Отидете към основна версия

7 292 52

Разкриха точния брой на руските войници, струпани край Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • войници-
  • руски войници-
  • отбрана

Киев не възнамерява да извършва офанзиви срещу сепаратистките територии

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руската федерация е струпала 149 000 военни по границата си с Украйна, заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от Франс прес.

"Наблюдаваме руските военни единици. Сухопътните сили са 129 000. Ако прибавим към тях войниците от флота и военновъздушните сили, общият им брой достига 149 000", изтъкна Резников. Киев не възнамерява да извършва офанзиви срещу сепаратистките територии в Източна Украйна или срещу анексирания полуостров Крим, обяви Резников. "Ние засилваме защитата си, но нямаме намерение да провеждаме каквато и да било офанзива" срещу тези територии, каза министърът по време на сесия на украинския парламент.

Украинската армия и проруските сепаратисти взаимно се обвиниха днес в нови нарушения на примирието в източната част на страната, където вчера избухна насилие на фона на опасенията от руска атака, предаде Франс прес. Властите в Киев съобщиха за 20 нарушения на прекратяването на огъня от страна на бунтовниците през нощта. Сепаратистите са преброили 27 случая, когато украинската армия е откривала огън. Вчера в селището Станица Луганска, в зоната, контролирана от Киев, са паднали 32 снаряда. Засегната е била детска градина, частично е било прекъснато електроснабдяването, каза армията.

Междувременно стана ясно, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу ще разговаря днес по телефона с колегата си от САЩ Лойд Остин по инициатива на американската страна, предаде ТАСС, като се позова на министерството на отбраната на Русия. След телефонен разговор между двамата на 12 февруари Пентагонът съобщи, че министрите са обсъдили увеличаването на руските сили "в Крим и около Украйна". Руското министерство на отбраната каза, че двамата са "обсъдили въпроси от взаимен интерес в областта на сигурността". Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков твърденията на Запада и на Киев, че Русия може да нахлуе в Украйна, са неоснователни и само нагнетяват напрежение. Русия не е заплаха за никого, изтъкна Песков.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: