Last news in Fakti

9 Февруари, 2022 18:01 2 337 36

Урсула фон дер Лайен: Това ще промени съществено конкурентоспособността на европейския единен пазар

  • ек-
  • урсула фон дер лайен-
  • ес-
  • единен пазар-
  • конкурентоспособност

Държавите се насърчават незабавно да започнат координационни усилия в съответствие с препоръката

Урсула фон дер Лайен: Това ще промени съществено конкурентоспособността на европейския единен пазар - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Еврокомисията предлага всеобхватен набор от мерки за гарантиране на сигурността на доставките, устойчивостта и технологичното лидерство на ЕС в областта на полупроводниковите технологии и приложения. С Европейския акт за интегралните схеми ще се засили конкурентоспособността и устойчивостта на Европа и ще се спомогне за осъществяването на цифровия и екологичния преход.

Неотдавнашният недостиг на полупроводници в световен мащаб доведе до затваряне на заводи в широк кръг от сектори — от автомобили до медицинско оборудване. В автомобилния сектор например производството в някои държави от Съюза е намаляло с една трета през 2021 г. Това показа изключителната глобална зависимост на веригата за създаване на стойност в областта на полупроводниците от много ограничен брой участници в сложен геополитически контекст. Също така стана явно значението на полупроводниците за цялата европейска промишленост и общество.

Законодателният акт на ЕС за интегралните схеми ще се основава на силните страни на Европа — водещи в световен мащаб научноизследователски и технологични организации и мрежи, както и множество иновативни производители на оборудване — и ще се справи със слабостите. Актът ще спомогне за процъфтяващ сектор на полупроводниците — от научни изследвания до производство и устойчива верига на доставки. С него ще бъдат мобилизирани над 43 милиарда евро публични и частни инвестиции и ще се определят мерки за предотвратяване, подготовка, предвиждане и бързо реагиране на всяко бъдещо прекъсване на веригите на доставки, заедно с държавите членки и нашите международни партньори. Това ще даде възможност на ЕС да постигне амбицията си да удвои сегашния си пазарен дял до 20 % през 2030 г.

Европейският акт за интегралните схеми ще гарантира, че ЕС разполага с необходимите инструменти, умения и технологични възможности, за да се превърне в лидер в областта отвъд научните изследвания и технологиите в проектирането, производството и опаковането на модерни интегрални схеми, за да осигури снабдяването си с полупроводници и да се намалят външните зависимости. Основните компоненти са:

- Инициативата „Интегрални схеми за Европа“ ще обедини ресурси от Съюза, държавите членки и трети държави, асоциирани към съществуващите програми на Съюза, както и от частния сектор, чрез подобреното съвместно предприятие за интегрални схеми в резултат на стратегическото преориентиране на съществуващото съвместно предприятие „Ключови цифрови технологии“. 11 милиарда евро ще бъдат предоставени за укрепване на настоящите научни изследвания, развойна дейност и иновации, за да се гарантира внедряването на усъвършенствани полупроводникови инструменти, пилотни линии за създаване на прототипи, изпитване и експериментиране с нови устройства за иновативни приложения в реалния живот, за обучение на персонала и за развиване на задълбочено разбиране на полупроводниковата екосистема и веригата за създаване на стойност.

- Нова рамка за гарантиране на сигурността на доставките чрез привличане на инвестиции и повишен производствен капацитет, които са крайно необходими за процъфтяването на иновациите в авангардни възли, иновативни и енергийноефективни интегрални схеми. Освен това фонд за интегрални схеми ще улесни достъпа до финансиране за стартиращите предприятия, за да им помогне да развият иновациите си и да привлекат инвеститори. В него ще е включен и специален механизъм за капиталови инвестиции в полупроводници в рамките на InvestEU, в подкрепа на разрастващите се предприятия и МСП, за да се улесни техният растеж на пазара.

- Механизъм за координация между държавите членки и Комисията за наблюдение на предлагането на полупроводници, оценяване на търсенето и предвиждане на недостига. Чрез него ще се наблюдава веригата за създаване на стойност в областта на полупроводниците чрез събиране на ключови сведения от дружествата, за да се набележат основните слабости и затруднения. Той ще обедини общата кризисна оценка и ще координира действията, които да бъдат предприети, въз основа на нов набор от инструменти за извънредни ситуации. Механизмът също така ще доведе до бърза и решителна съвместна реакция, като се използват пълноценно инструментите на национално равнище и на равнище ЕС.

Комисията също така предлага съпътстваща препоръка към държавите членки. Става дума за инструмент, даващ възможност за създаване на механизъм за координация между държавите членки и Комисията, който да стартира веднага. Това ще позволи отсега нататък да се обсъждат и вземат решения относно навременни и пропорционални мерки за реакция при кризи.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви: Европейският акт за интегралните схеми ще промени съществено конкурентоспособността на европейския единен пазар в света. В краткосрочен план актът ще повиши устойчивостта ни на бъдещи кризи, като ни даде възможност да предвиждаме и избягваме прекъсванията по веригата на доставки. В средносрочен план той ще спомогне за превръщането на Европа в промишлен лидер в тази стратегическа област. С европейския законодателен акт за интегралните схеми даваме основа за инвестициите и стратегията. Но ключът към нашия успех е в европейските новатори, нашите изследователи от световна класа, хората, благодарение на които нашият континент просперира през десетилетията.

Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, добави: Интегралните схеми са необходими за екологичния и цифровия преход и за конкурентоспособността на европейската промишленост. Не бива да разчитаме на една държава или едно дружество, за да гарантираме безопасността на доставките. Трябва да направим повече заедно — в областта на научните изследвания, иновациите, проектирането, производствените съоръжения — за да гарантираме, че Европа ще бъде по-силна като ключов участник в световната верига за създаване на стойност. Това ще бъде от полза и за нашите международни партньори. Ще работим с тях, за да избегнем бъдещи проблеми с доставките.

Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар, уточни: Без интегралните схеми не са възможни цифровият преход, екологичният преход, технологичното лидерство. Гарантирането на доставките при най-авангардните интегрални схеми се превърна в икономически и геополитически приоритет. Нашите цели са високи: удвояване на световния ни пазарен дял до 20 % до 2030 г. и производство на най-усъвършенстваните и енергийно ефективни полупроводници в Европа. С акта на ЕС за интегралните схеми ще подкрепим нашите високи постижения в научните изследвания и ще им помогнем да преминат от лабораторията към производството. Мобилизираме значително публично финансиране, което вече привлича крупни частни инвестиции. Освен това подготвяме необходимото, за да гарантираме сигурността на цялата верига на доставки и да избегнем бъдещи сътресения за нашата икономика, на каквито сме свидетели при настоящия недостиг на доставки на интегрални схеми. Като инвестираме във водещи пазари на бъдещето и постигнем нов баланс на световните вериги на доставки, ще позволим на европейската промишленост да остане конкурентоспособна, да създава качествени работни места и да задоволява нарастващото търсене в световен мащаб.

Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, добави: Инициативата „Интегрални схеми за Европа“ е тясно свързана с „Хоризонт Европа“ и ще разчита на непрекъснати научни изследвания и иновации за разработването на следващото поколение по-малки и по-ефективни в енергийно отношение интегрални схеми. С бъдещата инициатива ще бъде предоставена чудесна възможност на нашите изследователи, новатори и стартиращи предприятия да играят водеща роля в новата вълна от иновации, благодарение на която ще се разработят дълбокотехнологични решения, основани на хардуер. Разработването и производството на интегрални схеми в Европа ще бъде от полза за нашите икономически участници в ключови вериги за създаване на стойност и ще ни помогне да постигнем амбициозните си цели в областите на строителството, транспорта, енергетиката и цифровите технологии.“

Държавите членки се насърчават незабавно да започнат координационни усилия в съответствие с препоръката, за да се установи текущото състояние на веригата за създаване на стойност на полупроводниците в целия ЕС, да се предвидят потенциалните смущения и да се предприемат коригиращи мерки за преодоляване на настоящия недостиг до приемането на регламента. Ще е необходимо Европейският парламент и държавите членки да обсъдят предложенията на Комисията за Европейски акт за интегралните схеми в рамките на обикновената законодателна процедура. След евентуалното си приемане регламентът ще се прилага пряко в целия ЕС.

Интегралните схеми са стратегически активи за основни промишлени вериги за създаване на стойност. С цифровата трансформация се появяват нови пазари за сектора на интегралните схеми, като например силно автоматизирани автомобили, изчислителен облак, интернет на нещата, свързаност (5G/6G), космическо пространство/отбрана, изчислителни мощности и суперкомпютри. Полупроводниците са също така в центъра на силни геополитически интереси, като определят възможностите на държавите да действат (във военно, икономическо, промишлено отношение) и стимулират цифровия преход. В речта си за състоянието на Съюза от 2021 г. председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен определи визия за стратегията на Европа за интегралните схеми с цел съвместно създаване на съвременна европейска екосистема за интегрални схеми, включително за тяхното производство, както и свързване на възможностите от световна класа на ЕС за научни изследвания, проектиране и изпитване. Председателят посети и ASML, един от основните участници в световната верига за създаване на стойност в областта на полупроводниците, базиран в Айндховен.

През юли 2021 г. Европейската комисия стартира Алианса за процесори и полупроводникови технологии с цел установяване на настоящите пропуски в производството на микрочипове и технологичното развитие, необходимо за процъфтяването на дружествата и организациите, независимо от техния размер. Алиансът ще спомогне за насърчаване на сътрудничеството между съществуващите и бъдещите инициативи на ЕС, ще играе важна консултативна роля и ще предостави стратегическа пътна карта за инициативата „Интегрални схеми за Европа“, заедно с други заинтересовани страни.

Към днешна дата в съвместна декларация, подписана през декември 2020 г., 22 държави членки са поели ангажимент да работят заедно за укрепване на веригата за създаване на стойност в областта на електрониката и вградените системи в Европа и за укрепване на водещия производствен капацитет. Новите мерки ще помогнат на Европа да постигне своите цели за цифровото десетилетие до 2030 г. за 20 % дял на световния пазар на интегрални схеми до 2030 г. Заедно с акта за интегралните схеми Комисията публикува и целево проучване сред заинтересованите страни, за да събере подробна информация за настоящото и бъдещото търсене на интегралните схеми и полупроводниковите пластини. Резултатите от това проучване ще помогнат да се разбере по-добре как недостигът на интегрални схеми се отразява на европейската промишленост.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сивата чапла

    54 3 Отговор
    Е тая пък каква крадла е!
    21 век управляват хора безидейни, плоски интересчии, нагли, подли коварни.

    Коментиран от #6, #29

  • 2 КРА

    57 1 Отговор
    Това корумпирано недоразумение е царицата на празните приказки и клишетата. Просто жалка картинка.
  • 3 урсуло урсуло

    46 2 Отговор
    Тая е толкова тъпа , че не може да схване колко е тъпа.

    Коментиран от #13

  • 4 пешо

    26 0 Отговор
    мноо грозна

    Коментиран от #32

  • 5 САНДОКАН

    27 0 Отговор
    Ей, ма умна умна та чак много умна.Някой да знае коя гимназия е завършила та и аз там да се запиша
  • 6 НЮРБЕРГ

    37 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сивата чапла":

    НОВ НЮРБЕГСКИ ПРОЦЕС ЗА ЛИЦЕТО ОТ СНИМКАТА!!!
  • 7 /////

    32 0 Отговор
    Егати съюза оня с ишиаса е за препочитане пред това нещо.
  • 8 Мунчо

    29 0 Отговор
    Ааа сетила се Мара, да се поб ара.... Що спахте досега мъ какооо?!?! Само с глупости се занимавахте досега...
  • 9 Павел пенев

    28 0 Отговор
    Тази смотаната си въобразява че ЕС има технологично преимущество.

    Коментиран от #19

  • 10 123

    27 0 Отговор
    куха та чак и дрънка
  • 11 за безопастност

    21 0 Отговор
    Да не се чете . Води до умопомрачение .
  • 12 Рошко

    29 0 Отговор
    Демек скоро олио и домати по 10 кинта у нас, тази като каже нещо все едно бълва змии
  • 13 Виталия

    22 0 Отговор

    До коментар #3 от "урсуло урсуло":

    Урси е печена айдучка. Пише за тия иновации и от трети страни, извън ЕС. България ще дрънчи на кухо, за 12 години как се разви икономиката ни ?
  • 14 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    20 0 Отговор
    Крадлива плагиатка!
  • 15 1313

    25 1 Отговор
    По примера на Бай Тошо - тая година завод за полупроводници, догодина за цели и още по-дълги проводници.
  • 16 Днеска

    13 0 Отговор
    полупроводници, догодина цели проводници
  • 17 ЕСССР трябва да се разтури!

    21 3 Отговор
    ЕСССР твърдо върви по стъпките на предшественика си. Първо преоткриха лозунгите, пропагандата и пленумите. Сега преоткриват плановата икономика. Явно трябва да очакваме преоткриване на петилетните планове и колхозите...
    Тая брюкселска кочина е крайно време да се закрие, защото излезе едно недоносЧе.

    Коментиран от #20

  • 18 пешо средния

    20 0 Отговор
    И къде са на ЕС суровините за чиповете ?Само ала-бала.
  • 19 хахаха

    20 1 Отговор

    До коментар #9 от "Павел пенев":

    нито един от топ производителите на чипове не е европейска компания

    Коментиран от #33

  • 20 Виташия

    15 0 Отговор

    До коментар #17 от "ЕСССР трябва да се разтури!":

    Абе Урсула се готви да развинти едни яки пари. Кирето да започва влакче София-Скопие, отделно полетите. Да проучи как да се получат средства. Франсето пък говори за крупни инвестиционни проекти с повече участници.
  • 21 ха ха

    14 0 Отговор
    чипче тук , чипче там , ще има за всички , 7G ви очаква
  • 22 Госあ

    20 0 Отговор
    “ лидерство на ЕС в областта на полупроводниковите технологии и приложения” хахаха по нататък не четох. Интересно в областта на патентите е, че една Япония ( на трето място след великият комунистически Китай и сащ) има два пъти повече патенти от ЕС при положение, че целият ЕС е 500 млн, а япончетата около 120 млн. Швабата тръгнала със Свещения остров да се сравнява и догонва 😂

    Коментиран от #24

  • 23 Госあ

    21 0 Отговор
    Днес слушах отчети и ми настръхнаха косите, проекти финансирани по направление наука от типа кръгова икономика и отговорен растеж са с отпуснати пари по 100 хиляди и 60 хиляди евро съответно, а три годишни проекти с яко експериментална работа и задължения за публикации в списания с импакт - по 30 хиляди евро 😂 ЕС е лидер единствено в празните приказки и дундуркането на абсолютни некадърници.
  • 24 Виталия

    13 0 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    👏Благодаря, че го написа вместо мен. Точно това си помислих, че е тръгнала да копира цивилизацията Япония. Добър финт прави Урсула. Значи "ковида" скоро ще изчезне

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Госあ

    15 0 Отговор

    До коментар #24 от "Виталия":

    Финтовете вече не вървят. Имаше един момент в който простолюдието се впечатляваше и фокусниците трупаха капитал, но ако не се осъзнаят, гилотината пак ще играе. Неизбежно е 💁 Това е достойнството на Европа.
  • 26 Госあ

    16 0 Отговор

    До коментар #24 от "Виталия":

    Иначе, ковид в Япония имаше. Втората страна пламнала след Китай. Само че всичко беше под контрол. Без сертификати и супер тежки локдауни 💁
  • 27 Марков

    18 0 Отговор
    Много дълго писание на некомпетентно лице. И в центъра на събитията Урсула фон. Известна с посредничеството при доставки на псевдо ваксините най вече Пфайзер. И нашият ББ също й ходил на гости както си призна. Само не каза какъв подарък й е занесъл - куфарче, кюлче или друго. Та ще разработваме, усвояваме производство и захранваме промишлеността с чипове. Имаме милиардите, влагаме ги и готово.
    Микроелектрониката не е псевдо ваксина. Може ли някой да сподели къде в Европа се разработват елементи микроелектроника. Това не са банички, бонбони, бижута ... Трябват разработки, покупка на патенти, специалисти, високотехнологично оборудване за развойна дейност, получаване на продукт, оборудване за производството му, внедряване и т.н. Ако беше елементарно и лесно, досега да беше създаден. Явно някъде нещо се прави, но е далеч от това в жълтия триъгълник. И трябва технологично време. И как г-жа Урсула си представя, че нейния ментор САЩ ще позволи това. Изглежда това ще е схема за усвояване на едни пари с неясен резултат за Европа и почти ясен за Америка.
    Пожелавам й успех!
  • 28 3.14К

    16 0 Отговор
    Когато бай Тошо произваждаше полупроводници, Урсула ходеше на Сленчев бряг да пише дисертация за бургаските гларуси.
  • 29 стоян

    0 12 Отговор

    До коментар #1 от "Сивата чапла":

    До 1 ком -другарю влюбен в Путина -откъде ги имаш тия данни -или просто срещу заплащане с рубли плюете по всички от ЕС
  • 30 Тая фашистка трябва да бъде съдена

    10 0 Отговор
    И разстреляна
  • 31 В сегашната геополитическа

    5 0 Отговор
    ситуация подобно упражнение ми напомня за лозунгите и плакатите по партийните кабинети, както и партийната конференция по качеството...
  • 32 Достоина актриса

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "пешо":

    за сериала Планетата на маймуните.
  • 33 А преди

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "хахаха":

    Още имам интегрални схеми от 80-те, на които пише произведено във Франция, Португалия, Британия, Италия. А сега само CHINA, чат пат Малайзия, Сингапур, Япония.
  • 34 Класика

    2 0 Отговор
    Спешно да я пратят при сестрата на бай Ставри за хоспитализация и буферни дози от неръждавейка за прочистване на задния двор,защото от нея и нейните склеротични решения тръгна всичко!!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.