Last news in Fakti

16 Февруари, 2022 08:53 2 328 26

Шефът на полицията в Отава хвърли оставка заради протестите

  • канада-
  • отава-
  • конвой на свободата-
  • джъстин трюдо

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо обяви, че ще задейства извънредни мерки, които да дадат на федералното правителство допълнителни правомощия за справяне с протестите

Шефът на полицията в Отава хвърли оставка заради протестите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Началникът на полицията в Отава подаде оставка след критики, че не е направил достатъчно, за да се справи с протестите срещу COVID ограниченията, които блокираха канадската столица, съобщава "Ройтерс".

Новината за оттеглянето на Питър Слоли от поста съобщи в Туитър Райли Брокингтън, общински съветник в Отава. Очаква се Слоли да обяви официално решението си по-късно.

Упреците спрямо него и други полицейски служители са, че са били твърде снизходителни в подхода към протестите, които са вдъхновили подражаващи им движения по целия свят и изправиха пред сериозно предизвикателство канадското правителство.

Припомняме, протестът на шофьори на камиони, добил известност като "Конвой на свободата", настоява правителството да отмени задължителниата ваксинация и други ограничения и е окупирал части от центъра на Отава от края на януари. Той също така блокираше важен граничен пункт със САЩ, който обаче беше освободен през уикенда.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо обяви, че ще задейства извънредни мерки, които да дадат на федералното правителство допълнителни правомощия за справяне с протестите.

Трюдо възнамерява да задейства Закона за извънредните ситуации, който позволява на федералното правителство да разреши прилагането на специални временни мерки за обезпечаване на сигурността при национални извънредни ситуации в страната.

Въпросните разпоредби са били използвани един-единствен път в мирно време - от бившия министър-председател Пиер Трюдо, бащата на Джъстин Трюдо, по време на т.нар. Октомврийска криза през 1970 г.

Освен това те са били задействани и два пъти през двете световни войни. Тогава обаче са били част от Закона за военните мерки.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Плъховете напускат потъващия кораб

    87 1 Отговор
    Канада е в разграра на диктатурата си.
  • 3 Луд

    105 0 Отговор
    Според мен си подава оставката,защото не е на страната на правителството
  • 4 Псевдоним

    53 0 Отговор
    Сега ще сложат на негово място някой като Златанов от нашето МВР.
  • 5 Бат Пешо

    82 1 Отговор
    Колкото и да ти е помиярска работата ако си човек в един момент ти писва и постъпваш човешки. Явно в Канада още има хора, а не са останали само помияри. Обаче не се ли намеси решително армията на страната на протестиращите, проблема май няма да се реши. Прекалено много пари са намесени тука. Чистата печалба за шефа на шмайзер за миналата година са 16 милиарда! Това съвсем официално. Спомнете си по-миналото лято тук какво беше. Хората 90 дена излизаха на протести, а бай тулупа се правеше че нямало нищо и това били някакви маргинали. Интересното е че Трюдо използва абсолютно същите думи спрямо протестиращите в Канада.
  • 6 Шок и ужас

    51 0 Отговор
    Къвто бащата, такъв и сина, ма като знам сина си представям бащата...
  • 7 no name no face no number

    49 0 Отговор
    И там шуробаджанащина като навсякъде демокрация ама за някои . Долни лъжци
  • 8 съвсем нормално

    44 0 Отговор
    Характерно за либерастията е че всички са абсолютно безотговорни т.е. не носят никаква отговорност за действията си, освен полковниците и шефовете на полицията. Това е свързано с факта, че когато караш въоръжени хора да правят нещо, най-малко се замисляш какво говориш, а когато ги изпращаш да насилват невинни хора, още повече. Затова си подава оставката. Сега очаквам доста трудно да се намери друг шеф.
  • 9 Шляхтиц

    19 1 Отговор
    По мое скромно мнение оставка не се хвърля някъде в кошче за отпадъци, а се подава в деловодството на съответното ведомство.......

    Коментиран от #10

  • 10 явно

    3 10 Отговор

    До коментар #9 от "Шляхтиц":

    имаш доста понижени нива на тестостерона и никога не си работил нещо отговорно.
  • 11 Механик

    32 2 Отговор
    Както знаем от историята, Хитлер също е задействал подобни мерки, а всички знаем как свърши това.
  • 12 Niknay

    24 0 Отговор
    Вместо да се вземат нови мерки за справяне с протестите и харченето на пари за това да вземат да отменят всички ковид мерки и хората ще се кротнат......
  • 13 Майна

    21 0 Отговор
    Нищо не е свършило ,тепърва предстои ..,,Действията на канадския премиер Джъстин Трюдо в Ухан с коронавирус (COVID-19) нарушават основните права и свободи на всички канадци , според един от подписалите Хартата на правата и свободите на Канада.

    Центърът за правосъдие за конституционни свободи, канадска консервативна юридическа застъпническа организация, започна дело срещу мандатите на Трюдо във Федералния съд. Основният кандидат по този правен въпрос е Брайън Пекфорд, консервативен политик и бивш премиер на провинция Нюфаундленд и Лабрадор.,,

    Коментиран от #17

  • 14 Майна

    21 0 Отговор
    Федералното правителство твърди, че раздел първи от канадската конституция, който позволява на правителството да ограничава основните права и свободи на хората в определени случаи, е оправдан от пандемията от COVID-19. Пекфорд не смята, че това е така.

    „Никога не е било предназначено да се използва при подобни обстоятелства“, каза той. „Това беше предназначено за много сериозни обстоятелства, като например, ако държавата е в опасност, война или въстание или други неща, които заплашват държавата като държава. Не този вид обстоятелства, при които 99 процента от хората се възстановяват от вирус. Това не е заплаха за държавата."
  • 15 123

    23 0 Отговор
    Демократична диктатура в действие.
    Къде са соросоидните анализатори да коментират, къде са санкциите на ЕС
  • 16 Ти си

    23 0 Отговор
    Прочетох последните четири реда и стигнах до заключението , че народите от западната демокрация се намират в състояние на война . Народа срещу управляващата клика и тяхната маша - фарма концертите!
  • 17 демек

    14 0 Отговор

    До коментар #13 от "Майна":

    дълбоката власт се възползва доста добре от протеста, като накрая ще стовари цялата отговорност за обедняването и липсата на снабдяване на шофьорите и протестиращите. Демек-вие сте си виновни!
  • 18 Ало журналистите

    4 1 Отговор
    Оставка се подава, а не хвърля!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 зелен петел

    11 1 Отговор
    Така се прави ,но Просто Киро няма да последва примера му. Само за оная простотия със самолетчето за Скопие,трябва да си подаде оставката.
  • 21 И какво, ще даде заповед да стрелят по

    12 0 Отговор
    хората ли? Че нали ония ще го обесят час по късно! Инквизицията била хубаво нещо за само забравили се народни слуги. Бати диктатурите!
  • 22 Европеец

    13 0 Отговор
    "след критики, че не е направил достатъчно, за да се справи с протестите срещу COVID ограниченията"

    Те полицията пребиваха протестиращи на улицата и видиш ли това не е достатъчно - сигурно трябва да ги разстрелват протестиращите вече. А нещо за правото на протест което е част от правата на човека - къде ги платените защитници на "правата на човека" - или тук няма кой да им плати.

    Диктатура в действие - който не иска да се ваксинира ще има специални групи които ще го изправят до стената и ще го разстрелват или ще го бесят на най-близкия стълб. Не е лошо униформата им да включва череп и кръстосани спринцовки.

    И после в Русия било диктатура
  • 23 Къде е Дойче Веле да ни пише за това

    14 0 Отговор
    Колко лоши са Канадците? Или там само за Русия пишат?
  • 24 Grote Ilifant

    16 0 Отговор
    Значи, доказват, че си участвал в протестите, блокират ти банковата сметка :-) Класика в демокрацията! Бай Тошо не помня да е имал подобни методи. Демагогия и гнет! Това е демокрацията в Канада.

    Коментиран от #25

  • 25 USA

    17 0 Отговор

    До коментар #24 от "Grote Ilifant":

    Няма нужда да доказват че си участвал в протестите защото ще е без съдебно решение - не им харесваш и ти блокират сметката. Това са си чисти репресии и диктатура - даже ще се справят с политическите си опоненти така.

    Набеждават някого че е участвал в протестите и му блокират банковите сметки и той нищо не може да направи защото това не стига до съда изобщо. Пълна диктатура.

    Коментиран от #26

  • 26 Grote Ilifant

    12 0 Отговор

    До коментар #25 от "USA":

    Да, това се подразбира. Ако преди 30 години ни го бяха казали, че това може да бъде възможно в Канада, и не само там, как ли щяхме да реагираме?
Новини по държави: