Last news in Fakti

15 Февруари, 2022 20:01 3 744 60

Премиерът се закани сериозно на протестиращите

  • канада-
  • отава-
  • джъстин трюдо-
  • конвой на свободата

Стотици демонстранти остават в Отава в рамките на т.нар. Конвой на свободата, който пое от тихоокеанското крайбрежие и в края на месеца пристигна в канадската столица

Премиерът се закани сериозно на протестиращите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Канадският премиер Джъстин Трюдо задейства закон за извънредни ситуации, който позволява на федералното правителство в Канада да въведе временни мерки, надвишаващи правомощията на провинциалните власти, за гарантиране на сигурността.

Трюдо заяви, че обхватът на мерките ще бъде „ограничен във времето“, „разумни и пропорционални“ и изключват разполагане на военни.

Решението е в отговор на протестните блокади в столицата Отава срещу Covid ограниченията. Банките получават възможност да замразяват сметки на всеки, свързан с протестите, без да е необходимо съдебно разрешение. Трюдо подчерта, че няма да бъдат разполагани военни части и посочи:

"Законът за извънредните мерки ще бъде използван в подкрепа на правоприлагащите органи на всички нива в страната. Тук, в столицата ни, много семейства и малкият бизнес са принудени да се справят с незаконно създадените пречки в жилищните райони - окупирани улици, тормоз върху хората и нарушаване на закона. Това не е мирен протест.

Законът е бил активиран само веднъж досега - през 1970 година от Пиер Трюдо - баща на настоящия премиер.

Без нужда от съдебна заповед банките ще могат да замразяват личните сметки на всеки, свързан с протестите.

Стотици демонстранти остават в Отава в рамките на т.нар. Конвой на свободата, който пое от тихоокеанското крайбрежие и в края на месеца пристигна в канадската столица. Стотици от участниците в протеста, организиран от шофьори на камиони, които бяха задължени да се ваксинират, за да пресичат границата със САЩ, останаха пред парламента в Отава.

Постепенно недоволството прерасна в съпротива на всички Covid ограничения.

„Правим това, за да запазим сигурността на канадците и да защитим работните места на хората“, заяви Трюдо на пресконференция в понеделник и допълни, че полицията ще получи „още инструменти“ за затваряне и глобяване на протестите и защита на важната инфраструктура.

Критици на премиера припомниха, че той е изразил подкрепа за фермерите в Индия, които блокираха магистрали в Индия в продължение на година с думите: „Канада винаги ще защитава правото на мирен протест“.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питащ

    201 2 Отговор
    Кога DW ще напишат статия за режима на диктатора Трюдо?
  • 2 ПЕНЦИОНЕР

    58 1 Отговор
    .... ВСЕ ИСКАМ ДА ТИ КАЖА... БААШАР РААХАЛ ИЛИ БАШАР РАХАЛ..... НАПРАВИ ГО.... ХА ХА ХАЙИ!!!!!
    .
  • 3 Fenasi Kerim

    149 0 Отговор
    От бункера ли се е "заканил"?
  • 4 Мечката

    143 1 Отговор
    Джъстин не е педофил, я само пириятелите му от най близко обкръжение са педофили, иначе той не е!
  • 5 Последния Софиянец

    185 3 Отговор
    Разбрахте ли защо премахват кеша?Ако протестираш ти блокират сметките и отиваш на улицата.
  • 6 Механик

    168 1 Отговор
    Дааа... Едно време, точно преди френската революция, един крал и една кралица са "задействали" подобни закони. Малко по-късно, тия същите са се запознали със закона за земното притегляне, когато ножът на гилотината е падал към вратовете им.
  • 7 Ситски лорд

    150 1 Отговор
    Всеки диктатор взима властта временно и забравя да я върне.
  • 8 Амиии

    151 2 Отговор
    Това е демокрацията! Протестираш ли, заразяват ти сметките и те обичат на глад!

    Коментиран от #11

  • 9 6efket

    75 4 Отговор
    Трудо нидеи тъка штото тес шифиори могът дътъ фанът и дътъ нъправът жина ного бързу и таткоти да стани баба ахахахаихихихо
  • 10 Ковидарите

    140 2 Отговор
    "Това не е мирен протест."!? Ми Трюдо кукличко то и ваксинирането не е мирно и доброволно?? Криеш се зад полата на Ковидарите и искаш да вземеш парите на нормалните, но по тънък лед ходиш, ще стане интересно! Да нямаш извратена фантазия за нещо с шофьори, че толкова се стараеш?
  • 11 Амиии

    87 1 Отговор

    До коментар #8 от "Амиии":

    Замразяват ти сметките и те обричат на глад!

    Коментиран от #17

  • 12 СМЕРШ

    79 1 Отговор
    Путин е направо демократ на ента степен, сметките на Ехо Москвы веднагареципрочна да се блокират!
  • 13 A50

    98 2 Отговор
    Санкции за всички непослушни. Представете си сега , когато приобщаващия комунизъм, оп грешка, капитализъм и големото нулиране Ви отнеме личната собственост и Ви дават купончета за каквото и колкото реши някаква запетайка в програмата на някакъв изкуствен интелект.

    Коментиран от #15

  • 14 Колкото повече

    104 3 Отговор
    бъркаш акито толкова повече мирише и може да те опръска. Май кариерата му ще има едно голямо петно. Аз лично съм ваксиниран но всеки трябва да има право на избор и ако не желае да не се. А и почвам да се съмнявам във ваксината, януари го прекарах пак вируса, вярно леко но все пак?

    Коментиран от #26

  • 15 Последния Софиянец

    67 4 Отговор

    До коментар #13 от "A50":

    Виртуални пари и всички под наем = на комунизъм.

    Коментиран от #18, #57

  • 16 Хаха

    90 1 Отговор
    Тоя жендър накрая ще бъде брутално изнас.лен през прашки те от дебелите, брадати и татуирани тираджии и трактористи!
  • 17 Анонимник

    69 2 Отговор

    До коментар #11 от "Амиии":

    Не забравяй и заплахите за затвор дори и за хора, които показват каквато и да е реална (дали с дарения или с раздаване на кафета.. да сериозно) подкрепа за протестиращите. Не забравяй и как се опитват да отпишат протеста като "малка група" анти-ваксъри (при все, че процентът на ваксинациите сред тираджиите в Канада, вкл. протестиращите - е над 90%) и бели расисти....
    "Прекрасно" - докато гледах за процента на ваксинираните, това ми излезе като новина на сайта на global.ca

    "Unmarked graves discovered at former residential schools at Saskatchewan First Nation"
    Поредно интернатно училище с немаркирани гробове в Канада....
  • 18 А50

    74 2 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    Горе долу е така. Но при комунизъма бяха отнети основно средствата за производство, то сега искат да те освободят и от личните вещи и имущество, и това щяло да ни направи щастливи. Познат лозунг?
  • 19 УУУУУУУУУУУУУ

    81 1 Отговор
    Това си е чиста джендърска диктатура. Те ли са пример за демокрадия. Това го е нямало даже при фашагите.

    Коментиран от #59

  • 20 Българин

    84 2 Отговор
    "Банките получават възможност да замразяват сметки на всеки, свързан с протестите, без да е необходимо съдебно разрешение."

    Само да чуя вече че на запад било "демокрация" и се спазвали "правата на човека" - това си е чиста диктатура. Ами те могат да замразят сметките и на политическите си опоненти без съд и присъда - а дали това не е целта.

    "полицията ще получи „още инструменти“ за затваряне и глобяване на протестите" - а правото на протест е част от правата на човека - къде ги сега платените "защитници на правата на човека" които ревяха за Навални или за отклонения самолет в Беларус - скрили са се като мишки.

    "обхватът на мерките ще бъде „ограничен във времето“, „разумни и пропорционални“ - той и Хитлер навремето така е казвал когато е забранил всички останали партии.

    Диктатурата настъпва - и в САЩ е същата диктатура - под глупави предлози ограничават правата на човека и там а върхът беше разстрела на невъоръжени протестиращи пред Капитолия.
  • 21 Бим Бам

    59 2 Отговор
    Скоро време и данък ваксина ще приложат, както беше при нас ергенския данък. И ако след 30 г. нямаш деца пак ти слаът данък, нямаш деца независимо от ситуацията. Та сега те данък ваксина и при всеки бустер пак данък докато не си го поставиш докато не станем зависими като наркоманите всеки месец или дозата или те няма. Незнам кога ще разгоним онези паразити които правят световните проблеми, които ако стане нещо с земята първи ще напуснат планетата како мишки кораба.
  • 22 MAN

    50 1 Отговор
    ТАЗИ КАНАДА НЕ Е ОНАЗИ ОТПРЕДИ 35-40 ГОДИНИ. СКЪПОТИЯ ДО ШИЯ,НЕДОВОЛНИ ХОРА,НУЛА ДЕМОКАРАЦИЯ И ЗАТОВА ОТ ТОЛКОВА ГОДИНИ НЯМА ПРИРАСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО. 250000 ИМИГРАНТИ ПРИЕМАТ И ТОЛКОВА СИ БИЯТ КАМШИКА ОБРАТНО В СВОИТЕ СИ ДЪРЖАВИ.. САМО ИНДИЙЦИ И ПАКИТА РАБОТЯТ И СВАЛЯТ ПАЗАРА И НАДНИЦИТЕ. В ЩАТИТЕ ПОВЕЧЕ РАБОТА И ПОВЕЧЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА НАПРАВИШ ПАРИ .

    Коментиран от #30

  • 23 Ох Канада

    60 1 Отговор
    От тази държава е останало само името и знаметони лежат на стари лаври.Сега е тъжно .
  • 24 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    52 1 Отговор
    и после къде ще се скрие тая мижитурка!
  • 25 Да имаш гейзер

    48 2 Отговор
    за премиер,е много неолиберално.

    Коментиран от #35

  • 26 1234

    1 51 Отговор

    До коментар #14 от "Колкото повече":

    Тя ваксината е затова,да го караш леко вируса,това не е херметическа обвивка.

    Коментиран от #32, #36, #55

  • 27 Сатана

    29 9 Отговор
    Световният капитализъм неистово се нуждае от война,независимо каква е.Гражданска,локална или световна.
    Вече дори в България са налице предпоставки за гражданска война,колкото и нелепо да звучи след като политиците успешно разединиха нацията и продължават да го правят.Това е така нареченото Олигархично управление на малцинството ПП и РР над всички останали.
  • 28 3.14К

    43 0 Отговор
    Този брадат джендър защитаваше и БЛМ, когато палеха и опостушаваха американските градове и обясняваше, че това са мирни протести.
  • 29 Един Човек

    52 1 Отговор
    На ви ДЕМОКРАЦИЯ ! После ми говорете за тоталитаризъм,комунизъм и квото се сетите!
  • 30 USA

    36 1 Отговор

    До коментар #22 от "MAN":

    То и САЩ не е онзи САЩ отпреди 30-40 години и пари вече е трудно да направиш там - всичко е страшно скъпо и трябва до като си млад набързо да направиш пари и да бягаш - нито е място в което да гледаш деца а още по-малко да си стар там.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Това не е ваксина, драги!

    50 1 Отговор

    До коментар #26 от "1234":

    Щом се разболяваш, че и заразяваш други след "ваксина", значи НЕ е ваксина! А просто някаква неизвестно какво съдържаща инжекция! Която има съмнителна полза, но доказана вреда! Тромбози, инфаркти, инсулти, парализи....Ноо, щом държиш, ваксинирай се!
  • 33 Gost

    44 2 Отговор
    За какви стотици ми говориш?!?!? Само траковете са над 55 хиляди! От Анкоридж, Аляска са тръгнали да ги подкрепят! Канадски граждани събират средства на 10 млн канадски долара! Търсете в тубата Freedom convoy! Вижте истината!
  • 34 Трион

    35 1 Отговор
    Сега разбрахте ли за какво служат криптовалутите?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Антитрол

    37 1 Отговор

    До коментар #26 от "1234":

    Е да ама поне тези ваксини които ни предлагат и за това не помагат - има починали и с три игли. Като са толкова загрижени за здравето ни защо не допуснаха руските или китайските ваксини - даже не признават ако си ваксиниран с тях. Май се интересуват само от паричките - една игла вече е близо 70 лв на Пфайзер.

    Диктатураа това е - сега пробват как обществото ще приеме ограниченията на правата му. Той и Хитлер е слагал едно по едно ограничения ужким за доброто на Германия.
  • 37 Верно ли

    41 1 Отговор
    "обхватът на мерките ще бъде „ограничен във времето“, „разумни и пропорционални“ и изключват разполагане на военни. Банките получават възможност да замразяват сметки на всеки, свързан с протестите, без да е необходимо съдебно разрешение.".... Алоооо, демокрацията нещо сериозно се изроди!!!
  • 38 ДЖЕНДИПЕНДИ

    22 2 Отговор
    ЕЙ ТРЮДИ МНОГО СИ СЛАДЪК , ИСКАШ ЛИ ....КРАСАТАВИЧКА !!!!????
  • 39 Хей

    34 1 Отговор
    Сорос нали иска да премахне диктаторите по света. Да започне от Трюдо, че му е близко.
  • 40 Японеца

    29 1 Отговор
    Тоя нежен мАж, да не висне на некое тираджийско въже?
  • 41 Наката

    12 3 Отговор
    НЕ Е ЛОШО ДА СЕ ЗАКАНВАШ,БИЛО ТО И КАТО ПРЕМИЕР,АМА КАНАДСКАТА ЛИВАДА,КОЛЕГА И...НА НАШИЯ
    КИРО,НЕМА ДА УСПЕЕ.СЛЕД ЕДНИТЕ ИДВАТ ТАКСИДЖИИТЕ,СЛЕД ТЯХ РЕЙСАДЖИИТЕ И ПОСЛЕ..ЖЪЛТИТЕ
    ЖИЛЕТКИ!
  • 42 Ясен

    12 2 Отговор
    По този проблем,драги Джъстин Трюдо,може да ти помогне само един-СТАЛИН!
    Другото е заблуда и много загуби!От утре и много,много канадски долари,по две,по три умножено!

    Коментиран от #56

  • 43 Ангел

    31 0 Отговор
    Много интересно, как всички, които се ,,биеха в гърдите", че са големи демокрации имат закон, който забранява протестите.
  • 44 Този

    17 0 Отговор
    талибан ще увисне на въжето. Въпрос на време.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Просто Киро

    5 3 Отговор
    Мачкай Колега! Канада на 3 морета и два океана
  • 47 Канада е Индианска Територия и Киро е ин

    6 0 Отговор
    ИНДИАНЕЦ А А
    А ДЕТО УПРАВЛЯВА ИНДИЦИТЕЕЕЕЕ МОООАНГУСТИ КИРО Е АМЕРИКАНЕЦА ОТ ЦРУ -ДА УБИЕМ И ОБРЪСНЕМ ХЕРО МУСТАКАТИЯ ПРЕДАТЕЛ
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 А КИРО ДА МУ НАЕБАМАЙИКАТА ЕВРЕИСКАААА

    7 2 Отговор
    КИРО ПРОСЯК МИНИСТЪР ПРОСЯК --ПРЕДАААТЕЛЯТ ДЕТО ЩЕ ГУШНЕ ПАРИТЕ НА ПРОСТИТЕ ГЛУПАВИ БЪЛГАРИ- КРАРЕЦА КИРО УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВА ТА НА ПРОСТАЦИТЕ - БЪЛГАРИ ДЕТО ГО ИЗБРАХА ТОВА КОПЕЛЕЕЕЕТО
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Джъстин Трюдо я ННАЕБАХ

    2 0 Отговор
    И ТРУДЮ МИ ЛАПАУЯ111
  • 52 тРУД'ОО ИНТЕЛЕКТА ИЗСКУСТВЕН

    2 0 Отговор
    ИСКА ДА ВАКСА ШОФЬОРИ ЗАЩОТО ИЗВЪНЗЕМНИТЕ НЕ КАРАТ КАМИОНИ А ХОРАТА - ШОФЬОРИ ИСКАТ ДА ИЗБИЯТ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ С КАМИОНИ КАТО ГИ СМАЧКАТ КАКТО ЩЕ СМАЧКАТ ТРУДЮ ЕНИЧАРЯТ
  • 53 То е ясно

    5 0 Отговор
    Като блокира парите на хората,ще започне масово мародерство.По-страшно и в САЩ,когато спрат тока.Кафявите ще са първите разбиващи и грабещи магазини.
  • 54 Пеперуда

    8 0 Отговор
    Ако се чудите какво е лицето на фаш изма в днешно вриме - това е лицето, така изглежда.
  • 55 Тъмен субект

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "1234":

    Ваксина е препарат който ПРЕДПАЗВА от зоболяване и от разпространяване на заболяването. Ако го караш по-леко (т.е. облекчава симптомите), то е по-скоро лекарство, имуностимулатор или нещо подобно, не е ваксина.
  • 56 Тъмен

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "Ясен":

    А, не ! И Сталин не може да му помогне. И ТОЙ Е ПРИЗНАЛ, ЧЕ НЕ МОЖЕ да се справи с шофьорите
  • 57 мммда

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    Това е много по-зле от социализма, който е бил. Комунизмът е съвсем друго нещо. Старият наш социализъм сега е на запад. Дава ти се толкова колкото да не се разбонтуваш(визирам Г-я).
  • 58 Тоя

    0 0 Отговор
    скоро ще е никой в канада
  • 59 Brust Lee

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "УУУУУУУУУУУУУ":

    Малко неща знаем за фашагите. Например - задължителен платен годишен отпуск + държавни почивни станции и санаториуми за ............... работниците.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: