Last news in Fakti

18 Февруари, 2022 19:00 2 499 65

Може ли да се вярва на Русия, че няма да нападне Украйна?

  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • нато

Трябва да се има предвид и фактът, че няма официални данни за числеността на войските, поради което е много трудно да се прецени дали изтеглянето им е цялостно или само частично

Може ли да се вярва на Русия, че няма да нападне Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вашингтон предупреждава за опасността от скорошна инвазия и обвинява Москва, че не изтегля, а увеличава войските по границата с Украйна. От Кремъл отговарят: "Нужно ни е повече време". Може ли да се вярва на Русия?

Haпук на всички уверения от Москва, че изтегля войски от границата с Украйна, опасенията за предстояща инвазия си остават все така актуални. "Опасността е много голяма", предупреди американският президент Джо Байдън. Според неговата оценка всички налични сведения сочат, че Русия е вече достатъчно добре подготвена да нападне Украйна. Според Байдън това може да се случи още идните дни, като има причини да се предполага, че Русия ще използва като изкуствен повод операция "под чужд флаг", което да ѝ послужи като претекст за начало на военните действия.

Изтегля ли Русия войски или увеличава числеността им?

Американското правителство обвинява Русия, че противно на уверенията увеличава войските и военната техника по украинската граница. "Макар руснаците да твърдят, че учението е завършило и че изтеглят войски, подобно нещо не се забелязва. Точно обратното", заяви шефът на Пентагона Лойд Остин след срещата на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел. Въпреки всичко президентът Байдън смята, че все още има възможност за намиране на дипломатическо решение.

Докато Западът твърди, че не забелязва изтегляне на войски, Кремъл заявява: "Нужно ни е повече време". Експерти обаче предполагат, че това е тактика, която да позволи на Русия да действа гъвкаво според обстоятелствата.

"Събирането на войските за военното учение продължи седмици. Сега те не могат просто да отлетят. За това е нужно време", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. От вторник насам руското Министерство на отбраната публикува видеоматериал как танкове и друга техника се товарят на влакови композиции и се изтеглят към вътрешността на страната, включително от анексирания полуостров Крим.

"На това може да се вярва. В случая не става дума за тайна акция, която да не може да бъде проверена", твърди Валерий Шираев, военен експерт и журналист от критичния вестник "Новая газета". "Въпросът обаче е дали после няма на друго място да бъдат организирани нови военни маневри - и то много скоро. Та нали точно това се случи през миналите месеци", добавя експертът.

Според него Русия е демонстрирала, че реагира на готовността на Запада за преговори с намаляване на напрежението. Но този курс може бързо да бъде коригиран, коментира още Шираев. "Тези маневри функционират по същество като педалите за газта и спирачката: когато натискаш единия, трябва да отпуснеш другия - и обратно."

Трябва да се има предвид и фактът, че няма официални данни за числеността на войските, поради което е много трудно да се прецени дали изтеглянето им е цялостно или само частично.

Какво казва Москва

На всички тези обвинения Москва противопоставя аргумента, че засиленото присъствие на украински войски в региона било подготовка за нападение срещу проруските сепаратисти в окупираните от тях земи. В руската Дума беше внесено и предложение Москва да признае официално съществуването на двете самопровъзгласили се републики в Донецк и Луганск.

Путин на свой ред обяви, че няма да подпише подобна молба, защото това щяло да подкопае всички усилия за мир. Но самото съществуване на такова искане, внасянето му в Думата, показването му по телевизията, журналистическите материали, в които се говори, че хората в Донбас трябвало да бъдат защитавани, "несъмнено са елементи от една мащабна пропагандно-военна кампания", смята военният експерт Шираев.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЗА

    49 8 Отговор
    А може ли да се вярва на дойче веле,за каквото и да е ... ;-)))))


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #8

  • 2 ☠️НКВД

    38 8 Отговор
    Разбира се,че Русия няма да нападне Украйна.Ще атакува директно Вашингтон.

    Коментиран от #41

  • 3 Бай Дън

    38 6 Отговор
    Русия ще нападне Украйна на 16 ти февруари!Днес какво сме?
  • 4 kkk

    53 5 Отговор
    Я дойче зеле да се връща в кене фа от който са изпълзяли
  • 5 Майна

    45 2 Отговор
    Що не пишете какво прави ТРЮДО с МИРНО ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ДНЕС!!! ТОВА Е ТЕРОРИЗЪМ СРЕЩУ ГРАЖДАНИТЕ, КОИТО ОБЯВИ ЗА ТЕРОРИСТИ!!! САМО ЧЕ,..Групата заяви, че призовава американския народ да се присъедини към „призива към свобода“ в духа на „нашите смели и смели съседи на север – нашите канадски братя и сестри, които поеха атаката“.

    Конвоят на свободата в Канада привлече международното внимание през последните няколко седмици, тъй като стотици шофьори на камиони паркираха в знак на протест пред парламента в Отава, столицата на нацията, настоявайки за оставката на премиера Джъстин Трюдо и прекратяване на мандатите за маски и ваксини.,,
  • 6 Иванушка

    27 4 Отговор
    Копи-пейст N3 за деня, Зелето е като швейцарски часовник ))
  • 7 Дар от БОГ ТАНГРА

    1 13 Отговор
    Драги хора бъдете така добри да се запознаете с мен и да ме издигните да бъда владетел на България ! България не е овца, а лъв ! А аз произлизам от типично българско семе и трябва да намеря своето истинско място в кръговратът на живота ! Щом като лъвът е орисан да бъди цар на животните, това означава , че истинската орисия на България е да бъди царство ! Бъдете умни лъвици и лъвове!
  • 8 Ха ха ха

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "БОЗА":

    Точно обратното!
  • 9 да бе

    9 21 Отговор
    че кога е могло да й се вярва?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Вонбон

    12 0 Отговор
    А Вие как мислите,може ли или не
  • 12 българин

    11 36 Отговор
    На Русия вяра да нямаш, само лъжат.

    Коментиран от #18, #21

  • 13 КРА

    25 7 Отговор
    ДВ символ на манипулациите и лъжите.
  • 14 Майна

    38 6 Отговор
    Тръгват АМЕРИКАНСКИ КАМИОНЕРИ КЪМ ВАШИНГТОН!!! ГЛОБАЛИСТИТЕ ОТЧАЯНО СЕ НУЖДАЯТ ОТ ВОЙНА, КОЯТО ДА ОТВЛЕЧЕ ВНИМАНИЕТО!!! ТОВА Е!!! СТРАХУВАТ СЕ ОТ СЪБУДИЛИТЕ СЕ ЧОВЕЦИ!!(
  • 15 Вечееес

    30 3 Отговор
    Със сигурност ще нападне! Утре новината ше бъде Русия превзе Киев. Всички укри са във Лвов.
  • 16 пешо

    32 5 Отговор
    на русия може , на краварите не може всичките конфликти по света идват от краварите мръсен и долен народ са
  • 17 Абсурдистан

    6 19 Отговор
    Може, колкото за Крим!

    Коментиран от #19

  • 18 пешо

    12 7 Отговор

    До коментар #12 от "българин":

    ти не си българин

    Коментиран от #20

  • 19 пешо

    29 7 Отговор

    До коментар #17 от "Абсурдистан":

    крим е бил винаги руски

    Коментиран от #29

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ХАХАХАХАХАХАХАХ

    27 4 Отговор
    Нещастници, затова ли населението на Донецк се евакуира в Русия? Кой обстреля сградата на правителството в Донецк, днес?
  • 24 Кой го еве за украйна

    4 11 Отговор
    Че там некви диваци щели се сбият
  • 25 Може...

    4 5 Отговор
    Колкото на уд с картечница...
  • 26 Иванушка

    10 1 Отговор

    До коментар #22 от "българин":

    "....може да питаш жена си..." кво да питам, Айшето е страшна палавница, кой знае колко "километраж" е навъртела и превъртела ма вика че е "като нова" ))
  • 27 Разбира се, че може -

    16 2 Отговор
    доказано е. И разбира се, че истерията на САЩ и сателитите им не само, че е сбор от поредни заблуди, но е и поредното и познато манипулиране на обществото с цел задоволяване на амбициите на една отиваща си световна структура, в която САЩ имаха самочувствието на световен лидер и законодател. Както се казва в една известна реплика - "Беше тя..."
  • 28 Елф

    4 25 Отговор
    В коментарите е пълно с руски тролове, които се опитват да създадат фалшиво чувство за консенсус онлайн, за да почнат да си мислят българите, че новините са фалшиви, че всички всъщност вярват на Русия и че НАТО е виновно за всичко. Това е типична дисинформационна тактика на Руснаците в последните 10 години целяща дестабилизация на чужди държави, включително България. Не се връзвайте, хора!

    Коментиран от #50, #52

  • 29 Крим го има

    4 13 Отговор

    До коментар #19 от "пешо":

    Отпреди да има изобщо русия....ама ти от къде да знаеш 😂😂😂

    Коментиран от #58

  • 30 mi6osp

    19 2 Отговор
    Русия не се интересува дали вярвате или не вярвате, че ще напада, тя е решила да не напада докато в Украйна няма нападателни ракети на САЩ. Но не е казала къде и кого ще нападне тогава. Ако ви стиска, инсталирайте ракетите и любопитството ви ще бъде задоволено.

    Коментиран от #34

  • 31 АЙДЕ МАРШ

    19 1 Отговор
    КОЙ ви ВЕРВА НА ПРОСТОТИЙТЕ ПРОМИТИ ........А , ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ???????????
  • 32 Няма значение какво казва Русия

    3 17 Отговор
    Ние си вярваме на САЩ, наше надежда и светло бъдеще.
  • 33 Ами то е

    12 2 Отговор
    не само ясно, но и повече от логично, че няма да нападне Украйна! Трябва да си безкрайно глупав, за да не навържеш 2 и 2! По скоро задайте въпроса, защо вярвате на лъжеца и интриганта САЩ? от глуповатост или зависимост! Имайки предвид колко държави са на синджира, ще да е второто!
  • 34 Реалност

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "mi6osp":

    Много точно казано! Това е истината и реалността!

    Коментиран от #37

  • 35 ТОЧКАТА

    14 4 Отговор
    На РУСИЯ / ДА!!!!!!! На вас / НЕ!!!!!!...
  • 36 Разбира се, че може

    2 6 Отговор
    ....колкото и на Дойче зеле.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Fury

    20 1 Отговор
    Няма значение дали може или не може да се вярва на Русия, но едно е сигурно тези които я ръчкат определено не познават Руският манталитет. Ще сърбат попарата яко. Всички които я ръчкат, яко ще сърбат попарата. Няма друг такъв народ, като Руснаците.
  • 39 Реалност

    3 4 Отговор

    До коментар #37 от "Шизофрения може би...":

    Аха! Има шизофрения, но дали ще си отговориш къде е!? 😃 Не всичко което лети се яде и не всичко което не ти харесва е лъжа!
  • 40 АБВ

    4 15 Отговор
    Категорично НЕ Путин =Хитлер

    Коментиран от #44

  • 41 АБВ

    2 12 Отговор

    До коментар #2 от "☠️НКВД":

    Значи Русия повече няма да съществува

    Коментиран от #43

  • 42 Iviviv

    14 2 Отговор
    На зелето не вярваме,на Русия вярваме.
  • 43 Защо

    12 2 Отговор

    До коментар #41 от "АБВ":

    Мислиш така. Ааа гледал си много Холивуд, Еми ще ти кажа това са игрални филми, измислици. Гледай документални за Виетнам, Сирия, Афганистан, и т. н.

    Коментиран от #46

  • 44 Кубрат

    14 3 Отговор

    До коментар #40 от "АБВ":

    Виж ти нямаш право да сравняваш Хитлер с Путин. Защото си от страна на пакта загубил втората световна, демек от страна на Хитлер. Това е първо, а второ Путин е президент на народа който е победител в тази война, затова мълчиш и се кланяш на победителите.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Гледаме гледаме

    1 6 Отговор

    До коментар #43 от "Защо":

    За аАфганистан, Чечня, Грузия...

    Коментиран от #51

  • 47 Може ли изобщо да

    9 1 Отговор
    Се вярва на дойче зеле?
  • 48 А50

    11 1 Отговор
    Ще нападне или няма да нападне зависи изцяло от действията на Украйна срещу Новорусия. Да не забравяме мъдроста, че първото предложение на Русия винаги е най-доброто.
  • 49 КАТЕГОРИЧНО ДА!!!

    5 0 Отговор
    ТОВА ДА НЕ СА ТИ ОНИЯ "МИРОТВОРИТЕЛИ" ДЕТО УБИВАТ ОБИКНОВЕНИ ХОРА!
    Х-АМЕРИКАНЦИТИ
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Еми

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "Гледаме гледаме":

    Гледай. Това ще стане и с окрайна. Афганистан вика на помощ ссср, те идват свършват работа и се изтеглят с почести. За чечня не знаеш географията това е Русия,там имаше терористи които бяха унищожени. Грузия нападна руски миротворци, ядоха шамари и загубиха абхазия.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Пропагандистите на сороснята

    4 0 Отговор
    А може ли да се вярва на сороснята, че руснаците ще атакуват след месеци антируска пропаганда?
  • 54 Бесен - Язовец

    6 0 Отговор
    Долнопробна соросоидна пропаганда на чичо Сам!
  • 55 Баааааааа

    2 0 Отговор
    Аидееее на писнахте вече с тая Русия
  • 56 Да бе да

    0 0 Отговор
    На баба ви партенкитв
  • 57 Шахматист

    7 2 Отговор
    Всъщност Путин е велик стратег и навярно ще реагира обратното на това което очакват всички. Няма да се учудя ако си прибере руснаците от ДНР и ЛНР и остави Украйна да умре съвсем икономически защото в момента целия чужд бизнес оттам се изтегли. Икономиката на Украйна е в колапс украинската гривна няма никаква покупателна способност . Над Украйна не летят самолети всичко е затихнало в страх от война. САЩ буквално помагат на Русия да рухне икономиката на Украйна с фалшивите новини. За Путин остава само да чака и да гледа и нещата ще се наредят в негова полза.
  • 58 Опа

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Крим го има":

    То и Европа я има преди теб ама кой да го разбере
  • 59 ттт

    3 0 Отговор
    Шеснайсти февруари мина! Помните ли, че някой ни излъга нещо за тази дата? Колко пъти трябва да излъже, за да спрете да му вярвате?
  • 60 русия терорист номер едно

    1 7 Отговор
    Русия е най-лицемерната ,най-лъжливата и най-корумпираната държава в света ! На подобен бандит не може да се има вяра !
  • 61 Даскал

    1 0 Отговор
    Как мога да ви изпратя малко пари, искам да се присъдиня към вашите господари, моля напишете си банковата сметка.
    Нека ние компрадорите българси си помагаме, за да да отстоим нашите евро-гейски ценности.
  • 62 Даскал

    1 0 Отговор
    Как мога да ви изпратя малко пари, искам да се присъдиня към вашите господари, моля напишете си банковата сметка.
    Нека ние компрадорите български си помагаме, за да да отстоим нашите евро-гейски ценности.
  • 63 Ххххх им

    1 0 Отговор
    Факти вие в България ли сте и слуги Дойчефашагитр !
  • 64 pbdan

    2 0 Отговор
    На снимката Шойгу и НЩ отиват да настроят "Искандера" с ядрена бойна глава към Киев под невъзмутимия поглед на Путин.
  • 65 Човек с памет

    1 0 Отговор
    Може. Русия не започва войни, тя ги приключва.