Отидете към основна версия

3 749 60

Премиерът се закани сериозно на протестиращите

  • канада-
  • отава-
  • джъстин трюдо-
  • конвой на свободата

Стотици демонстранти остават в Отава в рамките на т.нар. Конвой на свободата, който пое от тихоокеанското крайбрежие и в края на месеца пристигна в канадската столица

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Канадският премиер Джъстин Трюдо задейства закон за извънредни ситуации, който позволява на федералното правителство в Канада да въведе временни мерки, надвишаващи правомощията на провинциалните власти, за гарантиране на сигурността.

Трюдо заяви, че обхватът на мерките ще бъде „ограничен във времето“, „разумни и пропорционални“ и изключват разполагане на военни.

Решението е в отговор на протестните блокади в столицата Отава срещу Covid ограниченията. Банките получават възможност да замразяват сметки на всеки, свързан с протестите, без да е необходимо съдебно разрешение. Трюдо подчерта, че няма да бъдат разполагани военни части и посочи:

"Законът за извънредните мерки ще бъде използван в подкрепа на правоприлагащите органи на всички нива в страната. Тук, в столицата ни, много семейства и малкият бизнес са принудени да се справят с незаконно създадените пречки в жилищните райони - окупирани улици, тормоз върху хората и нарушаване на закона. Това не е мирен протест.

Законът е бил активиран само веднъж досега - през 1970 година от Пиер Трюдо - баща на настоящия премиер.

Без нужда от съдебна заповед банките ще могат да замразяват личните сметки на всеки, свързан с протестите.

Стотици демонстранти остават в Отава в рамките на т.нар. Конвой на свободата, който пое от тихоокеанското крайбрежие и в края на месеца пристигна в канадската столица. Стотици от участниците в протеста, организиран от шофьори на камиони, които бяха задължени да се ваксинират, за да пресичат границата със САЩ, останаха пред парламента в Отава.

Постепенно недоволството прерасна в съпротива на всички Covid ограничения.

„Правим това, за да запазим сигурността на канадците и да защитим работните места на хората“, заяви Трюдо на пресконференция в понеделник и допълни, че полицията ще получи „още инструменти“ за затваряне и глобяване на протестите и защита на важната инфраструктура.

Критици на премиера припомниха, че той е изразил подкрепа за фермерите в Индия, които блокираха магистрали в Индия в продължение на година с думите: „Канада винаги ще защитава правото на мирен протест“.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: