

    Коментиран от #24

  • 18 НЯКОЙ

    12 1 Отговор
    Както се казва "Всичката Мара втасала .....". Не знам какво стана с изискването за формата на краставиците?
  • 19 Българин

    17 1 Отговор

    До коментар #14 от "ФактЪ":

    Е така де ама нали тъкмо чуждите инвазивни видове които се разположиха в България след 1989 позволиха бай Ганьо да краде - даже го поощряваха - поддържаха го на власт и му пращаха еврофондове да краде.

    Коментиран от #37

  • 20 Факти

    19 0 Отговор
    Пълни лицемери, а да внасяме арабески и други подобни видове може?

    Коментиран от #23

  • 21 dhgcmk

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "пиер":

    много са неприятни ...
  • 22 Тошо

    17 1 Отговор
    ХОРАТА СЕ БОРЯТ ЗА НАСЪЩНИЯ СИ,А ТЕЗИ ТЪРТЕИ ТРЪГНАЛИ КРАСТАВИЦИТЕ ДА ИЗПРАВЯТ.БЕЗПОЛЕЗНА БРЮКСЕЛСКА ПАПЛАЧ.

    Коментиран от #25

  • 23 гкнфгф

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Факти":

    отвратителни лицемери
  • 24 Българин

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Националист":

    Писал си се националист а пишеш България с малка буква - явно националността ти не е българска.
  • 25 Евроджендърчетата

    12 0 Отговор

    До коментар #22 от "Тошо":

    какво ги интересува че българите са бедни - за тях е по-важно краставиците да не са много криви че не могат да ги ползват.
  • 26 9032

    6 0 Отговор
    От утре нито един ученик в училище, нито един болен в болница, ако преди това не е утрепал поне един представител от инвазивен чужд вид - азиатски стършел, например.
  • 27 Кауш

    12 2 Отговор
    Ние не можем да се справим с нашите инванзивни видове - Бойко, Гешев и сие, те искат да се борим с чужди инвазивни видове.
  • 28 ДаЗдраПерМа

    3 0 Отговор
    темата е много важна, разпространява се яко зелената миризливка на латиница Pentatomidae. Няма врагове в природата и никой не я яде. Най вероятно заплахата идва от Грузия защото са пламнали Абхазия и Осетия. При нас беше по морето а сега и в централна България. Пуснали са ги за борба против колорадския бръмбар но вече се размножават безконтролно.

    Коментиран от #31

  • 29 ек ни изнудва от газ, ток до въздух

    4 0 Отговор
    2 млрд. вноска на българския народ в ек, като ек дава евро програми за усвоаване от определени организации, фирми. Схемата я знаем от години за европарите и усвояването.
    ек и разни екуактивисти хранутници на корпоративно- олигархични нпо-та измислят наредби за глоби, и нито една за изравняване заплащането в България и западен ес.
    Затова българите се отопляват на дърва и боклуци, а в западен ес на ток и газ, шото там средната заплата е - 40000 5000 лв., а у нас се получава, че минимална и средна е почти едно и също-с изключение на София.

    Друга евру сметка за евру газ от Русия през “ борсата на ек“
    От Русия пазарно договаряне- 200 $ за 1000 м3
    През “ ек борса за газ, ток“ с такси, комисионни за ек посредници- 2000 $ за 1000 м3 за същата руска газ

    България потребява около 4 млрд м3 годишно
    От Русия директно пазарно договаряне-
    200 $ х 4 млн=
    Същия газ през “ ек борса“-
    2000 $ х 4 млн.=

    Излиза, че българският народ веднъж годишно дава 2 млрд. на ек, да плаща глоби на ек, като ек го задължава също да купува газ през “ ек борсата“ за 2000 $ х 4 млн.
    вместо да си я купуваме директно пазарно от Русия за 200 $ х 4 млн.
    Колко губим заради ек всеки може да сметне сам!
  • 30 Не са пазнали с Ганьо на глава

    3 5 Отговор
    Не можеш излезе, той по умен от всички в цял свят търси келепира, кражба .Живее още в средновековието хвърля боклук от терасата,на улицата по пътя,топли се с дрехи и гуми купува кола втора употреба демек кшчето за боклук на Европа важна е икономията нали ?Бай Ганьо книгата улавя части от българската природа по забавен начин, но и ви кара да се замислите за сериозните проблеми, които има в природата
  • 31 2794

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "ДаЗдраПерМа":

    Зелената миризливка, ако за едно и също насекомо говорим, тази която има СТЕЛТ форма, я познавам още от дете, смятай преди 50 г., когато ЕС беше Общ пазар.
  • 32 ФАКТ

    6 2 Отговор
    Където има либерасти, има само инвазии на всякакви подчовеци и видове.Това води към гибел ! Единствената нормална държава в Европа се оказа Русия !
  • 33 до Борисов

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Борисов":

    Ние не сме предприели мерки доста препоръки, но пък за 12 години управление окрадохме толкова европари, че въобще не ни пука. Така или иначе ще ги връща тъпия народ от овце. Аз нали си имам шкафчета, куфари и гардероби
    ..................................................................

    А най странното е, че ек, еп, сащ, англия подкрепяха 12 години това управление и му изсипваха милиарди еврофондове, наричай ги “ стожери на евроатлантическата демокрация и законност в ес-България“
  • 34 Инвазивен вид брюкселските кр--е---тен

    6 0 Отговор
    Dont look up - напълни се с идиоти целия Европарламент, еврокомисия, нашите институции .. кре----тен до кре----тена....нечувани и невиждани деб-и--ли на всички нива....самоунищожението е въпрос на месеци...
  • 35 Най-инвазивните

    3 0 Отговор
    видове изповядва исляма. Да вземат мерки и да приложат съответните херби, фито и хомициди. Но първо да се обезпаразитят. Газта действа добре срещу въшки и джендъри.
  • 36 Доко

    2 0 Отговор
    Зелените , защо не са си свършили работата? А иначе много им знай човката. В природата , през демократичния ни преход влязоха много Пирани, екзотични змии , гущери водни костенурки и какви ли не още животни отглеждани от хората а после пускани на свобода сред природата. Ето за това в зоо-магазините трябва да се забрани продажбата на екзотични животни или всяка покупка да е с документ за контрол от ветеринар.
  • 37 Да дааа

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Умишлено гушиха нашите политици за да ни затрият икономиката и да ни натъпчат с финансови заеми който и правнуците ни няма да успеят да изплатят.Гадовете ще ни заличат като народ
  • 38 кУмУнист

    2 0 Отговор
    Инвазивните видове в Европа са талибаните от арабските държави, за животните не му мислете, за онези дето се гърмят мислете.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Българин

    2 0 Отговор
    това са абсолютни простотии, още малко и ще ни наказват когато си попърдаме и оригваме, егати бюрокрацията, която и ние издържаме.
  • 41 Тракиец

    1 0 Отговор
    А аааа Европата.Ние такива работи нямаме.. и да имаме как ще ги контролираме и наблюдаваме .Не може така .Нали после макетата ще ревнат,че сме фашисти.В Тея работи не ни забърквайте.А да питам само.И нашите домати пише ли ги в графата,че ги изконтролирахте.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.